743 találat a(z) áfabevallás cimkére

Közösségi szolgáltatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Közösségi adószámmal rendelkező belföldi székhelyű cég végez épületbontást Ausztria területén közösségi adószámmal rendelkező osztrák egyéni vállalkozó megrendelőnek. Hogy kell a számlát kiállítani (nettóban?) és mit kell ráírni hivatkozásként? Az áfabevallás mely sorában kell szerepeltetni? Amennyiben ezt a munkát a belföldi székhelyű alvállalkozó végzi el a belföldi székhelyű cégnek, akkor ő milyen számlát állít ki és az áfabevallás mely sorában kell szerepeltetni a befogadónál?

Áfa helyesbítése a számlahelyesbítőnél és a fogadó félnél 2018.07.01. után Kérdés

Tisztelt Szakértő! 1. ) 2018. 06. 15-ei teljesítésű számla áfája a 2018. augusztus 15-én kiállított helyesbítő bizonylat alapján nő. A számlakibocsátó önellenőriz, és megfizeti az áfakülönbözetet. A 2018. 08. 15-i keltű helyesbítő számlát befogadó a levonható áfát a 2018 augusztusi bevallásában vonhatja le, vagy már – mivel él a 15 napos szabály és még a júliusi áfát nem küldte el, a júliusi áfabevallásában levonhatja? Kérem, a válaszukban arra az esetre is kitérni, ha a 2018. júniusi áfa csökken. 2.) A helyesbítő bizonylat kelte: 2018. aug. 15. A helyesbítő bizonylaton a teljesítés kelte helyesen 2018. június vagy esetleg 2018. augusztus 15.? Ha a teljesítés kelte a 2018. augusztus 15-ei keltezésű helyesbítő bizonylaton június, akkor is csak mind a helyesbítő bizonylatot kiállító a fizetendő áfa csökkenését, mind a helyesbítő bizonylatot befogadó a levonható áfa csökkenését a 2018. augusztusi bevallásban veheti figyelembe? Köszönettel: Négyökrűné

100 ezer forint áfa felett Kérdés

A kézi számlát a kibocsátás napján jelentettük a NAV felé, ezt hozzácsatolom a kézi számlához, de az áfabevallásnál kell ezt szerepeltetnünk? Köszönöm a segítséget.

Alanyi mentes havi áfabevallása Kérdés

Katás alanyi áfamentes egyéni vállalkozó közösségen belüli – és harmadik országbeli – szolgáltatást nyújt. Az alanyi áfamentesség miatt havi áfabevallásra kötelezett. Kérdésem, hogy ha egy adott hónapban nem érkezik bevétele (nem állít ki számlát), akkor kell-e az adott hónapra 65-ös áfabevallást, illetve A60-as összesítőt) beadnia?

Áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Áfabevallással kapcsolatban a kérdésem a következő: a 1865 bevallás M-es lapján kell-e szerepeltetni az összesítő sorban adatot, amennyiben egy áfaidőszakon, vagyis adott hónapon belül egy partnertől származó számlák áfatartalma eléri a 100 ezer forintot? Köszönettel a választ.

Áfabevallás M lap kimenő számlákra Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az a kérdésem, hogy a kimenő számlákat július 1-e után (az online számlázás életbelépése után) is szerepeltetni kell-e az áfabevallás M lapjain, vagy most már csak a bejövőket?

Áfa pénzügyi elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Negyedéves áfabevallók vagyunk. A második negyedévben visszaigényelhető adónk volt. A bevallásban tévesen a teljes összeg kiutalása helyett a következő időszakra átvihető követelés összege lett megjelölve. A hibátlan bevallásról történő értesítés megérkezett a NAV-tól. Ezután van még lehetőség ezt javítani?

Áfa gyakorított elszámolás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem arra irányulna, hogy negyedévenkénti bevallásra kötelezett adózó év közben áttérhet-e havi bevallásra? Kérheti-e ezt az adóhivataltól, van-e erre valamilyen formanyomtatvány, illetve elegendő indok-e a nagyobb beruházás megfogalmazása? Köszönettel. Urbán Ágnes

Export értékesítés fuvarszámlája Kérdés

Tisztelt Cím! Cégünk megkapta az export értékesítéshez kapcsolódó fuvarszámláját. A számlán szereplő tételek áfa nélkül vannak leszámlázva az alábbi címeken: 1. Egyéb export szolgáltatás belföldi partner felé, 2. Egyéb szolgáltatás, belföld. Ezeket a tételeket hol kell szerepeltetni az áfabevallásban és hogyan történik a könyvelésük? Köszönöm.

Áfabevallás, önellenőrzés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik partnerünknél sajnos rendszeresen előfordul, hogy a szállítói számláit nem adja át határidőre a könyvelésnek, így ezek már csak a bevallási határidőt követően – néha több hónappal késve – jutnak el a bevallást készítő könyvelőhöz. Azt szeretném megtudni, hogy ebben az esetben alkalmazható-e az áfatörvény 153/A § (1) bekezdésben foglalt 2 éves szabály, ami alapján tulajdonképpen a tárgyévben és az azt követő adóévben bármely bevallásban gyakorolható – a levonhatóság vizsgálata mellett – a levonási jog? Vagy a levonhatóság érdekében önellenőrizni szükséges a számla teljesítési időpontja szerinti időszakra a korábban beadott bevallást?

Bevételi számla helyesbítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kibocsátó 2018.06.20-ai teljesítéssel és 06.25-ei keltezéssel kiállítja a számlát vevője felé. 2018.07.16-án módosítania kell a számlát, teljes összegében. A módosító számla teljesítés napja 06.20-a, kelte 07.16. A 06. havi áfabevallás összeállításakor figyelembe vehető a 06. havi időszakban a jóváírt áfa összege, vagy csak a 07. havi áfabevallásban érvényesíthető a negatív áfaösszeg a jóváírás miatt? Válaszát előre is köszönöm!

Ügyfél késedelme Kérdés

Tisztelt Szakértő! Havi áfás ügyfelem az áfabevalláshoz nem hajlandó a könyvelési anyagot leadni. Kértem telefonon, majd írásban szólítottam fel, amire szintén nem történt reagálás. Mi lehet a teendőm ebben az esetben? Köszönettel várom válaszát!

Szálláshely-szolgáltató Kérdés

Alanyi mentes, adószámos magánszemély, aki kereskedelmi-szálláshely szolgáltatást végez, EU-s adóalanytól szolgáltatást vesz igénybe. Kell-e a magánszemélynek közösségi adószámot kiváltania, illetve áfabevallást beadnia a külföldi számlájának befogadásával kapcsolatban ?

Áfabevallás tételes adatszolgáltatás Kérdés

A kérdésem az M lapok kitöltésére vonatkozik. A szabály az, hogy nem a levont adóról, hanem az áthárított adóról teljesítjük az adatszolgáltatást. Ahhoz, hogy ezt a könyvelők teljesíthessék, a programjukban rögzíteniük kell a számla szerinti áfát, illetve a levonandó áfa összeget is. Jelenti-e ez a szabály azt, hogy azon számlák esetén is teljesíteni kell az adatszolgáltatást az M lapokon, ahol az áfatörvény tételes levonási tiltást tartalmaz? Kell-e adatot szolgáltatni a reprezentáció, a parkolási, a személygépkocsival kapcsolatos áfát tartalmazó (egy szállítót összeadva, értékhatár feletti) számlákról? Köszönöm ha válaszolnak, üdvözlettel CsK

Adószámtörlés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy havi, általános szabályok szerint adózó kft. adószámát adóregisztrációs akadály fennállása miatt törölték a 2018. 03. 05-04.14. közötti időszakban. 2018. 04. 15-én a törlés megszűnt, az adószám ismételt kiadásra került. A kft. ezen időszak alatt folyamatosan végezte áfaköteles tevékenységét. Kérdéseink: 1. A 03., illetve 04. hónapra hány áfabevallást kell benyújtania a kft.-nek és milyen időszakokra? 2. Ezek közül van olyan bevallási időszak, amelyben nem érvényesítheti adólevonási jogát? 3. Ha van olyan időszak, melyben nem érvényesítheti adólevonási jogát, akkor az az adólevonási jog későbbi időszakban érvényesíthető lesz? Válaszukat előre is köszönöm! Üdvözlettel: Varga Mária, Profi Balansz Kft.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egyesületi tagdíj fizetésének átvállalása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Tag járulékfizetése

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Kiegészítő társas vállalkozói kivét

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close