762 találat a(z) áfabevallás cimkére

Törölt adószám visszaállítása után áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! A törölt adószám – áfa címmel megjelent (https://adozona.hu/kerdesek/2019_4_20_Torolt_adoszam_afa_fkr) kérdéshez szeretném hozzátenni, hogy az adószám újra élővé vált 04.06-án. Április 6. utáni, de még áprilisi teljesítésű számla áfája levonásba helyezhető vagy sem? A kérdés azért merült fel, mert a bevallási időszak nem osztható meg, és ha jól tudom, akkor még az áprilisi bevallásban sem szerepelhet levonható áfa. De mi lenne a helyzet, ha ezt a számlát nem az áprilisi, hanem a májusi bevallásban szerepeltetnénk levonható áfaként, hiszen a beszerzéskor már élő volt a cég adószáma? Köszönettel.

Áttérés havi áfabevallásra Kérdés

Éves áfabevalló egyéni vállalkozó a 3. hónapban 750 ezer forint áfát ért el. Beadtuk a negyedéves áfabevallást. A negyedik hónapban év elejétől átlépte az 1 millió forint áfafizetési kötelezettséget. Mikor kell havi áfabevallást beadni, májusban vagy júliusban? Köszönöm válaszukat.

Áfabevallás M lap kitöltése Kérdés

Ügyfelem pénzforgalmi elszámolású számlát fogadott be, amit többhavi részletben fizet ki. Az áfa (15 millió forint) levonása több hónapon keresztül, arányosan történik. Hogyan szerepel ez a számla az M lapon? Köszönettel: CsK

Törölt adószám – áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy kft., amelynek szankciós jelleggel (a beszámolót nem tette közzé) törölte a NAV az adószámát, és kezdeményezte a cégbíróságnál a kényszertörlést. A cégbíróság meg is indította az eljárást, de az utolsó pillanatban sikerült visszaszerezni a NAV-nál az adószámot, majd a cégbíróság is újra élővé tette az adószámot. Az adószám 2019.03.05-04.06 között volt törölve. A könyvelő nem adta be időben a 2018.12., valamint a 2019.01. és 02. havi áfabevallásokat. Majd, amikor pótolta, az adószámtörlésre hivatkozva visszadobta a NAV a bevallásokat, hogy azokban nem tüntethető fel levonható áfa (egyikben sem, amit nem adtak be időben). Kérdésem az lenne, hogy utólag, a törlési időszak után beadandó bevallásokban a korábban nem érvényesített levonható áfa összege beállítható-e levonható áfaként? Tehát, pl. a 2019 májusi áfa bevallásban szerepelhet-e a decemberi, januári,februári, márciusi időszakban beszerzett termékek áfája levonható áfaként? Köszönettel.

Törölt majd visszaállított adószám (áfa) Kérdés

Adott egy vállalkozás, amelynek most április 22-én kellene negyedéves áfabevallást beadni. A cégnek ebben az időszakban (kb. 1 hónapig – márciusban) az adószáma törölve volt és a cégbíróságon is kényszertörlés alatt állt. Ennek oka, hogy az előző könyvelője nem adta be a 2017. évi beszámolót időben. A beszámoló beadása után visszaállították az adószámot és visszamenőlegesen megszüntették a kényszertörlést is. Ilyen esetben, hogy adjuk be az áfabevallást? Az időszakot hogyan írjuk be? Egész negyedévet vagy egy bevallást január 01-jétől az adószámtörlés előtti napig, majd egy bevallást az adószám visszaállítása napjától március 31-éig? Arra az időszakra, amikor az adószám törölve volt, semmilyen költség nem számolható el? Bevételt nem állított ki erre az időszakra. Ezekben a kérdésekben kérném segítségüket!

Áfakulcskérdés és helye a bevallásban Kérdés

Tisztelt Szakértő! 1.) Kaptam egy nyugtaösszesítőt arról, hogy az egyéni vállalkozó, akinek tehenei vannak, lefeji a tejet és eladja azt magánszemélyeknek, s nyugtát ad róla. Jól gondolom, hogy 5 százalék az áfatartalom? 2.) Kaptam egy készpénzes számlát bálás szénaértékesítésről, vtsz: 12149090. Ezen a számlán 12 százalékos kulcsot írt. Gondolom, kompenzációs felárra gondolt a számlában. Ön szerint ez helyes így, mert az áfabevallásban nem tudom, hova kell beállítanom a 12 százalékos fizetendő adót. A törzsadatban az áfát az általános szabályok szerint állapítja meg az egyéni vállalkozó. Köszönöm!

Építési telek eladása utáni áfafizetési kötelezettség Kérdés

2012 áprilisában a vadásztársaság, amely áfakörös volt, vásárolt egy építési telket. Az áfát (arányosítva) visszaigényelte. 2014. januártól alanyi mentességet választott. A korábban levont áfa 1/20 részét – mivel az meghaladja a 10 ezer forintot, 13 ezer forint – bevallja alanyi mentes stárusza alatt. 2019-ben eladja a telket. Ilyen esetben a telekértékesítésre kell áfát felszámítani?

Exportértékesítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy belföldi áfaalany kft., amely két tevékenységet végez: eszközök bérbeadása magyar kft.-nek és fogászati szolgáltatás külföldi magánszemélyek részére, belföldi rendelőben. A beszerzések áfáját tételesen elkülöníti, a bérbeadáshoz kapcsolódó költségek (karbantartás, javítás) áfáját levonásba helyezi, a fogászati anyagok beszerzésének áfáját nem. Kérdésem, hogy a külföldi személyeknek nyújtott fogorvosi szolgáltatást az exportértékesítés árbevételeként kell-e kimutatni, és melyik sorban kell szerepeltetni az áfabevallásban? Köszönettel várom válaszát.

Belföldi összesítő jelentés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyszeres könyvvitelt vezető áfaalany befogadott egy számlát, melynek áfatartalma 100 ezer forint felett van, teljesítési időpontja 2019.01.23-a volt, két részletben fizette ki a számlát, februárban és márciusban. A számlák áfáját a kiegyenlítéseknek megfelelően februárban és márciusban igényelte vissza. Kérdésem, hogy az adott számlát a belföldi összesítő jelentésen, tehát az áfabevallás M lapjain melyik hónapra és hogyan kellene szerepeltetnie? Köszönettel: Kiss Anita

Áfabevallást be nem nyújtó adózók – ismert nevek a NAV-listán Cikk

A NAV közzétette azoknak a magánszemélyeknek, gazdasági  társaságoknak és egyéb szervezeteknek a listáját, amelyek több mint két egymást követő bevallási időszakban nem nyújtottak be áfabevallást.

Közösségen belüli beszerzéshez kapcsolódó fuvar áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Közösségen belüli beszerzéshez kapcsolódó fuvart melyik sorban kell bevallani az áfabevallásban. Az áru például Görögországból származik, a fuvart a magyar vevő intézi bolgár fuvarossal. Ebben az esetben a fuvarra kell áfát felszámítani, és a feltételek fennállása esetén levonni az áfabevallásban? A60-as bevalláson kell szerepeltetni?

Alanyi mentes, katás bt. harmadik országbeli bevételei Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alanyi mentes katás bt. harmadik országbeli (azaz nem uniós) bevételeiről kell-e havonta számot adni áfabevallásban, ha más áfabevallást érintő forgalom nincs? A kérdés azért merül fel, mert az áfabevallásnak van ilyen tájékoztató adatsora.

Szálláshely-szolgáltató A60-as bevallás Kérdés

Tisztelt Szakértő! 1.) Adószámos, alanyi mentes (de közösségi adószámmal nem rendelkező) szálláshely-szolgáltató magánszemély évek óta igénybe veszi a Booking.com szolgáltatását. Áfa- és A60-as bevallást nem adott be. Közösségi adószám hiányában leadható, pótolható az elmulasztott bevallás? Jól gondolom, hogy a helyes gyakorlat kialakítása érdekében minél előbb kérjen közösségi adószámot? 2.) Áfaalany közösségi adószámmal rendelkező szintén igénybe vette a Booking.com szolgáltatását, melyről "számlabizonylatot" kapott, melyen nem szerepel a vevő adószáma, áfát nem számított fel. A kapott bizonylat alapján szerepeltetni kellett volna az áfabevallásban és A60-as bevallást kellett volna benyújtania? Köszönöm válaszát: CsCs

65M önellenőrzés esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Havi áfabevallónál egy 100 ezer forint feletti áfatartalmú költségszámla tévesen két hónapban is bevallásra került. Hogyan kell beadni az önellenőrzést, különös tekintettel a 65M nyomtatványra? Előre is köszönöm válaszát!

Közösségi szolgáltatás igénybevételének bevallása – előleg Kérdés

Kedves Adózona! Egy kezelésünkben lévő kft., amely áfafizetési kötelezettségeit az általános szabályok alapján állapítja meg („2”-es az adószáma) a Google írországi kirendeltségétől igénybe vesz szolgáltatást. A társaság a bankon elutalt előlegről nem kap számlát a Google-től. A Google az előleg felhasználásáról havonta számlát állít ki, ezt az ügyfelünk részére megküldi. A végszámla áfát nem tartalmaz. Mindkét félnek van közösségi adószáma. A havi szolgáltatásra felhasznált előleg jellemzően nem azonos az előlegként elutalt összeggel. A kft. a törvényi előírásoknak megfelelően az elutalt előleg hónapjában az áfát bevallja és megfizeti, de ebben a hónapban az áfát levonásba nem helyezi. Majd a következő hónapban a szolgáltatás igénybevételéről szóló számla alapján az áfát visszaigényli, mivel az a tevékenységével összefügg, és ezzel egy időben nem állít be a kft. fizetendő áfát a bevallásába, mert azt már az előző hónapban az elutalt előleg után bevallotta és megfizette. Így a 65-ös bevallásban feltüntetett adatok nem egyeznek meg az A60-as bevallásban elvárt azonos mértékű áfa bemutatására (a befizetendő azonos a levonásba helyezhető áfa összegével). Kérdésem az lenne, hogy ilyen esetben hogyan kell helyesen eljárni?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Alanyi mentes küszöbérték túllépése

Kelemen László

adószakértő, jogász

Alanyi mentes társaság online tananyag értékesítése

Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 február
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close