52 találat a(z) áfa visszaigénylés cimkére

Behajthatatlan követelés áfája: siessen, ha 2014 előtti adót kíván visszakérni! Cikk

Közzétette ma az Európai Unió Bírósága (EUB) azt a magyar adózó ügyében hozott döntését, amely egyértelműen leszögezi, hogy ha a követelés véglegesen behajthatatlanná vált, akkor a NAV köteles az arra jutó áfát visszatéríteni az eladónak. Sietniük kell azoknak, akik 2014 vége előtti áfát szeretnének visszakapni, csak az idei év végéig próbálkozhatnak ezzel.

Áttérés alanyi adómentességre: elvész-e a vissza nem igényelhető áfa? Cikk

Az alanyi adómentességre áttérést megelőző utolsó áfabevallásban, ha nem éri el az értékhatárt a visszaigénylés összege, kiutalásra kérhető-e a forgalmi adó összege, vagy elenyészik? Például havi áfabevallónak, ha 700 ezer forint negatív adója keletkezik a 2019-es decemberi bevallásában, visszakérheti-e, ha 2020 januártól alanyi adómentességre váltott? – kérdezte olvasónk. A válasz nem egyszerű; dr. Kelemen László adószakértő, jogász és dr. Bartha László adójogi szakjogász kollégánk közösen fogalmazták meg az alábbiakat.

Új családi ház építése – áfa-visszaigénylés 2019.12.31-ig Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magánszemély új családi ház építésénél 2019.12.31-ig – amennyiben megkapja a lakhatási engedélyt az ingatlanra – milyen módon tudja a saját erőből, banki hitel igénybevétele nélkül megvásárolt és felhasznált építési anyagok, eszközök áfáját visszaigényelni? Kihez kell fordulni, milyen nyomtatványok szükségesek a folyamat elindításához? Válaszát előre is megköszönve maradok tisztelettel: Lukácsné

Nyílt végű pénzügyi lízing Kérdés

Személygépkocsi nyílt végű pénzügyi lízingjének könyvelésében kérek segítséget. A beruházási értéket aktiválnom kell, de nem látom előre, milyen mértékben lesz visszaigényelhető az áfa, így nem tudom, hogy a bruttó bekerülést milyen mértékben kell csökkenteni az áfával aktiváláskor. Segítségüket köszönöm.

Visszaigényelhetővé válhat a behajthatatlan követelések áfája Cikk

A közelmúltban nagy port kavart az Európai Bíróság behajthatatlan követelésekkel kapcsolatos ítélete, illetve a magyar kormány ezen téma kapcsán benyújtott, és az Országgyűlés által a napokban elfogadott törvényjavaslata. Az új törvényi rendelkezés hatással lehet számos magyar vállalkozásra is, mégpedig pozitívan – vélik a PwC Magyarország adószakértői.

Személygépkocsi bérleti díjának áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. 2018-ban tartós bérleti szerződéssel személygépkocsit bérelt. 2018-ban útnyilvántartás alapján a bérleti díj áfáját visszaigényelte. A cégcélú használat átlagosan kb. 70% volt. (A társaság kizárólag áfalevonásra jogosító tevékenységet végez.) 2019-ben az I. negyedévre folytatta ezt a módszert, azonban most a II. negyedévre a törvény által megengedett 50%-os áfalevonhatóságot választaná az útnyilvántartás alapján végzett megosztás helyett. Jogszerűen megteheti, hogy ugyanarra a személygépkocsira megváltoztatja az alkalmazott levonási módszert? Ha igen, akkor éven belül is változtathat? Válaszát előre is köszönöm. Válaszát előre is köszönöm.

Elektromos autó támogatásának áfatartalma Kérdés

Egy cég nyílt végű pénzügyi lízingre elektromos személyautót vásárol 12 milló forint bruttó összegben, amire majd pár hónapon belül kap 1,5 millió támogatást. Mi a helyes könyvelési menet? 1) Első részletben kifizet bruttó 3 millió forintot, ami után visszaigényli az áfa 90 százalékát. (Csak 10% a magánhasználat, kilométernyilvántartást fog vezetni.) 2) Az első részletről megkapja a stornószámlát az eladótól a bruttó 3 millió forintról. 3) A bank kiállítja a számlát bruttó 4,5 millió forintról, ami fizetést nem igényel, mert már előlegként kifizette a 3 millió forintot a cég, és lesz rá 1,5 millió forint támogatás. Itt mennyi a visszaigényelhető áfa? Az 1,5 milló forint áfája visszaigényelhető? (Érdekes a kérdés, ugyanis az eladó cég azt mondta, olyan sok autóra vár támogatást, nem tudja megfinanszírozni, így a vevővel átutaltatta a 1,5 millió forintot is. Ezt fogja majd visszautalni, ha megérkezik a támogatás. Engedményezési szerződés van.) 4) A maradék, nettó 6 millió 299 ezer forintról a bank megküldi az ütemezést a nyílt végű lízinghez, amit 42 hónapon keresztül havonta fog kiszámlázni. A támogatásra eső áfa levonható? Milyen értéken kell aktiválni az autót? A le nem vonható áfát egyéb ráfordításként kell könyvelni? Előre is köszönöm.

Áfás egyéni vállalkozó utalása magánszámláról Kérdés

Tisztelt Szakértő! Áfás egyéni vállalkozó nagy értékű tárgyi eszköz beszerzését nem a NAV-hoz bejelentett pénzforgalmi számlájáról egyenlítette ki, hanem a lakossági számlájáról. Ebben az esetben van lehetőség a tárgyi eszközt a vállalkozás eszközének tekinteni, illetve az áfát visszaigényelni? Ráadásként kettő darab tárgyi eszközről van szó, két külön előlegszámla érkezett, az egyiket utalta magánszámláról, a másik eszközt pedig a pénzforgalmi számlájáról, a végszámla pedig egyben érkezett a két eszközről. Segítségüket előre is köszönöm.

Őstermelés, családi gazdaság Kérdés

Van egy édesapa, aki családi gazdálkodó az unokáival, áfakörös. Ennek az édesapának van két lánya, akik külön-külön rendelkeznek őstermelői igazolvánnyal, adószámmal, kompenzációs felárasok. Mindhárman indultak a szőlőtelepítési pályázaton, amit megnyertek (külön-külön). A telepítési munkálatok megkezdődtek tavaly, de idén tavasszal zajlott a zöme. Ez év januárjától a családi gazdaságba beléptek a lányok az édesapjukhoz. Az adószámuk megmaradt, értékesítést a saját nevükben nem kívánnak végezni. Minden bevétel és kiadás az édesapa nevén megy, így állapodtak meg a szerződésben. De a pályázat miatt idén vannak a lányok nevére szóló szőlőtelepítési számlák, melyet nyilvántartunk a családi gazdaságnál, áfa nem lett visszaigényelve, mert a lányok nevére szól a számla. A pályázati elszámolás miatt muszáj, hogy a lányok nevére szóljanak a számlák, amik a telepítéssel kapcsolatosak (töb millió forintról van szó). Kérdésem, hogy nem okoz-e gondot, hogy a lányok adószáma megvan, s különböző áfa adózási módban vannak?

Külföldi cég, magyar áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelünk leadott egy számlát könyvelésre, amelyen a számla kibocsátója német cég, a számlán csak a német adószáma szerepel, a termék értékesítését magyar, 27%-os áfával számlázta. Ilyen esetben az áfa visszaigényelhető? Válaszát előre is köszönjük.

Vállalkozás indítása előtt beszerzett eszközök utáni áfa-visszaigénylés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi ügyben kérem szíves segítségét. 2019. március hónapban induló szálláshely-szolgáltatással foglalkozó egyéni vállalkozás számláinak költségként való elszámolása esetén a vállalkozás indulása előtt mennyi idővel kiállított számlákat lehet elszámolni? A vállalkozás az áfakörös adószám kiváltása előtt 2 évvel kezdett el felújítani egy lerobbant épületet, mely felújításról névre szóló számlával rendelkezik. Ezen számlák után az áfa-visszaigénylési jog is érvényesíthető? Ha igen, a vállalkozás indítását megelőzően mennyi idővel korábbi számlát lehet az első áfabevallásba levonásként beállítani? A felújítás olyan lakóépületen történt, melyben nem lakik senki, kifejezetten az adóköteles tevékenység folytatása érdekében merült fel a felújításhoz, átalakításhoz beszerzett anyagok, eszközök költsége. A vállalkozás indításakor telephelyként lett bejegyezve. Tehát a kérdésem, hogy mennyivel korábbi számlát lehet költségként elszámolni, és mennyivel korábban keletkezett számlának lehet az áfáját visszaigényelni, ha a vállalkozás bevételszerző tevékenysége érdekében merültek fel a kiadások? Köszönöm segítségüket! Kaizer Éva

Lakásfelújítási költségeinek áfa-visszaigénylése Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következő témában kérem szíves állásfoglalását. A bérbeadás még nem kezdődött meg, a tevékenységi körökben jelenleg még nem is szerepel az ingatlan bérbeadása. A felújítás befejezése után kezdődő bérbeadásra az első számla kiállításával egyidejűleg – az új tevékenység felvétele mellett – az áfafizetést kívánjuk majd bejelenteni. A még zajló felújítással kapcsolatos előzetesen felszámított áfa levonására folyamatosan van-e mód, vagy csak az első áfás ingatlanbérbeadás-számla kiállításakor, utólag? Köszönettel.

Uniós (finnországi) áfa visszaigénylése itthonról Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyarországi székhelyű vállalkozás rendszeresen fizet olyan finn számlákat, ahol kötelesek felszámítani a finn áfát (például személyek országon belüli utaztatása). Segítséget szeretnék kérni, pontosan milyen módon, melyik nyomtatvánnyal lehet a finn áfa visszaigénylését elkezdeni. Az éves vagy negyedéves minimális összeghatár is érdekes, és az is, hogy az éves visszaigénylésnek meddig kell beérkeznie.

Áfakérdés személyszállítás esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vállalkozásunk személyszállítással foglalkozik. Egy vitatott kérdésünk van, aminek egyértelműsítése érdekében kérem szakértői válaszukat. A magyar áfatörvény 105. paragrafusa értelmében mentes az adó alól a személy szállítása abban az esetben, ha akár az indulási hely vagy az érkezési hely, akár mindkettő nem belföldön van. Az egy napos zárt ajtós különjáratok esetén ez hogyan értelmezendő? Példa: Pécs-Udvar-Batina-Sombor és vissza (Magyarország-Horvátország-Szerbia). Áfa: 0%-27%, 25% vagy 0%? A csoport változatlan összetételben Pécsről indul és oda is érkezik, egy naptári nap során. Nyilván valamilyen céllal utaznak Somborba – ilyenkor az odaút, visszaút aspektusából értelmezendő az indulási és érkezési hely? Ez azért vetődik fel, mert Magyarországon tankol – visszaigényli az áfát, a jövedéki adó igényelhető részét –, de ennek ellentételezése nullás áfa esetén nincs meg. Válaszát köszönettel várom!

Áfa-visszaigénylés NAV által zárolt cég számlája után Kérdés

Ügyfelem alvállalkozójának cégénél a NAV Bűnügyi Igazgatósága március elején zár alá vételt rendelt el (cégkivonatinfo). A januárban teljesített folyamatos szolgáltatás alapján kiállított, februári számla áfatartalma levonható-e? Köszönöm válaszukat.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

FOSZK hallgató szochokedvezmény-lehívás

Széles Imre

tb-szakértő

Vállalati elismeréshez kapcsolódó jutalom kifizetése

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink