146 találat a(z) áfás számla cimkére

Különbözeti áfa Kérdés

Tisztelt dr. Csobánczy Péter Úr! Megkaptam a válaszát, amit nagyon köszönök, de sajnos nem teljesen világos még mindig a különbözeti áfa. A kereskedő váltig állitja, hogy ha EU-ból beszerzett számlán szerepel, hogy külömbözet szerint adózik a például osztrák cég, akkor belföldi értékesités esetén itt sem kell áfát felszámolnia a számlában, csak különbözet szerint adózik. Kérem szíves válaszát: ha minden kétséget kizáróan fel van tüntetve a bejövő EU-s számlán, hogy a külföldi vállalkozó különbözet szerint adózik, akkor belföldi értékesités esetén mindenképpen áfával kell-e továbbszámlázni, vagy a fentiek alapján lehetséges az áfa nélküli, különbözet szerinti értékesités? Köszönettel: T.K.

Áfás lehet az alanyi adómentes is: itt vannak a példák! Cikk

Az alanyi adómentesség az évi 6 millió forint bevételnél kisebb forgalmú mikrovállalkozásoknak kínált opció, amelynek jelentős előnye, hogy választása esetén nem kell áfabevallást készíteni. Vannak azonban kivételes esetek is, amikor az egyébként alanyi adómentes vállalkozásnak mégis fel kell számítania az áfát, és be is kell azt vallania. Cikkünkben azokat az eseteket vesszük sorra, amelyek az alanyi adómentes áfaalany termékértékesítői, szolgáltatásnyújtói szerepkörében fordulhatnak elő.

Nemzetközi szervezetnek bérbeadott ingatlan áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk ingatlan-bérbeadással foglalkozik. Tevékenységére az áfakötelessé tételt választotta. Társaságunk az ingatlanát bérbe kívánja adni egy, az Áfa tv. 107. paragrafus (1) b) pontja alá tartozó, török illetőségű szervezetnek. Az Áfa tv. vonatkozó rendelkezései alapján ingatlannal kapcsolatos nemzetközi ügyletek esetén a teljesítés helyét az ingatlan fekvése határozza meg. Kérdésem, hogy amennyiben a szervezet részünkre átadja a mentességi igazolását, úgy a bérleti díjat áfásan kell-e számláznunk és a szervezet utólagos visszatérítés formájában igényelheti vissza az áfát, vagy mentesen kell számláznunk, mivel a szervezetet közvetlen áfamentesség illeti meg? Válaszát köszönjük.

Tárgyi eszköz értékesítésének áfája Kérdés

Egy volt evás vállalkozás áttért a Tao tv. hatálya alá, az evás időszakban vásárolt 1 darab tehergépkocsit (áfás, amelynek az áfáját értelemszerűen nem lehetett levonandóba helyezni) bruttó értéken aktiválta az eszközei között. Áttérés után (most) értékesíteni szeretné. Áfás számlával vagy mentesen teheti ezt meg?

Bérleti díj és továbbszámlázott közüzemi díj Kérdés

Tisztelt Címzett! Szeretném állásfoglalásukat kérni. Ügyfelem áfakörbe bejelentkezett adóalanytól bérel ingatlant. A bérbeadási tevékenysége kapcsán a bérbeadó nem választotta az áfát, így a kapott bérletidíj-számlák mentesek az adó alól. Kérdésem az lenne, hogy a közüzemi díjak továbbszámlázása kapcsán is mentes státuszban kell számlázni? A közüzemi órákat nem írták át a bérlőre, és jelentős összegű számla érkezett elszámolásként az első negyedévre. A továbbszámlázás során mentes számlát kaptunk, kérdésem, helyesen járnak el a továbbszámlázás kapcsán, hogy nem számolnak fel áfát? Várom megtisztelő válaszukat! Köszönettel: Sz. A.

Készpénzfizetési számla Kérdés

Tisztelt Adózóna! Beérkezett hozzánk egy készpénzfizetési számla (4,15 kg birkahús), a szállító 2-es áfakódú adószámmal rendelkezik, de az áfaérték rovatban nem határozta meg az áfát, nemes egyszerűséggel kihúzta. A szállító rendelkezik őstermelői igazolvánnyal és kistermelői regisztrációs számmal. Elfogadható-e így a számla?

Háromszögügylet adózása Kérdés

Ügyfelünk belföldön bejegyzett gazdasági társaság, az áfa hatálya alá az általános szabályok alapján bejelentkezve. Terméket értékesít egy lichstensteini vállalkozásnak olyan módon, hogy a terméket közvetlenül a vevő oroszországi partnerének fuvarozzák el. A fuvar megrendelője az orosz vevő, de a mi kimenő számláinkon is fel van tüntetve a fuvar címzettje, a fuvarozás adatai, például a fuvarozó gépjármű rendszáma, a termék súlya, a csomagolás adatai, stb. Kérdésem: hogyan adózik áfa szempontjából a magyar cég értékesítése?

NAV által engedményezett online gép előlege Kérdés

Tisztelt Szakértő! A NAV által "betiltott" gép előlegét megkapta az adóhatóságnak "megfelelő" cég (Micra) – ez nálunk fejlesztési célra folyósított támogatásként bevétel és követelés. Az eladónál a mi támogatásunk a pénztárgép számla szerinti eladási árának része lesz. A Micra beszámítás útján veszi figyelembe a 31 750 forint támogatást, melyet mi könyvelünk árbevételnek. Az a kérdésem, hogy helyesen tette-e a Micra, hogy a NAV által elutalt 31 750 forintról, mint előlegről, áfás számlát állított ki részünkre? Az előlegről kétszer kaptunk áfás számlát! Ez azt jelenti, hogy az áfát kétszer visszaigényelhetjük? Szerintem valami sántít. Várom válaszukat: Üdvözlettel Ujlakiné

Magánszemélytől vett ingatlan Kérdés

Kedves Szakértők! Egy magánszemély eladja ingatlanát (Balatonföldvár) egy áfás cégnek, amely jelenleg is be van jelentkezve a 08TAFA szerinti ingatlan-bérbeadás, eladás áfakörössé tétele alá. Az alábbi kérdéseim vannak: 1/ Mivel szerzéskor nincs levonható áfa, hiszen magánszemélytől vette a cég az ingatlant, így ha eladja, akkor áfamentesen adja el? Vagy mivel bejelentkezett a főszabálytól eltérően, ő csakis áfásan adhatja el az ingatlant? 2/ Vétel után, most felújítja (csempe, bútorok, sok-sok munka, anyag, stb.), ezen számlák áfáját le lehet vonni? Még esetleg akkor is, ha esetleg az 1-es pont szerint áfamentesen adhatja el? Persze, ha áfásan lehet csak eladnia, akkor gondolom levonhatja? 3/ Ha 2015-re kilép az ilyen jellegű áfakörből, azaz a főszabályt alkalmazza, akkor nem éri meg levonni a felújítási számlák áfáját (már, ha eleve lehet), mert akkor vissza kell fizetni év végén? Vagy le lehet most is, vonni, és akkor is, ha kijelentkezik? 4/ Ha kijelentkezik 2015-re az áfakörös részből, mint ingatlan-bérbeadás, eladás, és választja a főszabályt, akkor 2015-ben áfamentesen adhatja el a magánszemélytől vett ingatlant? 5/ Egy korábban bérbeadás céljából vett ingatlan (tárgyi eszközök között van kimutatva) miatt jelentkezett be a 08TAFA alá, ezért ha esetleg 2015-ben kilép e körből, akkor a régi ingatlant áfamentesen kell eladnia, ha valamikor eladja, csak vissza kell fizetni a 240 hónapból még hátralévő időre eső áfa összegét? Mikor? Majd eladáskor, vagy év végén?

Szolgáltatásnyújtás dán állami intézménynek Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy korábban feltett kérdésemhez kapcsolódóan kérdeznék még: Egy belföldi cég szolgáltatást nyújt egy dán vállalatnak, amelyről kiderült, hogy nincsen, és nem is lehet közösségi adószáma, mert állami intézmény, és Dániában az állami intézményeknek csak azonosító számuk van. Ilyenkor a magyar áfaszabályok szerint kell kiállítani a számlát (áfásan), vagy pedig határon kívüli szolgáltatásnyújtásként számlázható? Köszönöm válaszukat, Attila

Közös költség kiszámlázása Kérdés

Tisztelt Szakértő! A bérbeadó társaság tulajdonában áll egy társasházi üzlethelyiség, amelyet bérbe ad bérbevevő társaságnak. Bérbeadás tekintetében áfakörös a bérbeadó társaság. Kell-e számlát kiállítani a közös költség továbbterheléséről? Ha igen, akkor áfásan kell kiállítani? A bérbeadó társaság nem helyezhet levonásba áfát a közös költség jellegéből adódóan. Mi a helyzet akkor, ha a bérbeadó társaság nem áfakörös? Köszönettel.

Szobor térítés nélküli átadása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy zrt. magánszemélytől vásárolt egy szobrot 3 millió forintért. Ezt a szobrot a társaság térítés nélkül adja tovább egy önkormányzatnak. Kérdésem az lenne, hogy ebben az esetben a térítés nélküli átadásnak van-e áfavonzata? Véleményem szerint nem alkalmazható az Áfa tv. 11. §-a, merthogy a beszerzéshez nem kapcsolódott adólevonási jog (miután magánszemélytől vásároltunk). Akkor a térítés nélküli átadásról kell-e számlát kiállítani? Ha igen, akkor a számlában milyen címen tüntetek vagy nem tüntetek fel áfaösszeget? Válaszát előre is. köszönöm!

Bélyeg áfája Kérdés

A következő kérdésem lenne: a postai szolgáltatás, mint tudjuk, mentes az áfa alól. Mi a helyzet, ha ügyfelem bélyeget vásárol a postán, és arról kér áfás számlát.?Milyen tipusú bélyegekre lehet az áfavisszaigénylést alklamazni? Milyen jogszabály hivatkozik rá? Köszönettel.

Ingatlanbérlés Kérdés

Üdvözlöm! Egy ingatlant bérlünk magánszemélytől, eddig áfamentesen számlázott, és fizettük az szja-t és az ehót is helyette. Januártól azonban áfásan állította ki a számlát. Ilyenkor ugyanúgy kellene fizetni utána az szja-t és az ehót? Vagy hogyan tudunk jogszerűen eljárni?

Árufedezet-vásárlás számlázása Kérdés

Szerződés szerint, ha az eladó nem tud teljesíteni, akkor a vevő harmadik féltől megvásárolhatja az árut, melynek ellenértékét az eredeti eladóval megfizeti. Kérdésem lenne, hogy azt azt az értéket számlázni kell-e a szerződés szerinti eladónak, vagy a szerződés szerint követelhetem-e? Továbbá ennek az ellenértéknek van-e áfavonzata? Tehát a vevőnek kell-e kiállítani áfás számlát az eredeti eladó felé?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Praxisjog elszámolása

Pölöskei Pálné

adószakértő

Kapcsolt vállalkozás

Pölöskei Pálné

adószakértő

Támogatás magánszemélynek

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close