7 találat a(z) áfás egyéni vállalkozó cimkére

Áfás egyéni vállalkozó, őstermelő Kérdés

Áfás egyéni vállalkozás melletti ingatlan-bérbeadás Kérdés

Áfás egyéni vállalkozó mentes beszerzésének továbbszámlázása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy áfás karosszérialakatos egyéni vállalkozó, aki fényezést nem végezhet. A fényezést egy alanyi mentes vállalkozóval végezteti el. A biztosító felé elszámoláskor az áfás egyéni vállalkozó által kiállított számlán továbbszámlázza ezt a mentes fényezési költséget, és rászámolja az áfát is. A biztosító ezt az áfát most nem fizeti ki, állítva, hogy az nem jogos, mert így az egyéni vállalkozónak plusz profitja keletkezik. Ez helyes így? Véleményem szerint áfás egyéni vállalkozó nem számlázhatja ki áfamentesen a továbbszámlázandó fényezési munkadíjat és anyagot. Segítségét előre is köszönjük.

Egyéni vállalkozás megszűnése Kérdés

Tisztelettel köszöntöm! Abban kérném szíves segítségét, hogy ha áfás egyéni vállalkozó úgy dönt, hogy megszűnteti a vállalkozását év közben, akkor milyen bevallási, bejelentési kötelezettség terheli. Mivel vannak tárgyi eszközei, így annak milyen összeg után kell megfizetni az áfájukat és milyen összegben veszem be a bevételek közé megszűnés esetén. A kérdésemre adott válaszát tisztelettel megköszönöm és boldog ünnepeket kívánok! Üdvözlettel: Horváthné Kati

Áfás egyéni vállalkozó tárgyi eszközt értékesít Kérdés

Tisztelt Szakértő! Áfás egyéni vállalkozó vagyok. Vásároltam egy használt mezőgazdasági gépet egy magánszemélytől, áfa nélkül. Most el szeretném adni ezt a gépet. Ha jól tudom, nem kell áfás számlát kiállítani, mivel én sem vontam le utána áfát. Kérném a segítségét ezzel kapcsolatban, hogyan kell eljárnom?

Szentírás az MNB-árfolyam, ha azt választja az egyéni vállalkozó Cikk

Január 1-jétől az áfás egyéni vállalkozónak is kötelező lesz az áfatörvény által előírt árfolyamot alkalmaznia mind a bevételek, mind a kiadások esetében. Mi a helyzet akkor, ha a szolgáltatás igénybevételekor, illetve a szállítói számlák kiegyenlítésekor eltérőek az árfolyamok – kérdezte olvasónk. Surányi Imréné szakértőnk válaszolt.

Egyéni vállalkozó árfolyam 2015-től Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem segítsen értelmezni az 1995. évi CXVII. törvény a személyi jövedelemadóról 6. § (2a) a) és b) bekezdését, mely 2015-től hatályos. Az áfás egyéni vállalkozó a NAV-nál bejelentette, hogy az MNB-árfolyamot használja. Rendelkezik közösségi adószámmal és a közösség területén belülről terméket szerez be, szolgáltatást vesz igénybe. A termékbeszerzésnél a számla kelte szerinti, a szolgáltatás-igénybevételnél a teljesítés időpontja szerinti MNB-árfolyamon váltja át a külföldi pénznemet forintra és vallja be a ..A60 és ..65-s nyomtatványon. Ezen szállítói számlák kiegyenlítése később történik. Kiegyenlítéskor milyen árfolyamot kell használni? A számla kelte, illetve a teljesítés időpontja szerinti, fenti nyomtatványokon bevallott árfolyamot, vagy a későbbi, kiegyenlítéskori MNB-árfolyamot és az árfolyamkülönbözettel –mivel egyéni vállalkozónál a pénzforgalmi szemlélet miatt nem értelmezhető az árfolyamkülönbözet – az adott költség összegét kell korrigálni? A válaszában megadottak az egyéni vállalkozó értékesítéseire is vonatkoznak? Köszönettel: Kauker Zsoltné

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Báli részvétel díjának elszámolása

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs