10 találat a(z) vállalkozás gyet mellett cimkére

Munkavégzés, vállalkozás gyermeknevelési támogatás mellett Cikk

Számos kérdés merül fel a gyakorlatban a főállású anyasággal, vagyis a családok támogatásáról szóló 1998. évi LXXXIV. (Cst.) törvény 23. szakasza szerinti gyermeknevelési támogatással összefüggésben. Ennek apropóján cikkünkben röviden – különböző szempontok szerint – összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat.

Gyet mellett egyéni vállalkozó Kérdés

Egyéni vállalkozó: gyet melletti járulékfizetés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Gyeten lévő anyuka szeretne egyéni vállalkozó lenni, az szja-törvény szerinti adózást választaná, nem a katát. Az volna a kérdésem, hogy a vállalkozás elindításakor a munkaviszony jellege sorban mit kell bejelölni, mert nem egyértelmű, hogy főfoglalkozás vagy 36 órát meg nem haladó munkaviszony...stb. Mert ugye igazából ez nem munkaviszony, de a szolgálati időbe beleszámít. Ha azt választom, hogy főfoglalkozás, nem veszíti el a gyetet? Segítségét előre is köszönöm!

Kata gyet mellett Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szja hatálya alá tartozó egyéni vállalkozást indított egy magánszemély gyet mellett. Majd a gyet lejárta miatt idén áprilisban főfoglalkozású egyéni vállalkozóvá vált, és mivel főfoglalkozásúként előnyösebb volt a kata szerinti adózás, két hónappal később áttért a katára. Közben kiderült, hogy még októberig folyósítják a gyetet, mert csak akkor jár majd le, nem áprilisban. Júniusban nem végzett munkát a vállalkozó, és várhatóan július hónapban sem fog. Ezért az lenne a kérdésem, hogy élhetünk-e azzal a lehetőséggel, hogy a két hónapra nem fizetjük meg az 50 ezer forintos katát, hanem bejelentjük T101E-n, hogy a gyet mellett nem történt munkavégzés? Valamint a másik kérdésem az, hogy az egyéni vállalkozást visszajelenthetem április hónaptól május 31.-ig GYET melletti munkavégzésre, és önellenőrzéssel visszakérhetem a 1,5 hónapra főállású szja-sként beadott 58-as járulékbevallásban bevallott és befizetett járulékokat? Majd június hónaptól főállású kisadózó leszek GYET mellett? Előre is köszönöm segítségét!

Gyetes egyéni vállalkozó katázása Kérdés

Ha valaki gyetet vesz igénybe három gyermek után, és 30 órás munkaviszonyban is dolgozik, és katás egyéni vállalkozó is szeretne lenni, főállásúként vagy mellékállásúként kell katát fizetnie?

Munkavállalás és vállalkozás gyermeknevelési támogatás mellett Cikk

Gyakori téma, hogy az ellátások mellett milyen feltételek teljesülésekor lehet keresőtevékenységet folytatni. Az alábbiakban a gyermeknevelési támogatás folyósítása alatt munkaviszonyban, egyéni, társas vállalkozói jogviszonyban folytatott keresőtevékenységet tekintjük át.

Ügyvezetés gyet mellett pontosítás Kérdés

Kedves Zsuzsanna! Kérdésemre adott válaszából úgy gondolom, hogy a gyet mellett személyesen közreműködő ügyvezető járulékfizetése a következően alakul: 1. Ügyvezetés: megbízási jogviszonyban, akár nulla forint is lehet. 2. Személyes közreműködés: nincs kötelező minimum járulékalap, tetszés szerinti összegben vehet fel jövedelmet, melynek nagysága szerint alakul a járulékfizetés. Köszönettel várom válaszát! W. Andrea

Gyet melett vállalkozó járuléka Kérdés

Tisztelt Szakértő! Gyet mellett hogyan alakul az egyéni, illetve a társas vállalkozó adó- és járulékfizetése, ha személyesen közreműködik, illetve, ha nem? Köszönettel!

Kata gyet mellett Kérdés

Tisztelt Szakértő! Gyet mellett szeretnék katás egyéni vállalkozó lenni. Szeretnék dolgozni, ebben az esetben van 50 000 forint fizetési kötelezettségem? Amennyiben mentességet élvezek, szabad munkát végeznem? A havi 500 000 forint adómentes értékhatárt befolyásolja, ha nem fizetek járulékot? Köszönettel.

Könnyebb lesz gyet mellett vállalkozni - példával Szakértői Kommentár

Rendkívül kedvezően érintik a 2013. július 1-jétől hatályos jogszabályváltozások azokat, akik gyermeknevelési támogatás mellett folytatnak egyéni vagy társas vállalkozói tevékenységet. Cikkünkben részletesen ismertetjük ezeket a módosításokat, konkrét példán bemutatva a fizetési kötelezettségek változását.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Munkaidő-nyilvántartás elektronikusan

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Egyesületi tag bejelentése

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Színházjegy elszámolása

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink