64 találat a(z) továbbértékesítés cimkére

Továbbértékesítésre beszerzett személygépkocsi áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Fémipari termékek gyártásával és kereskedelmével foglalkozó vállalkozás továbbértékesítési céllal nagy értékű új személygépkocsit vásárolt. Tevékenységi körében a személygépkocsi kereskedelme nem szerepel. A személygépkocsit a megvételét követő napon egy közösségi adószámmal rendelkező németországi vállalkozásnak továbbértékesítette. A gépkocsit elszállították. A szállításhoz a CMRT és EKÁRT-t megkérték. A szállítás ezekkel a bizonylatokkal történt. A fenti új személygépkocsi beszerzését és eladását az áfabevallásban hogyan kell szerepeltetni? A beszerzési árban felszámított áfa levonásba helyezhető-e ?

Üdülési joggal rendelkezők megtévesztése miatt bírságolt a GVH Cikk

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) döntése szerint az Exch-Immo Kft. és a Club Hotels Europe Ingatlanhasznosító Kft. megtévesztette a fogyasztókat üdülési jogaik eladásáról szóló ajánlatokkal. A jogsértésekért együttesen mintegy 41 millió forint bírságot szabott ki a GVH.

Ingatlanáfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk fő tevékenysége rendezvényszervezés és marketing-tanácsadás, mely tevékenységet áfás adóalanyként folytatjuk. Kedvező lehetőségünk nyílt bővíteni tevékenységi körünket, és egy magánszemélytől megvásárolni egy ingatlant, amelyet felújítanánk és többlakásos társasházzá alakítanánk, majd magánszemélyek részére továbbértékesítenénk. Ezzel az ügylettel kapcsolatos adófizetési kötelezettségeinkről szeretnénk tájékoztatást kapni. Helyesen tudjuk-e, hogy az ingatlan felújításával és átalakításával kapcsolatos számlák áfája nem vonható le? Az ingatlan értékesítése áfamentesen történhet? Van-e lehetőség arra, hogy az ingatlant magánszemélyként vásároljuk meg, majd átalakítás (4 lakásos társasházzá) után magánszemélyként továbbértékesítsük? Ha igen, akkor magánszemélyként a személyi jövedelemadón kívül keletkezhet más adófizetési kötelezettségünk?

Közösségi beszerzés fizetendő áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Van egy kft., amely általános szabályok szerint állapítja meg az áfáját, és használt ingatlan vételével, eladásával foglalkozik, tehát áfamentesen ad el, és nem vonja le az áfát a beszerzések után. Viszont elkezdett Romániából termékeket beszerezni (10 ezer euró alatt volt), amihez rögtön megkértük a közösségi adószámot. A számlán fel is van tüntetve az adószám. Ezeket a termékeket továbbértékesítési céllal veszi meg, amit az ingatlanba beépít, és áfamentesen ad el az ingatlan értékesítésekor. Kérdésem, hogy ez esetben meg kell-e fizetni az áfát az EU-s beszerzések után? Levonásba semmiképp nem helyezzük az áfát. Köszönöm.

Termékdíj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. kőolajterméket vásárol az EU-ból továbbértékesítési céllal, amit Magyarországon értékesít. Így termékdíjfizetési kötelezettsége keletkezik az értékesítéskor, mely összeget negyedéves bevallásban bevallja és megfizeti. Ezt a fizetendő termékdíjösszeget negyedévente egyéb ráfordításként kell könyvelni, vagy könyvelhető az eladott áruk beszerzési értékét növelő tételként és ezáltal iparűzésiadóalap-csökkentésként elszámolható?

Szoftver – követési díj Kérdés

Tisztelt Szakértő! A szoftverkövetési díj felfogható jogdíjbevételnek? Illetve ehhez kapcsolódóan van egy továbbértékesítési joga a cégnek egy szoftverre, ennek a bevétele sima árbevétel? Illetve a továbbértékesítési jog – ha egy évre szól és mindig meg kell újítani – igénybe vett szolgáltatás lesz? Köszönöm.

Takarmány értékesítéséhez kapcsolódó szolgáltatás áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kukoricaértékesítés történt két cég között. Mindkét vállalkozás áfafizetésre kötelezett, így fordított adózással történt az értékesítés. Az értékesítésre vonatkozó megállapodásukban kikötötték, hogy amennyiben a vevő cég a termék továbbértékesítése során minőségi kifogás miatt kevesebb árat tud érvényesíteni, mint várható volt, "kártérítés" címén – mondhatjuk, az elmaradt hasznot –leszámlázza a vevőnek. Ezen ügylet számlázásakor az egyenes vagy a fordított adózási mód a helyes? Köszönettel: Gyűgyi Tiborné

Nonprofit társaság áfa-visszaigénylése Kérdés

Tisztelt Adózóna! Kérdésem áfa-visszaigényléssel kapcsolatos. Egyesületünk 100 százalékos tulajdonában van egy nonprofit kft. A nonprofit kft. 2018. évtől kezdődően termékeket kíván értékesíteni. Terveink szerint a nonprofit kft. és az egyesület megállapodásban rögzíti az alábbiakat: • az egyesület felhatalmazza a nonprofit kft.-t, hogy az értékesítheti az általa tulajdonolt védjeggyel ellátott termékeket; • az egyesület megbízza a nonprofit kft.-t a termékek értékesítésével; • az egyesület szerzi be a termékek értékesítéséhez szükséges termékek és szolgáltatások egy részét, majd azokat a beszerzési áron továbbértékesíti a nonprofit kft. részére. A fenti helyzettel kapcsolatos kérdéseim a következő: 1.) Az egyesület visszaigényelheti-e az áfa összegét a beszerzett termékek és szolgáltatások után? A beszerzett termékek a később védjeggyel elátott, brandingelt termékek, a szolgáltatások a termékek eladásához kapcsolódnak, azt közvetlenül segítik elő (például termékek dizájnja). 2.) A nonprofit kft. visszaigényelheti-e az áfát a termékek értékesítését követően az azok érdekében igénybe vett szolgáltatásokkal és termékekkel kapcsolatosan (attól függetlenül, hogy a szolgáltatást/termékeket az egyesülettől vagy egyéb külső partnertől szerezte be)? Válaszukat előre is köszönöm.

Ingatlan továbbértékesitése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. megvásárol egy régi lakóingatlant magánszemélytől/szervezettől továbbértékesítés céljából. Az ingatlan mentes az áfa alól. Felújításokat végez rajta, anyag és alvállalkozói számlákat számol el. Az anyag áfája visszaigényelhető? Ha a kész ingatlant eladja, áfamentesen állíthatja-e ki a számlát, ha a vevő akár magánszemély, akár szervezet? Mi van a telekhányad áfájával? Mi van az áfával, ha van garázs, kocsibeálló vagy üzlethelyiség is a földhivatali igazoláson? Köszönettel: Fidler Gáborné

Szoftverlicenc vásárlása Amerikából II. Kérdés

2017. november 22-én tettünk fel Önöknek egy kérdést, itt az Adózónán, amely szoftvervásárlásról szólt. Válaszukban azt írták, hogy a szoftverbeszerzést szellemi termékként kell nyilvántartani, azonban ebben az esetben nem saját célra vásárolják a szoftvereket, hanem továbbértékesítési célra, tehát a szoftverek nem lehetnek a társaság befektetett eszközei. Ezért kérdésünk még mindig az, hogy ilyenkor árunak vagy szolgáltatásnak minősül-e a szoftvervásárlás? Az eredeti kérdés szövege: Egyik partnercégünk szoftverlicenceket vásárol Amerikából, a szoftverek email-en át érkeznek be, az ügyfél egy sorozatszámot kap, melynek használatával telepíteni, aktiválni és használni tudja a szoftvert. Az ügyfél részére egy DVD-t is kiküldenek, de a nélkül is tudja használni a programot. A licenc a vásárláskor elérhető legfrissebb szoftververzió használatára jogosít, a szoftvert időbeni korlátozás nélkül használhatja a jövőben, a szoftverkövetés megvásárolható? Kérdésünk ezzel kapcsolatban az lenne, hogy amikor megvásárolják Amerikából a szoftverlicenct, akkor ez minek minősül, árunak vagy szolgáltatásnak? Üdvözlettel Szűcs Ildikó

Repülőjegy továbbértékesítés adóvonzata Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem a következő lenne: új ügyfelem szeretne repülőjegyeket haszonnal továbbértékesíteni. Mivel nemzetközi járatokról van szó, az áfatörvény 105. §-a alapján áfamentesen tudja megvásárolni a jegyeket, azonban ugyanúgy áfamentesen állíthat ki számlát a vevőinek a továbbértékesítés során annak ellenére, hogy ráteszi a saját hasznát?

Lakóingatlan-értékesítés áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. ingatlanforgalmazással foglalkozik. Kivitelezőtől vásárol lakásokat 5 százalékos áfával (tehát megfelel a következő paramétereknek: – első rendeltetésszerű használatbavétele még nem történt meg; vagy – első rendeltetésszerű használatbavétele megtörtént, de az arra jogosító hatósági engedély jogerőre emelkedése vagy használatbavétel-tudomásulvételi eljárás esetén a használatbavétel hallgatással történő tudomásulvétele és az értékesítés között még nem telt el 2 év, vagy beépítése az épített környezet alakításáról és védelméről szóló törvény szerinti egyszerű bejelentés alapján valósult meg, és a beépítés tényét igazoló hatósági bizonyítvány kiállítása és az értékesítés között még nem telt el 2 év; – többlakásos lakóház esetén az egyes lakások hasznos alapterülete nem haladhatja meg a 150 négyzetmétert, – egylakásos lakóingatlan esetében a hasznos alapterület a 300 négyzetmétert nem haladhatja meg). A vásárolt lakásba bútorokat (beépített, illetve nem beépített), szekrényeket, TV-t stb. vásárol, így értékesíti az ingatlant magánszemélyek részére. Ha ez az értékesítés szintén megfelel a korábbiakban említett paramétereknek, eladhatja-e magánszemély részére 5 százalékos áfakulcs felszámításával a lakásokat? Kerülhet-e a számlára a bútorozott ingatlan értékesítése egy tételben, vagy meg kell azt bontani? Válaszukat előre is köszönöm.

Továbbértékesítésre beszerzett gépjármű áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelünk használtcikk-kereskedelem tekintetében különbözeti adózást választott. Amennyiben EU-n belülről szerez be gépjárművet továbbértékesítésre, melyik országban és mikor kell megfizetnie az áfát? Változik-e ez a 10 000 eurós értékhatártól függően? Köszönöm válaszát

Szolgáltatást végző egyéni vállalkozó és a kereskedelem Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben kérem szíves segítségét. Nyílászárókat (főként ablak) ki-, beszerelő egyéni vállalkozónak lenne lehetősége az ablakok kedvezményes árú megvásárlására. Így a vevőinek már nemcsak szolgáltatna (nyílászárók cseréje/beállítása), hanem a gyártó cégtől megvásárolt ablakot továbbértékesítené nekik (gyakorlatilag anyag plusz munkadíj szerepelne ezután az általa kiállított számlákon). A kérdésem az lenne, hogy kell-e erre irányuló kereskedelmi tevékenységgel bővíteni az eddig csak szolgáltatás jellegű tevékenységi körét, vagy ez ebben a formában belefér a nyílászárócserés tevékenységébe? Válaszát előre is megköszönve, tisztelettel!

Követeléseladás Kérdés

Tisztelt Adózóna! Az alábbira szeretnék választ kapni: a kft. "A" magánszemély tagjának kölcsönt nyújt, mely követelését tovább értékesíti "B" magánszemélynek. Kérdésem: a kft. könyveléséből milyen könyvelési tétellel lehet kivezetni, illetve milyen adóvonzata van? Ha a "B "magánszemély ezt magasabb összegben továbbértékesíti, milyen adóvonzata van a magánszemélynél?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

hirdetés
NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close