21 találat a(z) temetési segély cimkére

Kegyeleti ellátás Kérdés

Temetési segély adómentesen Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk temetési segélyt nyújt munkavállalóinknak az szja-törvényben előírt esetekben. Kérdésem, hogy - van-e időkorlát, amíg igényelheti ezt a munkavállaló visszamenőleg, vagy ezt a szabályzatban saját belátásunk szerint szabályozhatjuk; - GDPR szempontok miatt elégséges-e, ha a dolgozó bemutatja a hozzátartozó halotti anyakönyvi kivonatát, vagy szükséges/szabad-e csatolni ezt a segély kérelme mellé? Előre is köszönöm válaszát! Üdvözlettel, Imeli Zsuzsanna

Temetési segély adómentessége Kérdés

Az szja-törvény 1. számú melléklete alapján az érdekvédelmi szervezet által az elhunyt házastársa vagy egyeneságbeli rokona részére folyósított temetési segély adómentes. Adómentesek-e a kifizetések, ha az érdekvédelmi szervezet tagjának halála esetén az érdekvédelmi szervezet temetési segélyt fizet az elhunyt tag házastársának a tag jogán, és azért is, mert a házastárs szintén az érdekvédelmi szervezet tagja? Gyakorlatilag két temetési segély kerül kifizetésre. Amennyiben több egyeneságbeli rokon is jelentkezik temetési segélyért, adható-e adómentesen az összes egyeneságbeli rokon részére kifizetés? Ebben az esetben is lehetséges, hogy az egyeneságbeli rokonok között is van olyan, aki szintén az érdekvédelmi szervezet tagja. Ebben a minőségében kaphat-e az ilyen egyeneságbeli rokon az elhunyt jogán és saját jogán is adómentes temetési segélyt?

Temetési segély munkavállaló élettársa gyermekének halála miatt Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó ügyfelemmel főállású munkaviszonyban álló dolgozó élettársának gyermeke elhalálozott. Az élettársi kapcsolat NEM bejelentett élettársi kapcsolat, de 10 évnél hosszabb ideje fennáll. Adhat-e, és milyen adózási és/vagy járulékterhekkel adhat a munkáltató temetési segélyt a munkavállalójának? Válaszát tisztelettel köszönöm: Rozika könyvelő

Temetési segély Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkavállalónk férje balesetben elhunyt ,és szeretnénk a temetés költségeihez hozzájárulni. Nincs kollektív szerződésünk. A munkavállalónak fizetett összeg valóban adó- és járulékmentes? Valamint a munkáltatót milyen adó- és járulékfizetés terheli? Válaszát köszönöm.

Temetési segély Kérdés

Tisztelt Szakértő! Legyen kedves segíteni a következőben! A kft. tulajdonosa, aki munkaviszonyban van, egyenesági rokon után temetési segélyt igényel a kft.-től, amit számlával igazol. Keletkezik a magánszemélynek szja-fizetési kötelezettsége? A kft. tao-ját miként érinti a nyújtott segély? A válaszát előre is köszönöm.

Temetési segély nyugdíjas Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2018 októberében daganatos betegséggel miatt lett rokkant nyugdíjas az egyik dolgozónk. Sajnos 2019. január10-én meghalt ez a volt dolgozónk. Kérdésem: a cég adhat-e a két és fél hónapja tőlünk nyugdíjazott dolgozónk feleségének és családjának adó- és járulékmentes temetési segélyt, ha igen, akkor milyen dokumentumok kellenek hozzá? Elég-e a halotti anyakönyvi kivonat? Várom tiszteletteljes válaszát: Géczi Sándorné

Temetési segély ügyvezető tulajdonosnak. Kérdés

Egy kft.-ben tulajdonos vagyok és ügyvezető. Anyukám meghalt és a cégem temetési hozzájárulást nyújtana nekem a nevemre kiállított számlák összegéig. Kérdésem, hogy kell-e utána adózni vagy adómentesen juttatható? Ha kell utána járulékokat fizetni akkor mit és mennyit? A munkáltató mennyit fizet és az ügyvezető mennyit fizet? Köszönöm a válaszukat.

Egyes meghatározott juttatás Kérdés

Tisztelt szakértő! Egy nonprofit kft. dolgozójának temetési segélyt nyújt. Adómentesen adható-e vagy kell utána adóznia? Ha igen, hogyan?

Temetési segély (kiva) Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kiva szerint adózó cég alkalmazottjának az édesanyja elhunyt. A cég szempontjából jár-e adófizetési kötelezettséggel az, ha temetési segélyt ad az alkalmazottnak, vagy esetleg megtéríti a temetés teljes költségét? Ha jól tudom, akkor az alkalmazott szempontjából (Szja tv.) ez adómentes juttatásnak minősül, tehát ott nem merül fel az adófizetési kötelezettség.

Temetési segély – GDPR Kérdés

Tisztelt Szakértő! A munkáltató a dolgozónak a házastársa halála miatt temetési segélyt folyósít. A halotti anyakönyvi kivonat másolatát a munkáltató elkérheti-e, illetve megőrizheti-e? Ha nem, akkor milyen dokumentum szolgálhat a segély folyósításának igazolására? Válaszát előre is köszönöm!

Temetési segély vagy kegyeleti hozzájárulás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. alkalmazottjának édesapja elhunyt. Kérdés: Milyen módon és összegig tudja adómentesen támogatni a munkavállalót a munkáltató, milyen iratokkal, bizonylatokkal kell alátámasztani, illetve van-e valamilyen bevallási, jelentési kötelezettség utána? Válaszát megköszönve, tisztelettel,Szabóné

Temetési segély Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy egyéni vállalkozónak a felesége be van jelentve a vállalkozásba mint alkalmazott. Most meghalt a feleség édesanyja, temetési segélyt az ő esetükben lehet-e elszámolni? A segítséget előre is köszönöm.

Elhunyt magánszemély végleges adója, adómentes támogatások Cikk

Magánszemély halála esetén felmerül a kérdés, adókötelezettséget is örökölnek-e a hozzátartozók. Cikkünkben részletezzük az elhunyt adózására, valamint a halála után a hozzátartozóknak juttatott támogatásokra vonatkozó szabályokat.

Temetési segély adókötelezettsége Kérdés

Tisztelt Szakértő! A cég munkavállalójának házastársa hitelen elhalálozott. A munkáltató temetési segélyt kíván nyújtani. A segély összege meghaladja a temetési költségeket. A temetési költségek feletti rész a munkavállaló adóköteles jövedelme lesz. Kérdésem, hogy hogyan adózik, és a munkavállalónak, valamint a munkáltatónak ezen összegre milyen terhe keletkezik?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egyszemélyes kft. végelszámolása

Pölöskei Pálné

adószakértő

Cégautó magánhasználat

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Munkaviszony létesítése hajléktalan személlyel

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 október
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs