11 találat a(z) tanulói jogviszony cimkére

Táppénz Kérdés

Tanulói jogviszony Kérdés

Passzív hallgatói jogviszony Kérdés

Tisztelt Szakértő! Babaváró hitel igényléséhez szükséges tb-jogviszonyba beletartozik a felsőfokú tanulói jogviszony passzív féléve is? Válaszát előre is köszönöm!

Diákok tb-je: ki, mikor, hol biztosított? Cikk

A diákstátusz mind az egészségügyi szolgáltatásra való jogosultságot, mind pedig – keresőtevékenység folytatása esetén – a biztosítási és járulékfizetési kötelezettséget közvetlenül érintheti. Ugyanakkor az egyes jogviszonyokban más-más feltételekkel, illetve időtartamban vehetjük figyelembe a tanulói, illetve hallgatói jogviszonyt. A következőkben most ezt tekintjük át.

Tanulói jogviszony Kérdés

Tisztelt Szakértő! Tanulószerződéssel foglalkoztatott diákunk szülei úgy döntöttek, hogy gyermekük nem folytatja tanulmányait és kiveszik az iskolából. Ez akkor derült ki, amikor év végén az összefüggő nyári gyakorlat időpontjait egyeztettük. Bent voltak az iskolában, ahol azt a felvilágosítást adták, hogy augusztus 31-éig tart a tanév, így csak szeptember 1-jétől lehet kivenni az iskolából, addig oda tartozó tanuló. A velünk kötött tanulószerződése is addig tart (amennyiben egyik fél sem szünteti meg)? A nyári szünetben, függetlenül attól, hogy nem jönnek gyakorlatra a diákok (kivéve a nyári gyakorlat), ösztöndíjat fizetünk részükre. A fent nevezett tanulónak is jár az ösztöndíj függetlenül attól, hogy nem jön nyári gyakorlatra? Válaszát előre is köszönöm!

Vége a jó világnak a középiskolai tanulmányok befejezésekor Cikk

A végzős középiskolások számára nemcsak a tanév, hanem a tanulói jogviszony is rövidesen véget ér. Ennek a ténynek családtámogatási, társadalombiztosítási, sőt adózási következményei is vannak, illetve lehetnek.

Családi pótlék 20 éves korig Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha a gyermek 2017 novemberében tölti be a 20. életévét, és tanulói jogviszonya van, mely előre láthatólag 2018. 06. hónapig áll majd fenn, akkor a mostani 2017. évi tanév végéig kaphat családi pótlékot (2017 június) vagy a 2018-as tanév végéig? Segítségét előre is köszönöm, Hegedűs Pálné

Tanulói, hallgatói jogviszony szüneteltetése fogalmának bővítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2017. 01. 01-jétől hatályos a 2011. évi CLVI. tv. 466. § 11. pontja, miszerint tanulói, hallgatói jogviszony szüneteltetése alatt a tényleges szüneteltetés időtartamát, valamint az azt közvetlenül követő 3 hónapot kell érteni. Ez azt jelenti, hogy ha a hallgató újra folytatja tanulmányait, 3 hónapig akkor is fizetni kell utána járulékot, nem lesz automatikusan újra biztosított az oktatási intézményben? Pl. van egy hallgató, aki tag és ügyvezető egy vállalkozásban. Szünetelteti 4 hónapig a hallgatói jogviszonyát, ezalatt a vállalkozásból megfizeti a rá kötelezően előírt járulékokat. Az 5. hónaptól ismét aktív hallgató, amikor is nem kellene utána fizetni semmit, ha nem vesz ki a cégből jövedelmet. Ha jól értem, a 11. pont alapján viszont 3 hónapig továbbra is kell utána fizetni, akkor is, ha nincs jövedelme? Ha igen, akkor mi után kell fizetni? Ugyanúgy kell kezelni, mintha még mindig ténylegesen szüneteltetne? Köszönöm.

Tanulói jogviszony Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném megtudni, hogy milyen dokumentumokat kell kiadni egy tanulószerződéssel foglalkoztatott diáknak, amikor megszűnik a jogviszonya (vizsgák után automatikusan, közös megegyezéssel év közben). Év elején minden dolgozó megkapja a törvényben előírt igazolást az előző évi jövedelméről az szja-bevallás elkészítéséhez. A tanulószerződés keretében adott ösztöndíj nem személyi jövedelem adó köteles, ennek ellenére nekik is ki kell adni az előző évben nálunk megszerzett jövedelemről az igazolást? Válaszát előre is köszönöm!

Tanulószerződéssel foglalkoztatott pénzbeli juttatása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi felmerült kérdésemre szaretnék választ kapni: Tanulószerződéssel foglalkoztatott szakmunkástanuló tanulói jogviszonya hónap közben (2015. december 15-én) szűnik meg. A részére járó pénzbeli jutatás összegének megállapításánál a havi juttatást 30-cal, naptári napokkal, netán munkanapokkal elosztva és a jogviszony napjainak – jelen esetben 15 – számával megszorozva kell megállapítani? Véleményem szerint a 30-cal történő osztást alkalmaznám. Köszönettel: Papp Józsefné

Meddig tart a tanulói jogviszony? Kérdés

A lányom most júniusban fejezi be a középiskolai tanulmányait (tavaly érettségizett), a 2012/2013-as tanév számára OKJ-s technikusi képzésről szólt. Június 3-án OKJ-s vizsgával véget ér számára a "tanév". A tanulói jogviszonynak június 3-án vége szakad, vagy augusztus 31-ig még tart, vagy ahogy egy-két embertől hallani a diákigazolvány érvényességéig? S onnan számítva még 45 napig? Ha pl. június 3-al ér véget, akkor mikortól kell maga után járulékokat fizetnie? Vagy egy leendő egyetemista abszolút védve van a hallgatói jogviszonyig mert a diákigazolvány érvényessége + 45 nap mindezt teljességgel lehetővé teszi? Válaszukat előre is köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kivás bt. beltag jövedelme

Széles Imre

tb-szakértő

Kata új szabálya

Széles Imre

tb-szakértő

Ingatlan-bérbeadás

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs