5 találat a(z) társas vállalkozói jogviszony cimkére

Tag és ügyvezető munkaviszonyban Kérdés

Tisztelt Szakértők! Az alábbi esetben kérném szíves segítségüket: adott egy kft., melyben 2 fő tag szerepel, 50-50%-ban tulajdonosok, és egyben ügyvezetők is megbízásban. A társasági szerződés szerint XY gyakorolja a munkáltatói jogokat. Továbbá az alábbi szöveg is szerepel a szerződésben: "Az ügyvezetőket ezen minőségükben megillető jogokra és az őket terhelő kötelezettségekre a 2006. évi IV. tv. szerinti társasági jogi jogviszony az irányadó azzal, hogy az így nem szabályozott kérdésekben a Ptk. megbízási szerződésre vonatkozó szabályait kell megfelelően alkalmazni. Az ügyvezetők ezen megbízatásukat munkaviszonyban is elláthatják." Kérdésem: ez azt jelenti-e hogy ha a munkáltatói jogokat gyakorló XY tag főállású társas vállalkozó jogviszonyát tekintve, akkor a másik tag lehet-e munkaviszonyban ügyvezető? Vagy mindenképpen mindkettejüknek társas vállalkozói jogviszonyban kell-e lenniük? Előre is köszönöm szíves segítségüket! Kiss Beáta

Társas vállalkozói jogviszony – kérdések és ellentmondások 2. Cikk

A társadalombiztosítással összefüggő kötelezettségek megállapítása talán a társas vállalkozók vonatkozásában okoz a legtöbb nehézséget. Kétrészes cikkünkben az ennek során felmerülő bizonytalanságokkal, ellentmondásokkal foglalkozunk.

Társas vállalkozói jogviszony Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben szeretném a szíves segítségét kéni: Adott egy magánszemély, aki egy bt. kültagja (50%), ugyanezen személy egy kft.-ben ügyvezető (50%), ahol tagi jogviszonyban havi rendszerességgel kap 425 000 Ft tagi jövedelem kivétet. A magánszemély döntése alapján a továbbiakban a bt. ügyeiben is részt kíván venni mint ügyvezető. Kérdésem: milyen formában teheti ezt meg, illetve milyen járulékvonzatai lehetnek ennek, pl. megbízási szerződés, munkaviszony, esetleg megteheti-e hogy a fenti munkáért a bt.-ben nem kér "fizetést"? Amennyiben köteles érte "fizetést" kérni, van-e úgymond alsó határ? Köszönöm.

Társas vállalkozó külföldi napidíja nemzetközi fuvarozásban Kérdés

Külföldi kiküldetés esetén a napi 60 eurónak megfelelő forintösszeg a társas vállalkozói jogviszonyban foglalkoztatott, a közúti közlekedési szolgáltatásokról és közúti járművek üzemben tartásáról szóló külön jogszabály rendelkezései szerint engedélyhez kötött nemzetközi közúti közlekedési szolgáltatást végző gépkocsivezetőt "a 1997. évi LXXX. törvény alapján: Foglalkoztatott: aki nem minősül egyéni, illetve társas vállalkozónak és foglalkoztatója biztosítással járó jogviszony keretében foglalkoztatja." megilleti az adómentesség a 60 euróra?

Bt. beltag jogviszonya Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy bt. beltagja társas vállalkozói jogviszonyban van bejelentve. Szeretnénk részmunkaidős munkaviszonyba átjelenteni, de a társasági szerződés nem rendelkezik arról, hogy az ügyvezetés milyen jogviszonyban látható el. Bejelenthető-e munkaviszonyba az adott személy, vagy a társasági szerződést módosítani kell hozzá? Segítségüket előre is köszönöm! Török Tamás

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Környezetvédelmi termékdíj

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Belföldi fuvar euróban történő elszámolása

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close