6 találat a(z) tárgyi eszköz átadása cimkére

Őstermelő, tárgyi eszköz térítés nélküli átadása Kérdés

Egyéni vállalkozóból családi gazdaság tagja Kérdés

Alapítvány – tárgyieszköz-átadás Kérdés

Üzletágátruházás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egészségügyi szolgáltatással (tárgyi mentes tevékenység) foglalkozó cég megszünteti egyik vidéki telephelyét, az ott található gépeket értékesítené egy hasonló vállalkozásnak. A szolgáltatás keretén belül az orvosok küldik a betegeket a céghez, így az orvosokkal van szerződés a későbbi jutalékelszámolás miatt. Konkrétan ezeket a szerződéseket nem adja át a cég, illetve azt sem határozza meg, hogy milyen új megállapodás szülessen, a doktorok adatait viszont átadná, és a gépek üzemeltetéséhez is segítséget nyújtana az eladástól számított 3. évben. Milyen ügyletnek minősül ez az áfa rendszerében? Tárgyieszköz-átadás, vagy ez már üzletág-átruházás? Illetve lehet-e külön kezelni a tárgyieszköz-átadást, és az egyéb szolgáltatásokat?

Önkormányzat pótbefizetése Kérdés

Önkormányzat a saját tulajdonú kft.-je saját tőkéjének rendezésére pótbefizetést teljesít. A pótbefizetés egyrészt tárgyieszköz-átadással, másrészt elismert követeléssel történik. Kérem, ismertessék részletesen a fenti gazdasági esemény könyvelését az önkormányzatnál!

Tárgyi eszköz átadása értékesítésre Kérdés

Tisztelt Szolnoki Béla úr! Önnek igaza van, pontatlanul tettem fel a kérdést. Megpróbálom röviden összefoglalni. Cégünk "A Kft." 2013-ban vásárolt gépeket "B Kft."-től. Ezeket 2014.01.01-jén aktiválta, használatba vette. Pár hónap múlva kiderült, nem gazdaságos a termelés, ezért megállapodást kötött egymással a két kft. A megállapodás lényege: "A Kft". elszállítja "B Kft." telephelyére a saját tulajdonát képező, már ki is fizetett gépeket. Teszi ezt azért, mert "A Kft." – azaz cégem – úgy gondolja, hogy a feleslegessé vált gépeket az eredeti eladó, azaz "B Kft." könnyebben tudja értékesíteni. Tehát a gépek "A Kft." tulajdonában maradnak, csak a tárolási hely változott meg. A négy darab gépből "B Kft."-nek sikerült kettőt értékesítenie, tehát ekkor születik egy "szóbeli adás-vételi szerződés". "A Kft.", azaz a cégem kiszámlázza ugyanazon az áron, ahogy "B Kft." értékesítette. A megmaradt két berendezés a megállapodás értelmében továbbra is "A Kft." tulajdona, de a tárolási hely "B Kft.-nél van. A két gép egyébként, ahogy a kiszámlázás megtörtént, ki is lett vezetve a tárgyi eszközök közül. A még nem értékesített gépek "A Kft." tulajdonában vannak, "fellelhetősége azonban a "B Kft. telepe, ennek ellenére történt meg az értékcsökkenés elszámolása 2014 és 2015. évben. A megállapodás utolsó mondata így hangzik: "Az eladó (A Kft.) fenntartja a többi gép eladási jogát és bármikor elszállíthatja azt az értékesítő ("B Kft.") telephelyéről. Előre is köszönöm szíves segítségét. Tisztelettel: Anderlikné

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ingyenesen kapott anyag elszámolása

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Munkáltató rendes felmondása TP alatt

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31