52 találat a(z) szja-kötelezettség cimkére

Pénz ajándékozásának adóvonzatai Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban szeretném a segítségét kérni. Édesanyám eladta a lakását, és az ebből származó jövedelméből XXX millió forintot ajándékként nekem adott. A kérdés az, hogy ezt az ajándékozott pénzösszeget terheli-e ajándékozási illeték, illetve esetleg keletkezik-e ebből adóköteles jövedelmem, amit be kellene vallani az szja-bevallásban? És kell-e szja-t, ehót fizetni rá? Köszönöm szépen a segítséget!

Főiskolai hallgató Kérdés

A kérdésemre adott kérdésre közlöm: a nappali tagozatos hallgató egy üzletben lenne napi 2 órában foglalkoztatva, eladóként. Nincs iskolaszövetkezet. Eredeti kérdés: "Nappali tagozatos főiskolai hallgatót szeretnénk foglalkoztatni, nincs hallgatói szerződés sem vele, sem az iskolával, nem szakmai gyakorlat lenne. Mik a szabályok a bejelentés, az szja és a járulékok tekintetében?"

Német biztosított magánszemély magyar cégben szja Kérdés

Melyik államban köteles az szja megfizetésére? Amelyik államban nem köteles az szja megfizetésére, az onnan származó jövedelem utáni szja és szja-előleg bevallása, megfizetése hogyan történik?

Életbiztosítás Kérdés

Ügyfelem vállalkozása az Allianz Bónusz Életprogram keretében (2012. évben) az alkalmazottjának – aki a kft.-nek tagja is – életbiztositást kötött. Havi dija: 10 000 forint, fizetés negyedévente, a futamidő 10 év. A fő biztosított az alkalmazott, halál esetén az örökös. A vállalkozásnál hogyan könyvelem a befizetett díjat? Kell-e utána szja-t és ehót fizetni? 08-as bevallásban szerepeltetni kell-e? Segítségüket köszönöm: Kuglerné

Bérleti díj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vállalkozásunk ingatlant bérel az egyik egyházközösségtől, a bérbeadótól áfamentes számlát kapunk. A bérleti díj éves összege meghaladja az 1 millió forintot. A kérdésem arra irányul, hogy a számlájukból le kell-e vonnunk a 16 százalék adóelőleget, illetve a 14 százalékos ehót? Válaszát köszönöm.

Puebla utalványok adózása Kérdés

A 94 000 forintért vásárolt puebla utalványért 100 000 forintért vásárolhatok elfogadóhelyen. Terhel engem, mint magánszemélyt, ezután adózási kötelezettség? Válaszukat előre is köszönöm! Gyetvai Árpád

Pótbefizetés kezelése üzletrész értékesítésekor Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem tulajdonában állt egy kft. 1 120 eFt névértékű üzletrésze. Ügyfelem ezen felül – az értékesítést megelőzően – 44 750 eFt összegben pótbefizetést is teljesített. Ügyfelem az üzletrészt értékesítette egy gazdasági társaságnak. A szerződésben meghatározott vételár 45 870 eFt volt, mely a névérték és a pótbefizetés együttes összegében került meghatározásra. A szerződésben rögzítették, hogy a pótbefizetés összege az új tulajdonos részére kerül visszafizetésre. Kérdésem, hogy a pótbefizetés összege – bár az szja-törvény 67. paragrafusa konkrétan nem nevesíti – tekinthető-e az üzletrész megszerzésére fordított értéknek vagy járulékos költségnek, azaz keletkezik-e ügyfelemnek árfolyamnyereség miatti szja-fizetési kötelezettsége? Válaszát köszönöm.

Követelésvétel szja-ja Kérdés

T. Cím! Egyik magánszemély ügyfelünk a közelmúltban 1 millió forintért megvette egy cégnek egy másik vállalkozás felé fennálló 5 millió forintos követelését. Jól gondoljuk-e, hogy a magánszemélynek csak akkor keletkezik jövedelme (4 millió forint), amikor a követelés összegét megkapja majd, addig nincs bevallási kötelezettsége? Válaszukat köszönjük!

Külföldi tulajdonos osztaléka Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magyar kft. külföldi tulajdonosa (nyugdíjas) az osztalékot kéri átutalni. Az lenne a kérdésem, hogyan kell a tulajdonosnak adóznia a felvett osztalék után? Magyarországon vagy külföldön adóköteles? (Van kettős adóztatást elkerülő egyezmény a két ország között.) Válaszát előre is köszönöm!

Biztosítás visszavásárlása utáni adókötelezettség Kérdés

Tisztelt Cím! A 2008. szeptember 2-án megkötött Axa Aranyeső Plusz határozatlan idejű biztosítást 2013. szeptember 2-án megszüntettem. A biztosító konkrét igazolást nem adott ki, csak egy elszámolást küldött ,melyben értesít, hogy a levont költségek és a levont kamatadó (ami 0 Ft) után a bankszámlámra utalja a fennmaradt részt. Az összeget 8 napon belül meg is kaptam. Kérdésem, fel kell tüntetnem a szja-bevallásomban, és kell szja-t vagy ehót fizetnem utána? Válaszukat előre is köszönöm.

Szja-fizetés - külföldi munkáltató Kérdés

Átolvastuk a 2011. évi CXLIV. tv.14. cikkének erre vonatkozó részét, de nem érthető, hogy a mi esetünkben hol van a "gyakorolt munkaviszony". Angol állampolgár, angol munkaadónak dolgozik interneten keresztül, magyarorszagi lakosként. Minden Angliaban van: az elvégzendő munka, a cég, a kliensek, szerver, amin a munkát végzi, meg a telefonszáma is angol. Csak a személy van itt Magyarországon, és a nem céges, saját tulajdonú számítógeé. Ilyen esetben melyik országban kell szja-t fizetni? Több különböző véleményt kaptunk ezzel kapcsolatban, mert nem egyértelmű, hol van a munkavégzés helye. Előre is köszönöm a segítséget.

Lakóingatlan szja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magánszemély 2006-ban vett egy üres telket. 2006-2007-ben épitkezett rá, 2009-ben ezt az ingatlant eladta. A vonatkozó 2006-2007. évi számlái nincsenek meg, mivel nem őrizte meg azokat. Ugyanis nem tud(hat)ta előre, hogy az ingatlant el fogja adni. Kérdésem, hogy a 2006-2007. évi számláit meddig kellett volna megőriznie? Az általános iratőrzési idő szerint a 2007. évi számlák őrzési ideje 2013. december 31. Ezt lehet alkalmazni ebben az esetben? Ha a számlái már nincsenek meg, milyen módszerrel állapitható meg az értékesítésből származó jövedelem? Üdvözlettel várom szíves válaszát.

Magánszemély adómentessége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy tonerek forgalmazásával és töltésével foglalkozó cég szeretné megvenni a magánszemélyektől az üres tonereiket, és töltés után értékesíteni. Jól tudom-e, hogy évi 200 ezer forint árbevételig (32 ezer forint adóig) a magánszemélyt semmilyen adózási kötelezettség nem terheli? Másik kérdésem, hogy milyen bizonylaton tudja ezt megtenni (adásvételi szerződés, vételi jegy, kiadási pénztárbizonylat)? Köszönöm válaszát!

Telefon magáncélú használat levonása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk a telefon-magánhasználatot a bruttó számla 20 százalékában vélelmezi. A dolgozókkal születik egy éves megállapodás ennek a bérből történő levonásáról. Kérdésem az, hogy a megállapodás elég bizonylat-e, vagy szükséges-e áfás számla kiállítása? A levonással a cég ugye mentesül az szja-, illetve ehofizetés alól?

Ingatlanbérlés Kérdés

Tisztelt Surányi Imréné! Nem egyéni vállalkozóként működik, hanem magánszemélyként, ezért volt furcsa nekünk is. Korábbi kérdésem: Egy ingatlant bérlünk magánszemélytől, eddig áfamentesen számlázott, és fizettük az szja-t és az ehót is helyette. Januártól azonban áfásan állította ki a számlát. Ilyenkor ugyanúgy kellene fizetni utána az szja-t és az ehót? Vagy hogyan tudunk jogszerűen eljárni? Az Ön válasza: A pontos válaszhoz tisztázni kellene, hogy mi az oka a bérbeadó áfás számlájának. Lehetséges, hogy ezen túl egyéni vállalkozóként folytatja a bérbeadási tevékenységet?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Térburkolat, esővíz-elvezetés

Nagy Norbert

adószakértő

Lízingzárás könyvelése

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 december
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close