33 találat a(z) szja-fizetési kötelezettség cimkére

Lakásszövetkezet számlaadási kötelezettsége Kérdés

Kiegészítő tevékenységet folytató társas vállalkozó nyugdíjas közreműködő tagja (2) Kérdés

Szja-visszatérítés Kérdés

Ingatlan értékesítése vagyonmegosztás során Kérdés

Házastársi vagyonközösség megszüntetése Kérdés

Egyéni vállalkozó őstermelőként Kérdés

Átalányadózás Kérdés

Reprezentációs költség Kérdés

Alapítványi juttatás Kérdés

Üzletrész bevonása Kérdés

Tisztelt Szakértő! A társaságunk tulajdonosi szerkezete úgy néz ki, hogy 25 százalékban én, 25 százalékban a testvérem, illetve 50 százalékban a kft. a tulajdonos. Ez úgy alakult ki, hogy 2 másik örököst vásároltuk ki a cégből, akiknek az üzletrészét a kft. vette meg. A változás bejegyzése 2019. 01. 03 -án történt meg. Az 2 üzletrész értéke 150 millió forint. A cél, hogy a testvérem és én egyenlő arányban, azaz 50-50 százalékban legyünk tulajdonosok. Az általunk legjobbnak vélt megoldás az üzletrész bevonása a törzstőke leszállítás szabályainak megfelelően, a törzstőke emelésével egyidejűleg (hogy ne csökkenjen 3 millió forint alá), ami az eredménytartalékból megoldható. A saját tőke: 400 millió forint, a jegyzett tőke: 3 millió forint, az eredménytartalék: 80 millió forint, lekötött tartalék: 280 milli forint. A kérdésem az hogy, ezen ügylet érinti-e a cég társaságiadó-fizetési kötelezettségét, illetve hogy nekem és a testvéremnek keletkezik-e szja-fizetési kötelezettsége? Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!

Befektetéshez kötött életbiztosítás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy bt. 2009-ben kötött egy befektetési egységekhez kötött életbiztosítást. A biztosított a tag. A rendszeres éves díjat a bt. fizeti, és elszámolja költségként. A biztosítás határozatlan időre szól. Most viszont a bt.-nek szüksége lenne pénzre egy beruházáshoz. Szeretné ezért ezt az összeget teljes egészében vagy részben felvenni. Az lenne a kérdés, hogy ebben az esetben a felvett pénz után milyen adókötelezettség van?

Üzletrész apportba Kérdés

X magánszemély Z Kft.-ben rendelkezik üzletrésszel, melynek "bekerülési értéke" 3 millió forint, az üzletrész piaci értéke (sajáttőke-arányos) 50 millió forint. X ezt az üzletrészt apportálná a nemrég alakult W Zrt.-be. Kérdésem, hogy keletkezik-e szja-fizetési kötelezettsége X-nek, ha 1.) 3 millió forint értékű, 2.) 50 millió forint értékű részvényt kap W Zrt.-től?

Szállodai számla elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magyarországi kft. külföldi partnert bízott meg, termelő gép áttelepítési munkálatainak elvégzésével. A gépet egy másik telephelyre telepítették át. (Az alapítás-átszervezés költségeit az eredmény terhére költségként számoljuk el a felmerülés évében.) A külföldi partner munkavállalójának a kft. szállást foglalt a munka idejére. A szolgáltatás a kft. nevére szóló számla alapján • társasági adó tekintetében elismert költségnek tekinthető-e, • az előzetesen felszámított áfa levonásba helyezhető-e, • számviteli elszámolása mely számlaosztályban történjen, • terheli-e a kifizetőt személyijövedelemadó-, vagy egyéb járulékfizetési kötelezettség? Válaszát előre is köszönöm.

Üzletrész eladása – utólag adott engedmény II. Kérdés

Köszönöm a 06. 26-án adott válaszát. A kérdésemet szeretném kiegészíteni azzal, hogy a vásárló magánszemély. Ez az utólag adott engedmény elengedett követelésnek minősül? Ebben az esetben keletkezik szja- és ehofizetési kötelezettség? Köszönettel: Kiss Mónika

Áfa, szja és eho Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magánszemély haszonbérbe ad mezőgazdasági földeket művelésre és hosszú távú bérleti szerződéssel sok-sok helyrajzi számú kül- és belterületi, zártkerti építési telkeket ad használatba bérbe vevőknek, akik a területeken többféle funkcióra épületeket építenek rá. Ez a tevékenysége már üzletszerűnek minősül ,és meghaladhatja az alanyi áfamentesség határát az évi bevétele. Kérdésem, hogy ebben az esetben a magánszemélynek milyen szja- és ehofizetési kötelezettsége van, figyelembe véve azt, hogy van egy főállású munkaviszonya és pár év múlva öregségi teljes nyugdíjas lesz. Mit kell neki tennie, hogy az üzletszerűség miatti áfa (?) körbe kerüljön?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Egyéni vállalkozó gépjármű költségelszámolása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Idegen épületen végzett beruházás

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Rendszám feltüntetése a számlán

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink