455 találat a(z) szja-bevallás cimkére

Haszonélvezeti jog értéke, ha ajándékba kapta Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítségét szeretném kérni. Magánszemély 2012-ben ajándékba kapta édesanyjától egy 10 millió értékben (testvére kapta az ingatlan tulajdonjogát) meghatározott ingatlan haszonélvezeti jogát. Eladásra került az ingatlan, és a haszonélvező lemondott a haszonélvezetről 6,9 millió forintért. A 2015. évi adóbevallás elkészítéséhez kérném segítségét a haszonélvezeti jog költségének meghatározásához. Köszönettel.

Személyi jövedelemadó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem személyijövedelemadó-bevallásának elkészítéséhez kérnék segítséget. A CIB Lízing Zrt. a devizaalapú (CHF) hitelét forintosította, és a felek új szerződést írtak alá. A CIB Lízing Zrt. kiadott egy igazolást 2016. 09. 09-én, melyen szerepel, hogy 3 249 901 forint a jövedelem, és 519 984 forint a 16 százalékos szja, melyet az adóbevallásában szerepeltetni kell. A CIB Lízing a 877 473 forint ehót bevallotta, és megfizette. Kérdésem, hogy a 2015. november 17-én elfogadott módosítás, miszerint adómentes a pénzügyi lízingből származó elengedett követelés, mire vonatkozik? Ha a bank elengedett valamennyi összeget a forintosításkor, és új szerződést kötött az ügyféllel, akkor a törvénymódosítás vonatkozik-e erre is? Ha igen, akkor a banknak ezt az igazolást vissza kell vonnia? Ilyen esetben érvényes-e a törvénymódosítás? Várom válaszát.

Szja-bevallás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magánszemély felesége 2015-ben meghalt. Az elhunyt dolgozó nő volt és halála után a munkahelyétől az elmaradt bért, szabadságmegváltást, jubileumi jutalmat a férjnek, mint örökösnek, az önkéntes egészségbiztosítási és nyugdíjbiztosítási pénztári egyéni számlán lévő megtakarítást a férjnek mint kedvezményezettnek kifizették. Kérdéseim: 1. Az elmaradt bér, jutalom stb. az elhunyt jövedelme, a férj annak ellenére, hogy ő kapta meg mint örökös (ez az összeg a hagyatékátadó végzésben is szerepel), ezt az összeget a szja bevallásában szerepeltetnie nem kell? 2. Az önkéntes egészségbiztosítási és nyugdíjbiztosítási pénztári kifizetéseket szerepeltetnie kell az adóbevallásában, 16 százalék szja és 27 százalék eho terheli? A tagsági viszony megszűnt a tag halálával, a férj mint kedvezményezett megkapta a számlákon lévő megtakarításokat. Köszönettel: Filip Emese

Ingatlanértékesítés adózása örökösödés esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Tiszteletteljes kérdésem a következő: 2015. év január 20. napján készült hagyatékátadó végzésben a közjegyző az örökhagyó hagyatéka (ingatlan) 1/2 arányú tulajdoni hányadát, amelynek az adó- és értékbizonyítvány szerinti forgalmi értéke 1 750 000 forint végrendeleti öröklés jogcímen fejenként egyenlő 1/3-1/3 arányban az örökhagyó gyermekeinek (3 fő) teljes hatállyal átadta. Adásvételi szerződés készült 2015. 09. 30-án, mert az ingatlan eladásra került 5 000 000 forint áron (2015. 11. 30-án ki is lett mindenkinek fizetve). Egyhatod arányban részesültem ebből az összegből (833 333 forintt). Számlák a nevemre nincsenek a költségekről. Kérdésem a következő: – hogyan alakul a 1553-04 bevallás 161. sorában az szja levezetése a bevétel, költség és jövedelem sorokban? Köszönöm: Erika

Adószámos szobrász adója Kérdés

Tisztelt Szakértő! Végzős szobrász júniusban adásvételi szerződéssel – saját készítésű – szobrot értékesít számlával 1 800 000 forintért. Júniusban még hallgató, és szeptember végéig hallgatói jogviszonya van. Ez az éves összes jövedelme. Milyen bevallási és adófizetési kötelezettsége van a magánszemélynek? Bízom gyors válaszukban! Segítségüket előre is köszönöm!

Családi gazdaság és őstermelő Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vagy egy családi gazdaság, ahol az anya és a fia a gazdaság tagjai. Áfaalanyiságot választottak. 2015 szeptemberében a családi gazdaság férfi tagja kiváltotta az őstermelői tevékenységet adószámmal és adóalanyi mentesség mellett kompenzációs felár szerinti adózást választott. Sajnos ezt saját maga intézte, a könyvelőt nem kérdezte meg. Volt már 2015. évre kiadása, mint őstermelőnek egy személyben, de bevétele még nem. Kérdésem: 1. Lehet-e, mint őstermelő egy személyben eltérő adózási módot választani a családi gazdaság adózási módjától? 2. 2015. évben a kiadást az adóbevallásban lehet-e külön választani a családi gazdaságtól? 3. Erdőbirtokos is, és támogatást is kapott, ezt hogyan kell figyelembe venni az adóbevallásban? Előre is köszönöm válaszát!

Adóbevallás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném a segítségét kérni abban, hogy a tavalyi évben került kifizetésre egy korábbi, évekkel ezelőtti bérkifizetés számomra, mivel csak most tudták behajtani. Ezt most az adóbevallásban be kell vallani, és ha igen, melyik soron kell szerepelnie? Köszönöm a válaszát!

Szja-bevallás értékpapír Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magánszemély szja-bevallásának készítésekor bank által kiküldött értékpapírszámla-kivonaton nem realizált nyereség szerepel. (Ez a bekerülési érték és a záró érték értékelési különbözete.) Jól gondolom, hogy ezt, a nem realizált árfolyamnyereséget nem kell szerepeltetni az szja-bevallásban, mint adózandó jövedelmet? A bank igazolást nem állított ki, csak ezt a kivonatot. Köszönöm szépen.

Önálló tevékenységnél költségelszámolás lehetőségei Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem ingatlan-bérbeadást végez magánszemélyként. A bérbeadás elszámolásánál tételes költségelszámolást választott, mivel a felmerült költségek jelentősen meghaladják a 10 százalékot. Azonban megbízási szerződéssel vizsgáztatási tevékenységet is végez. Itt a kifizetéskor nyilatkoznia kellett, hogy a 10 százalékos vagy a tételes költségelszámolást kéri alkalmazni. Mivel nem merült fel csak minimális költség, így a 10 %-ot választotta. Hogyan kell ezt a szja-bevallásban bevallani? Lehet-e kétfélét alkalmazni, mivel két különböző tevékenységről van szó? Köszönettel várom a válaszát.

Külföldi jövedelem adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem a segítségét az alábbi esethez. Fiam 2015-ben egy svájci illetőségű hajón dolgozott, és lakott március 15-étől július végéig. Magyarországon jövedelme nem volt. Kell-e Magyarországon bevallást beadni, és hogyan kell szerepeltetni a jövedelmet?

Ingatlanértékesítés Kérdés

A 2015. évi szja-bevallással kapcsolatosan az alábbi kérdésem merült fel ingatlaneladás témájában. 2011. 10. 24-én édesanyám elhunyt (édesapám már korábban), ezért megörököltem a testvéremmel egy házat, telekkel együtt, melyet a közjegyző 20 440 000 forintra értékelt. Az ingatlant 2015. június folyamán sikerült értékesíteni – sajnos, mivel lementek az ingatlanárak – 12 500 000 forintért. Az én részem, a testvéremmel történő megállapodás alapján, 6 500 000 forint. Az ingatlant jelzálog terhelte, a Fundamenta Lakáskassza Zrt. felé fennálló 446 276 forint. összegben. A tartozást én rendeztem. Igaz-e, hogy ha ingatlant örököltem, az átruházásból származó bevétel 50 százalékát kell bevételként figyelembe venni? Az 50 százalékból levonhatom-e a Fundamenta Zrt. felé törlesztett tartozást? A közjegyzői munkadíjat, a földhivatal-bejegyzési költséget, esetleg a temetési költséget, mely közel 600 000 forint volt? Valamint levonhatom-e az egyéb felmerülő költségeket, például a negyedévente felmerülő gáz-, villanyátalányt? A lányomék 2015. évben használt lakást vásároltak. Mi van akkor, ha ajándékba adok nekik a felújításra pénzt. Kell-e nekik az adott összegre 16 százalék jövedelemadót fizetniük?

Kapott részvény eladása – eho, szja, 1553-as bevallás Kérdés

Tisztelt Adózóna! Abban szeretném kérni a segítségüket, hogy egy magánszemély kapott 2010-ben néhány részvényt, melyeket 2015 decemberében tudott eladni. Előtte nem tehette. Ezek a részvények úgynevezett restricted stock unitok, melyek 2015 decemberében váltak elérhetővé. Az adományozó a magánszemély munkahelyének, a leányvállalatnak a külföldi, amerikai anyavállalata. Azt szeretném megkérdezni, hogy hogyan adózik a megszerzéskor, azaz ténylegesen 2015 decemberében? Hány százalékos ehót kell utána fizetni, ha kell, és kell-e szja-t is fizetni a megszerzésekor? Valamint az értékesítéskor (szintén 2015. december) milyen adófizetési kötelezettség merül fel (szja, eho), és az eho hány százalékos mértékű? Az értékesítéskor a jövedelem után (szerzési érték mínusz eladási), vagy, ha a szerzéskor nem kellett, a teljes eladási érték után kell-e fizetni az adókat? Mivel USD-ben került értékesítésre, az alkalmazott árfolyam a jóváírást megelőző hónap 15-ei, az MNB árfolyamán átszámított érték lesz? A 1553-as adóbevallás mely soraiban kell ezeket feltüntetni? Segítségüket ezúton nagyon köszönöm! Várva válaszukat, tisztelettel.

Szja-bevallás helyesbítése Kérdés

Tisztelt Adószakértő! Mellékfoglalkozású egyéni vállalkozó vagyok. Tevékenységemet 2014-ben kezdtem, az évet veszteséggel zártam, amit adóbevallásomban elhatároltam. 2015-ben még mindig veszteséges voltam. Sajnos az adóbevallásomban nem szerepeltettem az előző évről áthozott veszteséget. Kérdésem, ezt bevalláshelyesbítéssel vagy önellenőrzéssel lehet javítani, mert a 2015-ös évi adóalapot és adót nem befolyásolja, de a következő évekét igen? Köszönöm szépen válaszát.

Gyed alatt családi járulékkedvezmény igénybevétele Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítségét kérném, főállású egyéni vállalkozóként dolgoztam szülés előtt, a terhesség 91. napjától én veszem igénybe a családi járulékkedvezményt (egy gyermek van). 2014. szeptember 21-én töltöttem be a 91. napot, táppénzre kerültem 2014. november 3-ától, szülés után csedet kaptam, jelenleg gyeden vagyok. Könyvelőm szerint most a bevallás beadása után mindössze 10 000 forintot fogok visszakapni. Ebben kérném a segítségét, havonta nem vettem igénybe, azt gondoltam, most kapom meg egyben a 2014. szeptember 21-étől járó összeget. Köszönettel, üdv.: Kiss Éva

Egyéni vállalkozó – bérbeadás magánszemélyként Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó, aki kereskedelmi tevékenységet folytat, raktározás céljából ingatlant szeretne bérbeadni havi bérleti díj ellenében, a saját vállalkozása számára. A 16T101E-es adatlapon bejelentette, hogy magánszemélyként végzi a bérbeadási tevékenységet, a saját ingatlanját adja bérbe. Úgy gondoltam, hogy az egyéni válallkozása 08-as bevallásán bevallom a bérbeadást, kifizetőként levonom havonta az szja-t. Viszont az M-es lapon hibaüzenetet hoz a bevallása, mivel az A és az M-es lapokon azonos az adóazonosító... Az szja levonása hogyan történik, vagy nem lehetséges így a bérbeadás a vállalkozása számára? köszönettel

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Minimum járulék

Széles Imre

tb-szakértő

Közhasznú nonprofit kft. beszámoló típus

Pölöskei Pálné

adószakértő

Egyszerűsített végelszámolásnál érvényes határidők

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close