268 találat a(z) személygépkocsi cimkére

Személygépkocsi nyílt végű pénzügyi lízingje Kérdés

Tisztelt Pölöskei Pálné! A mai napon feltett, és igen gyorsan megválaszolt (azonos című) kérdésemhez kapcsolódva szeretnék még visszakérdezni. A kérdésem elsősorban a beszerzéssel kapcsolatos három sornak a kontírozása lett volna a 161. befejezetlen beruházásra. Felidézem tehát: Bruttó vételár: 3 232 000 Ft. Ebből az első vételárrészlet 1 500 000 Ft. Továbbá a BANK finanszíroz 1 363 780 Ft-ot, 36 havi futamidőre. A maradványértékkel nincs teendő (ha jól értem). Csak a kontírozása a kérdés. Köszönettel.

Személygépkocsi új kérdés Kérdés

Tisztelt Juhász Tibor! Igen kimerítő és terjedelmes leírást kaptam a kérdésemre. De az összefoglalás nem nagyon világos számomra. Tehát a jelzett személygépkocsi mégsem személygépkocsi, és nem kell cégautóadót fizetni, ugyanakkor ha személygépkocsi lenne, az üzemanyag áfáját nem lehetne visszaigényelni, de mivel a munkába járás nem vállalkozási célú tevékenység, ezért mégsem lehet a munkába járásra felhasznált üzemanyag áfáját levonni. Így helytálló a leírás? Az alább idézett összefoglalás igencsak megzavart „Összefoglalva meg kell állapítani, hogy a jármű személy, vagy tehergépkocsi-e, az dönti el az adókötelezettséget, és a nyilvántartást, ha jól gondolom, és személygépkocsi, akkor lenne cégautóadó, ami azért nincs, mert 9 személyes a gépjármű. Ha személygépkocsi, akkor nincs üzemanyagáfa-levonás, de a költségek szempontjából sem mindegy, hogy kiküldetés, vagy munkába járás miatt merülnek fel.” Ugyanakkor arra a kérdésre nem kaptam választ, hogy a kft.-t vagy a munkavállalókat terheli-e egyéb adó- és járulékfizetési kötelezettség? Köszönöm.

Szja törvény – személygépkocsi fogalom Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi gépjármű az Szja tv. értelmében személygépkocsinak minősül-e: forgalmi engedély szerint össztömeg: 2040 kg, ülések száma: 2 db (OPEL Combo)? A kérdés azért merült fel, mert véleményem szerint az Szja tv. 3. § 45. pontja első mondata (minden 4 vagy 3 kerekű ...) egy bővebb feltétel, mint az utána, "továbbá" kötőszóval meghatározott olyan vegyes üzemeltetésű gépjármű, amely 2500 kg-nál kevesebb megengedett tömegű és 2-nél több utas szállítására alkalmas. Esetünkben az Opel Combo ennek a "második" feltételnek nem felel meg, tehát szerintem nem személygépkocsi. Válaszát megköszönve üdvözlettel: Fazekas Péter

Személygépkocsi, áfa-visszafizetés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó ügyfél 2016. évben nyíltvégű lízinggel vásárolt személygépkocsit amelyet cégautóként használt. Az első törlesztés (bérleti díj) áfáját 100 százalékban visszaigényelte. A későbbiekben viszont a tényleges használat arányában. 2017. évben a személygépkocsit értékesítette, de előtte a teljes vételárat megfizette. Ez után nem igényeltük az áfát. Kérdésem, hogy a visszaigényelt áfát ilyenkor vissza kell-e fizetnie, és ha igen, akkor milyen arányban?

Egyéni vállalkozó háziorvos személygépjármű elszámolása Kérdés

Ezen témában feltett kérdésre adott választ szeretném tovább pontosítani. A NAV erre a kérdésemre adott válaszában nem minősítette ezen gépjárművet üzemi gépjárműnek, mivel szerintük csak a taxis és a személygépkocsit bérbeadó által használt személygépkocsit tekinti kizárólag üzemi gépjárműnek. Ügyfelem zárt végű pénzügyi lízing keretében szerezte be a gépjárművet, melyet részben fejlesztési tartalék terhére szeretnénk elszámolni. Elnézést, de tévesen visszavontam a kérdést, de szeretnék rá mielőbb választ kapni. Köszönöm...SZámvetéS

Lízingelt személygépkocsi Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nyílt végű lízingelt személygépkocsit kft. tárgyi eszközei között fel kell-e tüntetni? Értékcsökkenést lehet-e utána számolni? Segítségét köszönöm, Ildi

Egyéni vállalkozó háziorvos – személygépkocsi értékcsökkenésének elszámolása Kérdés

Egy néhány nappal ezelőtt e témában adott választ szeretnék értelmezni, ugyanis ebben a kérdésben a NAV-tól kapott írásos válasz szerint csak a taxisok és személygépkocsit bérbeadók személygépkocsija tekinthető kizárólagos üzemi gépjárműnek, az összes többi egyéni vállalkozó pedig átalányban számolhat el értékcsökkenést az árbevétel 1%-a, illetve a személygépkocsi árának maximum 10%-a mértékéig és csak az üzembehelyezés évében. Kérésem, hogy ezt a szabályt kiterjesztették-e a háziorvosokra is és milyen jogszabály alapján, ha igen, akkor ezen beszerzés esetlegesen a fejlesztési tartalékból felhasználható-e? A háziorvos másik személygépkocsival is rendelkezik. Köszönöm: SZámvetéS

Személygépkocsi-értékesítés áfája. Kérdés

T. Szakértő! Társaságunk személygépkocsit lízingelt saját használatra. A lizing lejártakor a lizingbeadó a maradványértéket áfásan leszámlázta, ezen aktiváltuk, az áfát nem vontuk le. A gépkocsit értékesíteni szeretnénk a maradványértéket lényegesen meghaladó értéken. Kérdés: értékesitéskor a teljes eladási ár áfamentes, vagy csak az a rész, mely összeg után az áfát nem vontuk le?

Kereskedelmi árunak minősülő személygépjármű alkatrészének áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy társaság, amely kizárólag kereskedelmi árunak minősülő, cégautóadó hatálya alá nem tartozó személygépjárművekkel kereskedik. Ezeket az autókat felújítja vásárlást követően, értékesítés előtt. Az alkatrészekről számlával rendelkezik, azokat maga vásárolja. Majd azokat szervizben építteti be, vagy szervizben javíttatja. Ezeknek az alkatrészeknek milyen esetben és mekkora mértékben állítható levonásba a felszámított áfája? Ha szervizben javíttatja a gépjárművet alkatrész vásárlásával együtt, akkor eldöntendő, hogy szolgáltatáshoz kapcsolódó vásárlásnak minősül-e az alkatrész, mert akkor az 50 százalék levonható, de ha inkább alkatrész-értékesítésnek minősül beépítéssel, akkor már nem, csak a szervizköltség díjában lévő áfa 50 százaléka. Az adóhivatal szerint ez a helyes megoldás. De a szervizek mindig külön számlázzák az alkatrészeket, majd a rezsióradíj kerül a számla végére. Így ez már nem egyértelmű, ellenőre válogatja, hogy levonható-e vagy sem. Ha a társaság saját műhelyében végzi el a javítást, amihez alkatrészeket vásárol, akkor levonható-e a felszámított áfa egy része vagy sem? Van-e olyan lehetőség, hogy az alkatrészek áfájának legalább 50 százaléka levonásba legyen állítható? Nem találunk rá megoldást, ami nagy gondot okoz a társaságnak, mivel így csökken a haszon, kevesebb a vállalkozásba visszaforgatható pénzeszköz. Az adóhivatalban sajnos nem kaptam egyértelmű választ a kérdéseimre. Várom válaszát! Köszönettel: Péter

Import használt személygépkocsi bt.-nek Kérdés

Betéti társaság közösségi adószámmal rendelkezik, áfaalany. Használt személygépkocsit szerez be Németországból. A beszerzést igazoló számlán 19 százalékos áfa került feltüntetésre, a bt. közösségi adószám nincs a számlán. (Csak a bt. neve és az ügyvezető neve került feltüntetésre, közösségi adószám nem szerepel.) Magyarországon terheli-e áfafizetési kötelezettség? Az áfabevallásban szerepeltetni kell-e a behozott gépkocsi értékét és milyen összegben?

Személygépkocsi-törlesztés Kérdés

Ügyfelünk nyíltvégű lízinggel személygépkocsit vásárolt. Havonta fizeti a tökerészletet és a kamatot. Kérdésem, hogy a havi tőkerészlet költségként, bérleti díjként elszámolható-e, vagy hiteltörlesztésként egyéni vállalkozónál nem jelent költséget?

Személygépkocsi értékesítésének áfája Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egy adóalany gazdasági társaság értékesíteni kívánja a korábban magánszemélytől vásárolt személygépkocsiját. áfamentesen számlázhatja-e? Köszönöm megtisztelő válaszukat!

Tisztelt Szakértő! Kérdés

Van egy bt., amely most 2018. 01.01.-jétől áttért az ev hatálya alá, bevételi nyilvántartást vezet. Van egy személygépkocsija, amely után cégautóadót fizetett (a bt. tulajdona). Ha most az eva hatálya alatt értékesíti, akkor ez a bevétel beszámít az eva alapjába, és meg kell fizetni utána a 37 százalék evát. Ha nem adja el, akkor pedig meg kell fizetni negyedévente a cégautóadót?

Nyílt végű lízing személygépkocsi beszerzésekor Kérdés

Tisztelt Szerkesztő! Ügyfelelem nyílt végű lízinggel vásárol 20 millió forint értékű személygépkocsit. Befizet 10 millió forint önrészt, de nem tudom, ennek is levonható-e az áfája? Én úgy tudom, a maradványérték áfája nem vonható le. Válaszukat köszönöm

Kiva beruházás Kérdés

Tisztel Szakértő! A 2018. évben társasági adóról kivára áttérő gazdasági társaság, amely szakértői tevékenységet végez (pályázatírás, mérnöki tevékenység), korábban még nem használt személygépkocsit vásárolna, hogy az ügyfeleihez el tudjon menni. Ezzel a beruházással csökkentheti-e a tárgyévi és az azt kövező évre az adóalapot (ha marad)? Természetesen a cégautóadót megfizetné. Útnyilvántartást kell-e vezetnie Segítségét előre is köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kft. és őstermeői tevékenység

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Kattás ev. mezőgazdasági kompenzációs rendszer mellett

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Adószámos magánszemély

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs