141 találat a(z) szüneteltetés cimkére

Katás egyéni vállalkozó szünetel Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás egyéni vállalkozó szolgáltatást nyújt, átutalásos számlái vannak. A szünetelés megkezdéséig a számlái nem lettek kifizetve. Helyesen járunk el, ha a szünetelés megkezdését megelőző nappal bevételként elszámoljuk mindet? Szünetelésre nem találtunk rendelkezést, csak a megszűnésre. Megszűnésnél úgy értelmezzük, hogy az utolsó napon minden bevételt bele kell számítani, még ha nem is fizették ki. A szünetelés csak pár hónapig fog tartani, ezt már előre tudjuk. Van egy számlája, ami ügyvédi felszólítás alatt áll, lehet, hogy peres ügy lesz belőle. Ezt is hozzászámíthatjuk a szünetelés megkezdése előtti időszak bevételéhez?

Mi lesz a többlettel az adószámlán, ha szünetel a vállalkozás? Cikk

Egyéni vállalkozónak többlete van a NAV-folyószámláján 2015. évről, ami az ellenőrzés lezárása után visszaigényelhető lenne. Mire az ellenőrzés lezárult, a vállalkozó szüneteltette a vállalkozását. Kiutalási igényét a szünetelés miatt elutasította az adóhatóság. A szünetelés 2017. 04. hótól, az ellenőrzés lezárása 2017. augusztus végén, a visszaigénylés pedig novemberben történt. Hol találom az erre vonatkozó jogszabályt, és mit kell beadnom, hogy a vállalkozó hozzájusson a jogos túlfizetéséhez? – kérdezte olvasónk. Dr. Verbai Tamás, a HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt. vezérigazgatója válaszolt.

Katás szüneteltetése és áfamentesség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alanyi mentesség 8 millió forintos határát arányosítani kell, ha a katás vállalkozó szünetelteti a vállalkozását év közben? Köszönöm válaszát. Kereszturi Ildikó

Egyéni vállalkozás szüneteltetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó január 2-ától szünetelteti a tevékenységét. Most lenne lehetősége egy helyen árulni. Újraindíthatja-e a tevékenységét egy hónapon belül? Ha nem, a férjének is van adószáma, megoldható-e, hogy a pénztárgépét átszemélyesítést követően ő használja, illetve a tevékenység folytatásához szükséges tárgyi eszközöket térítés nélkül használhatja, vagy bérleti díjat mindenképp kell számlázni? De ebben az esetben, hogyan állítható ki számla a szünetelés alatt? Nem tudom, mi lenne a legjobb megoldás. Válaszát nagyon köszönöm.

Katás egyéni vállalkozás szüneteltetése Kérdés

Tisztelt Széles Imre! Köszönettel vettem és elfogadom a válaszát: http://adozona.hu/kerdesek/2017_9_13_KATAS_EGYENI_VALLALKOZO_NYUGDIJ_M_xoa További segítségét, tanácsát kérném, technikailag ezt hogyan tudom kivitelezni, mert az egyéni vállalkozást 1 napra nem lehet szüneteltetni, minimum 1 hónapról lehet szó. Kollégák szerint erre nem lehet kötelezni a vállalkozót, de akkor hogyan tudja a nyugdíját megigényelni? Köszönettel: Hataláné Csáki Katalin könyvvizsgáló

Nyugdij-szüneteltetés Kérdés

2017. június 1-jétől igényeltem a nők 40-éves nyugdíját. 2017. május 31-éig a munkaviszonyban megszerzett jövedelmem 1 500 000 forint volt. Kiegészítő tevékenységet folytató nyugdijasként vállalkozói jogviszonyban 2017. június 1-jétől (a nyugdijigénylés időpontjától) 300 000 Ft /hó javadalmazásért tovább dolgozom. Esetemben hogyan kell figyelembe venni a jövedelemhatárt? (Az elmúlt 5 hónapra jún., júl., aug., szept., okt. kifizetésre került 1 500 000 Ft.) Mikortól nem lettem volna jogosult nyugdíjra? A jövedelemhatár túllépése miatt felvett nyugdíjat hogyan kell rendezni, hova kell visszafizetni? Várom megtisztelő válaszát.

Nyugdíj szüneteltetése Kérdés

Tényállás: 2017. január 01-jétől augusztus 15-éig a kereset: 1 929 000 forint volt. 2017. augusztus 16-ától igényeltem a nők kedvezményes nyugdíját, a munkaviszony megszüntetésre került 15-ével. 2017. augusztus 21-étől újból munkaviszonyban dolgozom, a munkabér összege: 190 000 forint bruttó. Kérdésem: a kereseti korlátba csak a nyugdíjazás időpontja utáni jövedelem számít bele, vagy év elejétől kell kell összeszámítani a járulék alapjául szolgáló jövedelmeket és akkor már október hótól szüneteltetni kellett volna a nyugdíjamat? Várom válaszukat. Köszönettel: Hné

Szüneteltés után kata választása Kérdés

Egyéni vállalkozó kata alanyisága 2016. áprilisban (adóhatósági eltiltás, amely a 100 ezer forintot meghaladó adótartozás miatt történt) megszűnt. A vállalkozó azóta szünetelteti a vállalkozói tevékenységét. A kérdésem az lenne, hogy 2018. január 1-jétől választhatja-e újra a kata adóalanyiságot? Válaszukat előre is köszönöm.

Törölt adószám egyéni vállalkozó és egyben őstermelő magánszemélynél Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az egyéni vállalkozónak, aki egyben áfás őstermelő is, az adószámát az adóhatóság törölte, mivel a szüneteltetés végét követően a tevékenysége folytatását nem jelentette és egyéni vállalkozását nem szüntette meg. A vállalkozás szüneteltetésese alatt főállású mezőgazdasági őstermelőként végzett tevékenységet. Az adószám törléséről semminemű határozatot nem kapott. Tudomásra jutását követően az adóhatóság új adószám kiváltásra irányuló kérelem benyújtását kérte. Kérdésem arra irányul,hogy őstermelőként milyen adóbevallási kötelezettségeket keletkeztet az adószámtörlés, hiszen az őstermelést folyamatosan végezte. Az előző adószám alatt megtermelt és raktározott termények értékesítése, ahhoz kapcsolódóan jelentkező költségek (tárolás) az új adószám alatt folyamatosan elszámolhatóak-e? Az előző adószám alatt beszerzett tárgyi eszközök költségelszámolási miképpen történhet? Az általánosforgalmiadó-elszámolások jelen esetben helyesen hogy végezhetők el? Válaszát előre is köszönöm.

Vállalkozás szüneteltetése és munkavállaló táppénzen Kérdés

Tisztelt Szakértő! Van egy egyéni vállalkozó ügyfelünk – zöldséges –, aki minden évben november közepétől március elejéig szünetelteti vállalkozását. Augusztusban nem munkahelyi, súlyos baleset érte az egyik munkavállalót – határozatlan munkaviszonyban van. Egy hete került ki a kórházból, valószínűleg még hónapokig nem tud dolgozni. A betegszabadság után jelenleg táppénzen van, de milyen ellátást kap, ha a vállalkozó szünetelteti a tevékenységét? Kijelentsem vagy nem? Táppénzt kap, vagy a kijelentés napja után jelentkezzen be munkanélkülire? Köszönöm.

Nyugdíj szüneteltetése munkavégzés mellett Kérdés

T. Szakértő! Szeretném megkérdezni, hogy a korhatár betöltése előtti nyugdíj folyósítása (nők 40 éves kedvezményes nyugdíja) melletti munkavégzés esetén az éves keretösszeget kell-e arányosítani? Amennyiben valaki 2017. 08. 14-éig dolgozott, 2017. 08. 15-étől kérte a nyugdíj megállapítását és 2017. 08.16-ától ismét munkaviszonyban áll, akkor mennyi lesz a keretösszeg számára 2017-ben?

Ismételt kata-választás Kérdés

Katás egyéni vállalkozót 2016. októberben kizártak a kata alól. 2017-ben költségelszámolásos egyéni vállalkozóként működött. 2017. októberben szüneteltetni kívánja a vállalkozását, majd 2018-ban ismét vissza akarja nyitni és be akar jelentkezni a kata alá. Mivel csak 2018 januárjában nyitja vissza vállalkozását, kérheti egyből a kata alá sorolását? Vagy vissza kell jelentkeznie, és csak a következő hónaptól lehet katás? Válaszukat előre is megköszönve: Timi

Eva adózási forma választása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy egyéni vállalkozó, aki a tevékenységét 2010. évben kezdte. 2013-2015. december 31-éig a tevékenységét szüneteltette. 2018. január 1-jétől szeretné az eva adózási módot választani. Kérdésem az, hogy megteheti-e? Köszönöm a válaszát.

Keresőképtelen katás egyéni vállalkozó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Olyan problémával találkoztam, hogy katás egyéni vállalkozó, aki ez év február, március, április hónapra szünetelt, július végén balesetet szenvedett. Keresőképtelenné vált, és táppénzt igényeltem neki. A szünetelés miatt a táppénz-jogosultságának a köre október közepén lejár, bár keresőképes tevékenységét nem tudta elkezdeni, mert még mindig kórházban van, és valószínűleg hosszabb ideig így is lesz. Kérdésem az lenne, hogy megoldható-e, ha 17T101E bevallást 10 hónapra beadok neki (10.15-én), ugyanakkor a táppénz lejárta után azonnal le is szüneteltetem a vállalkozását (10.15-én)? Feltételezem, hogy a szüneteltetés hónap közben is megoldott, és nem fogják neki az 50 ezer forint adót előírni. Jól gondolom? Köszönettel várom válaszát.

Fontos kérdések egyéni vállalkozó nyugdíjba menetelénél Cikk

Katás egyéni vállalkozó idén októberben szeretne nyugdíjba menni nők 40 év szolgálati idejű kedvezményes nyugdíjára lesz akkor jogosult. Nyugdíjazásához/nyugdíj igényléséhez szükség van-e egyéni vállalkozásának szüneteltetésére? Nyugdíj melletti munkavégzésére vonatkozik-e majd kereseti korlát? Ha igen, katás egyéni vállalkozó esetében a kereseti korlátjának alapja hogyan számítható ki? A bevétel 60 százaléka alapján? Olvasónk kérdéseire Winkler Róbert nyugdíjszakértő válaszolt.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kettős adóztatás elkerülése Zanzibár

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Ingatlanfelújítás áfája

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szállás számla utólagos kiállítása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close