128 találat a(z) szüneteltetés cimkére

Keresőképtelen katás egyéni vállalkozó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Olyan problémával találkoztam, hogy katás egyéni vállalkozó, aki ez év február, március, április hónapra szünetelt, július végén balesetet szenvedett. Keresőképtelenné vált, és táppénzt igényeltem neki. A szünetelés miatt a táppénz-jogosultságának a köre október közepén lejár, bár keresőképes tevékenységét nem tudta elkezdeni, mert még mindig kórházban van, és valószínűleg hosszabb ideig így is lesz. Kérdésem az lenne, hogy megoldható-e, ha 17T101E bevallást 10 hónapra beadok neki (10.15-én), ugyanakkor a táppénz lejárta után azonnal le is szüneteltetem a vállalkozását (10.15-én)? Feltételezem, hogy a szüneteltetés hónap közben is megoldott, és nem fogják neki az 50 ezer forint adót előírni. Jól gondolom? Köszönettel várom válaszát.

Fontos kérdések egyéni vállalkozó nyugdíjba menetelénél Cikk

Katás egyéni vállalkozó idén októberben szeretne nyugdíjba menni nők 40 év szolgálati idejű kedvezményes nyugdíjára lesz akkor jogosult. Nyugdíjazásához/nyugdíj igényléséhez szükség van-e egyéni vállalkozásának szüneteltetésére? Nyugdíj melletti munkavégzésére vonatkozik-e majd kereseti korlát? Ha igen, katás egyéni vállalkozó esetében a kereseti korlátjának alapja hogyan számítható ki? A bevétel 60 százaléka alapján? Olvasónk kérdéseire Winkler Róbert nyugdíjszakértő válaszolt.

Szüneteltetés a vállalkozásnál – ezek a tb-vonzatok Cikk

Akadnak olyan élethelyzetek, amikor nem szükséges a vállalkozói tevékenységet bejelentett módon szüneteltetni, mindössze a vállalkozásban történő személyes közreműködéstől kell tartózkodni. Mi a különbség a vállalkozás szüneteltetése, illetve a vállalkozásban történő személyes munkavégzés szüneteltetése között? Cikkünkből megtudhatja.

Őstermelői tevékenység szüneteltetett egyéni vállalkozás mellett Kérdés

Tisztelt Szakértők! Mezőgazdasági őstermelő és egyéni vállalkozó is egyben szüneteltetni kívánja tevékenységét. Az őstermelőként és egyéni vállalkozóként végzett tevékenységek összefüggnek egymással, egy adószám alatt végezte mindkét tevékenységet a vállalkozó, a szüneteltetés ideje alatt semmilyen tevékenységet nem kíván végezni. A vállalkozó katás egyéni vállalkozóként volt biztosított. A szüneteltetés után be kell jelenteni, hogy őstermelőként válik biztosítottá (feltételei fennállnak a szolgálati idő és más biztosítási jogviszony hiánya vonatkozásában), és ezután kell megfizetnie a közterheket vagy az egészségügyi szolgáltatási járulékot kellene fizetnie? Van mód arra, hogy az őstermelői tevékenységet is szüneteltesse? Lehetséges egyáltalán ilyenkor, hogy ugyanazzal az adószámmal még az őstermelői tevékenységet tovább folytassa, miközben szünetel az egyéni vállalkozás? Köszönöm válaszukat!

Ügyvéd gyeden Kérdés

Tisztelt Szakértő! A csed lejártát követően jogosulttá válik-e az ügyvéd a gyedre abban az esetben is, ha ügyvédi tevékenységét a gyed időtartama alatt is szünetelteti? Köszönöm válaszát!

Tisztelt Szakértő! Kérdés

A kérdésem az alábbi: nő 40 éves munkaviszony utáni nyugdíjasként a nyugdíj szüneteltetése alatt elért összegbe (2 295 000 forintba) a magánszemély részéről történő ingatlan-bérbeadás bele számít-e? A cégnél havi díjazásban már részesül. Válaszát előre is köszönöm.

Ingatlanértékesítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! A tevékenységét 1988-ban kezdő egyéni vállalkozó 1991-ben a telket vásárolt, amelyen mind magánszemélyként, mind egyéni vállalkozóként építtetett. A vállalkozásban (mivel üzletet létesített) a számlák áfatartalmát levonásba helyezte. A vállalkozásban kimutatott épület értéke 5 milló forint volt 1992-ben. Az ingatlant később bérbeadás útján, 2004-től evás egyéni vállalkozóként hasznosította. 2014-től tevékenységét szünetelteti az egyéni vállalkozó. Az ingatlant el szeretné adni, mivel 2014 óta üresen áll a vállalkozói rész. Sajnos az épület teljes bekerülési értékére semmi nem áll rendelkezésre. Így a vállalkozás részaránya sem állapítható meg. Kérdésem az, hogy kinek, milyen jövedelem alapján kell adózni az esetleges értékesítés után akkor, ha az a vállalkozás szünetelése alatt, vagy a vállalkozás megszüntetését követően történik? Segítségüket és a válaszukat előre is köszönöm.

Áfabevallás, egyéni vállalkozó/őstermelő Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következőben kérném a segítségét: negyedéves áfabevallóról van szó, aki szünetelteti a vállalkozását és ezidő alatt biztosított őstermelő. 07.01.-07.27. között biztosított őstermelő 07.28.-08.03. között aktív a vállalkozása, majd ismét szüneteltet. 08.04.-09.30. között biztosított őstermelő Bevétele volt 07.01. és 07.27. között is, amikor biztosított őstermelő és 07.28.-08.03. között is, amikor visszavette a vállalkozását. Az lenne a kérdésem, hogy a III. negyedévre hogy adjam be az áfát? Egy bevallás elég vagy vállalkozóként külön kell beadjam, mivel az áfabevallásban jelölni kell, ha az egyéni vállalkozó szünetelteti a tevékenységét? A 3 bevallást nem tudom beadni, mert az őstermelés végét nem lehet jelölni, az 1 bevallást meg abból a szempontból tartom kevésnek, hogy jelölni kell az egyéni vállalkozónak a szüneteltetést. Válaszát előre is köszönöm! HA

Halasztott áfa szünetelés alatt Kérdés

Az áfatörvény 61. §-a alapján az egyéni vállalkozónak lehetőségük van, hogy a teljesítést követő naptól számított 45. napon fizesse meg a bevétel áfáját, ha addig nem kapta meg az összeget. A számla teljesítés időpontja 2017.06.01 volt. Az egyéni vállalkozó azonban 2017.06.23-tól szünetel. A 45. nap 2017.07.16-án járt volna le, de 2017.07.04-én megkapta az összeget. Most 2017.08.18-tól újra működik a vállalkozás. Áfa tekintetében hogyan kell eljárjom? A 2017.08.18-08.31. időszakra benyújtandó áfabevallásban kell bevallanom? Válaszukat előre is köszönöm. Ördög Éva

Egyéni vállalkozás megszüntetése, újraindítása 3 Kérdés

Tisztelt Szakértő! Köszönöm gyors válaszát! Sajnos a "hír" igaz. A kérelem benyújtásának napján (az elbíráló hatóság megerősítette) nem lehet működő vállalkozás.A szüneteltetés a konkrét esetben azért nem opció, mert rengeteg romlandó áru van, ami nem bír ki 30 napot (ennyi a minimum szünetelés ideje). Ezért van az a lehetetlen helyzet,hogy 1 napot kénytelen szüneteltetni, mert a kérelem benyújtását követő napon már működhet. Ezért a cirkusz! TiszteletteL CSCSC

Egyéni ügyvédi iroda szüneteltetése Kérdés

Tisztelt Cím! Egyéni ügyvédi iroda egyetlen ügyvédje szünetelteti a kamaránál az ügyvédi tevékenységét, pecsétjét leadta. Mi a helyzet ilyenkor a vállalkozással, tekintve, hogy társas vállalkozónak minősül? Mentesül a járulékfizetés alól? Szüneteltethető az egyéni ügyvédi iroda, és nem kell beadni például egy évig semmilyen bevallást? Köszönöm válaszukat

Bejelentési kötelezettség nélkül végzett bérbeadás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy egyéni vállalkozó, aki jelenleg szünetelteti a vállalkozását, milyen formában folytathat lakóingatlan-bérbeadási tevékenységet, ha a lakóingatlan a saját tulajdona, az egyéni vállalkozás tevékenységi körében pedig a bérbeadás nem szerepel?

Ezzel jár, ha a nyugdíjas jövedelme meghaladja a kereseti korlátot Cikk

Mi a teendője a nyugdíjasnak, illetve a foglalkoztatójának, ha a korhatárt be nem töltött személy nyugdíjjárulék-köteles jövedelme meghaladja az úgynevezett kereseti korlátot? Mik a következmények? Ismertetjük.

Megbízásos ügyvezető biztosítási kötelezettsége Kérdés

Tisztelt Szakértő Hölgy/Úr! Ügyfelem egy kft. ügyvezetője. A kft. 100 százalékban egy külföldi jogi személyé. Az ügyvezető nem tagja a kft.-nek, díjazás nélküli megbízási jogviszonyban látja el az ügyvezetői teendőket. Az ügyvezetőnek van 40 óra/hét főállású közalkalmazotti jogviszonya. Munkáltatója az év felében foglalkoztatja őt, a másik felében szünetelteti a biztosítási jogviszonyát. Azt szeretném megtudni, hogy a szüneteltetés időszakára kötelező-e az ügyvezetői jogviszonyra tekintettel járulékolni? Ha igen, mi a járulék alapja? Köszönettel: Kauker Zsoltné

Egészségügyi szolgáltatási járulék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha a főállású egyéni vállalkozó szünetelteti az egyéni vállalkozását és más biztosítási jogviszonnyal nem rendelkezik – hiszen főállású egyéni vállalkozó –, akkor a jogszabály értelmezése alapján a szüneteltetés idejére egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésére kötelezett a szüneteltetés első napjától kezdve a szüneteltetés végéig, vagy új biztosítási jogviszony létesítéséig. Az egyéni vállalkozónál a szüneteltetés nem a jogviszony végét, megszűnését jelenti, ezért itt a 45 napos szabály nem érvényes értelmezésem szerint. Kérdésem az, hogy jól értelmezem ezt a szabályt? Köszönettel:

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Termőföld átminősítése

Lepsényi Mária

adószakértő

Mezőgazdasági telephely – földértékesítés

Lepsényi Mária

adószakértő

Ingatlan bérbevétele magánszemélytől

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 december
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close