19 találat a(z) számviteli elszámolás cimkére

3D-modell és weboldalsablon számviteli elszámolása Kérdés

Szocho-kedvezmény számviteli elszámolása tanuló után Kérdés

Báli részvétel díjának elszámolása Kérdés

Szochokedvezmény számviteli elszámolása tanuló után Kérdés

Árbevétel aktív időbeli elhatárolása Kérdés

Kulturális javak térítésmentes átvétele befejezetlen beruházásként Kérdés

Tárgyi eszköz számviteli elszámolása Kérdés

Kivaalanyiság megszüntetése Kérdés

Végelszámolás befejezése Kérdés

Fuvarköltségek számviteli elszámolása Kérdés

Számviteli elszámolás pontos ideje áfa-önellenőrzés esetén Kérdés

Egy eredetileg nem helyesen dokumentált gazdasági esemény számviteli elszámolásához kérek segítséget. • Termékértékesítés dátuma 2019. 10. 03. Bizonylatokkal alátámasztva. • A megrendelő a szállítást eredetileg 2019. 09. 30. napjára kérte, ténylegesen 2019. 10. 03. napján jött érte a szállítójármű. • A számlát készítő 2019. 09. 30. napján ezzel a teljesítési dátummal a ténylegesen nem teljesített szállításról a számlát kiállította. • A gazdasági esemény felülvizsgálatra került, ahol kiderült, hogy a gazdasági esemény helyes dokumentációja eddig nem, csak a mai napon készült el. o Az eredeti bizonylat 2019. 09. 30-án könyvelésre került. o Mivel ezen a napon gazdasági esemény nem történt, ezért 2020. május hónapban a 2019. 09. 30-ai számla sztornózásra került 2019/09 sorszámmal. o Majd szintén 2020. májusban kiállításra került egy 2019. 10. 03-ai teljesítésű számla 2019/10 sorszámmal. o Az Áfa tv. 153/B (1) a) pontja alapján a számlát kiállító (szállító) 2019. szeptember havi áfabevallása nem önellenőrizhető, mivel az áfacsökkenésről szóló bizonylat 2020. 05. hónapban áll rendelkezésre. o A 2019 októberi áfa azonban önellenőrzéssel helyesbítendő. o A szállító cég a 2019 évi beszámolójának készítési időpontját 2020. 05. 31-ére tette. Kérdés, hogy a szeptemberi időszakot érintő sztornó bizonylat és az októberi időszakot érintő utólagos áfanövekményt eredményező bizonylat árbevétel- és áfatételei számvitelileg melyik időszakban könyvelendők a kiállított bizonylatok alapján helyesen?

Éven átnyúló kivitelezés számviteli elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdéssel fordulok önhöz: Adott egy vállalkozás, amely építőipari kivitelezéssel foglalkozik. Van egy jelentős összegű projekt, amely a 2019. év elején kezdődött. A munkához kapcsolódóan résszámla benyújtására nincs (nem volt) lehetőség, csak előleget kaptunk. A projekt idén január közepén zárult le. Ennek megfelelően januári teljesítéssel leszámláztuk a teljes projektet. A kapcsolódó költségek szinte teljes egészében tavalyi évben merültek fel. Ennek megfelelően (összemérés elve?) valamilyen formában rendeznünk kellene a bevételek-költségek elhatárolását. Az általunk végzett munka december 31-én körülbelül 90%os készültségi fokon állt, a további 10% idén készült el. A kapcsolódó költségek is hasonló arányban merültek fel a két év viszonylatában. A kérdésem az, hogy ebben az esetben a vevővel közösen (műszaki ellenőr/felelős műszaki vezető ellenjegyzésével) tehető-e olyan nyilatkozat, amely alapján a két fél elismeri, hogy december 31-én a készültségi fok 90% volt és ennek megfelelően a bevétel ilyen arányban a 2019. évre elhatárolással "visszatehető"? Esetleg csak az a megoldás helyes, ha a felmerült, kapcsolódó költségeket készletre vesszük és így javítjuk az eredményt? Ez nagyon nehezen lenne kivitelezhető (nem lehetetlen, de bérköltség, utazás stb..), illetve azt eredményezné, hogy a teljes projektre vetített nyereség a 2020. évben javítaná az eredményt, pedig annak jelentős része a 2019. évi tevékenység eredményeként jött létre. Köszönöm.

Saját termelésű készlet előállításához kapcsolódó költségek számviteli elszámolása év közben beszerzéskor Kérdés

Tisztelt Szakértő! Korábban kérdeztem ezzel kapcsolatosan, de egy-két kérdésemre nem kaptam konkrét választ. Egy kisvállalkozás saját tervezésű és részben saját előállítású ruházati termékeket gyárt és forgalmaz. Év közben nem vezet mennyiségi és értékbeni nyilvántartást, beszerzéskor mindent egy összegben az 5-ös számlaosztályba könyvel. Egy késztermék létrejöttéhez az alábbi munkafolyamatok kapcsolódnak: megvásárolja az alapanyagokat, megtervezi és kiszabja (a vállalkozás alkalmazottjaként), vállalkozóval levarratja és szintén vállalkozóval nyomatot készíttet rá. Pontosan melyik költségszámlára könyveljük az alábbiakat: - alapanyag beszerzés (méteráru, rövidáru) - szabáshoz felhasznált anyag - varratási szolgáltatás - nyomat készítés, nyomtatási szolgáltatás - csomagolóanyag (díszdoboz), ha külön tételként kerül továbbszámlázásra és ha külön nem jelenik meg a számláján ez a tétel, - szállítási költség: ha külön tételként kerül továbbszámlázásra és ha külön nem jelenik meg a számláján ez a tétel. Az önköltségszámítás és az év végi készlet megállapítása ez esetben nem kérdésem. Köszönettel.

Szőlőültetvény szerkezetátalakítási támogatás Kérdés

A 142/2012. (XII. 27.) VM rendelet előírásai szerint a szőlőszerkezet átalakítása miatt az 1. melléklet előírásai szerint a szőlőültetvény kialakításához támogatást adnak. A kapott támogatást tőketartalékba kell helyezni vagy halasztott bevételként kell elszámolni? A támogatás pénzügyi teljesítése 2016-ban megtörtént, az ültetvénytelepítéssel kapcsolatban felmerült költségeket a társaság a befejezetlen beruházások között tartja nyilván. Hogyan történik a támogatás számviteli elszámolása?

Számvitel Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ruházati kiskereskedelemmel foglalkozó kft. egyik szállítója pénzügyi nehézségekkel küszködik, amit úgy oldanának meg, hogy a kft. megvenné az anyagot a ruhákhoz, míg a szállító (aki eddig a kész ruhákat adta el) megvarrná a ruhákat a hozott szövetekből. A kft. csak az anyagot adja hozzá, a szállítótól a kész ruhákat kapja meg. Ebben az esetben mi a számviteli elszámolása a megvett szöveteknek, illetve a bérvarrásnak? Köszönettel: Filip Emese

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadó, költséghányad

Lepsényi Mária

adószakértő

15 Ft/km vagy 30 Ft/km?

Lepsényi Mária

adószakértő

De minimis támogatás szja-bevallásban

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs