7 találat a(z) proforma számla cimkére

Proforma számla definíciója Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem, definiálja a proforma számlát! Mi az, mire használható és mire nem használható? Bírósági ügyben követelésbehajtásra használható-e? Segítségét köszönöm!

Proforma számla kezelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Partnerünk "proforma" elnevezésű bizonylatot bocsát ki, amely alapján a teljesítés és a számlakibocsátás előtt kéri a számla összegének előre átutalását. A proforma bizonylat adattartalma (nettó-áfa-bruttó összeg) teljesen megegyezik az utalást követően kibocsátott "számla" adattartalmával. A teljesítés mindkét bizonylaton azonos a szolgáltatás teljesítési idejével. Az utalás a proforma számla fizetési határideje szerint történik, a teljesítési idő előtt. A proforma bizonylat könyvelhető-e előlegszámlaként? Kérjük-e a partnert, hogy a proforma számlán a teljesítési idő egyezzen meg a fizetési határidővel, és csak így szerepeltethetnénk a könyvelésünkben előlegszámlaként? Köszönöm szépen a segítségét.

Proforma és végszámla anyag számlák külföldről Kérdés

Tisztelt Szakértő! Külföldről kapott proforma és végszámla anyag számlákat mikor (milyen teljesítés időponttal) rakjuk be az áfabevallásba és melyik sorokba? Vannak EU-s és 3. országból vásárolt anyagok is. Ezekre először proforma számlát kapunk, ami előlegbekérő (például 30 százalék), a cég ezt átutalja, de a magyar szabálytól eltérően a külföldiek soha nem hajlandók ezután előlegszámlát kiállítani a pénz beérkezése dátumára. Az előleget akkor nem tesszük be az áfabevallásba? És az anyag beérkezésekor (tehát nem is a végszámla dátumakor) tesszük be az áfabevallásba? És melyik sorokra ha EU-ból jön és melyikre, ha 3. országból? (Plusz ha mondjuk EU-s és nem tudunk közösségi adószámot, akkor melyik sorokra?)

Konszignációs raktár EU-n kívül Kérdés

Tiszelt Szakértő! Társaságunk mexikói partnere azzal keresett meg minket, hogy konszignációs raktárat létesítsünk Mexikóban. Magyarországon gyártott termékeinket az általuk megadott készletszintre folyamatosan feltöltjük, majd az ott tárolt termékeinket az általuk történt havi felhasználásuk függvényében számlázzuk ki részükre. A felhasználásról és a raktárkészletről havonta küldene részünkre elszámolást. A termékek kiszállitása, vámolása proforma számlával történne. Az utólagos (havi elszámolás) számlázás milyen bejelentési, nyilvántartási, bevallási (áfa) kötelezettséget igényel? Köszönettel!

Bérleti díj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Azt szeretném megkérdezni, hogy egy székhelyszolgáltató cég proforma számlát állított ki 2017. jan.-márc. hóra. A számla kelte: 2016. 12. 15., teljesítés: 2016. 12. 15., fizetési határidő: 2016. 12. 30. A kft áfás. Legyen szíves leírni a könyvelési tételeket! Köszönettel: Dorkóné

Proforma számla bérleti díj esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Iroda bérbe adása esetén, mely folyamatos szolgáltatásnak minősül, járható-e az az út, hogy a bérlő a tárgyhavi bérleti díjról minden hónapban automatikusan egy proforma számlát kap, és ha a proforma számlát megfizette, akkor kerül kiállításra a bérleti díj számlája? Ezzel az lenne a cél, hogy az áfát csak akkor fizessük meg, ha a bérleti díj nekünk is befolyt, hiszen ha a számlát kiállítjuk, de a vevő nem fizet, attól még nekünk fizetési kötelezettségük keletkezik! Válaszát várom és előre is köszönöm!

A számla, amelynek sem könyvelési, sem adóügyi vonzata nincs Kérdés

Mire jó a proforma számla, mi az előnye, s mit kell rajta feltüntetni? Olvasónk kérdésére az Adózóna szakértője, a Csurgay Ügyvédi Iroda válaszol.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kártérítés

Lepsényi Mária

adószakértő

KATA 2021 - 3 millió forintos értékhatár

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close