25 találat a(z) nyugdíjas egyéni vállalkozó cimkére

Áttérés katáról átalányadózásra Kérdés

Nyugdíjas egyéni vállalkozó Kérdés

Átalányadózó adó-, és járulékfizetése Kérdés

Zöldségbolt nyitása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérném szíves segítségét az alábbi esetben: alanyi mentes, nyugdíjas egyéni vállalkozó főtevékenysége a piaci kiskereskedelem, zöldség-gyümölcs értékesítés, 2020. 04. 27-étől melléktevékenységként üzlethelyiséget is bérel és zöldség-gyümölcs boltot nyit, alkalmazottat vesz föl a boltba (de főtevékenység továbbra marad a piaci értékesítés). Az üzletbe pénztárgépet vásárol, a napi forgalmat itt rögzíti, de a piaci forgalmát ahol eddig nyugtát, számlát adott hogyan kell? A kérdés az, hogy maradhat-e a piacra továbbra is a nyugta számla, és a boltba a pénztárgép-használat vagy a piaci értékesítéseit adott nap végén be kell ütni a pénztárgépbe? Hogyan jár el ebben az esetben szabályosan? Ugye nem kell kettő pénztárgép? Köszönöm!

Egyéni vállalkozó, kiegészítő tevékenység, nyugdíjjárulék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az új Tbj. (2019. évi CXXII.) törvény szerint a kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozó július 1-jétől csak szja-t fizet. A kérdésem az lenne, hogy minden saját jogú nyugdíjas egyéni vállalkozó kiegészítő tevénységet folytat-e? Én áfakörös egyéni vállalkozó vagyok, főállásban, öregségi nyugdíj mellett. Rám is vonatkozni fog az új törvény szerinti kedvezmény? Köszönöm a válaszát!

Áttérés katára és alanyi áfamentességre. Kérdés

Nyugdíjas, kiegészítő státuszú egyéni vállalkozó vagyok. 2020. január 1-jétől szeretnék alanyi áfamentes körbe, és bejelentkezni katára. Ezzel kapcsolatban milyen teendőim vannak, milyen határidőkkel ?

Nyugdíjas egyéni vállalkozó – jövedelemkivét járulékai Kérdés

Kérdésem a következő: egy 65. életévét betöltött nyugdíjas egyéni vállalkozó jövedelmet szeretne kivenni a vállalkozásából. Jól értelmezem-e, hogy ebben az esetben az egyéni vállalkozónak csak a 10% nyugdíjjárulékot és a 15% szja-t kell maga után megfizetnie? Márkus Jánosné

Nyugdíjas vállalkozó adózása Kérdés

Egy saját jogú nyugdíjas egyéni vállalkozó (fizeti a havi 7500 forint egészségügyi szolgáltatási járulékot) október hónapban vállalkozói kivétről döntött. Ennek adó- és járulékterhei, valamint ezek bevallása és befizetése után érdeklődöm.

Nyugdíjas egyéni vállalkozó járulékfizetése Kérdés

Nyugdíjas egyéni vállalkozónő (nők 40 éves kedvezményes nyugdíjával ment nyugdíjba) jövedelmet szeretne kivenni a vállalkozásából. Kérdésem az volna, hogy rá is vonatkozik, hogy csak a 15% szja-t, valamint a havi 7500 forint egészségügyi szolgáltatási járulékot kell megfizetnie, vagy egyéb járulék is terheli? Márkus Jánosné

Nyugdíjas egyéni vállalkozó szochokötelezettsége Kérdés

Nyugdíjas (kiegészítő tevékenységű) egyéni vállalkozó vállalkozói kivétje – ami után szja-t és nyugdíjjárulékot fizet – beszámítható-e a szocho maximális alapjába? Helyesen gondolom-e, hogy ha az évközbeni kivét a 3 millió 576 ezer forintot meghaladja, már nem keletkezik szochofizetési kötelezettség a vállalkozói osztalékalap után?

Kiegészítő (nyugdíjas) egyéni vállalkozó családi kedvezménye Kérdés

Kiegészítő, nyugdíjas egyéni vállalkozó 3 gyermeke utáni családi adókedvezményt az összevont adóalapba tartozó jövedelme nem fedezi, kérdés, hogy a vállalkozói kivét után bevallott nyugdíjjárulék igénybe vehető-e járulékkedvezményként, tekintettel a kiegészítő tevékenységre? Köszönöm a választ és várom! Üdv. Káldi Éva

Nyugdíjas egyéni vállalkozó – 2018 szja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy nyugdijas egyéni vállalkozó 2018. 11. 06. napján megszüntette a vállalkozását. Ugyanettől a naptól kezdve adószámos magánszemélyként egy cégnek bérbe ad egy ingatlant. Kérdésem: a 2018-as szja-bevallás elkészítésére és a beadásra vonatkozik. Két külön bevallás kell-e: egy a vállalkozás megszüntéig (2018. 11. 06.) és egy mint adószámos magánszemély (2018. 11. 06 –12. 31), vagy pedig egy bevallásban kell az egész évi bevételeivel elszámolnia? Köszönettel.

Nyugdíjas egyéni vállalkozó osztalékalapja után fizetendő adók Kérdés

Tisztelt Adózóna! Nyugdíjas egyéni vállalkozó jövedelmet nem vesz ki a vállalkozásából, májusban a személyi jövedelemadó bevallásában megállapítjuk a vállalkozói osztalékalapját, ami után személyi jövedelemadót fizet. Kérdésünk az, hogy kell-e 19,5% szociális hozzájárulást fizetni a vállalkozói osztalékalap után? Üdvözlettel: Szűcs Ildikó

Iparűzési adó megosztása 2016 – nyugdíjas egyéni vállalkozó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy egyéni vállalkozó székhelye a lakcíme és üzlete, telephelye egy másik településen van. Iparűzési adóját komplex megosztással arányosítanánk. Eszközei 100%-ban a telephelyen. Az alkalmazott bére is a telephelyre számít bele. Az egyéni vállalkozó nyugdíjas, így maga után csak a havi 7050 Ft-ot fizette. Példa számokkal: összes eszközérték 200 ezer Ft a telephelyen, összes személyi jellegű ráfordítás 195 000 Ft, ebből 85 ezer Ft egyéni vállalkozói egészségbiztosítás. A kérdésünk, hogy a székhelyen a személyi jellegű ráfordításnak 85 ezer Ft + (500 000 Ft x10%)-át vegyük, azaz 135 ezer Ft-ot? Vagy csak a 85 ezer Ft-ot? Ha 135 ezer Ft-ot, akkor a telephelyen 195000-135000= 60 ezer Ft-ot? Az önkormányzatoktól eltérő válaszokat kaptunk. Kérem szíveskedjenek a példával levezetni a választ. Köszönjük segítő válaszukat!

Egészségügyi szolgáltatási járulék Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egészségügyi szolgáltatási járulék fizetési kötelezettség öregségi nyugdíjas egyéni vállalkozó esetében szükséges-e, ha nem szünetel az egyéni vállalkozása, de nem működik, számlákat nem ad ki, és nem fogad be? Előre is köszönöm szíves válaszát! Üdvözlettel, Kálmán Csaba.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egyszerűsített foglalkoztatás

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Meghiúsult ügylet előlegének rendezése

Bunna Erika

adótanácsadó

Szálláshely-szolgáltatás

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 december
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close