119 találat a(z) mezőgazdasági őstermelő cimkére

Támogatás Kérdés

Tisztelt Szakértők ! Az egyszeres könyvvitelben / mezőgazdasági őstermelő esetében / a kapott támogatási előlegeket hova kell könyvelni, és melyik évben adóznak utána, ha átnyúlik a végleges elszámolás a következő évre? Tisztelettel Arany Tamás

Mezőgazdasági őstermelő Kérdés

Tisztelt Válaszadó! Érdeklödöm, hogy a VP2-6.1.1-16 sz. támogatás költségek fedezetére vagy fejlesztési célra folyósított támogatásnak minősül-e az szja-törvényben? A pályázati felhívásban egyszerűsitett elszámolást írnak, azaz a pályázónak nincs elszámolási kötelezettsége. Ebben az esetben igaz-e rá az szja-törvény 3. § 42. pontja? Mikor kell bevételnek tekinteni? Csak az a bevétel, amivel szemben költséget lehet elszámolni? A kapott támogatás szja- és ehoalapot képez-e? A pályázati felhivás nem zárja ki, hogy kisadózói módot válasszon rá a támogatott. Ha ezt az adózást választja, akkor a kisadózói bevételi értékhatárba, illetve áfa értékhatárba beleszámít-e a támogatás? Elvileg a Katv. 2. § 22. pontja alapján bevétel lenne, ha jól értem. A Katv. és az szja-törvény fentiek alapján eltérően értelmezné a költségek fedezetére, vagy fejlesztései célra folyósított támogatásokat? Segítségét előre is köszönöm.

Mezőgazdasági őstermelő Kérdés

Mezőgazdasági őstermelő, csak kompenzációs felárra jogosult, év közben válaszhatja-e a kompenzációs felár helyett az általános szabályok szerinti adózást?

Mezőgazdasági őstermelő eszközértékesítésének adókötelezettsége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Mezőgazdasági őstermelő ügyfelem 2017. szeptember hónapban értékesítette a korábbi években (2014, 2015. év) beszerzett és beszerzéskor egy összegben értékcsökkenésként elszámolt eszközeinek egy részét.(Traktor, pótkocsi.) Ügyfelem tanácsadója szerint az értékesítéskor nem keletkezett jövedelem és adófizetési kötelezettség, mivel az értékesített eszközök beszerzésének időpontja 3 éven túl történt. Véleményem szerint az értékesítés bevétele adóköteles bevétel. Kérdésem: Jól értelmezem-e a jogszabályt? Ha igen, a 17SZJA bevallás melyik sorába kell beállítani az értékesítés ellenértékeként kapott bevételt? -17SZJA-A lap 9.sor? -17SZJA-04 lap 163.sor? -17SZJA-12-02 lap 15.sor? Válaszukat előre is köszönöm: Oltványi S

Mezőgazdasági őstermelés költségelszámolás 4 millió forint bevételi értékhatár alatt Kérdés

Tisztelt Szakértő! A mezőgazdasági őstermelők adózásával kapcsolatosan kérnék Öntől segítséget. Az szja-törvény 78/A § (4) bekezdése a 4 millió forint bevételt meg nem haladó mezőgazdasági kistermelő „nemleges nyilatkozat” -a alapján, a bevétel 20 százalékát kitevő, tevékenységével összefüggésben felmerült, az szja-törvény 3. számú mellékletében költségként elismert kiadás igazolására, a nevére kiállított számlákkal rendelkezik. Konkrét kérdésem az, a törvény számlát, számlákat említ, de a 3. számú mellékletben felsorolt költségekhez sok esetben nem tartozik, tartozhat számla, ezen költségeket a 20 százalék költséghányadba bele lehet-e számítani vagy csak ténylegesen a valóban névre kiállított, számlán számlázott költségeket. Ilyenek költségek például, amelyek nem számlán találhatók:  - adásvételivel megvásárolt kis értékű eszköz, - befizetett eü. hozzájárulás, - befizetett iparűzési adó, gépjárműadó. - alkalmi foglalkoztatás, bére, közterhe és még lehetne a felsorolást folytatni a „számlák” nélküli költségekről. Köszönöm válaszukat.

Állományi létszám Kérdés

Tisztelt Cím! Jól gondolom-e, hogy egy "A" vállalkozás kkv minősítése során az állományi létszám kiszámításánál a napi 2 órában foglalkoztatott nem számít bele, a napi 4 órában foglalkoztatott viszont igen? Ha az "A" vállalkozás egyik tulajdonosnak van egy másik vállalkozásban ("B" vállalkozás) is tulajdonrésze, akkor a "B" kapcsolt vállalkozás, és az "B" állományi létszámát 100 százalékkal vagy a tulajdoni rész arányában kell az "A" vállalkozás állományi létszámának számításánál figyelembe venni? Ha "A" vállalkozás két tulajdonosa mezőgazdasági őstermelő (családi gazdaság) is, akkor a mezőgazdasági őstermelés is kapcsolt vállalkozásnak minősül, és szintén figyelembe kell venni az "A" állományi létszámának számításánál? Köszönöm.

Mezőgazdasági őstermelő járulékfizetés, szocho, eho Kérdés

Tisztelt Cím! Egy közös őstermelői igazolvánnyal rendelkező magánszemélynek, aki nem kezdő őstermelő, megszűnt a munkaviszonya, így őstermelőként vált biztosítottá. Éves bevétele a 600 ezer forintot általában nem éri el. Most be kell nyújtania a 1041-es nyomtatványt, majd negyedévente a 1858-at? Milyen járulékfizetési kötelezettsége van? Ehót, szochót fizet? Nyilatkozatot kell-e tennie? Köszönöm.

Mezőgazdasági ősermelő termőföld-értékesítése II. Kérdés

Címben jelzett témakörben feltett kérdés kiegészítése: 1.) A mezőgazdasági őstermelő a termékértékesítésétől függetlenül továbbra is folytatja tevékenységét. 2.) A termőföld értékesítésére 2018. 06.15. napját megelőzően kerül sor. Megjegyzés: A termőföld tárgyi eszköz, függetlenül attól, hogy arra értékcsökkenés nem számolható el. Az szja tv. VI. fejezet (Jövedelem megállapítása) 17. § (3) aa) pontja, illetve 18. § (1) alapján Mezőgazdasági őstermelő a tevékenység megkezdését megelőző legfeljebb három évvel korábban beszerzett tárgyi eszközöket számolhatja el.

Beruházás egyösszegű elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem a következő. Mezőgazdasági őstermelő terményszárító beruházását szeretné egyösszegben elszámolni. A beruházás végszámláját kiállították 2017. évi teljesítéssel, a fizetési határidő azonban átcsúszik 2018-ra. Amennyiben a kiegyenlítés csak 2018-ban történik meg, azonban a használatba vételi engedélyt kiadják neki még 2017-ben, akkor elszámolhatja a beruházást egyöszegben a 2017. év eredmény terhére? Köszönöm.

Társadalombiztosítás Kérdés

Mezőgazdasági őstermelő 2017. évben az árbevétele után fizeti a járulékot, de 2018-től a minimálbér után után fog járulékot fizetni. A kérdésem az lenne, hogy mikortól lesz jogosult táppénzre, vagy lesz-e jogosultsága táppénzre? Köszönettel Baloghné

Mezőgazdasági őstermelő Kérdés

Mezőgazdasági őstermelő erdő, rét, legelő és szántó művelési ágú ingatlant vásárolt. Az a kérdés, hogy ezt költségként elszámolhatja-e 2017-ben? Agrárkamarai tagsággal rendelkezik, földművesként bejelentkezett a földhivatalban. Köszönettel Baloghné

Áfa visszaigénylése Kérdés

Mezőgazdasági őstermelő 2017. február hónapban kapta meg a 2016. szeptember hónapban értékesített paprikáért a vételárat. Ez a számla rendben van, mivel az áfát 2016-ban megfizette utána. A vételárból 2017. februárban levonták a vetőmag értékét, mely 2016-ban nem lett könyvelve, mivel nem lett kiegyenlítve, csak 2017-ben. Kérdésem arra irányul, hogy a 2016. évi kiállítású vetőmagszámlából 2017-ben levonható-e az áfa vagy nem? Köszönettel: Bényi Józsefné

Sajátos tb-szabályok a mezőgazdasági őstermelőkre Cikk

A biztosítási kötelezettség elbírálása során számos érdekes szabállyal találkozhatunk (például a munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyban állók jövedelemhez köthető biztosítási összeghatára, a rokkantsági ellátásban részesülő kisadózó vállalkozó egészségi állapotától függő státusza), de ezek közül a legizgalmasabbak a mezőgazdasági őstermelőkre vonatkozó szabályokhoz köthetők.

Őstermelő önálló tevékenységéből származó jövedelme Kérdés

Tisztelt Szakértő! Mezőgazdasági őstermelőként adószámmal rendelkező magánszemély egy kulturális esemény kapcsán egy standnál a termékeivel megjelent. Ott értékesítés nem történt, de a rendezvény szervezője "fellépési díjat" fizetett neki, melyet az őstermelő számlázott. Ezen bevételből a kifizető adóelőleget nem vont le. Kérdésként merült fel, hogy az így megszerzett bevétel tekinthető-e őstermelői bevételnek, vagy önálló tevékenységből származó jövedelem, mely után összeghatártól függetlenül 15% szjafizetési kötelezettség áll fenn. A 22%-os ehot ilyen esetben ki köteles megfizetni?

Mezőgazdasági őstermelő Kérdés

Mezőgazdasági őstermelői igazolvánnyal rendelkező magánszemély a 2016-os évben támogatásokat kap az MVH-tól (kedvezőtlen adottságú területek támogatása, egységes területalapú támogatás, zöldítés támogatása). Őstermelői termékértékesítése nem volt 2016-ban, csak a támogatási bevételek, amelyek összesen meghaladták a 600 000 Ft-ot. Magánszemélyes adószámmal nem rendelkezik, nem áfa-alany. A kapott támogatások összegéből keletkezik neki adóköteles jövedelme? Szükséges-e, hogy erre a tevékenységére adószámot váltson ki, vagy amennyiben más tevékenysége miatt egyéni vállalkozó, bővítse e tevékenységét magánszemélyes tevékenységekkel? Köszönöm válaszukat!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Cégautóadó fizetése

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Ingatlanfelújítás áfa-visszaigénylése

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

EU-s magánszemélytől gépkocsivásárlás

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close