9 találat a(z) megfigyelési időszak cimkére

Alanyi adómentes bt., használt ingatlan értékesítése Kérdés

Felújítási áfa elszámolása Kérdés

Megfigyelési időszak áfája Kérdés

Tárgyieszköz-beszerzést követően alanyi mentessé válás Kérdés

Őstermelő tárgyi eszköz áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következő kérdésben szeretném a segítségét kérni! A napokban feltett két kérdésemet ötvözve: áfakörös őstermelő családi gazdaság tagja lesz. A tárgyi eszközeit térítés nélkül átadja a családi gazdaságnak, aki alanyi mentességet választott kompenzációs felár mellett. Ilyen esetben az őstermelő által a tárgyi eszközök után korábban levont áfát vissza kell-e fizetni arányosan a figyelési időszak szerint? Az őstermelő 2019-es évre kilépne az áfakörből, alanyi mentességet választ kompenzációs felár mellett.

Ingatlan áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó, áfás, katás, támogatás nyert ingatlanbővítésre. Tevékenysége szálláshely-szolgáltatás. 2019-ben indul a beruházás a kivitelező fordított áfás számlát fog kiállítani a beruházásról. A támogatás miatt 5 évig nem szüntetheti meg a vállalkozást. Amennyiben a vállalkozó úgy dönt, hogy 5 év után megszünteti a vállalkozást, akkor az ingatlan 240 hónapos figyelési időszak miatt a 2019-ben levonásba helyezendő áfa 3/4 részét vissza kell fizetnie?

Ingatlan áfalevonás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem, hogy ha egy harmadik országbeli cég magyarországi fióktelepe szeretne Magyarországon ingatlanhoz jutni, annak milyen feltételei vannak? Az ingatlant egy belterületi, lakóövezetben szeretné generálkivitelezővel felépíttetni. Az ingatlant székhelyként és lakásként is szeretnék hasznosítani. Jól gondolom-e, hogy ha a székhelyként használandó ingatlanrész irodaként van bejegyezve, illetve a lakást a későbbiekben adókötelesen bérbe szeretnék adni, úgy a beszerzéskor a generálkivitelező számlája alapján levonásba helyezhetem a teljes áfát? A 20 év megfigyelési időszak milyen esetekre terjed ki? Köszönettel, Rákné Nyíri Andrea

Ingatlanértékesítés áfája – figyelési időszak Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. bérelt egy raktárat, amit támogatásból felújítottunk, a beruházást 2012. 07. 24-én aktiváltuk (idegen tulajdonon végzett beruházásként), majd 2013. 01. 05-én megvásároltuk. A felújítást le kellett selejtezni, mert az ingatlan visszakerült a bérbeadóhoz a bérleti szerződés megszűnésekor. Ekkor megállapították a bérbeadó által elismert beruházás értékét, mivel ezeket mi végeztettük el, csak a különbözetet kellett rendezni. Így egy felújított ingatlan került a könyveinkbe az áfamentes adásvétel után. Cégünk áfaköteles tevékenységet végez 100 százalékban. Az ingatlan bérleti díja áfás volt, ezt, és az elvégzett, később leselejtezett felújítás áfáját levontuk. Az eladó a vételárra nem számított fel áfát. A tulajdonszerzés után több beruházás nem volt, csak az értékcsökkenést és a rezsit számoltuk el/áfáját vontuk le. Az ingatlanértékesítésre nem kértünk a szokásostól eltérő áfa „alanyiságot”. Kérdéseim: – Amennyiben értékesítenénk a fenti ingatlant, annak eladási ára áfaköteles bevétel lenne-e a társaság számára? – Keletkezik-e fizetendő áfa, ha az ingatlant (a tulajdoni lapon is átvezetve) lakássá átminősítettjük? – Amennyiben így áfamentes értékesítés keletkezne, kell-e foglalkozni a korábban levonásba helyezett áfával (leselejtezett beruházás, rezsiköltségek áfája)? – Amennyiben itt is alkalmazni kell a megfigyelési időszakot az áfa tekintetében, kérem, szíveskedjenek levezetni, hogy egy 2016. szeptemberi értékesítés esetén hogyan kell azt pontosan elvégezni? Köszönöm! István

Telekáfa adószámos magánszemély Kérdés

Szeretném megkérdezni, hogy ha adószámos magánszemély vásárol telket, melyen építkezni szeretne, visszaigényelheti-e az áfát? Rá ugyanúgy a húszéves megfigyelés vonatkozik?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ekho heti 10 órás munkaviszony mellett

Lepsényi Mária

adószakértő

Készpénzfizetés

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 október
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5