51 találat a(z) korrekció cimkére

Ezek a gyűjtőszámla feltételei, így oldható meg a helyesbítés Cikk

A gyűjtőszámla nem tévesztendő össze az időszakos elszámolással, a számla helyesbítésére többféle megoldás is létezik. Ismertetjük.

Számlakorrekció Kérdés

Gazdasági társaság szolgáltatásáról nyomtatványboltban vásárolt úgynevezett „kézi” számlát állított ki. Egy belső ellenőrzés során kiderült, hogy a számla kelte tévesen van a számlán feltüntetve. Korrigálható-e a bizonylat saját készítésű, számlával egy tekintet alá eső bizonylaton? Amennyiben igen, a bizonylat sorszámozásának milyen feltételeknek kell megfelelni? Adhatunk-e egy tetszőleges, a társaság által kialakított sorszámot a bizonylatnak, amelyet szigorú számadás alá vonunk a kiállításkor? Köszönettel: P. Gyuláné

A Pick korrigált Cikk

A Pick Szeged Zrt. módosította a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) által kifogásolt árkialakítási gyakorlatot, korrigálta a működési hibákat – közölte a társaság.

Már két hét sincs a társasági adó változásáig Cikk

Július közepétől újabb változás lesz a társasági adóban. A jogdíj új definíciójáról, az adóalap-korrekcióról és az átmeneti szabályokról tájékoztatót adott ki a NAV.

Tárgyi eszközök áfakorrekciója: mikor kötelező? Példákkal Cikk

Az adózó használatában lévő tárgyi eszközök forgalmi adóját az adóalany meghatározott időszakon belül jogosult, illetve köteles kiigazítani. Példákon keresztül ismertetjük a szabályokat.

2 évnél idősebb lakás áfája Kérdés

Tisztelt Adózóna! Társaságunk egy társasházat épített, melyre 2012 végén kaptunk használatba vételi engedélyt. Az elkészült épület lakásait egy kivételével 2 éven belül értékesítettük. Maradt azonban egy lakás, amelyre sajnos csak 2015 év végén találtunk vevőt. A kérdésünk az, hogy helyesen tettük-e, hogy ezen lakást mint 2 évnél idősebb lakást áfamentesen értékesítettük? A lakásértékesítésre nem választottunk áfafizetést. Ugyanakkor az építése során természetesen levontuk az erre jutó áfát, ilyenkor szükséges-e valamilyen korrekció, vagy más módon merül-e fel áfafizetés ezen lakással kapcsolatban? Köszönettel KG

Transzferár-korrekció könyvelése Kérdés

2013. január 1-jétől a számvitelben könyvelhető a transzferár-korrekció év végén utólagos módosításként és nem kell alkalmazni a Tao törvény szerinti adóalap-módosítást. A számviteli törvény szerint az eredet ügylet módosításaként kell könyvelni. Hová kell könyvelni abban az esetben, ha a korrekció nem rendelhető konkrét eredeti ügylethez, hanem ügyleti nettó nyereségen alapuló módszerrel (TNMM) kerül megállapításra, ahol a viszonyítás: üzemi nyereség/összes költség. Gyors válaszukat előre is köszönöm.

Általános forgalmi adó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. 2012-ben alakult, az áfafizetési kötelezettségét az általános szabályok alapján állapította meg. 2013-ban vásárolt több tárgyi eszközt, melynek áfájat levonásba helyezte. 2016. évtől alanyi adómentes státuszt választott. A tárgyi eszközök miatt a 2015. évi utolsó áfabevallásában korrigálnia kell a tárgyi eszközök beszerzésekor levont áfát. Kérdésem a következő: 1. számú tárgyi eszköz esetében levonásba helyezett áfa 2013. évben 19 817 forint volt. 19 817 forint/5 év x 2 év (2016-2017.) = 7 926 forint. Ebben az esetben nincs a bevallásban tennivaló (ha jól tudom). 2. számú tárgyi eszköz esetében levonásba helyezett áfa 2013. évben 29 530 forint. 2016. évre: 29 530 forint/5 év x 1 év = 5 906 forint, és 2017. évre: 29 530 forint/5 év x 1 év = 5 906 forint, tehát itt sincs tennivaló a bevallásban, vagy a helyes eljárás: 29 530 forint/5 év x 2 év = 11 812 forint – ezzel az összeggel kell számolnom az áfabevallásban? Jól gondolom-e, hogy a tárgyi eszközöknél egyenként kell figyelembe venni a korrekciót, vagy nem jól gondolom, és összesítenem kell a tárgyi eszközök után a levonhatóvá nem vált áfát ? Tehát a fenti példánál maradva 2015. utolsó áfabevallásában: 1. számú tárgyi eszköz: 7 926 forint/2 = 3 963 forint 2. számú tárgyi eszköz: 5 906 forint Összesen: 9 869 forint ~ 10 eFt > korrekciós tényezőt kell figyelembe vennem? Válaszukat előre is köszönöm. Juhász Gyuláné

Ha hibás a számla, ilyen lehetőségek vannak a korrekcióra Cikk

Jelent-e kockázatot, ha a számlán szereplő adat téves? Hogyan lehet korrigálni a formailag hibás számlát? Összefoglaltuk a gyakorlati tudnivalókat.

Adóellenőrzés utáni korrekció? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. esetében adóellenőrzést (áfa) folytattak le a 2012. és 2013. adóévekre vonatkozóan. A korábbi könyvelő sok mindent rosszul könyvelt és olyan tételeknek is levonta az áfáját, aminek nem lehetett volna. Ráadásul az egyik számlát, amin egy tárgyi eszköz szerepel, hiteltelennek is minősítette a NAV. A tárgyi eszköz megvan, de az eladó átverte az ügyfelemet. Felmerült bennem, hogy ebben az esetben számvitelileg, illetve egyéb adó (például társasági adó) esetében is korrigálnom kellene a könyveket. A korábban elszámolt értékcsökkenés szabálytalan volt. Jól gondolom? Válaszát előre is köszönöm!

Az áfa-arányosítás és a tételes elkülönítés titkai. Példákkal Cikk

Az adóalanyok a beszerzéseik áfáját csak akkor, és olyan arányban vonhatják le, amilyen arányban az az áfaköteles tevékenységüket szolgálta. Ha ez nem 100 százalék, akkor számolni kell: mennyi a levonható rész és mennyi, amiről le kell mondanunk. Ehhez – a gyakran nem is olyan egyszerű feladathoz – adok támpontokat az alábbiakban.

Üzleti vagy cégérték – társaságiadó-alap korrekciók, példákkal Cikk

Az üzleti vagy cégértékhez kapcsolódóan a társaságiadó-alapnál érvényesíthető értékcsökkenési leírás változása kapcsán a cikk átfogóan mutatja be az ezen eszközhöz kapcsolódó módosító tételeket.

Korrekciók a kivában: itt van a hivatalos jogértelmezés Cikk

Miként kell értelmezni a kiva korrekciójára a 2015. január 1-jétől hatályos pontosításokat? Erről adott ki közleményt az NGM és a NAV.

Nyakunkon az iparűzésiadó-előleg. Keresztfélév, évesítés, példák Cikk

Közeledik az egyik legbonyolultabban kiszámítható adó (és előleg) befizetési határideje. Szeptember 15-én esedékes a 2013. adóévről szóló bevallásban bevallott iparűzésiadó-előleg első részletének és – katás, tételes adóalap után adózó vállalkozó esetén – az éves iparűzési adó második részletének megfizetése. Példákkal mutatjuk be, mit jelent a keresztfélév, az évesítés, hogyan kell kiszámolni a csonka év iparűzési adóját.

Kivások figyelem! NAV-példák korábbi követelés kiegyenlítésének korrekciójára Cikk

Hogyan kell korrigálni a kisvállalati adóalanyiságot megelőző időszaki teljesítés kiva alatt kiegyenlített összegét? Itt van a Nemzeti Adó- és Vámhivatal közleménye, példákkal.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Cégtelefon magánhasználata

Kelemen László

adószakértő, jogász

Készpénzes számla

Kelemen László

adószakértő, jogász

Egyenlegközlő

Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 március
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close