18 találat a(z) kiegészítő tevékenységet folytató nyugdíjas cimkére

Munkaviszony mellett kiegészítő tevékenységet végző tag Kérdés

Részvénytársaság vezérigazgatóját 40 órás munkaviszonyban foglalkoztatják. Mellette még két kft.-nek ügyvezetője, a társaságoktól jövedelmet nem vesz fel. A 2018. évben öregségi nyugdíjba ment. A részvénytársaságnál továbbra is nyugdíjasként munkaviszonyban dolgozik 40 órában. Kérdésem: a két kft.-ben most már kiegészítő tevékenységet folytató tag lett. Köteles valamelyik kft.-ben megfizetni a havi 7320 forint egészségügyi szolgáltatási járulékot, vagy mivel van heti 40 órás munkaviszonya, nem kell megfizetnie a havi 7320 forintot? Köszönöm a segítséget: Vasóczki Ildikó

Öregségi nyugdíjas átalányadózása Kérdés

2014-től kiegészítő tevékenységű (öregségi) nyugdíjas vagyok, TEAOR számom: 6622 (biztosítás ügynöki tevékenység). Kérdéseim: 1./ Lehetek-e átalányadózó ebben a tevékenységemben? 2./ A bevétel hány %-a költséghányad (40%)? 3./ 2016-ban bővítettem a vállalkozásomat ingatlan-bérbeadással, és ezen tevékenységből is átalányadót fizettem. Helyesen jártam-e el? Lehet-e az ingatlan-bérbeadás átalányadós, ha nem, hogyan tudom utólag helyesbíteni? Ebben az esetben hány % az elszámolható költség?

Nyugdíjas katás egyéni vállalkozó kft.-tag járuléka Kérdés

Kiegészitő tevékenységű (öregségi nyugdíjas) katás egyéni vállalkozó egyben kft. vezetője is, megfizeti-e az egészségügyi szolgáltatási járulékát egyéni vállalkozóként a kata összegével, vagy a kft.-nek is kell utána fizetni?

Egészségügyi szolgáltatási járulék Kérdés

Kell-e annak a saját jogon nyugdíjas társas vállalkozónak 6930 forint egészségügyi szolgáltatási járulékot megfizetni, aki nem vesz részt semmilyen módon a társaság tevékenységében?

Kiegészítő tevékenységű társas vállalkozó járulékfizetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy bt. beltagja saját jogú öregségi nyugdíjban részesül. A bt. tevékenységében személyesen közreműködik (irodákat takarít). Kérdésem az lenne, hogy milyen lehetőségei vannak a havi járulékfizetéssel kapcsolatban? Ha jól értelmezem, a havi 6930 forint egészségügyi szoláltatási járadékot mindenképp meg kell fizetnie. Tagi kivét esetén milyen adó- és járulékfizetési kötelezettség terheli (szja, nyugdíjjárulék, egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulék, szociális hozzájárulási adó, szakképzési hozzájárulás vonatkozásában)? Segítségét előre is köszönöm! Tisztelettel: Erdélyi Andrea

Egészségügyi szolgáltatási járulék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyszemélyes kft. nyugdíjas kiegészítő tevékenységű tagja sajnos nagyon súlyos beteg lett. Kérdésem, hogy fizetnie kell-e a társaságnak a tagja után az egészségügyi szolgáltatási járulékot? Ha nem, akkor melyik időponttól kezdődően lehet szünetelteni a vállalkozást? Köszönettel: Reményiné

Nyugdíjas egészségügyi szolgáltatási járulék Kérdés

Nyugdíj mellett kiegészítő tevékenységet folytató vállalkozó vagyok. Kell-e nekem egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetni? 2014. utolsó negyedévében 210 ezer forint bevételem volt, előtte szüneteltettem a vállalkozásomat. Adóbevallásomat elektronikus úton küldtem be (miután a program ellenőrizte, elfogadta), aztán körülbelül egy hónappal később behívtak, hogy fizessek plusz tizenötezer forint egészségügyi szolgáltatási járulékot. Még nem telt le a 30 nap, ameddig be kell fizetni. De kell-e? Köszönettel: Kemenes Inez

Nyugdíjas kiegészítő tevékenységű vállalkozó táppénz Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyvezető, tulajdonos vagyok. A múlt évben (2014) havi nettó 150 000 forint munkabért számfejtettünk részemre, kiegészítő tevékenységű státuszban dolgozom (nyugdíj mellett). A nyugdíjamat felveszem, ami 62 000 forint, plusz dolgozom. 2015. január 28-án elestem, mentő vitt kórházba, lábra állni nem tudok, s bokaficam miatt előreláthatóan 2-4 hétig tart a gyógyulásom. Traumatológus szakorvos írásban ezt a tényt rögzítette. Ezúton érdeklődöm, hogy jár-e részemre táppénz a fentiek miatt? Mi a módja a táppénzigénylésnek, a könyvelésben való elszámolásának. Köszönöm.

Nyugdíjas katás Kérdés

Kérheti-e a kiegészítő tevékenységet folytató (nyugdíjas) katás egyéni vállalkozó a 0,5 százalékos nyugdíjemelést?

Tartós munkanélküli alkalmazási kedvezménye Kérdés

Tisztelt Szakértő! Átalányadózó nyugdíjas egyéni vállalkozó vagyok. Lányom több mint egy éve regisztrált munkanélküli.Van neki egy OKJ-s ingatlanforgalmazó képzettsége, amivel szeretném alkalmazni négy órában. Kérdezem, ez milyen pénzügyi terhekkel jár rá rám nézve havonta, illetve a tartós munkanélkülisége miatt milyen kedvezmény vehető igénybe? Köszönettel: Berkes László

"Nők 40" nyugdíjas egyéni vállalkozó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy egyéni vállalkozó, aki a nők 40 éves jogosultsági idő után igénybe vehető lehetősége alapján öregségi nyugdíjas lesz, mint egyéni vállalkozó, kiegészítő tevékenységűnek számít-e vagy pedig miután nem töltötte be a rá irányadó öregségi korhatárt, továbbra is főállású egyéni vállalkozó marad? Köszönöm.

Dolgozó nyugdíjasok: itt vannak a járulékfizetés részletes szabályai Cikk

Sokszor felmerül az a kérdés, milyen járulékokat kell fizetni akkor, ha a nyugdíjas dolgozik. Az alábbiakban összefoglaljuk a foglalkoztatott és a vállalkozást folytató nyugdíjasok járulékfizetését.

Kiegészítő tevékenységet folytató katás egyéni vállalkozó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kiegészítő tevékenységet folytató katás egyéni vállalkozó a megfizetett 25 ezer forint tételes adó alapján jogosult-e 0,5 százalékos nyugdíjemelésre?

Egészségügyi szolgáltatási járulék Kérdés

Betéti társaság beltagja nyugdíjas, meg kell-e fizetni utána a 6 810 forintot? 1. eset: személyesen közreműködik, ő végzi a könyvelést, de jövedelmet, díjazást nem kap. 2. eset: csak aláírja a bevallásokat, munkaszerződéseket, és külön könyvelő végzi az ellátandó tevékenységet (utalás, bevallás, szerződés írás), a beltag maximum aláír. Mikor kell bármit is fizetni utána? Előre is köszönöm válaszát.

Kiegészítő tevékenységet folytató nyugdíjas – munkaerő-piaci támogatás Kérdés

T.Szakértő! 2010. december hónapban vonult nyugdíjba a jelenleg főállású kormánytisztviselő. Ellátása előrehozott csökkentett öregségi nyugdíj volt (született: 1952. november, és hölgy az illető). A jelenlegi szabályok szerint ez korhatár előtti ellátásnak minősül, melyről 2013. július 1-jén a fennálló közszolgálati jogviszonyra való tekintettel lemondott. Jelenlegi munkaviszonyában kell-e munkaerő-piaci járulékot fizetnie a megkapott jövedelméből? További kérdés, hogy ha állásvesztés történik, akkor ennek alapján jár-e álláskeresési támogatás? Ebből következően állásvesztés esetén, ha az eltelt időszak alatt felvett jövedelem meghaladja az aktuális minimálbér 18-szorosát, akkor visszakapja-e a korhatár előtti ellátását, vagy ez esetben se fizetés, se nyugdíj? Válaszát előre is köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Bérkifizetés tárgyi eszközzel

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Beteg gyermek után járó pótszabadság

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Öregségi nyugdíjkorhatár elérése

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close