315 találat a(z) katás bt. cimkére

Katás bt. jogviszony Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem a következő: katás bt. beltagja után, ha nem ő, hanem a kültag a kisadózó, akkor a felosztható nyereség után a beltag hogyan adózik? Esetünkben 1 százalék a nyereségrészesedés. Lehet esetleg olyat is, hogy nem részesül semmilyen formában, tehát a társasági szerződésben az arány 0 százalék? Tisztelettel

Katás bt. végelszámolása, beszámoló közzététetle Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kata hatálya alatt lévő bt. végelszámolása befejeződött. A végelszámolás időszaka 2017.09.21-2017.11.30-ig tartott. Kérdésem az, hogy ebben az esetben hány beszámolót kell közzétenni? Csak a végelszámolás végéről, vagy a nyitómérleget is közzé kell tenni? Köszönöm a válaszát.

Katás bt. tagjai hogyan jutnak hozzá az "osztalékukhoz"? Kérdés

A katás vállalkozásban van pénz, kivehetik e a tagok? Ha nem osztalékként hívjuk, akkor milyen formában? Bevételi nyilvántartást vezet a cég, de a könyvelés ugyanúgy történt, mint eddig. Mi a helyzet, ha mind a két tag katás, vagy, ha csak a beltag katás? Köszönöm válaszukat.

Katás bt. nyugdíjas ügyvezetője többes jogviszonyban. Kérdés

Öregségi nyugdíjas ügyvezetőnk egy katás bt.-ben megfizeti a 25 ezer forint katát. Egy másik vállalkozásban (kft.), ahol tulajdonos és ügyvezető, meg kell-e fizetnie az egészségügyi szolgáltatási járulékot? Jövedelmet nem szerez a kft.-ből, de közreműködik a tevékenységben.

Katás bt. – éves maximum összeg Kérdés

Tisztelt Szakértő! A katás bt.-nél is van egy éves maximum 40%-os adómentes pénzforgalom, mint ahogy a katánál (2017-ben ez 12 millió, utána 40%-ot be kell fizetni adóra) vagy a katás bt.-nél ilyen nincsen?

Katás bt. Kérdés

Jelenleg főállású katás egyéni vállalkozó vagyok. Az interneten láttam, hogy van olyan, hogy katás bt. Ezzel kapcsolatban lenne néhány kérdésem. 1. Milyen előnyei és hátrányai vannak egy katás bt.-nek a főállású katással szemben, mik a velejárói, különbségek (működési költségek, adók)? 2.Ha valakinek van egy katás bt.-je, akkor ott van-e alanyi áfamentessége? Ha igen, akkor mekkora összegig a jelenlegi jogszabályok értelmében? 3. Katás bt.-nél a bt. számlájára beérkező összeg – ugyanúgy, mint a katás egyéni vállalkozásnál – mindenféle adó befizetése nélkül szabadon felhasználható? Ha nem, akkor mennyi és milyen adót(kat) kell befizetnem, hogy magánemberként felhasználhassam a számlára beérkezett összeget? Köszönöm a segítségüket! Üdvözlettel: András

Katás bt. A1-essel rendelkező beltagja Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következő ügyben kérem az állásfoglalását. Egy katás bt. beltagja és kültagja is ügyvezetésre jogosult. Az ügyvezetést megbízási jogviszonyban látják el. A kültag a bt. kisadózóként bejelentett tagja. Mivel egyéni vállalkozóként biztosított, így a bt. 25 ezer forintos tételes adót fizet utána. A beltag EU-s országban biztosított. Erről A1-es igazolással rendelkezik. A kérdésem az, hogy be kell-e jelenteni a beltagot is kisadózóként? Ha a kültag lenne egyedül ügyvezetésre jogosult, akkor az hogyan befolyásolná a beltag kisadózóként történő bejelentési kötelezettségét? Válaszát előre is köszönöm!

Katás bt. Kérdés

Egy előadáson az hangzott el, hogy egy katás bt. a társasági adó hatálya alá történő visszalépéskor, a katás időszak alatti bevételeinek azt a megmaradó részét, amit nem fedett le kifizetett költségekkel, kiadásokkal, nyitó pénzkészletként kell hozni. A gyakorlatban a vállalkozók a megmaradt pénzt magáncélra fordítják. Kérdés: 1. A katás bt. a bevételével köteles-e elszámolni az adóhivatal felé, ha igen mikor és hogyan? 2. A magáncélra kivett összeg után kelettkezik-e külön adófizetési kötelezettség a katán kívül?

Katás bt. kültagjának közreműködése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy katás bt., ahol jelenleg a beltag személyes közreműködésre kötelezett és a vezető tisztségviselő is (ügyezető), aki után fizeti a bt. a katát. (Nem főállású, mert 36 órás munkaviszonnyal rendelkezik.) Változna az ügyvezető személye, aki személyes közreműködésre kötelezett és ügyvezető is lenne, főállású katás lenne, 50 ezer forint/hó katafizetéssel. A bt. bevétele olyan tevékenységből is származik, amit a kültag látna el, például könyvelés. Mérlegképes regisztrációra szükség van a cég által kiszámlázott bevételhez? Lehetséges-e, hogy a kültag ezt a tevékenységet 0 forint megbízási díjért vállalja el? A bt. bevétele és nyeresége teljes egészében a beltag jövedelme lenne. Mivel családi vállalkozásról van szó, ez nem jelent problémát. Kérdés az, hogy havi 1 fő utáni kata fizetésével (50 ezer forint lenne) cirka havi 250 ezer forint bevétel utáni járulék-adó rendezett lenne? Ha már 2 fő után kell katát fizetni, az már nem éri meg a vállalkozásnak, illetve a kültag nem vállalhat keresőtevékenységet (összeférhetetlenségi szabályozás miatt). Ha november 1-jétől szeretnék a módosítást, akkor a NAV-hoz milyen nyomtatványon meddig kell azt bejelenteni? Ha november 15-étől változik az ügyvezető személye, akkor novemberben hogyan kell fizetni a katát? Lehetséges-e, hogy valaki jövedelem nélkül, ingyenesen végezzen tevékenységet a bt.-ben, amelynek nem tagja? Válaszát előre is köszönöm! Üdv: Zsuzsa

Katás bt. áfája és bevétele II. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha a bevételeinek áfáját az ellenérték befolyásától függetlenül (bevételi nyilvántartástól eltérően) akkor vallotta be a bt., amikor a számla teljesítési időpontja volt, akkor a költségszámlák áfája levonható szintén a teljesítés időpontjában akkor is, ha azokat még nem fizette ki a vállalkozó?! Ha a bevételi nyilvántartást vezető katás bt. nem élt eddig azzal a lehetőséggel, hogy a bevétel befolyásának időpontjában vallja be az áfát, akkor válthat valamikor arra, hogy éljen ezzel? Szükséges ehhez külön a pénzforgalmi elszámolást választani?

Katás bt. áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katázó bt. az áfát az általános szabályok szerint állapítja meg. A fizetendő és levonható áfa a számla teljesítési időpontja szerint állítandó be a bevallásba, vagy akkor, amikor a számla ellenértéke befolyt (vagy ha nem folyt be, akkor teljesítési dátum +45 nap), vagy bejövő számlák esetén, mikor a számlát kiegyenlítik?

Többes jogviszonyban gyes mellett Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás bt. beltagja jelenleg nem fizet maga után katát, mivel gyesen van és nem is dolgozik a cégben. Azonban egy kft.-t szeretne létrehozni, amelyben ügyvezetői szerepe is lesz. A kft. működni fog, az ő közreműködésével. Azonban a gyes nem fog megszűnni, pici a gyermeke. A bt.-ben a kültag van bejelentve kisadózóként, utána fizeti a bt. a katát. Miként kell adóznia a gyesen lévő tulajdonosnak (ügyvezetőnek) a kft.-ben és a bt.-ben? Köszönöm a válaszát! Tisztelettel: Hné Zsuzsanna

Katás bt. kültagja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy bt., melyben a beltag 36 óra melletti társas vállalkozó (csak ügyvezető), a kültag végzi a főtevékenységet napi kétórás munkaviszonyban, főállás mellett. Kérdésem az lenne, hogy ha bejelentkezne a kata hatálya alá, akkor lehetséges-e a kültagot bejelenteni katás jogviszonyba? Illetve milyen adózási következményei vannak, ha módosítja a társasági szerződést és megcseréli a két tag jogviszonyát (kültag lesz a beltag)? Válaszát előre is köszönöm: Renáta

Katás bt.-ben a beltag dolgozik, a kültag a képviselő II. Kérdés

Tisztelt dr. Radics Zsuzsanna! Köszönöm szépen a válaszát! Tehát akkor, ha nem kisadózó a kültag-képviselő, akkor csak munkaviszonyban lehet. Máshol nincs bejelentett állása. Itt akkor a garantált bérminimum vagy a minálbér alapján kell bejelenteni? (Munkát nem végez, mert a beltag dolgozik.) Elegendő esetleg csak napi 1 vagy 2 órás munkaviszonyra bejelenteni (hiszen még annyit sem dolgozik), vagy mivel nincs máshol bejelentett állása, mindenképpen 8 órás munkaviszonyra kell jelenteni? Köszönöm szépen a kiegészítést!

Katás bt. végelszámolása Kérdés

Katás bt. végelszámolásakor a katatörvény 29. paragrafusának előírása szerint a végelszámolás indításához kapcsolódóan zárómérleget és záró leltárt kell készíteni. Ezen zárómérleget az Szt. 2/A § (4) bekezdése szerint kell összeállítani. A kérdésem, hogy a forrásoldalon szükséges beállítani a társaság alapításakor a társasági szerződésben meghatározott jegyzett tőke összegét is? Ha a társaságnak ezzel szemben eszközoldalon nincs elég eszköze, hogyan teremthető meg a mérlegegyezőség?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Import láncügylet az Egyesült Királyságból?

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Egyéni vállalkozó foglalkoztatása

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs