623 találat a(z) kapcsolt vállalkozás cimkére

Mobilitású célú lakhatási támogatás Kérdés

Tisztelt Adózóna! A személyi jövedelemadóról szóló törvény 1. számú melléklet 9.7.2. és 9.7.5. pontjában foglaltak értelmezésével kapcsolatosan szeretnék tájékoztatást kérni Önöktől. A munkáltató (kft.) mobilitású célú lakhatási támogatást szeretne biztosítani munkaviszonyban álló munkavállalója részére. A 9.7.2. pontban felsorolt feltételeknek megfelel a létrejött munkaszerződés. A munkavállaló egyenes ági rokona (fia) a kft. tulajdonosainak (tulajdonosok a férj és a feleség). Így felmerült kérdésként, hogy az adott munkavállalói jogviszonyra vonatkozik-e a 9.7.5. C. pontban jelzett kapcsolt vállalkozói jogviszony? Azaz ebben az esetben adható-e a munkavállaló részére a mobilitású célú lakhatási támogatás? Tájékoztatásukat köszönöm! Németh Mária Zsuzsanna

Kapcsolt vállalkozás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kapcsolt vállalkozásnak minősül-e az a helyzet, amikor a kft. többségi tulajdonos ügyvezetője egyben közérdekű nyugdíjas szövetkezet tagja és munkavégzésre irányuló szerződést kíván kötni a kft.-vel a szövetkezet nevében? Köszönettel.

Ingatlanvagyonnal rendelkező társaságban üzletrész-adásvétel Kérdés

Tisztelt Szakértők! I. Kft. ingatlanvagyonnal rendelkező társaság. I. Kft. tulajdonosai: M. magánszemély 60%-ban, X. Kft. 40%-ban. M. magánszemély egyben az X. Kft üzletrészeit 100%-ban birtokolja. 1. Első lépésben M. magánszemély elad az I. Kft.-ben levő üzletrészéből 15%-ot az X. Kft.-nek névértéken. 2. Második lépésben egy későbbi időpontban további 21%-ot tervez eladni M. magánszemély az X. Kft.-nek névértéken. Kérdéseim: keletkezik-e ingatlanszerzésiilleték-fizetési kötelezettség az 1. esetben? Keletkezik-e ingatlanszerzésiilleték-fizetési kötelezettség a 2. esetben (kapcsolt vállalkozásnak történő értékesítésnek minősülnek-e a felsorolt értékesítések?) Beáll-e a kapcsolt vállalkozások elszámoló áras nyilvántartási kötelezettsége a fenti esetekben? Van-e a fenti ügyleteknek tao.-ra gyakorolt hatása X. Kft-szemszögéből, amennyiben az I. Kft üzletrészeinek névértéke jelentősen alacsonyabb, mint a piaci értéke (saját tőkéje)?

Részmunkaidős foglalkoztatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Két munkáltató, akik kapcsolt vállalkozások részmunkaidőben foglalkoztatnak egy azonos munkavállalót. A munkavállaló egyik munkaviszonyában meghatározott munkakörrel napi 4 órában, a másik munkaviszonyban is napi 4 órában azonos munkakörben dolgozik. Jelent a munkáltatók kapcsolt viszonya munkaügyi, adózási vagy egyéb szempontból különös - az általános részmunkaidős foglalkoztatáshoz képest - kötelezettséget a társaságok vagy a munkavállaló számlára? Köszönettel.

Készpénzkifizetés bejelentése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. ingatlant bérel magánszemély tulajdonosától, aki a bérbeadási tevékenységet nem vállalkozóként végzi és nem is áfakörös. A bérleti díj összege 3 millió Ft/hó. Be kell jelenteni a NAV felé a készpénzkifizetést? A magánszemély bérbeadó tulajdonos és a kft. kapcsolt vállalkozásnak minősül?

Kapcsolt vállalkozás Kérdés

Egy kft. tulajdonosi köre két magánszemély tag (testvérek), 50-50 százalékban tulajdonosok. Az egyik tulajdonos egyben ügyvezető is. A társaságnak van egy tulajdoni hányaddal nem rendelkező ügyvezetője is a tulajdonosok édesanyja személyében, aki egyben egyéni vállalkozó és számlakapcsolat áll fenn közöttük. A két ügyvezető önállóan képviselheti a társaságot. Jelen esetben a kft. és az egyéni vállalkozás kapcsolt vállalkozásnak minősül-e?

Kapcsolt vállalkozás, rokoni kapcsolatok Kérdés

Tisztelt szakértő ! Adott A és B Kft. ahol az A Kft.-ben férj és feleség 50-50 százalékban tulajdonosok, és a férj az ügyvezető. B Kft.-ben a férj és a feleség testvére ugyancsak 50-50 százalékban tulajdonosok, a feleség az ügyvezető. Kapcsolt vállalkozásnak számít-e A és B Kft.?

Épitkezés és kapcsolt vállalkozás Kérdés

Tisztelt Szakértő! 1.) Három tagja van a társaságnak. A társaság a tagok tulajdonában lévő telken (egyéb telkeken is amelyek a megrendelők tulajdonában vannak) lakóházat épít, kulcsra készen. Értékesíthet lakóházat telek nélkül? Ilyen esetre is vonatkozik az öt százalékos áfa? A lakóház ilyenkor albetétes helyrajzi számot fog a kapni a földhivatali nyilvántartásban, vagy csak egyszerűen fel kell rajzoltatni úgy, mintha a telektulajdonos építette volna? 2.) Ha a telektulajdonosok, akik egyben cégtulajdonosok is, magánszemélyként megkötik a szerződést a céggel a lakóház építésére, akkor a cégnek, mint kapcsolt vállalkozásokat be kell jelenteni a saját tagjait a NAV felé? Nagyon szépen köszönöm.

Kapcsoltság Kérdés

Tisztelt Szakértő! "A" cégben 60%-ban tulajdonos a férj," B "cégben 95%-ban tulajdonos a feleség. A két cég egymással szerződéses viszonyba lépett, kérdés, hogy kapcsoltak-e, kell -e jelenteni a NAV-nak? Ha kapcsoltnak tekinthető "A " cég és B" cég, akkor év végén "B" cég adatait 100%-ban be kell-e vonni (stat. létszám, mérlegfőösszeg, árbevétel adat) annak vizsgálatához, hogy az "A" cég maradt-e a kisvállalkozói státuszban, nyilván a kétéves szabály figyelembevételével? Tisztelettel várom válaszukat.

Üzletrészeladás Kérdés

Tisztelt Szakértő! "A" Kft.-ben egy apa 40%, 3 gyermek 20-20-20%-os üzletrésszel rendelkezik. Az ügyvezetői teendőket egyik gyerek látja el (20%-os üzletrésszel). "A" Kft. 50% üzletrészt vásárolt "B" Kft.-ben. "C" Kft. szintén 50% üzletrészt vásárolt "B" Kft.-ben. "B" Kft.-ben az ügyvezetést 50-50%-ban "A" Kft.-ből az apa, illetve "C" Kft. ügyvezetője látja el. "C" Kft. eladja a "B" Kft.-ben lévő 50%-os üzletrészét. Kérdésem a következő: – Ha "A" Kft. megvásárolja az üzletrészt, nem jön létre kapcsolt vállalkozás? – Megvásárolhatja-e magánszemély is az üzletrészt? – Hogyan és mi alapján kell kiszámítani az eladásra felkínált üzletrész valós értékét? Válaszukat előre is köszönöm!

Kapcsolt vállalkozás II. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Mi a helyzet akkor, ha A Kft.-ben a férj 100 százalékban tulajdonos és ügyvezető, B Kft.-ben pedig 50 százalékban tulajdonos a férj, a másik 50 százalék a feleség testvérének a tulajdonában van, és a feleség az ügyvezető?

Kapcsolt vállalkozás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott A és B Kft., ahol az A kft.-ben férj és feleség 50-50 százalékban tulajdonosok, a férj az ügyvezető. B Kft.-ben a feleség 50 százalékban tulajdonos, a másik 50 százalékban pedig a feleség testvére a tulajdonos. B Kft. ügyvezetője a feleség. Ezek alapján A és B Kft. kapcsolt vállalkozásnak számít?

Katás egyéni vállalkozó saját cégbe történő számlázása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy építőipari cég egyik tulajdonos főállású tagja, aki itt vesz ki munkabért, szeretne katás egyéni vállalkozást létrehozni. A saját kft.-jének számlázna olyan mérnöki tevékenységet, ami önállóan végezhető, tehát nem a kft. eszközei szükségesek hozzá. Lehetséges-e ez, vagy kizárja a saját cégbe történő számlázás? A mérnöki tevékenység és az építkezés kivitelezésének ellenőrzése megvalósítható-e katás vállalkozásban? Ugyanilyen jellegű kérdés, hogy könyvelőirodánkban a kiegészítő tevékenységű tagnak szintén van katás egyéni vállalkozása is. Számlázhat-e saját cégnek, mint katás egyéni vállalkozó? Ezek teljesen önálló tevékenységek lennének, nem adatrögzítés, hanem ellenőrzés és adótanácsadás lenne inkább, mivel könyvvizsgálóról van szó. Várom válaszát, köszönöm.

Kapcsolt vállalkozás Kérdés

Katás egyéni vállalkozóként 2018. január 1-jétől könyvviteli szolgáltatást fogok nyújtani annak a bt.-nek, amelyben kültag vagyok 50 százalékos arányban. A beltag a férjem. Van-e valami jogszabály, amely szerint ez nem vállalható, illetve lesz-e az egyéni vállalkozás és a bt. között kapcsolt vállalkozási jogviszony?

Behajthatatlan kölcsön Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy társaság 10 millió forint kölcsönt adott egy másik társaságnak. A kölcsönt kapó társaságot kényszertörölték. A kölcsönt adó társaság " bíróság előtt érvényesíteni nem lehet" hivatkozással kivezetheti-e a követelést? Milyen adóvonzata lehetséges, ha kapcsolt volt a vállalkozás, és ha nem?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Környezetvédelmi termékdíj

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close