76 találat a(z) külföldi állampolgár cimkére

Külföldi jövedelme Magyarországról Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magyarországi cég egy külföldi állampolgárral megbízási szerződést köt egy könyv megírására. A megbízott Angliában biztosított (egyébként kanadai állampolgár, de Angliában él). A könyv megírását Angliában végzi, tehát nem utazik Magyarországra a feladat ellátására. A megbízási díjat hogyan kell számfejteni, mit vonunk le tőle, a cég mit fizet meg utána? A megbízottól milyen igazolásokat szükséges beszerezni (kell-e A1 vagy illetőségigazolás)?

Expat szállásköltsége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégcsoportunk központja az általa foglalkoztatott külföldi állampolgár munkavállalót társaságunkhoz rendeli ki határozatlan időre (várhatóan minimum 2 évre) munkavégzésre. Ezen munkavállaló helyi szállásköltségét társaságunk fizeti közvetlenül a szállásadónak. Ennek formája: az első 3 hónapos időszakban szállodai szállásköltségek, majd ezt követően bérelt ingatlan költségek térítésére kerül sor a szállásadó, illetve a bérbeadó társaságunkra kiállított számlája alapján. A munkavállalóval együtt a felesége is ide költözik, egy szobába, illetve a későbbiekben egy ingatlanba a munkavállalóval. A 2002/55-ös, illetve a 2003/1-es adózási kérdésekben foglaltakra is figyelemmel kérjük állásfoglalását arra vonatkozóan, hogy amennyiben a munkavállalóval együtt annak felesége is részesül a költségtérítésben, abban az esetben is alkalmazható-e a teljes elszámolt költségre az szja-törvény 7. paragrafus (1) bekezdés g) pontjának rendelkezése, arra való tekintettel, hogy a költségek munkavállalóra, illetve feleségre bontása nem valósítható meg, továbbá a munkavállaló ugyanilyen mértékű szolgáltatásokban részesülne akkor is, amennyiben egyedül venné azokat igénybe? Megjegyezzük, hogy a jogszabályok nem korlátozzák a kiküldetési költségek lehetséges mértékét. Szakértő iránymutatását előre is köszönjük.

Külföldi állampolgár és az anyasági támogatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Jogosult lehet egy francia állampolgárságú szülőnő az egyszeri anyasági támogatásra (64 125 forint) abban az esetben, ha – Magyarországon szül, rendelkezik lakcímkártyával, adóazonosítóval és taj számmal is, – a gyermek magyar és francia állampolgár lesz? Köszönöm.

Külföldinek kifizetés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kanadai állampolgár, aki Angliában él, magyarországi céggel köt megbízási szerződést. Milyen igazolásokat kell hoznia, és melyik országtól? A megbízás számfejtésére milyen esetek, és hogyan vonatkoznak? Melyik esetben, mit kell tőle levonni, illetve a cégnek megfizetni? Kérdésem ugyanez abban az esetben, ha nem megbízási szerződést köt, hanem felhasználói szerződést.

Külföldi illetőségű magyarországi jövedelme Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem a következő: Egy magyarországi egyesület egyetemi hallgatók részére szervez tanulmányi versenyt. A verseny díja pénzjutalom. Belföldi illetőségű személy esetén ez egyéb jövedelemnek minősül, 16 százalék szja és 27 százalék eho az adója. Külföldi illetőségű személy esetén hogyan alakulnak az adók/járulékok, milyen bevallásokat kell róla beadni? Lehetnek EU-tagállamból, illetve harmadik országból származók. Nincs magyar adószámuk, sem taj számuk. Az illetőség-igazolást, ha nem magyar nyelvű, kell-e hivatalos fordító irodával lefordíttatni, vagy elég, ha az egyesület elnöke aláírásával hitelesíti a fordítást? Köszönöm a segítséget! Üdvözlettel, P.Zs.

Külföldi gyakornoknak helyi utazási bérlet térítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk egy német állampolgárú gyakornokot fogad, akinek fizetné a havi helyi buszbérletét. Kérdésem, hogy ezt milyen feltételekkel, milyen adóterhekkel tehetjük meg? Köszönöm.

Osztalék külföldinek Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ausztriai állampolgárságú tulajdonos osztalékot vesz fel magyar társaságában (régi Ptk. alá tartozik még). Szükséges a kifizetéshez adóazonosító jellel rendelkeznie? A személyi jövedelemadó 16 százalék lesz, és figyelembe kell venni az ehofizetési kötelezettséget is? Előre is köszönöm szíves válaszát.

Külföldi állampolgár ügyvezető járuléka Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyszemélyes kft. tulajdonosa és egyben ügyvezetője egy orosz állampolgárságú személy, aki a 70. életévét betöltötte. A társaság még tevékenységet nem végez. Rá is a havi szolgáltatási járulékfizetés vonatkozik? TAJ-számot kell igényelni, de milyen minőségben (például munkáltató vagy magánszemély)? A másik kérdésem pedig az lenne, hogy a kapcsolt munkakör esetén, amikor az ügyvezető munkaviszonyban látja el a feladatát, és tevékenységet is végez a társaságban, melyik FEOR-kóddal kell lejelenteni a 1041-es nyomtatványon? Bt. ügyvezetőjénél is működik a kapcsolt munkakör, ha a tevékenységben is részt vesz, de ott a társasági szerződésben rögzíteni kell, hogy az ügyvezetést munkaviszonyban látja el? Köszönöm válaszát.

Külföldi adózása Magyarországon Kérdés

A következő ügyben szeretnék állásfoglalást kérni: Miként adózik Magyarországon az a német állampolgár, aki egy németországi cégnél munkaviszonyban áll, távmunkát végez Magyarországról, van magyarországi bejelentett lakcíme és Magyarországon a saját tulajdonában lévő magyar cégtől szeretne jövedelmet kapni (bér vagy tagi kivét formájában)? Ezen kívül még két magyarországi cégben látja el az ügyvezetői tevékenységeket, amelyeknek nem tagja. A németországi biztosítási jogviszonyát meg szeretné tartani, de az szja-t Magyarországon szeretné megfizetni. A magyarországi tartózkodása előre láthatóan meghaladja a 183 napot. Lehetséges-e, hogy Magyarországon fizeti meg a németországi bére utáni adót, adóelőleget, és továbbra is Németországban marad biztosított? Milyen adó- és járulékfizetési kötelezettség terheli a magyar vállalkozást? Válaszukat előre is köszönöm!

Külföldi állampolgár járulékfizetése Kérdés

Tisztelt Hölgyeim, Uraim! Harmadik országbeli (kazah) állampolgár Magyarországon 2012-ben kft.-t alapított kereskedelmi tevékenységre, amelynek ő az egyedüli tagja és ügyvezetője. A társaság székhely céljára ingatlant vásárolt. Családi okok miatt a tevékenység megkezdésére nem került sor, és a tulajdonos 2012 őszén elhagyta Magyarországot. A társaság tagja rendelkezett tartózkodási engedéllyel és lakcím-bejelentővel adó- és TAJ-számmal. A tartózkodási engedély 2012.10.12.-2013.09.21. közötti időszakban volt érvényes. A tag nem kíván visszatérni Magyarországra, és az ingatlan-értékesítést követően a kft.-t végelszámolással meg kívánja szüntetni. Kérdésem, hogy a tagnak kell-e, és ha igen, milyen időszakra kell Magyarországon járulékot fizetnie? Köszönettel: Makovsky Zoltán

Külföldi tulajdonos megbízási jogviszonyban Kérdés

Tisztelt Szakértők!A kérdésem arra irányul, hogy kell-e járulékot fizetni és adóelőleget levonni attól az izraeli állampolgárságú tulajdonostól, aki megbízási jogviszonnyal ügyvezető a magyarországi cégben, Izraelben él életvitelszerűen, ott van biztosítási jogviszonya, itt csak havi egy hetet tartózkodik és nincs bejelentett lakcíme? Ezzel összefüggésben lenne még egy kérdés, hogy van-e adóvonzata annak, ha a cég fizeti az egy hetes itt tartózkodás alatt a szállodai számlát és a repülőjegyet, vagy pedig elmondható, hogy az ügyvezetői megbízatásához elengedhetetlen költségek ezek és nem kell fizetni utána semmit.Köszönöm válaszukat!

" Külföldi állampolgár, mint ügyvezető" -- kiegészítés Kérdés

Tisztelt Szakértő!A korábbi kérdésemben szereplő portugál állampolgár a saját hazájában biztosított, Semmiféle érdekeke nem fűződik ahhoz, hogy Magyarországon biztosítási jogviszonyt létesítsen.Ha jól tudom a magyar állampolgár, aki Magyarországon bejegyzett cég ügyvezetője, és más unios tagállamban biztosítási jogviszonnyal rendelkezik, itthon nem kötelezett az előírt ( és az Ön által részletezett) minimális járulékok megfizetésére.Ha ez valóban így van, akkor ennek a pandantja nem vonatkozik a hazánkban ügyvezetői tevékenységet ellátó külföldi állampolgárra? Előre is köszönöm válaszát.

Külföldi állampolgár, mint ügyvezető Kérdés

Egyszemélyes kft. tulajdonosa egy magyarországi lakhellyel nem rendelkező portugál állampolgár. Jövedelmet eddig semmilyen formában nem vett fel a vállalkozástól.Ezután sem áll szándékában.A cég ügyvezetését ellátja.Be kell-e jelentenem 12T1041 nyomtatványon, mint ügyvezetőt.És, ha igen, hogyan? Adóazonosító jele ugyan van, de TAJ száma nincs.Előre is köszönöm a segítségét.

Akiknek nem jár automatikusan orvosi ellátás 2012-ben Cikk

Jó néhány olyan magyar állampolgár van, akinek nem jár automatikusan orvosi ellátás, mert nem minősül belföldinek. Mit jelent a Tbj-ben az a két fogalom, hogy belföldi és küldi? Tisztázzuk.

Adó befizetése külföldieknek Esemény

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ügyvezetés – Megbízási jogviszony

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Részesedés csökkenése

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink