76 találat a(z) külföldi állampolgár cimkére

Külföldi állampolgár, középiskolai nappali tagozatos, nagykorú diák egészségügyi jogosultsága Kérdés

Külföldi állampolgár nyugdíjas Kérdés

Külföldi állampolgár díjazása Kérdés

Külföldi EU-állampolgár táppénz intézése Kérdés

Sorvezető uniós állampolgár magyarországi cégalapításához Cikk

Szlovák állampolgár magyarországi céget alapítana. Mik az elsődleges lépések az alapítás előtt? Például ügyfélkapu-létesítés, kötelező-e adóazonosító jellel, tajszámmal rendelkeznie a magánszemélynek? Milyen jogviszonyban lehet ügyvezető? Kézbesítési megbízott ki lehet? – kérdezte olvasónk. Dr. Szeiler Nikolett ügyvéd, adótanácsadó szakértőnk válaszolt.

Külföldi állampolgár magyarországi cégalapítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítségét kérem szlovák állampolgár magyarországi cégalapításában. Mik az elsődleges lépések az alapítás előtt? Például ügyfélkapu-létesítés, kötelező-e adóazonosító jellel, tajszámmal rendelkeznie? Milyen jogviszonyban lehet ügyvezető? Kézbesítési megbízott ki lehet? Kérem, írja le azokat a pontokat, amelyek eltérnek egy magyar állampolgár cégalapításától! Segítségét köszönöm!

Külföldi állampolgár munkavállalása Kérdés

A kft. szír állampolgárt szeretne munkavállalóként alkalmazni, akinek már van érvényes munkavállalási engedélye Magyarországon. Kell-e új engedélyt kérnie az adott munkáltatóra? Köszönettel: Szabó Tamásné ügyintéző

Indiai ügyvezető magyar cégben Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egy magyar székhelyű és adószámú kft.-ben indiai állampolgár az ügyvezető. Az ügyvezetést megbízásos jogviszonyban látja el. Köteles-e a kft. a magyar járulékokat megfizetni az indiai ügyvezető után, ha ő maga nem tartózkodik Magyarországon, magyar lakcíme sincs? Kérem, jogszabályi hivatkozással adja meg válaszát! Köszönettel.

Külföldi nyugdíjas ügyvezető járuléka Kérdés

Bt. ügyvezetője olasz állampolgár, öregségi nyugdíjas. Az ügyvezetőnek nincs és nem is volt Magyarországon állandó vagy ideiglenes lakóhelye. A bt.-ből bért, jutattást nem vesz fel. A társaság gyakorlatilag nem működik, bevétele a meglévő készletek kiárusításából származott 2017-2018. évben. Kérdésem: kell-e egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetni ezen nyugdíjas ügyvezető után?

Kettős adóztatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítségüket szeretném kérni. Van egy magyar cég külföldi cseh cég taggal és cseh ügyvezetővel, aki osztalékot szeretne kivenni. Ha jól informálódtam, akkor elvileg a kifizetett osztalék után 5% adót kell fizetni. Kérem, erősítsen meg! Továbbiakban, ha valóban így van, akkor ezt az adót hol kell bevallani a 08-as bevallásban? Köszönöm válaszukat!

Külföldi állampolgár ingatlanértékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem – aki lengyel állampolgár és magyar állampolgárságú a felesége –értékesítette az 50-50 százalékos tulajdoni hányadukban álló magyarországi lakóingatlanukat. Az ingatlanértékesítés után adófizetési kötelezettségük keletkezik, mivel a lakást 2014-ben vásárolták. Az eladók 2015-től folyamatosan Lengyelországban élnek, és biztosítási (munka) jogviszonyuk is Lengyelországban van. Magyarországon nincs jövedelmük. Kérdésem, hogy az ingatlanértékesítésből származó jövedelemről kell-e bevallást benyújtaniuk, és terheli-e őket adófizetési kötelezettség Magyarországon? Segítségét előre is köszönöm. Üdvözlettel: Makovsky Zoltán

Lakhatási támogatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. 2019-ben több száz kilométerre lakó, esetleg uniós országban (például Szlovákia) lakó munkavállalókat foglalkoztatna. Az elszállásolást saját ingatlanában oldaná meg. Milyen adóvonzata van a munkaadó részéről ezen juttatásnak, és milyen a munkavállalónak? Létezik-e esetéeg valamilyen állami támogatás, amit a munkavállaló igényelhet?

Külföldi tag járuléka Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. a külföldi tulajdonost tagi jogviszonyban foglalkoztatja. Magyarországon egy másik kft.-ben szintén megbízási jogviszonnyal ügyvezető. A kérdésem az lenne, hogy ha van adóazonosító száma, taj száma, minden járulékot vonni kell tőle, függetlenül attól, hogy osztrák állampolgár? Köszönettel:

Külföldi állampolgár adója, tb-je Kérdés

Tisztelt Adózóna! I. Külföldi illetőségű (EU-s országbeliek és ukrán) személyek, akikkel megbízási szerződést kötünk (3 hónapra) egy tudományos kutatás elvégzésére. A munkát mindenki a saját országában végzi el. A munka teljesítésének elismerése az elektronikusan leadott anyagok alapján történik. Variációk: a, az illetőnek van a saját országában munkahelye b. az illetőnek nincs munkahelye c. az illető doktorandusz Kérdések: 1.) Hol kell adózniuk? Van választási lehetőségük? Ha van magyar adószámuk, adózhatnak itt? 2.) Kell-e vonni tőlük bármilyen járulékot? 3.) Milyen munkáltatói járulékok terhelik a kifizetést az egyes esetekben? 4.) Be kell-e valahova jelenteni a szerződésüket? II. Külföldi illetőségű személlyel határozott idejű munkaszerződést kötünk, tudományos kutatói státuszba. A munkát a saját országában végzi el. A munka teljesítésének elismerése az elektronikusan leadott anyagok alapján történik. Kérdések: 1.) Hol kell adóznia? Van választási lehetősége? Ha van magyar adószáma, adózhat itt? 2.) Kell-e vonni tőlük bármilyen járulékot? 3.) Milyen munkáltatói járulékok terhelik a kifizetést az egyes esetekben? 4.) Hol kell bejelenteni a foglalkoztatásukat? Köszönettel: Löffler András

Magyarországon dolgozó külföldi állampolgár családi adókedvezménye Kérdés

Külföldi állampolgár több mint 2 éve Magyarországon dolgozik, itt is lakik. Tartózkodási engedéllyel rendelkezik munkavállalás céljából. Családja Koszovóban él, két gyermeke van, 4, illetve 6 évesek. Feleségével közös háztartásban él, szabadnapokon vagy, ha szabadságon van, és, ha teheti, hazajár. A gyerekek után Koszovóban nem kap családi pótlékot, mivel ott nincs ilyen támogatás, adókedvezményt se vesz igénybe a feleség se, mert nem dolgozik. Magyarországon a gyerekek megkapták az adókártyájukat. Jól értelmezem, hogy a férj részére jár a családi adókedvezmény, mivel a jövedelme 100 százalékban Magyarországról származik, és a gyerekek megfelelnek annak a kritériumnak, hogy jogosultak lennének koruknál fogva családi pótlékra. Valamint, utánuk a másik államban ugyanezen időszak alatt nem jogosultak semmilyen kedvezményre. Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: Ungár Győzőné

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ügyvezetés – Megbízási jogviszony

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Részesedés csökkenése

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink