115 találat a(z) különbözeti áfa cimkére

Személygépkocsi értékesítés Kérdés

Vállalkozásunk gépjármű-kereskedelemmel és -javítással foglalkozik. Különbözeti áfára is be van jelentkezve. Belföldi adóalanytól vásárolnánk meg az autót továbbértékesítési céllal. A jármű Magyarországon nincs forgalomba helyezve. A vásárlás áfatartalma visszaigényelhető, illetve a forgalomba helyezésig felmerült költségek áfája is? Az eladáskor pedig az általános szabályok szerint járunk el. Köszönöm szíves válaszát!

Gépjármű-kereskedő – személygépkocsi-javítás áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Használtgépjármű-kereskedő esetében az általa értékesítési szándékkal vásárolt használt személygépkocsi javítási költségének az áfájára is vonatkozik-e az áfatörvény 124. § (4) bekezdésében foglalt 50 százalékos levonási tilalom? A kereskedő egyébként a viszonteladóra vonatkozó úgynevezett különbözeti áfaelszámolást választotta (áfatörvény 2. alfejezet).

EU-ból beszerzett gépjármű értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem az lenne, hogy használtautó-kereskedőtől az EU-ból beszerzett gépjárműveket belföldön, illetve az EU-ban hogyan kell kiszámlázni? A belföldi cég különbözeti áfakörbe van bejelentve. Válaszukat előre is köszönöm.

Különbözeti áfa Kérdés

Tisztelt Szerkesztőség! Különbözeti áfát választotta az egyik ügyfelem, aki használtgépkocsi-beszerzéssel és -értékesítéssel foglalkozik. Amikor megveszi a használt gépjárművet, néhány elemét a gépkocsinak (lámpa, lökhárító) felújítja. Az alkatrészek és a munkadíj áfája levonásba helyezhető? A különbözet számításánál az értéknövelő beruházással lehet számolni? Válaszukat megköszönve, tisztelettel: Sz.A.

Különbözeti áfa II. Kérdés

A korábban azonos címmel feltett, különbözeti áfás, használt autós kérdés-válasszal kapcsolatban lenne még kérdésem. Nem volt számomra egyértelmű a Szakértő válasza. Ha jól értem, csak attól a körtől beszerzett termékekre kell a különbözet szerinti adózást alkalmazni, ami a 217. paragrafusban fel van sorolva. Ha nem tőlük veszem, akkor levonhatom a számlán áthárított áfát – ezek szerint –, és általános szabály szerint számlázom tovább. Illetve, ha olyan viszonteladótól vásárolok, aki élt a 224 paragrafus szerinti választás jogával, akkor ő már nem minősül az e törvény szerinti viszonteladónak? Ergo neki van áfalevonási joga, áfásan számláz, ezért mi is levonhatjuk az autó áfáját, és áfásan értékesítjük? Az áfatörvény 2. alfejezet 227 paragrafusa félrevezető számomra, mert, ha van egy viszonteladó, aki él a 224. paragrafus szerinti választási jogával, és a tevékenysége egészére nem alkalmazza ezt a rendelkezést, ezt bejelenti, így is számláz, akkor úgymond befolyásolja a másik viszonteladó számlázási szabályait is? Hiszen, ha alanyi mentestől vagy nem adóalanytól stb. veszek, akkor különbözet szerint számlázok, ha meg tőle vagy más olyan viszonteladótól, aki szintén élt ezzel a választással, akkor meg már áfásan? Ő a tevékenysége egészére nem alkalmazza ezen fejezet rendelkezéseit, mi meg egy részére alkalmazzuk egy részére nem? Mert a beszerzés alapján kell megítélni, hogy melyik szabályt kell alkalmazni? Jól értem? Köszönöm!

Pótlólagos áfafizetési kötelezettség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy kft., mely használt cikkek értékesítésével foglalkozik. 2015. év során egy szlovák cégtől jelentős mennyiségben vásárolt használt árut. Adott is a szlovák fél egy nyilatkozatot, mely szerint ő Szlovákiában a különbözeti áfaelszámolás szabályait alkalmazza, ezért a magyar cég áfamentesen adta el termékeit. Azonban a szlovák cég számláin a különbözeti áfa nem volt feltüntetve, emiatt a NAV a magyar kft.-t értékesítései után az áfa pótlólagos megfizetésére kötelezte. Ez egyéb ráfordításként lett elszámolva, partnereitől, mivel azok többnyire magánszemélyek, ezt az áfát később sem kapta meg. Elfogadható-e, hogy ez a veszteség, mint egyéb ráfordítás a vállalkozás érdekében merült fel vagy meg kell vele növelni a társasági adó alapját? Köszönettel Vágner Emília

Különbözeti áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Autókereskedés új és használt gépjárművek értékesítésével foglalkozik. A használt járművek tekintetében bejelentkezett a különbözeti áfára. Mikor nem adóalanytól vásárol, akkor egyértelmű a helyzet, vételi jeggyel vesszük meg az autót, és amikor eladjuk, különbözet szerint adózunk. De van olyan is, amikor másik autókereskedéstől vesszük meg a gépkocsit, amely áfásan számlázott nekünk, feltételezem, hogy azért, mert olyan autót ad el, amit előtte az adóköteles tevékenységéhez használt. Ilyenkor, ha ezt az autót értékesítjük, akkor nekünk is áfásan kell számlázni, és a beszerzés számlája alapján levonhatjuk az adót? Vagy le sem vonhatom az áfát, hiába szerepel a számlán, és ugyanúgy különbözet szerint számlázom, ahogy a nem adóalanyoknál, vagy ahol nem számítottak fel adót? Várom válaszukat! Köszönöm!

Értékesített személygépjárműről kiállított számla tartalma Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk személygépjárművet vásárolt. A számlában nem volt áfa feltüntetve, mert azt járműkereskedőtől vásárolta, aki különbözeti áfás (használtcikk). Most cégünk értékesíti ezt a személygépjárművet. Hogyan kell a számlában feltüntetni, hogy ez áfamentes bevétel? Milyen szöveget kell ráírni a számlára?

Különbözeti áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Autókereskedés vásárolt egy személygépjárművet különbözeti áfával, és szeretné a gépkocsit továbbértékesíteni magánszemély részére. Kérdés, hogy ő szintén különbözeti áfás számlát állít ki a gépjárműről? (Természetesen a kereskedés bejelentkezett a különbözeti áfára.)

Különbözeti áfás termékhez kapcsolódó költségek Kérdés

Tisztelt Szakértő! A különbözeti áfás gépkocsi és motor kereskedelemmel foglalkozó cég közösségi tagállamból hoz be termékeket. Mivel ezek használt motorok többségükben, előfordul hogy olajat vagy alkatrészt kell itthon cserélni bennük, illetve egyéb, más karbantartást, kisebb javítást végezni rajtuk. Ebben az esetben a költségszámlákat hogyan kell elszámolni? Le lehet-e vonni az áfát belőle, vagy ne vonjuk le az áfát, és a különbözeti áfás termékbeszerzés értékét fogja növelni, amit a motorokra ráköltöttünk? Vagy marad az áfa levonásba helyezése, és az eredeti beszerzés értéke és az eladás különbözete lesz az árrésadózás alapja? Várom válaszukat.

Különbözeti áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Normál adózás (áfa) hatálya alá tartozó, autójavítással foglalkozó társaság alkalmanként személygépkocsit vásárol magánszemélytől. Ezen felújítást, karbantartást végez, majd továbbértékesíti, szintén magánszemély részére. Alkalmazhatja ezekben az esetekben a különbözet szerinti adózást? Külön bejelentési kötelezettség terheli ez esetben a NAV felé a kft.-t? Köszönöm.

Bontott gépjárművek Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magánszemélyektől felvásárolt, forgalomból kivont gépjárművek bontásával, hasznosításával kívánunk foglalkozni. A beszerzési érték jó ideig rendre magasabb lesz, mint az eladási árbevétel. Globális módszer alkalmazása mellett hogyan állapítsuk meg a különbözeti áfa alapját és összegét, ha az alábbi példa szerinti adatokkal rendelkezünk? Egy 1000 kilogrammg súlyú roncsot 30 ezer forintért vásárolhatunk fel. Ebből 850 kilogrammot hulladékként tudunk eladni 5 300 forintért (fordított adózással ), 150 kilogrammot hasznosítható alkatrészként, több darabban, darabáron (legyen 50 ezer forint). Más felvásárlások egyelőre csak a készletet (és a kínálatot növelik). Tisztelettel várom válaszukat.

Használtautó-értékesítés áfa Kérdés

A vállalkozás használtautó-kereskedéssel foglalkozik. A különbözeti adózást választotta. Beszerzéseit EU-n belül végzi (Szlovákia, Ausztria, Németország). A revízió megállapítása szerint jogtalanul alkalmazta abban az esetben a különbözeti áfát, ahol a viszonteladó a nevezett országokban nem jelentkezett be a különbözeti áfa hatálya alá. A revízió szerint ebben az esetben általános szabályok szerinti elszámolást kell alkalmazni. Ennek értelmében a jármű behozatalakor a nettó beszerzési árra áfafizetési kötelezettsége keletkezett. A külföldről beszerzett számláról nem állapítható meg, hogy különbözeti áfát alkalmaz-e a vállalkozás. Kérdésem, hogyan állapítható meg a külföldi számláról, hogy milyen az adózási formája, egyáltalán a fenti országokban ugyanaz-e az eljárás a használt gépkocsi adózásával kapcsolatban? Köszönettel várom válaszát. Üdvözlettel Bécsiné

Különbözeti áfa – áfalevonás Kérdés

Tiszelt Szerkesztőség! Magyar cég (különbözeti áfás) használt gépjárművet vásárol külföldi (szintén különbözeti áfás) cégtől. Két kérdésem lenne a szállítási díj levonásával kapcsolatban: 1.) A külföldi cég leszállítja a magyar cégnek az autókat, áthárítja a szállítási díjat. A magyar cég ezt a beszerzési árban nem érvényesíti (árrésadó alapján nem csökkenti). Helyesen jár-e el? 2.) A külföldi cég nem szállítja le ezeket az autókat. A magyar cég megbíz egy magyar fuvarozót, aki ezért szállítási díjat (áfásat) számol fel. Kérdésem, hogy ilyen esetben a szállítási díj áfatartalma levonásba helyezhető-e? Helyesen ítéljük-e meg, hogy a külső szállítás csak közvetetten kapcsolódik az autókhoz?Válaszukat előre is köszönöm. Üdvözlettel: Human Broker

Különbözeti áfás tehergépkocsi Kérdés

Szeretnék választ kapni az alábbi kérdésre: 2010-ben a kft. tehergépkocsit vásárolt különbözeti áfát alkalmazó cégtől. A számla nem tartalmazott áfát, nettó összeget fizetett a vásárló. Most szeretné értékesíteni a gépjárművet a jelenleg is áfaalany kft. Milyen számlát kell kiállítania ebben az esetben a vételárról? Áfásat vagy áfa nélküli számlát? Köszönöm válaszukat, tisztelettel: Kormosné

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Gyermek után járó pótszabadság

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Munkabérutalás rossz bankszámlaszámra

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close