115 találat a(z) különbözeti áfa cimkére

Különbözeti áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Különbözeti áfa alá tartozó tevékenységet folytató régiségkereskedő 100 ezer forint feletti összegű készpénzes számlát állított ki. Az áfabevallásnál van-e valamilyen különös tennivaló? Segítségét köszönöm: Ildi

Regisztrációs adó továbbterhelése II. Kérdés

Ügyfelem használtautó-kereskedő egyéni vállalkozó, aki az Európai Unióból hoz használt személygépkocsikat, és azokat Magyarországon értékesíti. Többnyire különbözeti áfás, de előfordult már közösségi áfás beszerzés is. A regisztrációs adót a kereskedő fizeti meg a behozott használt gépkocsikra. Olvasva a 2018.02.16-i szakértői választ is kérdés, hogy a kereskedő által kiállított számlán a regisztrációs adót fel kell tüntetni, vagy ez elhagyható? A gépkocsik forgalmija nem a kereskedő, hanem a vevő részére kerül már átírásra. (Amennyiben ez lényeges.) A beszerzéssel együtt a regisztrációs adót árubeszerzésként könyvelem, értékesítéskor pedig a számlán ugyan külön szerepel, de a vételár részeként árbevételként számolom el. A különbözeti áfa alapjánál is így számolok eladási ár (regisztrációs adóval növelt értékesítési ár) mínusz beszerzési ár (regisztrációs adóval növelt), Helyes így a számlázás és az elszámolás? Amennyiben felmerül alkatrészköltség, akkor a kereskedő az alkatrész, a javítási számlák áfalevonásának 50 százalékára jogosult?

Különbözeti áfa (beszerzési ár) Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk közösségi tagállamból használt személygépkocsit szerzett be. Az eladó francia autókereskedő cég a számla első sorában a vételárat a „különbözet szerinti adózás – használt cikkek” megjegyzéssel látta el. Ez alapján mi a különbözeti áfa szerinti szabályoknak megfelelően értékesítjük majd tovább a gépkocsit magyar magánszemély részére. Ugyanakkor a vételárat tartalmazó számlán a következő sorokban kezelési költséget, adminisztrációs díjat számított fel a francia viszonteladó, amelyekhez a „közösségi értékesítés” hivatkozást tüntette fel. A gépjármű Magyarországra szállításáról ugyanezen francia cég egy másik számlát állított ki, szintén „közösségi értékesítés” megjegyzéssel ellátva. (A számlákon mindkét cég közösségi adószáma szerepel.) Tekintve, hogy még nem találkoztunk hasonló esettel, hogy egy számlán különbözet szerinti adózás és közösségi értékesítés is legyen, kérdések merültek fel bennünk. Az áfabevallásban nekünk bevallási kötelezettségünk merül fel ezen egyéb tételek (kezelési költség, adminisztrációs díj, szállítás) esetében közösségi szolgáltatás igénybevétel jogcímen. Első kérdésünk, hogy ezen tételek esetében a fizetendő áfa bevallása mellett élhet-e cégünk az adólevonás jogával? Második kérdésünk, hogy a különbözeti adózás szabályai szerinti értékesítésnél a beszerzési árba az előbb említett („közösségi értékesítés” hivatkozással ellátott) kezelési költség, adminisztrációs díj, valamint a szállítási költség beletartozik -e? Köszönöm válaszát!

EU-ból behozott autók különbözeti áfája Kérdés

Egy cég külföldről hozz be autókat, amelyeket továbbértékesít. A különbözeti áfa szabályai szerint adózik. Kérdés, hogy a különbözeti áfát hogyan kell megállapítani. Egyszer van egy beszerzési díja, vételára az autónak, majd a regisztrációs díj. És van az eladási ár. A különbözet meghatározásánál a regisztrációs adóval növelni kell-e a beszerzési árat? Ezekre az autókra további költségek is rakódhatnak (takarítási díj, esetleg alkatrészek, javítási díj stb.). Levonható-e ezek áfája? Be kell-e számítani az arányosításkor a vételárba ezeket a költségeket?

Használt gépjármű különbözeti áfa Kérdés

Tisztelt Szakértők, Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény XVI. fejezete 2. alfejezetének alkalmazásával kapcsolatosan kérjük szíves állásfoglalásukat az alábbiakban részletezett esetre vonatkozóan: Társaságunk főtevékenysége használt gépjárművekkel történő kereskedelem. Közösségi adószámmal rendelkezünk és bejelentettük, hogy viszonteladói tevékenységünkre az áfatörvény XVI/2 alfejezetének rendelkezéseit alkalmazzuk. Társaságunk 2018 májusában közösségi adószámmal rendelkező németországi adóalanyoktól használt személygépjárműveket szerzett be azzal a céllal, hogy azokat Magyarországon értékesítse. A számlákon a partnereink a következő áfára vonatkozó megjegyzést tüntették fel: „Steuerfreie Innergemeinschaftliche Lieferung gemas § 6a UDTG” „Innergemeinschaftliche Lieferung nach § 6a des UStG” A fentiekben elmondottak alapján társaságunk a következőben kéri állásfoglalásukat: A beszerzett használt gépjárművek értékesítésére alkalmazható-e az áfatörvény XVI/2. alfejezete, azaz a társaságunk által fizetendő áfa alapja a viszonteladói árrés lesz? Amennyiben nem alkalmazható a különbözet szerinti szabályozás, akkor 27 százalék felszámított áfával kell értékesítenünk a gépjárműveket? Válaszukat előre is köszönöm.

Használtszemélygépkocsi-kereskedelem, az Unióból behozott gépkocsikkal Kérdés

Használtautó-kereskedés Olaszországból hoz Magyarországra használt személyautókat, és itt értékesíti.A cég a különbözeti áfa szerint adózik. A kapott számlákon az áfa (IVA) nulla. Honnan tudja a kereskedő megállapítani, hogy a nulla áfa a sima közösségi értékesítés alapján van, vagy hogy az eladó is különbözeti áfás Olaszországban, és azért nulla a számlán az áfa? Az olasz számlán milyen törvényi hivatkozásnak kell szerepelni konkrétan ahhoz, hogy a kereskedőnek ne kelljen a saját bevallásában az áfával foglalkoznia, vagy milyen olasz paragrafusokra hivatkozik, ha a beszerzés a közösségi értékesítés általános szabályai szerint történik?

Használt autó különbözeti áfa elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Amennyiben egy használt autó kereskedéssel foglalkozó cég (negyedéves áfa gyakoriságú) márciusban vásárolt egy autót magánszemélytől 500 000 forintért és áprilisban eladta egy magánszemélynek 650 000 forintért, akkor az áfabevallásában hogyan szerepelteti, ha egyedi nyilvántartást vezet? Válaszát előre is köszönöm!

Különbözeti áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik cégem használt autókereskedelemmel foglalkozik, így bejelentkeztünk különbözeti áfára. Eddig személyautókat adtunk-vettünk, magánszemélyektől, áfa nélkül, most azonban egy cégtől vásároltunk teherautót áfásan, amit egy másik cégnek fogunk eladni. Kérdésem, hogy ebben az esetben is különbözeti áfával kell számolnunk, vagy ezt az értékesítést lehet 27 százalékos áfával eladni, s a számlában szereplő áfát visszaigényelhetjük-e? Ha különbözeti áfás, akkor a beszerzési ár az áfával növelt érték? Kell-e a kimenő számlán áfaösszeget feltüntetni? Várom megtisztelő válaszukat: Géczi Sándorné

Különbözeti áfa alapja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi példa alapján kérhetném a különbözeti áfa szerinti tételes könyvviteli levezetést, mik a fizetendő adók és ezek összegei, mennyi a nyereség stb., mit lehet levonni, hozzáadni? http://adozona.hu/kerdesek/2018_2_23_Kulonbozeti_afa_alapja_arres_a_ku_lkg Így számokkal egyértelműen kiderülne, melyik hova könyvelendő. Válaszát előre is megköszönve.

Különbözeti áfa alapja Kérdés

Cégünk közösségi adószámmal rendelkező belföldi áfaalany. EU-ból szerez be használt személygépjárműveket, amelyeket Magyarországon értékesít. A német anyacégtől a személygépjármű értékesítéséről áfamentes számlát kapunk, külön kapunk a német cégcsoport másik tagjaitól a járulékos költségekről áfamentes számlákat (tárolási díj, jutalék, közvetítői díj stb.) A személygépkocsi Magyarországra szállítása magyar vagy EU-s fuvarozó céggel történik, melyről áfás vagy nettó számlát kapunk. A személygépjármű értékesítése előtt hatósági díjak, javítási díjak, alkatrész-, üzemanyagköltségek merülnek fel, amelyeket cégünk fizet. Eladóként egyedi nyilvántartáson alapuló módszert választottunk a különbözeti áfa alapjának (árrés) meghatározására. Kérdésünk: mely tételek képezik a személygépkocsi beszerzési árának részét a fentiek közül? Egy példával szemléltetném, hogy tételesen melyik tételt hogyan kell elszámolni, és mik a fizetendő adók. Megköszönném a konkrét válaszukat a tisztánlátás érdekében. Beszerzés Autó vételár: 800 000 Ft. különbözeti Áfa Tárolási díj: 15 000 Ft nettó kinti Kivonási díj: 7000 Ft nettó kinti Közvetítői díj: 50 000 Ft nettó kinti Szállítási költség: 100 000 Ft nettó kinti vagy magyar áfás Utalási díj: 3000 Ft bankköltség Itthoni ráköltések (magyar bruttó számla): Akkumulátor: 10 000 Ft Gumicsere: 50 000 + 5000 Ft munkadíj Takarítás: 15 000 Ft Alkatrész: 20 000 Ft + 10 000 Ft munka Festés: 40 000 Ft Üzemanyag: 10 000 Ft Értékesítéskor: Regisztrációs adó: 50 000 Ft Műszaki vizsga: 40 000 Ft Eladási ár: 1 400 000 Ft

Különbözeti áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Használtautó-kereskedő könyvelésével kapcsolatosan kérném a segítségét. A kérdésem az lenne, hogy mi számít bele a gépkocsi beszerzési árába? Külföldről behozott gépkocsi esetén a regisztrációs adóval és a szállítási költséggel csökkenthető-e az árrés? A gépkocsik javításához felhasznált alkatrészek növelik-e az autó beszerzési árát, Így csökkentve az adó alapját? Segítségét előre is köszönöm. Sz. A.

Különbözeti áfás beszerzés és értékesítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Autókereskedés közösségen belülről gépjárművet vásárol, aukciós értékesítés keretében. A gépjárművételről áfamentes számlát kap, valamint a járulékos költségekről (jutalék, aukciós díj) úgyszintén. A külföldi értékesítő is a különbözet szerint adózik az áfában. Kérdésem, hogy a járulékos költségek – mint szolgáltatások – osztják-e a termék beszerzésére vonatkozó áfamentességet, vagy azokról külön A60-as adatszolgáltatást kell készíteni? A gépjárművek beszerzéséről – mint közösségi termékbeszerzésről – kell-e adatot szolgáltatni? Illetve még egy kérdés, hogy az értékesítéskor mi lesz a különbözeti áfa alapja? Válaszukat előre is megköszönve! Timi

Különbözeti áfa alapja közösségen belüli aukciós beszerzés esetén II. Kérdés

Tisztelt dr. Kelemen László Úr! Kiegészítettem kérdésemet. Nem értem, hogy miért a névtelen hozzászólások között jelent meg, pedig névvel bejelentkezve olvastam a válaszát, melyet ezúttal is köszönök, de kérem, erősítsen meg abban, hogy jól értelmezem-e a válaszát, így, hogy már adtam információt arra is, hogy a három számla három különböző közösségi adószámú adóalanytól származik. Valószínű egy cégcsoport, mert a számlák kinézete a megtévesztésig hasonlít egymásra, és elolvasva az autóvásárlási feltételekre vonatkozó leírást az AUTO1.com honlapon, abból is erre lehet következtetni. Kérem, olvassa el a névtelen kommentelőnél megjelent értelmezésemet és egy-két sorban erősítsen meg arról, hogy jól értelmezem. Amennyiben nem jól értelmezem az esetet, akár a 27 százalékos áfa levonásával kapcsolatosan, kérem, arra is reflektálni szíveskedjen. Előre is köszönöm a fáradozását.

Különbözeti áfa alapja közösségen belüli aukciós beszerzés esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy különbözeti áfa alá bejelentkezett magyarországi használtautó-kereskedő egy, a közösség másik államában működtetett aukciós honlapon keresztül szerez be német EU-s adószámmal rendelkező (Activity Germany) holland partnertől személygépjárművet értékesítésre. Az aukciós oldalon kiválasztja az autót, majd előre utalással kifizeti a 2635 eurót, és utána pár nap múlva megkapja az gépkocsit három darab számla kíséretében. Egyik számla a gépjármű értékesítéséről szól, 1945 euróról, "Application of differential taxation according to § 25a UStG- Margin scheme/Second-hands goods" megjegyzéssel. A második számla az aukciós költségről (Auction fee) szól 616 euróról, "Invoice for Use of Auction Platform Intracommunity Service- The reverse charge procedure (acc.to § 13b Abs. 1 UStG i.V.m. 3a Abs. 2 UStG ) applies. The recipient/customer is VAT liable for this intracommunity googds-transport service" megjegyzéssel. A harmadik számla 74 euró, "Invoice for Vehicle-Related Services" elnevezésű és "Document handling" 25 euró és "Car handling" 49 euró szolgáltatásokat tartalmaz, és az aukció második szálán szereplő megjegyzés szerepel az áfa tekintetében. Az így beszerzett gépjármű belföldi értékesítésekor különbözeti adózás – használt cikkek megjegyzéssel kerül kiállításra a számla. Kérdésem: az autó értékesítésekor az 1945 vagy a 2635 euró lesz az autó beszerzési ára a különbözeti áfaalap megállapításakor? Ha az 1945, akkor a 616 és 74 az EU-n belüli szolgáltatásigénybevétel (fordított áfa)?

Különbözeti áfa számviteli elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! A használt ingóságok eladásakor az adóalany nem az ellenérték után, hanem a bevételnek a költségekkel csökkentett összege után fizet áfát (feltéve, ha pozitív) Példa: Beszerzési ár: 800 000 Ft (T261 K454) Értékesítési ár: 1 000. 000 Ft (T311 K 911) Különbözet: 1 000 000 Ft – 800 000 Ft = 200 000 Ft Adó összege: 200 000 Ft / 0,2126 = 42 520 Ft A különbözeti áfa könyvelésére eddig két megoldást láttam. Az egyik: T 867 - K 467, a másik T 911 - K 467. Melyik megoldás a helyes? Valóban csökkenteni lehet az árbevételt az áfa összegével? A számviteli törvény melyik paragrafusa az irányadó? Válaszukat előre is köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Gyermek után járó pótszabadság

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Munkabérutalás rossz bankszámlaszámra

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Térítésmentes átadás áfabevallása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close