106 találat a(z) különbözeti áfa cimkére

Különbözeti áfa alapja Kérdés

Cégünk közösségi adószámmal rendelkező belföldi áfaalany. EU-ból szerez be használt személygépjárműveket, amelyeket Magyarországon értékesít. A német anyacégtől a személygépjármű értékesítéséről áfamentes számlát kapunk, külön kapunk a német cégcsoport másik tagjaitól a járulékos költségekről áfamentes számlákat (tárolási díj, jutalék, közvetítői díj stb.) A személygépkocsi Magyarországra szállítása magyar vagy EU-s fuvarozó céggel történik, melyről áfás vagy nettó számlát kapunk. A személygépjármű értékesítése előtt hatósági díjak, javítási díjak, alkatrész-, üzemanyagköltségek merülnek fel, amelyeket cégünk fizet. Eladóként egyedi nyilvántartáson alapuló módszert választottunk a különbözeti áfa alapjának (árrés) meghatározására. Kérdésünk: mely tételek képezik a személygépkocsi beszerzési árának részét a fentiek közül? Egy példával szemléltetném, hogy tételesen melyik tételt hogyan kell elszámolni, és mik a fizetendő adók. Megköszönném a konkrét válaszukat a tisztánlátás érdekében. Beszerzés Autó vételár: 800 000 Ft. különbözeti Áfa Tárolási díj: 15 000 Ft nettó kinti Kivonási díj: 7000 Ft nettó kinti Közvetítői díj: 50 000 Ft nettó kinti Szállítási költség: 100 000 Ft nettó kinti vagy magyar áfás Utalási díj: 3000 Ft bankköltség Itthoni ráköltések (magyar bruttó számla): Akkumulátor: 10 000 Ft Gumicsere: 50 000 + 5000 Ft munkadíj Takarítás: 15 000 Ft Alkatrész: 20 000 Ft + 10 000 Ft munka Festés: 40 000 Ft Üzemanyag: 10 000 Ft Értékesítéskor: Regisztrációs adó: 50 000 Ft Műszaki vizsga: 40 000 Ft Eladási ár: 1 400 000 Ft

Különbözeti áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Használtautó-kereskedő könyvelésével kapcsolatosan kérném a segítségét. A kérdésem az lenne, hogy mi számít bele a gépkocsi beszerzési árába? Külföldről behozott gépkocsi esetén a regisztrációs adóval és a szállítási költséggel csökkenthető-e az árrés? A gépkocsik javításához felhasznált alkatrészek növelik-e az autó beszerzési árát, Így csökkentve az adó alapját? Segítségét előre is köszönöm. Sz. A.

Különbözeti áfás beszerzés és értékesítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Autókereskedés közösségen belülről gépjárművet vásárol, aukciós értékesítés keretében. A gépjárművételről áfamentes számlát kap, valamint a járulékos költségekről (jutalék, aukciós díj) úgyszintén. A külföldi értékesítő is a különbözet szerint adózik az áfában. Kérdésem, hogy a járulékos költségek – mint szolgáltatások – osztják-e a termék beszerzésére vonatkozó áfamentességet, vagy azokról külön A60-as adatszolgáltatást kell készíteni? A gépjárművek beszerzéséről – mint közösségi termékbeszerzésről – kell-e adatot szolgáltatni? Illetve még egy kérdés, hogy az értékesítéskor mi lesz a különbözeti áfa alapja? Válaszukat előre is megköszönve! Timi

Különbözeti áfa alapja közösségen belüli aukciós beszerzés esetén II. Kérdés

Tisztelt dr. Kelemen László Úr! Kiegészítettem kérdésemet. Nem értem, hogy miért a névtelen hozzászólások között jelent meg, pedig névvel bejelentkezve olvastam a válaszát, melyet ezúttal is köszönök, de kérem, erősítsen meg abban, hogy jól értelmezem-e a válaszát, így, hogy már adtam információt arra is, hogy a három számla három különböző közösségi adószámú adóalanytól származik. Valószínű egy cégcsoport, mert a számlák kinézete a megtévesztésig hasonlít egymásra, és elolvasva az autóvásárlási feltételekre vonatkozó leírást az AUTO1.com honlapon, abból is erre lehet következtetni. Kérem, olvassa el a névtelen kommentelőnél megjelent értelmezésemet és egy-két sorban erősítsen meg arról, hogy jól értelmezem. Amennyiben nem jól értelmezem az esetet, akár a 27 százalékos áfa levonásával kapcsolatosan, kérem, arra is reflektálni szíveskedjen. Előre is köszönöm a fáradozását.

Különbözeti áfa alapja közösségen belüli aukciós beszerzés esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy különbözeti áfa alá bejelentkezett magyarországi használtautó-kereskedő egy, a közösség másik államában működtetett aukciós honlapon keresztül szerez be német EU-s adószámmal rendelkező (Activity Germany) holland partnertől személygépjárművet értékesítésre. Az aukciós oldalon kiválasztja az autót, majd előre utalással kifizeti a 2635 eurót, és utána pár nap múlva megkapja az gépkocsit három darab számla kíséretében. Egyik számla a gépjármű értékesítéséről szól, 1945 euróról, "Application of differential taxation according to § 25a UStG- Margin scheme/Second-hands goods" megjegyzéssel. A második számla az aukciós költségről (Auction fee) szól 616 euróról, "Invoice for Use of Auction Platform Intracommunity Service- The reverse charge procedure (acc.to § 13b Abs. 1 UStG i.V.m. 3a Abs. 2 UStG ) applies. The recipient/customer is VAT liable for this intracommunity googds-transport service" megjegyzéssel. A harmadik számla 74 euró, "Invoice for Vehicle-Related Services" elnevezésű és "Document handling" 25 euró és "Car handling" 49 euró szolgáltatásokat tartalmaz, és az aukció második szálán szereplő megjegyzés szerepel az áfa tekintetében. Az így beszerzett gépjármű belföldi értékesítésekor különbözeti adózás – használt cikkek megjegyzéssel kerül kiállításra a számla. Kérdésem: az autó értékesítésekor az 1945 vagy a 2635 euró lesz az autó beszerzési ára a különbözeti áfaalap megállapításakor? Ha az 1945, akkor a 616 és 74 az EU-n belüli szolgáltatásigénybevétel (fordított áfa)?

Különbözeti áfa számviteli elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! A használt ingóságok eladásakor az adóalany nem az ellenérték után, hanem a bevételnek a költségekkel csökkentett összege után fizet áfát (feltéve, ha pozitív) Példa: Beszerzési ár: 800 000 Ft (T261 K454) Értékesítési ár: 1 000. 000 Ft (T311 K 911) Különbözet: 1 000 000 Ft – 800 000 Ft = 200 000 Ft Adó összege: 200 000 Ft / 0,2126 = 42 520 Ft A különbözeti áfa könyvelésére eddig két megoldást láttam. Az egyik: T 867 - K 467, a másik T 911 - K 467. Melyik megoldás a helyes? Valóban csökkenteni lehet az árbevételt az áfa összegével? A számviteli törvény melyik paragrafusa az irányadó? Válaszukat előre is köszönöm.

Különbözeti adózás, áfa visszaigénylése Kérdés

Egyik cég használtautó-forgalmazásba kezd. Bejelentkezett a különbözeti adózás alá. Közösségi területről viszonteladótól szerzi be a használt járműveket. A közösségi viszonteladó árverés keretében értékesít. A magyar cég pillanatnyilag csak ezzel a tevékenységgel kíván foglalkozni. A kérdésem, hogy a hazai költségek áfája, például a székhely rezsijének, könyvelési költségek áfája visszaigényelhető-e vagy nem? A befizetendő áfát kell csak a különbözet szerint megfizetni az árrés alapján és az egyéb költségeket áfával együtt költségként elszámolni, levonandó adó nincs. Köszönettel: L. E.

Különbözeti áfa alapja külföldről beszerzett használt személygépjármű esetében Kérdés

Tisztelt Szakértő! Abban kérem a segítségét, hogy a külföldről beszerzett használt személygépjármű esetében az áfa megállapítása során a regisztrációs adó beszámít-e a bekerülési értékbe? Eladási ár 800 000, beszerzési ár 500 000, regisztrációs adó 125 000. Különbözeti adó bruttó összege: 800 000-500 000-125 000=175 000, vagy 800 000-500 000 = 300 000 Ft? Köszönöm a válaszát.

Tehergépjármű átalakítása Kérdés

Tisztelt szakértő! Gépjármű-kereskedelemmel foglalkozó társaság tehergépjárművet vásárol, majd ezt felújítja. A szabályos számlák áfatartalmát levonásba helyezi. Ezt követően hatósági engedéllyel átalakítja személygépkocsivá. Az átalakításkor van-e áfavonzat? Értékesítése hogyan történik? 1. verzió: személygépkocsi-értékesítés különbözeti áfával. 2. verzió: 27 százalék áfa megfizetésével.

Különbözeti áfa Kérdés

Cégünk használt személygépkocsik értékesítésével foglalkozik. A használt személygépkocsikat Svájcból szerzi be. A különbözeti áfa alapjának meghatározásánál a beszerzési áron kívül levonható-e a Svájcban kifizetett vám? Petrőcz Judit

Katás egyéni vállalkozó, alanyi mentes, közösségen belüli gépkocsibeszerzés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Használt gépjármű kereskedelmével foglalkozó fenti vállalkozónak milyen áfafizetési kötelezettsége keletkezik közösségen belüli használt gépjármű beszerzésekor? A különbözeti áfát még nem tudta választani, mivel alanyi mentességet kért kezdéskor. Közösségen belül magányszemélytől, illetve kereskedőtől is vásárolni szeretne. Mikortól lehet a különbözeti adózást alkalmazni?

Különbözeti áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben szeretném kérni a segítségét. Használt gépjárműveket forgalmazunk. Az értékesítésükre a különbözet szerinti adózási módot választottuk. A megvásárolt gépjárművekre a társaságunk költ, azaz javíttatjuk (kis értékű javítások, mosatás, akkumulátorcsere, vizsgáztatás, fékbetétcsere, téli vagy nyári gumi és felni, üzemanyag stb.) az autókat, alkatrészeket vásárolunk. Értékesítéskor a különbözeti áfa számítása során az eladási árat csökkentjük a jármű beszerzési árával (és a 2015.01.01-ről új szabályként nem vonjuk le a járműre "ráköltött" igénybe vett szolgáltatások, alkatrészek beszerzési értékét). Ezen igénybe vett szolgáltatások és termékbeszerzések áfáját a cégünk minden esetben levonhatja? Függetlenül attól, hogy személygépkocsi-javítás, alkatrész vagy gázolaj/benzin? Vagy van valamilyen levonási tilalom? Válaszát előre is köszönöm.

Alanyi mentes vállalkozó külföldi beszerzése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy alanyi adómentességet választó egyéni vállalkozónak (vagy társas vállalkozásnak) EU-s különbözeti áfás (használt gépjármű) beszerzése után – ha a jogszabályt jól értelmezzük – nincsen sem bevallási, sem adatszolgáltatási, sem áfafizetési kötelezettsége, mivel a különbözeti áfát a számla kibocsátója fizeti meg. A beszerzett használt gépjárművek vállalkozó általi belföldi értékesítése pedig szintén nem von maga után áfafizetési kötelezettséget az alanyi mentességi határ, a 8 millió Ft eléréséig. Kérjük, szíveskedjenek megerősítő választ adni! Köszönjük.

Tárgyi eszköz átsorolása – áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk gépjármű-kereskedelemmel foglalkozik. Használt készletre megvásároltunk (magánszemélytől) egy személygépjárművet. Működésünk során ugyanezen személygépjárművet átsoroltuk bérautó kategóriába. Jelenleg a gépjármű folyamatosan bérbe van adva. Kérdés, hogy ha ezen gépjárművet értékesítjük, akkor a cél szerini beszerzés – azaz a készletre történő beszerzés – határozza meg az áfa értékét, tehát különbözeti áfás lesz, vagy az átsorolás miatt rárakódik az áfa? Sima tesztautó esetén, ha a beszerzés áfamentes, akkor az értékesítés is áfamentes lesz. De jelen esetben nem tudjuk egyértelműen eldönteni. Válaszukat várva köszönettel.

Különbözeti áfafizetés használt gépjármű forgalmazásánál Kérdés

Tisztelt Szakértő! Használt személygépkocsi-forgalmazást (is) végző kft.-nél választás kérdése, vagy kötelezően alkalmazandó a különbözet szerinti adózás az áfában, ha a feltételek fennállnak? Be kell-e ezt jelenteni a T201T számú változásbejelentő lapon az adóhatóságnak, ha igen, akkor ezt év közben is meg lehet-e tenni? Köszönettel: Rozika könyvelő

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kölcsön rendezése

Pölöskei Pálné

adószakértő

Gépbeszerzés támogatásból

Pölöskei Pálné

adószakértő

Tárgyi eszköz aktiválás

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 november
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close