106 találat a(z) különbözeti áfa cimkére

Használt autó különbözeti áfa alap Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelünk használtgépkocsi-kereskedő, közösségi beszerzés keretében magánszemélyektől vásárolt gépjárműveket hoz be Magyarországra. A gépjárművekre a kereskedő kéri meg, és fizeti meg az egyedi forgalomba helyezést, regisztrációs adót. Mindegyikről a kereskedő nevére szóló számviteli bizonylat, regisztrációs adó határozatot kap. Ezután kap az autó magyarországi rendszámot, amelyet a kereskedő azonnal kivon a forgalomból, és értékesíti majd a későbbiek folyamán. Kérdésem, hogy a különbözeti áfa alapjából levonható -e az egyedi forgalomba helyezés, regisztrációs adó összege? Válaszukat előre is köszönöm!

Használt gépkocsi értékesítéséhez kapcsolódó beszerzések áfa levonhatósága Kérdés

Tisztelt Szakértő! A használt gépkocsit értékesítő kft. 2020. jan. 01-vel kilépett a különbözeti áfa alól és az általános szabályok szerint kiván adózni. A magánszemélyektől és más viszonteladóktól vásárolt személygépkocsit az áfatörvény 87. §-a alapján (mivel azok áfát nem hárítottak át) adómentesen értékesíti. Kérdéseim a 2019.12.04-én megválaszolt kérdéshez kapcsolódóan az alábbiak: – a társaság tevékenységéhez kapcsolódó belföldi és közösségi adószámmal rendelkező partnerek hírdetési, könyvelési stb. díjak számlájában átháritott áfa levonható-e? – az adómentesen értékesített autók javításához beszerzett alkatrészek és javítási díj számlák áfája nem levonható-e? – a fentiekben említett szakértői válaszban benne van az áfatörvény 223. § (3) a) pontjára való hivatkozás, mely szerint leltárt kell készíteni. Azt, hogy ez a leltár mi célt szolgál, szeretnénk tudni. Válaszukat előre is köszönöm.

Különbözeti áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Különbözeti adó alapjának pontos meghatározásában kérem segítségét! Cégünk használt autókat (személyautókat) szerez be jellemzően Németországból. Ezek az autók többnyire kisebb-nagyobb hibával kerülnek az országba, így értékesítés előtt jelentős a felújítási költség. Kérdésünk, hogy a különbözeti adó alapjánál az értékesítésből levonható-e ezeknek a javításoknak, felújításoknak a költsége vagy csak a beszerzés értékét vonhatjuk le. Köszönettel: Mátrai-Ignácz Éva

Személygépjármű EU-ból Kérdés

Kedves Szakértő! Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy ha egy magyar autókereskedő, aki általános szabályok szerint adózik áfa szempontjából, tehát nem különbözeti áfás, beszerez egy német kereskedésből egy személygépjárművet és a beszerzés számláján szerepel a különbözeti áfa szöveg, és áfa nem szerepel rajta, akkor ha Magyarországon értékesíti az autót, akkor áfásan vagy áfamentesen kell ezt megtennie? Előre is köszönöm szépen válaszukat! Üdvözlettel: Bencsik Balázs

Használt gépkocsi eladása, különbözeti áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítségét szeretném kérni az alábbi kérdésben. 1. Egy használtautó-kereskedelemmel foglalkozó kft. áfaalany, az áfafizetést az általános áfaszabályok szerint állapítja meg. Ha a továbbértékesítésre szánt használt gépkocsit az áfatörvény 216. § - ban meghatározott eladótól veszi viszonteladóként, és ezt eladja, akkor hogyan kell megállapítania a fizetendő áfát? Az áfatörvény 217. §-a szerinti különbözeti adót kell fizetnie és a számláját e szerint kiállítania vagy az általános áfaszabály szerint 27 százalék áfa felszámításával? 2. Ha ugyanezen kft. viszonteladóként ezen tevékenységére az áfatörvény XVI/2 alfejezete szerinti adózást választja, és ezt bejelenti, akkor a használt gépjármű eladásai során minden esetben – az eladó áfa jogállásától függetlenül – a különbözeti áfa alapján adózik, és az előzetesen felszámított áfa levonására nincs lehetősége? 3. Ha ugyanezen kft. azt jelenti be, hogy viszonteladóként ezen tevékenységének egészére nem alkalmazza az áfatörvény XVI/2 alfejezete szerinti adózást, akkor hogyan kell megállapítania az eladásaira az áfát? Azt jelenti e választás, hogy a 216. § szerinti eladótól beszerzett gépkocsik eladása során különbözeti áfát, az áfaalanytól beszerzett gépkocsi eladása során pedig általános szabályok szerinti áfát állapít meg? Köszönettel Goschlerné Urbán Éva Merkuranus Bt

Használt személygépkocsi étékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem a közösség területéről személy- és teherautókat szerez be. Az áfatörvény 216. §-a értelmében értékesítéskor alkalmazza a különbözeti áfát és az egyenes áfát. Kérdésem az lenne, hogy ha nem magánszemélytől (itt világos, hogy nem adóalany) vásárol, hanem kereskedéstől, milyen dokumentumok szükségesek ahhoz, hogy biztosan el tudjuk dönteni: különbözeti áfás vagy egyenes áfás lesz-e az értékesítése? Nyilatkoztatni kell-e? Mert nem tudom eldönteni, hogy a kereskedés az áfatörvény 216. § b), c), d) pontjának megfelel-e. Van-e erre hivatalos forma? Köszönöm válaszát!

Közösségi személygépkocsi beszerzése és eladása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy cég személygépkocsikat vásárol közösségi tagállamból. A cég ezeket Magyarországon, különbözeti áfával szeretné értékesíteni. A különbözeti áfára a bejelentkezés megtörtént. A vásárlás háromszögügylet révén bonyolódik le. A megvásárolt gépkocsi számlájának mellékleteként kiállítottak egy dokumentumot, amin az szerepel, hogy a gépkocsit az eladó cég megvásárolta egy másik cégtől, és rögtön értékesítette a magyar kft.-nek. Ez a kft. szerint a háromszögügylet megjelölése. A számlán ezen kívül szerepel a 2006/112/EK, 138.cikk, és " a használt árukra vonatkozik" megjelölés is. A kérdésem, hogy a háromszögügyletnél a magyar kft. ebben az esetben különbözeti áfásan értékesítheti-e a gépkocsikat? A gépkocsi-kereskedésnél a háromszögügylet hogyan befolyásolja az áfabevallást? Be kell-e állítani ezeket a gépkocsikat a közösségi árubeszerzésekhez az áfabevallásban? Kell-e A60-as bevallást készíteni ezekről? A kft. szerint állítsam be az A60-as bevallásba mint közösségi beszerzést, de különbözeti áfásan értékesítené őket. Majd amikor értékesíti, akkor az áfabevallás 4. sorába be kellene állítani az értékesítésnél az áfa nélküli részt? Én ezzel nem értek egyet, ezért kérném, hogy a háromszögügyletnél fennálló esetleges külön szabály van-e erre? Előre is köszönöm a válaszukat.

Különbözeti adózás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem használt gépkocsi-alkatrészeket értékesít. A beszerzés többnyire adás-vétellel történik . Alkalmazzuk a különbözeti adózást. Kérdésem, hogy ha az adás-vétellel beszerzett árut uniós magánszemélyeknek értékesítjük, akkor is használhatjuk a különbözeti áfát? Válaszukat köszönöm

Használt cipők értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben kérném a segítségüket. Ügyfelem magánszemélyektől szerez be cipőket. Ilyen esetben alkalmazni kell-e az árrésadózást, vagy számít-e az, vizsgálni kell-e valamilyen módon, hogy ezek a cipők voltak-e használva korábban? Feltételeznünk kell-e, hogy ha magánszemélytől várásoljuk (aki nem cipész), tehát ő vette meg a boltban korábban, akkor az onnantól használtnak minősül? Köszönettel.

Különbözeti áfás adóalany előlegelszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Használt autó értékesítésével foglalkozó adóalany előleget kapott az egyik gépkocsi megvásárlására. Az előleget magánszemély fizette, ő lesz a gépkocsi vásárlója is. Különbözeti adózás alá eső ügylet esetén mi a teendő befolyt előleg esetén, mivel itt még nem ismeretes az adóalap, a befolyt összeget tartalmazó áfatartalom? Az áfatörvény 59. §-a alapján a befolyt összeg előlegnek minősül, mely után áfafizetési kötelezettség merül fel. A befolyt összegről 27 százalékot tartalmazó előlegszámlát kell kiállítani, annak ellenére, hogy az áfatartalom nagy valószínűséggel sokkal alacsonyabb lesz? A gépkocsi értékesítésekor kerül elszámolásra az előleg többlet áfája? Ha ebben az esetben nem kell 27 százalékos áfát fizetni a befolyt előlegre, akkor az áfatörvény 159. § (2) bekezdése értelmében lehetséges, hogy nem kell számlát sem kiállítani? Az adóalany magánszemélytől kapja az előleget, és nem éri el a 900 000 forintot. Az összeg bankon keresztül kerül utalásra, ez elfogadható számviteli bizonylatnak? Segítségüket előre is köszönöm. Üdvözlettel.

Autószalon áfa-visszaigénylése Kérdés

Tisztelt Cím! Egy kft. fő tevékenysége gépjármű-kereskedelem (használt és új autók vétele, eladása). Bejelentkezett a különbözeti áfa elszámolásra, amit a magánszemélyektől (adásvételivel) vásárolt használt személygépkocsikra alkalmaz. Aki ezt alkalmazza, hogy csak az árrés után fizet áfát, nem vonhatja le az összes költsége után a levonható áfát, hanem az új és használtautó bevételi arányában osztja meg a teljes levonható áfát LEVONHATÓRA és le nem vonhatóra? Érvényben van-e ez a rendelet /és konkrétan melyik?/,hogy arányosítani kell a levonható áfát vagy 100%-ban levonható ?

Használtan, különbözeti áfával vett személygépkocsi eladása Kérdés

Kft. ügyfelünk használt személygépkocsit vásárolt tevékenységéhez. A beszerzéskor a kereskedőtől különbözet szerinti adózásról szóló számlát kapott. Szeretné az eszközét értékesíteni. A kérdés az, hogy kell-e az eladáskor áfát felszámítania?

Ilyen esetekben alkalmazható a különbözeti áfa Cikk

Külföldről beszerzett használt autót értékesítheti-e a különbözeti áfa szabályai szerint a kereskedő? Olvasónk kérdésére dr. Kelemen László adószakértő, jogász válaszolt.

Használt cikk áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy alakuló kft. használtcikk-kereskedelemmel kíván foglalkozni, konkrétan használt kerékpárt szerez be EU tagországából magánszemélyektől és cégektől, illetve elképzelhető a belföldi magánszemélyektől való vásárlás is. Különbözeti áfát kíván alkalmazni, és a következő kérdések merültek fel. Különbözeti áfa esetén, ha jól tudjuk, akkor az eladási ár és a vételár különbözete után kell csak az áfát megfizetni. Befolyásolja-e ezt a módszert ha a használt termék EU-ból kerül beszerzésre? Ha cégtől veszi, akkor kell neki a közösségi adószám? Kell A60 bevallást készíteni? Ebben az esetben is csak a különbözet után kell az áfát megfizetni? Külföldi magánszemélytől a vásárlásról, a belföldihez hasonlóan egy adásvételi szerződésünk van. Ez elegendő? Válaszát köszönöm!

Különbözeti áfás számla tartalma Kérdés

Tisztelt Szakértő! Különbözeti áfás használtgépjármű-kereskedő különbözeti áfás gépjármű értékesítéséről kiállított számlájával kapcsolatosan lenne egy kérdésem. Külön-külön sorban fel kell-e tüntetni a mentes tételt, illetve az árrésadózással adózó tételt a számlában, vagy helyes számlakiállítási mód az is, ha egy tételben tünteti fel az eladó az értékesített gépjármű értékét, áfamentesen, és majd a könyvelő a nyilvántartásból kiszámolja a fizetendő áfát? A NAV telefonos ügyfélszolgálatának válasza az volt, hogy az áfatörvény 169-es paragrafusa szerint külön sorban kell feltüntetni a számlán ezen tételeket. Köszönöm válaszát.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Tárgyi eszköz aktiválás

Pölöskei Pálné

adószakértő

Alapítás-átszervezés

Nagy Norbert

adószakértő

Társasházi ingatlan – telek értéke

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 november
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close