15 találat a(z) közösségi szolgáltatásnyújtás cimkére

Alanyi mentesség és közösségi szolgáltatásnyújtás Kérdés

Online számla 3.0 – közösségi szolgáltatásnyújtás – önszámlázással Kérdés

Teljesítés időpontja közösségi szolgáltatásnyújtás esetén az áfabevallásban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem közösségi adószámmal rendelkező egyéni vállalkozó. Fuvarozói tevékenységet végez, amely az esetek nagy többségében Németországban történik, német cégek közötti szállítást végez. Számláját közösségi szolgáltatásnyújtás miatt áfa nélkül állítja ki, a számlán mindig feltünteti a német partner közösségi adószámát is. Ez helyes így? Másik kérdésem az lenne, hogy a teljesítés időpontja, a számla kelte vagy pedig a 45 napos halasztási korlátot figyelembe véve a számla kiegyenlítésének kelte alapján készüljön a közösségi adóbevallás. Melyik havi bevallásban legyen bevallva: - teljesülés időpontjával megegyezővel, - vagy abban az időszakiban, amikor kiegyenlítésre került a számla figyelembe véve a 45 napos korlátot? Köszönettel: Szűcsné

Külföldön végzett rendezvényszervezés áfabesorolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy belföldön egyenes áfás, közösségi adószámmal rendelkező cég Svédországban vállalna rendezvényszervezői tevékenységet, rendezvényen dekorálást, illetve installációt adna bérbe. Kérem, legyen segítségemre, hogy ezekben az esetekben milyen áfatartalmú számlát kell kiállítania, közösségi szolgáltatásnyújtásnak minősül-e? Válaszát köszönöm!

Bérelt személygépkocsi áfa-levonhatósága Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vállalkozási tevékenység érdekében, melyet Szlovákiában nyújt a vállalkozás, személygépkocsit bérel. A szolgáltatás közösségi szolgáltatásnyújtás vállalkozás részére. A kérdésem, hogy a gépkocsi bérleti díjának áfa értékét ebben az esetben is útnyilvántartás alapján a magáncélú és hivatali út arányában tudom levonni? Köszönöm válaszát

Közösségi szolgáltatásnyújtás, igénybevevő közösségi adószám nélkül Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném véleményét kérni az alábbi esetről: belföldi, közösségi adószámmal rendelkező adóalany szolgáltatást nyújt (keresés ptimalizálás) a Dán Nemzeti Rendőrség IT csoportja részére. A dán rendőrség közösségi adószámmal nem rendelkezik. a) A számlát a belföldi adóalany a közösségi szolgáltatásnyújtás szabályai szerint fordított adóval számlázhatja-e ki? Ha igen, az A60-as bevallásban van technikai kód, amivel be tudjuk vallani? b) Export szolgáltatásként számlázhatja-e áfa hatályon kívüli tételként, és az áfabevallásban csak a 91-es sorban jelenik meg az értékesítés? c) Belföldi értékesítésként magyar áfával kellene számláznia? Megtisztelő válaszát előre is köszönöm.

Függ-e az alanyi mentes értékhatár átlépése a közösségi szolgáltatásnyújtás értékétől? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó alanyi mentesként szolgáltatást nyújt magyar, illetve közösségi adóalanyok részére. Utóbbi tekintetében közösségi adószámmal rendelkezik. A törvénynek megfelelően a közösség felé kiállított számlákat havonta '65-ösön és 'A60-ason is lejelentjük. Most lassan elérné a 8 milliós alanyi mentes határt a számlakiállítások tekintetében. Kérdésként felmerült a vállalkozóban – és egy kicsit engem is elbizonytalanított –, hogy vajon azok a számlái, melyeket a közösségi adóalanyai felé állított ki, beleszámítanak-e ebbe az értékhatárba, mivel azon számlák esetében nem alanyi mentesként járt el. Az áfatörvény 188. § (2) bekezdése említi azokat a tételeket, melyeket a 8 milliós határnál nem kell figyelembe venni. Ott nem tér ki ezen szolgáltatásnyújtásokra, de mégis érdekelne az Önök véleménye. Válaszukat előre is köszönöm!

Katás egyéni vállalkozó közösségi szolgáltatásnyújtása Kérdés

Alanyi mentes katás egyéni vállalkozó közösségi adószámmal rendelkezik. Kérdésem: az áfabevallás tekintetében a számla teljesítési időpontjára vagy arra a hónapra kell beadni a bevallást, amikor megkapja a pénzt? Milyen árfolyamon kell szerepeltetni az áfabevallásban, illetve a katás bevételi nyilvántartásban? Köszönöm válaszát!

Egyéni vállalkozó közösségi szolgáltatás nyújtása Kérdés

Tisztelt Szakértő! A 2015. 03. 24-én „Mikor kell szerepeltetni az áfabevallásban?” névtelen szerző által feltett kérdéssel kapcsolatban, melyet Bartha Katalin adószakértő válaszolt meg, az alábbiakban kérném még szíves segítségüket. Egyéni vállalkozó esetében, ha a 60. § nem alkalmazható erre a szolgáltatásnyújtásra, akkor, ha az ellenértéket nem térítik meg például fél évig sem, akkor erre az esetre kell-e/lehet-e alkalmazni a 45 napos szabályt (áfatörvény 61. § (1) a), 61. § (3))? Előfordulhat az, hogy a főszabálytól eltérően nem a teljesítés időszakára vonatkozó áfabevallás időszakában kell szerepeltetni a közösségi szolgáltatásnyújtást, hanem csak a teljesítéstől számított 45. nap lejártát követő napon? Például a teljesítés időpontja 2015. 09. 13. Számla kelte: 2015. 09. 15. Fizetési határidő: 2015. 09. 23. Mikor kell az áfabevallásban szerepeltetni a számlát, ha havi áfabevalló/ha negyedéves áfabevalló? 1. eset: a számlát 2015. 12. 31-ig egyáltalán nem fizették ki; 2. eset: a számlából 2015. 10. 19-én részteljesítés volt (tehát maradt a számlából még tartozás). Köszönöm.

Közösség területén lévő rendezvényre jegy értékesítése Kérdés

Magyarországi székhelyű cég közösség területén megrendezésre kerülő eseményekre (sport és koncert) vásárolna jegyeket, amiket elsődlegesen nem adóalany részére értékesítene (de előfordulna, hogy adóalanynak is) Magyarországon. A jegyek átadása nem itthon történne, hanem az esemény helyszínén. A cég, ha igény van rá, akkor repülőjegyet és szállást is vásárolna nem adóalany részére, amit továbbszámlázna felé. Ezeket nem csomagban nyújtaná, hanem mindent külön számlázna ki. Mind a jegy, mind a kapcsolódó szolgáltatások értékesítése közvetítői díj fejében történne. Amennyiben a rendezvény helyszíne az EU-ban van, akkor ebben az esetben a teljesítés helye is az EU a fenti ügyletek esetében. Ezt úgy értelmezzük, hogy a közösség területén lévő rendezvények jegyeinek értékesítése az áfatörvény területi hatályán kívül esik, tehát áfát sem a jegyre, sem a kapcsolódó szolgáltatásokra (repülőjegy, szállás) nem kell felszámítanunk. Helyes-e a fenti értelmezésünk abban az esetben, ha a rendezvény EU-s tagállamban kerül megrendezésre, a jegyeket értékesítő EU-s tagállamban nyilvántartásba vett az adóalany, és a részünkre kibocsátott számlája a saját országában érvényes áfamértéket tartalmazza? Amennyiben a teljesítés helye az EU tagállama, és akár adóalanynak, akár nem adóalanynak értékesítünk, és a számla áfaszempontból területi hatályon kívüli, mit kell tennünk? Be kell jelentkeznünk az adott EU-tagállamba? Mi módon kell ilyen esetben eljárni?

Közösségi szolgáltatásnyújtás jelentése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Pénzforgalmi áfás egyéni vállalkozó fuvarozó tevékenységet végez. Átutalásos számlákat állít ki, többnyire 60 napos fizetési határidővel. Kérdésem az lenne. hogy a közösségi szolgáltatásokat mikor jelentem: a számlán feltüntetett teljesítési idő hónapjában vagy abban a hónapban, amikor megkapja a pénzt, mivel az áfabevallásban akkor szerepel, amikor a számlát kifizetik? Köszönettel: Cs. Éva

Közösségi megrendelés Kérdés

Magyarországi fordított adózás alá tartozó beruházás kivitelezője egy közösségi tagállamban nyílvántartásba vett adóalany, az ő alvállakozója a mi társaságunk. A kiállítandó számlánk tartalmaz-e áfát? Üdvözlettel: Pauer József

Közösségi szolgáltatás áfa Kérdés

Tisztelt Tanácsadók! Segítségüket szeretném kérni az alábbi témában: közösségi adószámmal rendelkező magyar kft. közösségi adószámmal rendelkező írországi cégnek nyújt SAP consulting services szolgáltatást, Írországban, havi rendszerességgel, a teljesítés helye Írország. A szolgáltatásról euróban kiállított számlát terheli-e áfafizetési kötelezettség Magyarországon? A szolgáltatást nyújtó Írországi tartózkodása alatt, és a kiutazáshoz kapcsolódóan felmerülő költségeket (taxi, repülőjegy, hotelszámla), terheli-e Magyarországon áfafizetési, bevallási kötelezettség? Köszönöm szíves tájékoztatásukat. Üdvözlettel: Gengeliczky Jánosné, Czky Kft.

Közösségi szolgáltatásnyújtás EVA/AM/KATA összehasonlítás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítségét szeretném kérni. Jelenleg evás egyéni vállalkozó 40 órás munkaviszony mellett 2014-ben az áfatörvény 46. §-ába tartozó üzletviteli tanácsadást végezne határon túl (Ausztriába), közösségi adószámos vállalkozásnak, és magánszemélyeknek is, akik nem rendelkeznek közösségi adószámmal. Várhatóan az éves bevétel nem haladja meg a 6 millió forintot, viszont a nagy része közösségi szolgáltatásnyújtás lesz. A gondolatmenetünk jó? 1) Marad evás. Kötelező közösségi adószámot kérnie. A számla után 37 százalék evát fizet (plusz negyedévente járulék)ot. Mit ír a számlára, ha a másik félnek van közösségi adószáma? „Fordított adózás”? Ha nincs, akkor áfát tartalmazó számlát állít ki? 2) Alanyi adómentességet választ. Kötelező közösségi adószámot kérnie. Ekkor „fordított adózás”, ha van a másik félnek közösségi adószáma. Amennyiben nincs, akkor AM? És regisztráció külföldön? 3) Katás és AM: nem járhat el alanyi adómentesként: Fordított adózás, ha közösségi adószáma van a másik félnek. Amennyiben nincs, akkor AM-es számlát állít ki, vagy áfásat? Kötelező a közösségi adószám mindegyik esetben +” kisadózót” jelölni? 4) Katás és áfakörös: fordított adózás, ha közösségi adószáma van a másik félnek, nincs közösségi adószáma a másik félnek, akkor áfás számlát állít ki. Kötelező a közösségi adószám mindkét esetben. Gazdasági célú letelepedés nélkül, ha az ottani jogszabályi előírások alapján szükségessé válhat az adóalanykénti regisztráció azért, mert az adott országban a forgalmi adót az egyenes adózás szabályai szerint kell megfizetni az adott ügylet kapcsán. A felsorolt esetekben mikor kell külfölfön bejelentkezni? Segítségét nagyon köszönöm!

AM közösségi szolgáltatásnyújtás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alábbiakban szeretném megerősítését,segítségét kérni:Amennyiben az alanyi mentes egyéni vállalkozó ,aki rendelkezik közösségi adószámmal1)egy másik Közösségi tagállamban közösségi adószámos adóalany részére nyújt szolgáltatást, akkor az áfa területi hatályán kívüli, azaz „fordított adózást „ kell ráírnia a számlára, és be kell adnia a 13A60-as és 1365-ös bevallást.2)hogyha a szolgáltatás igénybevevője nem rendelkezik közösségi adószámmal, akkor AM-et ír rá a számlára, bevallási kötelezettség nincsen ezzel kapcsolatban.3) Milyen esetben lenne szükség adószámot kérnie a külföldi adóhatóságtól?A tevékenység Film-, video-, televízióműsor-gyártás, és utómunkálatai. Köszönettel, Róbert

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Nyelvtanfolyam adózása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Repülőjegy kifizetése munkavállalónak

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close