185 találat a(z) közösségi adószám cimkére

Kataalany szolgáltatásnyújtása külföldi adóalany magyarországi kereskedelmi képviselete felé Kérdés

Tisztelt Cím! Az lenne a kérdésünk, hogy áfabevallás tekintetében közösségi adóalany felé történő szolgáltatásnyújtásnak minősül-e az, ha ő egy közösségi adóalanynak a magyarországi kereskedelmi képviselete (van itthoni adószáma) felé teljesít szolgáltatást, mármint, hogy szükséges-e megkérni a közösségi adószámot a katás egyéni vállalkozónak (aki amúgy alanyi mentes) és beadni a havi áfabevallásokat (91. sor tájékoztató adatként)? Köszönettel

Közösségen belüli termékértékesítés Kérdés

Magyarországi cég Luxemburgban bejegyzett cégnek értékesít árut. A luxemburgi cégnek van regisztrált magyar közösségi adószáma. A VIES lekérdezés is megerősíti a magyar közösségi adószám érvényességét. Az eladott termék igazoltan elhagyja Magyarország területét. Számlázáskor a luxemburgi cég azt kérte, hogy mivel rendelkezik közösségi adószámmal – bár az magyar – és a termék elhagyja az országot, közösségen belüli értékesítésként, áfa nélkül számlázzon neki a magyar cég. Helyesen jár el a magyar cég, ha ilyen módon számláz? Köszönettel:

Pénzforgalmibankszámla-nyitási kötelezettség Kérdés

Alanyi mentes, katás, közösségi adószámmal rendelkező egyéni vállalkozónak kötelező-e pénzforgalmi bankszámlát nyitnia vagy használhatja a saját fizetési bankszámláját? Kizárólag közzösségen belül és harmadik országba értékesít az áfatörvény 37. § (1) szerinti áfa területi hatályán kívüli szolgáltatást. Az áfatörvény szerint: 193. § (1) Az adóalany az alanyi adómentesség időszakában nem járhat el alanyi adómentes minőségében a külföldön teljesített szolgáltatásnyújtása esetében. A fenti törvény hatással van-e a pénzforgalmibankszámla-nyitási kötelezettségre?

Közösségen belüli értékesítés magánszemélynek Kérdés

Tisztelt Cím! Mentes az adó alól a közösségen belüli termékértékesítés magánszemély részére? Cégünk lovakat értékesítene Romániába, de a partner nem rendelkezik közösségi adószámmal, mivel magánszemély. Ha igen, akkor ebben az esetben is CMR-rel kell bizonyítani, hogy a termék közösségen belülre került? Köszönöm.

Szálláshely-szolgáltatás Kérdés

Egyesületünk alanyi adómentes. Szálláshely-szolgáltatást is végzünk. A szálláshely belföldön van. Most igény lenne egy szlovák cég részéről az alkalmazottai elszállásolására, huzamosabb ideig. Kérdésem, hogy szükséges a közösségi adószám kiváltása és bármiféle adózási kötelezettség keletkezik-e a szolgáltatásnyújtással kapcsolatban (áfabevallás, összesítő jelentés)? Köszönettel várom válaszát.

Új információs füzetek a NAV honlapján Cikk

Új információs füzeteket jelentetett meg a 2018-ban alkalmazandó szabályokról több témakörben a NAV.

Szolgáltatásnyújtás közösségen belül Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alanyi mentes egyéni vállalkozó szolgáltatást nyújt külföldi vállalkozónak. Sem a szolgáltatás nyújtójának, sem a szolgáltatást igénybe vevőnek nincs közösségi adószáma. Helyesen jár-e el, ha a szolgáltatás nyújtója a számlát alanyi minőségében állítja ki? Köszönettel válaszukat!

Import használt személygépkocsi bt.-nek Kérdés

Betéti társaság közösségi adószámmal rendelkezik, áfaalany. Használt személygépkocsit szerez be Németországból. A beszerzést igazoló számlán 19 százalékos áfa került feltüntetésre, a bt. közösségi adószám nincs a számlán. (Csak a bt. neve és az ügyvezető neve került feltüntetésre, közösségi adószám nem szerepel.) Magyarországon terheli-e áfafizetési kötelezettség? Az áfabevallásban szerepeltetni kell-e a behozott gépkocsi értékét és milyen összegben?

Számlázás harmadik országban II. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Köszönöm a válaszát. Abban az esetben mi a teendő, ha a szingapúri cégnek nincs közösségi adószáma? Ilyen esetben hogyan állítom ki a számlát? Előre is köszönöm!

Katás alanyi mentes egyéni vállakozó – külföldi szolgáltatásnyújtás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem a következő lenne: Alanyi mentes, katás egyéni vállalkozó ausztriai cégnek szolgáltatást nyújt. Kell valamelyik félnek áfát fizetnie, ha itthon vagy külföldön van a teljesítés helye? Kötelező-e a közösségi adószám? Köszönettel: Márti

Airbnb és a közösségi adószám Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alanyi adómentes magánszemély az airbnb-rendszer segítségével adja ki a lakását. Az airbnb ezért jutalékszámlát állít ki. A kérdés az, hogy kötelező-e a magánszemélynek közösségi adószámot kérnie? Ha kell kérnie, akkor utána minden hónapban be kell vallania és fizetni a közösségi szolgáltatás igénybevétele után az áfát? Illetve A60-as adatszolgáltatást is kell küldenie minden hónapban? Hol írja le ezt egyértelműen a törvény, hogy kell-e közösségi adószám vagy sem? Válaszát előre is köszönöm! Bereczky Réka

Szolgáltatásnyújtás – közösségi adószám Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyar kft. egy német adóalanynak (kft.-nek) végez Magyarországon szolgáltatást. A szolgáltatás számítógépes programozás, szoftverfejlesztés, egyéb számítástechnikai tevékenység. Mindketten rendelkeznek közösségi adószámmal. Ebben az esetben a szolgáltatást áfamentesen kell leszámlázni? Azaz közösségi szolgáltatásról van szó, és a megrendelőnek kell az áfát megfizetnie? Köszönöm!

Alanyi áfamentes főállású katás egyéni vállalkozó horvátországi megrendelésre dolgozik Kérdés

Tisztelt Szakértő! Most szeretnék katás alanyi áfamentes egyéni vállalkozást indítani, főállású egyéni vállalkozás keretében. Tevékenységem mezőgazdasági szolgáltatás nyújtása (állattartáshoz kapcsolódó tevékenységek ellátása), jövőbeni megrendelőim részben magyarországi állattartó üzemek, részben Horvátországon bejegyzett, helyileg ott működő üzem lenne. Ez utóbbi esetben havonta egyszer (ez pár napot venne igénybe) kellene a szerződésben vállalt állattartási feladatomat ellátni ott helyben a horvát megrendelő horvátországi telephelyén. Kérdésem: ezt a horvát területen végzett feladatot elláthatom-e a magyar adószám birtokában, vagy a Horvátországban végzett tevékenységre horvát adószámot kell-e kérnem? Ha elláthatom a magyar adószám birtokában, akkor célszerű-e vagy kötelező-e közösségi adószámot kérni (a várható bevétel havonta 80 000 forint körül alakulna, ami évi 1 millió forint bevételt jelent)? Ha kötelező, akkor a partnernek is kell-e ilyen közösségi adószámmal rendelkezni? A számla kiállításnál mire kell figyelnem? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel:B.B É.

NIP szám Kérdés

Egyéni vállalkozó katás, Lengyelországba számláz egy webes szolgáltatást. A cégnek nincs közösségi adószáma, csak a számlán egy NIP számnak nevezett 10 számjegyű azonosító. Mit kell tennem ezzel a számlával, hogy történik a bevallása? Válaszát előre is köszönöm!

Szolgáltatás áfája Romániában Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem a következő: Kulturális szolgáltatást (előadás) nyújt egy magyar kft., áfabevalló. A megrendelő romániai alapítvány. Az előadás helyszíne (teljesítés helye) Románia. Információim szerint a romániai civil szervezetek nem kapnak EU-s adószámot, nem fizetnek áfát. Ebben az esetben hogyan kell kiállítania a számlát az előadásról a magyar kft.-nek? 1. Felszámítva a magyar 27 százalékos áfát, vagy 2. áfamentesen, és ráírva a számlára, hogy az áfa fizetésére a vevő köteles, vagy 3. valahogy egészen másképp? Köszönöm válaszát! P.Zs.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Gyesről visszatérő munkavállaló szabadsága részmunkaidőnél

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Csedre jogosultság

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Lejáró gyed veszélyhelyzetben

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 december
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close