8 találat a(z) járulékos költség cimkére

Járulékos költség megtérítésének áfatartalma Kérdés

Kft. ingatlana kisajátításra került, a határozat értelmében kártalanítási összeg és járulékos költségmegtérítés került megállapításra. A kft. az ingatlanértékesítés vonatkozásában a 86. § (1) bekezdésének l) pontja szerinti adókötelessé tételt választotta. Kérdésem jelen esetben, hogy a járulékos költség megtérítéseként kapott összeg is tartalmazza az áfát, vagy az adómentes?

Ingatlanbérlés – járulékos költségek Kérdés

Egy társaság ingatlant bérel egy belföldi adóalanytól (kft.) áfásan. A bérbeadó a bérleti díjon felül, külön számlán kiszámlázza szintén áfásan a bérlemény "járulékos" költségeit, de nem beépítve azt a bérleti díjba, hanem pl. továbbszámlázott szolgáltatás, építményadó, épületüzemeltetési díj stb. Az Áfa tv. szerint mint járulékos költségek ezek is áfásan merülnek fel, de helyesen jár-e el a bérbeadó, hogy ezeket a díjakat nem építi bele az ingatlan bérleti díjába, hanem külön számlát állít ki róla? Hogyan kell könyvelni ezeket a költségeket? A bérleti díj "részeként" az 522-es főkönyvi számon, vagy ahová egyébként kellene besorolni, ha azt mi közvetlenül fizetnénk (pl. biztosítás 533, építményadó 86721 stb.)?

Sportrendezvény 2. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi probléma megoldásához kérjük a segítségét: Egyik ügyfelünk Magyarország területén belül egy sportrendezvényt szervez, a rendezvény egy játékos sportvetélkedőről szól. A játék Magyarországon belül különböző helyszíneken zajlik. A rendezvényre a résztvevők nevezési díjjal tudnak jelentkezni (összege: 200 000 Ft), amely tartalmazza a rendezvénnyel kapcsolatos összes költséget (szállás, borkóstolás, különböző feladatok teljesítése, étel-ital, 10 000 Ft értékben voucherszolgáltatás), amelyet a rendezvény ideje alatt a versenyző a kijelölt állomáshelyeken levásárolhat). A nevezési díj, amit a résztvevők fizetnek, tartalmában nem a rendezvényre (sport) való belépést biztosítja, hanem a részvételt. A résztvevő csapatok komplex szolgáltatást vesznek igénybe, tehát a résztvevők maguk a játékosok. A rendezvény nem kimondottan sportvetélkedő, mivel a csapatok az ország különböző területeit járják be több napon keresztül, ahol logikai és sportjátékokban vesznek részt. A rendezvényen való részvételt biztosítja a nevezési díj, belépőjegyet nem szednek, a rendezvény zártkörű, nézők nincsenek. Kérdésünk: A számlán részvételi díj kerül feltüntetésre mind a belföldi, mind a közösségi adóalanyok részére, a részvételi díjon felül a számlán szerepel, hogy közvetített szolgáltatást is tartalmaz, mint például étel-ital szolgáltatás. Kérdésünk, hogy ebben az esetben az étel-ital szolgáltatás felveszi-e a főtevékenység áfáját, mint járulékos költség?

Járulékos költségek továbbszámlázása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdéssel fordulok Önökhöz: Egyik ügyfelünk telekommunikációs szolgáltatásnyújtással foglalkozik és ehhez kapcsolódó egyéb járulékos költségeket is tovább számláz az ügyfeleinek. Azt szeretném kérdezni, hogy a továbbszámlázott szolgáltatásokat milyen áfakulccsal kell számlázni? Ügyfelünk a beérkezett számla alapján számlázza tovább a szolgáltatást ügyfelei részére. Ilyen szolgáltatások például: - Fizetési felszólítási eljárás díja (beérkező számlán áfa hatályán kívüli tételként szerepel, ezt tovább számlázná) - Postaköltség (a Magyar Posta által feladott levélküldemény is áfakörön kívüli tétel, ezt tovább számlázná) - Biztosítási díj (a beérkező számlán áfa hatályán kívüli tételként szerepel, ezt tovább számlázná) - Ötös lottó, lottó (Beérkező számlán áfa hatályán kívüli tételként szerepel, ezt tovább számlázná), Segítségüket előre is köszönöm szépen!

Tárolási díj – közvetített szolgáltatás vagy járulékos költség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk gabonát vásárol termelő cégtől, tulajdonátruházó nyilatkozattal, számla kifizetésével a tulajdonunkba kerül az áru, viszont ekkor még nem hozzuk el, ott tároljuk. Eltelik néhány hét, majd amikor elhozzuk az árut, a termelő kiszámláz tárolási díjat az árun felül (szerződés szerint). Első kérdésem: a tárolási díjat jogosan számlázza-e áfa felszámításával, vagy mint járulékos költség fordítottan áfázik. Következő lépésben az árut EU tagországba értékesítjük, a tárolási díjat is kiszámlázzuk (szerződés szerint). Második kérdésem: helyesen járunk-e el, ha a tárolási díjat egyazon számlán, de külön sorban tüntetjük fel mint tárolási díj, és mint járulékos költség, EU termékértékesítés áfa jogcím alatt számlázzuk a tárolási díjat is. Természetesen ebben az esetben nem tüntetjük fel a számlán a közvetített szolgáltatás megnevezést. Köszönettel, Hornyák Edina

Járulékos díj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésre szeretnék választ kapni Öntől. Fordított áfa hatálya alá tartozik az építőipari kivitelezési munka. A szerződésben vállalták a tervezési munka elvégzését is. A számlában külön feltüntetik a tervezés díját és az építőipari szolgáltatást. Ebben az esetben az áfatörvény 70. § (1) bek. b) pontja alkalmazható-e, azaz fordított áfával számlázandó a tervezés is? Vagy a tervezést 27 százalékos áfával kell kiszámlázni? Köszönettel: Nagy Magdolna

Közvetített szolgáltatások az áfatörvény tükrében Cikk

Adóhatósági és bírói gyakorlat sajnos számtalanszor bizonyította, hogy a közvetített szolgáltatásokra az általános forgalmi adó törvény szerint is érdemes és fontos odafigyelni.

Áfamentes szolgáltatás továbbszámlázása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném megkérdezni, hogy ügyvédi iroda közjegyzői hitelesítést számláz tovább, áfamentesen teheti-e? Az ügyvédi megbízási szerződésben szerepel, hogy ezen díjakat a megbízó fizeti. Járulékos költségnek (és így áfásnak) kell-e tekinteni minden esetben (külön megbízás, külön számla esetleg)? Köszönettel: Papp Éva

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Gyesről visszatérő munkavállaló szabadsága részmunkaidőnél

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Csedre jogosultság

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Lejáró gyed veszélyhelyzetben

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 december
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close