10 találat a(z) ingatlanapport cimkére

Kapcsolt vállalkozás, ingatlanapport Kérdés

Ingatlanapport Kérdés

Tisztelt Szakkértő! Ha egy cég apportál egy másik cégbe az alábbi besorolású ingatlant: o raktár, o üzlethelység, o iroda, o egyéb helyiség, o kivett lakóház, udvar, o kivett lakóház, udvar, üzem, akkor az apportáló cégnél keletkezik-e áfafizetési kötelezettség? Az ingatlanértékesítés esetében a cég az adómentesség helyett az általános szabályok szerinti adókötelessé tételt választotta, mely szerepel a törzsadataiban is. Előre is köszönöm a válaszukat.

Gazdasági társaság ingatlanapportjának illetéke Kérdés

Tisztelt Szakértő! Gazdasági társaság a tulajdonában álló ingatlant apportálná egy 100 százalékban a tulajdonában álló új gazdasági társaságba. Kérdésem az lenne, hogy ilyenkor keletkezik-e illetékfizetési kötelezettség? Köszönöm válaszát.

Ingatlan apportálása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Újonnan induló vállalkozás tulajdonosa a tulajdonában álló ingatlant szeretné törzstőkeként apportálni. Ezzel kapcsolatban az alábbiak a kérdéseim: – új vállalkozás esetén kell-e az apport után illetéket fizetni? Mi a mértéke? – kell-e a magánszemélynek személyi jövedelemadót fizetni? – a vállalkozás főtevékenysége ingatlan adás-vétel lenne. Mi van akkor, ha az apportált ingatlant a vállalkozás értékesíti? Van-e erre vonatkozóan különös szabály? – áfás-e a tevékenység? Válaszát előre is köszönöm!

Ingatlanapport alapítványtól Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik ügyfelem egy nem áfaalany és nem társasági adóalany alapítvány, ami két ingatlannal rendelkezik. Az ingatlanokat apportálná egy újonnan alapítandó építőipari kft.-be. A kérdésem az, hogy ilyen esetben az alapítványra mennyiben vonatkoznak más szabályok a gazdasági társaságokhoz képest? Milyen adófizetési kötelezettségei keletkeznek, ha a könyv szerinti értéknél magasabb értéken kerülnek be az ingatlanok az új kft.-be? Számomra azért jelent nehézséget a kérdés, mert eddig nem volt áfaalany és nem tartozik a társasági adó törvény hatálya alá sem. Az ingatlanok az alapítvány tulajdona, nem magánszemélyhez köthetők. Tevékenységi körei között nem szerepel az ingatlan-adásvétel. Az ügyletet befolyásolja-e az, hogy az alapítvány kuratóriumi elnöke lesz az egyik tulajdonos az új kft.-ben?

Ázsiós tőkeemelés apportból és az apport értékesítése Kérdés

Az ázsiós tőkeemelés magánszemély (új) tagtól kft. részére történne, ingatlanapport formájában, tehát a tőkeemelés üzletrészvásárlással együtt történne (új magánszemély tag kerül be). Az ingatlanapportot a vállalkozás értékesíteni fogja, ezért tőkeleszállítást szeretne ezzel egyidőben megvalósítani a cég. Az ingatlanapport kapcsán merül-e fel az áfán felül adófizetési kötelezettsége a cégnek? A tőkekivonás miként történhet meg (a régi és az új tagokat hogyan érinti)? (Úgy tudom, hogy a saját tőke részeit arányosan csökkentve lehet csak kivonni, de ez esetben a régi tagok kapcsán nem jelent ez gondot?) Az üzletrészvásárlás mely része számít igazolt költségnek, ami csökkenti majd a kivont jövedelem adóköteles bevételét a tagnak, és mely részét kell biztosan leadóznia (jegyzett tőkének, tőketartaléknak van szerepe)?

Ingatlanapport II. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Előző, azonos című kérdésemhez kapot válasz azon részéhez kapcsolódva, mely szerint "Ingatlan apportálása esetén az ingatlan értékesítésének megfelelő módon számított adóköteles jövedelemre kell a személyi jövedelemadót megfizetni" az lenne a kérdésem, hogy ha a magánszemély a 10 éve megszerzett ingatlanát adja apportba, akkor az szja-törvény 62. § (4) pontja miatt mentesül-e az szja fizetése alól? Válaszát előre is köszönöm!

Ingatlanapport Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magánszemélyként egy 10 éve örökölt lakóingatlanomat 50%-ban saját tulajdonomban lévő cégembe (belföldön nyilvántartásba vett adóalany) szeretném tőkeemeléssel apportként bevinni. Az ingatlan a kft. székhelye lesz, valamint egy részét (nem főtevékenységként) bérbe adja egy szintén 50%-ban saját tulajdonú másik kft.-nek. A kérdésem egyrészről az, hogy amennyiben ezt megteszem, milyen fizetési kötelezettségem keletkezik magánszemélyként (szja, eho, stb). A hagyatéki végzésben az ingatlan értéke 10 millió Ft, az apport értéke 15 millió Ft lenne. Az ügylet kapcsán milyen fizetési kötelezettségei keletkeznek a kft.-nek? Kell-e visszterhes vagyonátruházási illetéket fizetni az apportba kapott ingatlan után, ha igen, milyen mértékben? Valamint keletkezik-e áfafizetési kötelezettsége a kft.-nek? Válaszát előre is köszönöm!

Illetékfizetési kötelezettség Kérdés

Ingatlanvagyonnak gazdasági társaságba történő apportálása illetékfizetési kötelezettségével kapcsolatban szeretném állásfoglalásukat kérni. Ügyfelem ingatlanvagyonát kívánja egyszemélyes gazdasági társaságába apportálni törzstőkeemelés útján, amelynek ő a tulajdonosa 100%-ban. Kérdésem: illetékfizetési kötelezettség keletkezik-e, ha a magánszemély ingatlanát a fenti gazdasági társaságba apportálja, melynek fő tevékenységi köre saját tulajdonú, bérelt ingatlan bérbeadása, üzemeltetése vagy saját tulajdonú ingatlan adásvétele? Ez a társaság és annak egyszemélyes tulajdonosa a Tao. törvény 4. § 23. pont a)-e) alatti kapcsolt vállalkozásnak minősül-e az Itv. 26. § (1) t) pontja szerint?

Fordított áfás számla áfájának elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy gazdasági társaság tulajdonosa ingatlant apportál a gazdasági társaságban. Az áfatörvény alapján nem áfamentes az apport. A tulajdonos a törvény előírásai alapján áfakötelessé tette az ingatlan-értékesítési tevékenységét. Az apportról a tulajdonos gazdasági társaságnak számlát állít ki fordított áfásan. A kérdésem arra irányulna, hogy mivel az ingatlan lakóingatlan, így áfa evonási jog nem illeti meg az ingatlant kapó gazdasági társaságot. A fordított adózás miatt fizetendő adója keletkezik. A le nem vonható áfa ebben az esetben a bekerülési értékét növeli, vagy egyéb ráfordítás között számolandó el? Köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

féltestvér ajándékozási illetéke

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Kedvezményezett átalakulás, plusz jegyzett tőke

Pölöskei Pálné

adószakértő

Importáfa

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 június
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close