65 találat a(z) háziorvos cimkére

Korlátozhatjuk és meg is tilthatjuk egészségügyi adataink kezelését Cikk

A háziorvosnak 2018. július 1-jétől fokozatosan fel kell töltenie az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térbe betegei adatait. Ezek között olyanok is szerepelhetnek, mint például a páciens keresőtevékenysége, mentális állapota, vagy a 14 év feletti gyermekek szexuális élete.

Ügyeleti díj számlázása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Háziorvos 24 órás ügyeletet tartott azon a hétvégén, amikor az óraátállításra sor került. Jogosan számlázza-e a 25 órára eső díjat, mivel így 1 órával többet kellett az ügyeleten töltenie? Tavasszal az óra visszaállításánál ilyen esetben akkor 23 órát lehet csak számlázni? Válaszukat köszönöm. Némethné T. Krisztina

OEP-finanszírozott, háziorvos tevékenységű kft. osztaléka Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kizárólag háziorvosi tevékenységet végző kft. tagjai a nyereségből vehetnek-e fel osztalékot? Van-e bármilyen ezt tiltó rendelkezés?

Tárgyi adómentes egyéni vállalkozó számlázása az EU-ba Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy háziorvos, aki tárgyi adómentes szolgáltatást végez. Ezentúl kutatási tevékenységet is végez itt Magyarországon, amiről a számlát US dollárban állítja ki. A vevő román cég, EU-adószámmal. Kérdésem az, hogy ebben az esetben ki és hogyan állítja ki a számlát? A számlára rá kell írni, hogy "az áfatörvény területi hatályán kívül"? A számlán mind a dollár-, mind pedig a forintösszegnek szerepelnie kell? Köszönöm a válaszát.

Új adózási szabályok a praxisjog értékesítésére Cikk

Az orvosi praxisjog értékesítéséből származó jövedelem adózási szabályait is változtak a nemrégiben elfogadott legújabb adótörvény-módosítási csomagban.

Hamarosan nem kell receptért orvoshoz menni Cikk

Az e-egészségügyi szolgáltatási rendszerben nem lesz szükség arra, hogy valaki elmenjen a rendelőbe gyógyszer felíratni – ecsetelte Ónodi-Szűcs Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egészségügyért felelős államtitkára az M1 aktuális csatornán.

Szochokedvezmény Kérdés

Azt szeretném megkérdezni, hogy vállalkozó háziorvos 55 év feletti munkavállalójára vehet-e igénybe szociálishozzájárulásiadó-kedvezményt?

OEP-finanszírozás-e, ha azt az önkormányzat utalja át? Kérdés

Két háziorvosi körzet működik egy épületben. Az egyik háziorvos meghalt, és a körzetének ellátását a másik orvos vette át, melyről később szerződés jött létre az orvos és az OEP között, és ma már a körzet finanszírozását az OEP látja el. Viszont a kezdeti két hónapban az önkormányzat –mint az ellátásra kötelezett – utalta át az OEP-finanszírozási díjat. A kérdés: az önkormányzat által utalt finanszírozás OEP-finanszírozásnak minősül-e, és mentes-e a szakképzési hozzájárulás alól, vagy sem?

Útnyilvántartás Kérdés

Háziorvosi bt. rendelkezik személygépkocsival, mely után a mentességi rendelkezéseknek megfelelően nem keletkezik cégautóadó-fizetési kötelezettsége. Kell-e útnyilvántartást vezetnie?

Tárgyi adómentes tevékenység Kérdés

Egyéni katás vállalkozás foglalkozás egészségügyi ellátást és háziorvosi ügyeleti ellátást végez. Ez a tevékenysége az áfatörvény 85. § (1) bekezdésébe tartozó adó alóli mentes tevékenységnek minősül? Szíves válaszukat várva, tisztelettel: Szabó Istvánné

Háziorvos egyéb tevékenységének áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Azzal kapcsolatban kérném válaszát, hogy amennyiben egy háziorvos az alap háziorvosi tevékenysége mellett fegyverviselési engedélyhez és jogosítványhoz egészségügyi alkalmassági vizsgálatot is végez időnként, akkor az alkalmassági vizsgálatot mentesen vagy áfásan kell számláznia? Az alap háziorvosi tevékenysége az OEP által támogatott, és a közérdekű jellege miatt mentesen számlázza. A háziorvos alanyi adómentességet nem választott. Kérem, hogy válaszolja meg a kérdést foglalkozás-egészségügyi szolgáltatóra (üzemorvos) vonatkoztatva is. Köszönöm előre is a válaszát! Üdvözlettel.

Nekik nem kell januártól cégautóadót fizetniük Cikk

Számos ponton módosultak január elsejétől a gépjárműadóról szóló 1991. évi LXXXII. törvény (Gjt.) cégautóadóra vonatkozó rendelkezései.

Áfamentesség választása háziorvos egyéb bevételei vonatkozásában Kérdés

Tisztelt Szakértő! Amennyiben egy háziorvosi kft.-nek (amelynek ezen bevétele a tevékenység jellegére tekintettel adómentes) más, áfa szempontjából adóköteles bevételei is vannak, de azok összege egészen minimális, választhatja-e a cég az adómentességet, és ha igen, a bejelentő lapon a tevékenység jellegére kell hivatkozni, vagy pedig az alanyi adómentesség választását kell bejelölni?

Katás vállalkozó háziorvos Kérdés

Nyugdíjas egyéni vállalkozó háziorvosnak csak az OEP-től van bevétele. A kapott bevétel meghaladja a 12 millió forintot. Választhatja-e a katát? Havi 25 000 forintos adóval, és a 12 millió forint feletti 40 százalékos fizetési kötelezettséggel? Köszönöm.

Háziorvos személygépkocsi-vásárlása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Háziorvos egyéni vállalkozónak már van egy cégben lévő, régi, cégautója, nullás nettó értéken. Szeretne új személygépkocsit vásárolni, lízingelni. Több kérdés lenne: vásárolhat-e második személygépkocsit, vagy előbb el kell adnia a korábbit? Az újnál milyen lízinget válasszon, melyik előnyösebb számára? Értékcsökkenést számolhat-e el, és mennyit? Ha lehet két gépkocsija, két autóra kell cégautóadót fizetni? Egyáltalán mire ügyeljünk a második autó megvásárlásánál? Várom mielőbbi válaszát, mert még az idén szeretné a beszerzést.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Gyesről visszatérő kismama

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Vám alanya

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Súlyadó forgalomból kivont tehergépjármű esetén

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close