4 találat a(z) házas cimkére

Közszolgák felmentése és szabadsága: új hátrányok és előnyök Cikk

2019. március 2-ától kell alkalmazni a kormányzati igazgatásról szóló 2018. évi CXXV. törvényt, amely kapcsán többször is elhangzott, hogy a kormányzati tisztségviselőknek nőtt a munkaideje és csökkent a szabadsága. Kevésbé esett szó azonban a tisztviselők felmentéséről, amely kiszolgáltatott helyzetbe hozhatja a kormánytisztviselőket. Csökkent az alapszabadság is, ugyanakkor a házasok, illetve gyermekes tisztviselők szabadsága növekedett. Az alábbi cikkben a fenti törvény ezen két új szabályát ismertetjük.

Csok új lakásra: méretek, összegek, feltételek és szankciók Cikk

Nem kaphat akárki akármilyen lakásra csok-ot, bőven akadnak kizáró okok, ráadásul a támogatást követő évtizedre is elköteleződést várnak a támogatottaktól. Meghiúsulás esetén szigorú a büntetés.

Adómentes lakáscélú támogatás egyedülállónak vagy nem családosnak Kérdés

Adhat-e a munkáltató a cég egyedülálló, vagy nem "családos" alkalmazottjának adómentesen lakáscélú támogatást? Az Szja törvény I. melléklet 2.7. pontjában szó nincs arról, hogy csak olyan alkalmazottnak lehetne adni adómentesen lakáscélú felhasználásra juttatást, aki "családos". Viszont a NAV által kiadott közleményben a méltányolható lakásigény taglalásakor már "együttköltöző családtagokról" van szó, visszautalva a 12/2001-es kormányrendeletre. De ugyanez a probléma vetődik fel akkor, ha nem "család" költözik abba a lakásba, amit az alkalmazott vesz meg a munkáltató támogatásával, hanem mondjuk együttélő, nem házas, nem bejegyzett élettársak, vagy csak egy "barát" vagy "barátnő". Az egyedülállóra vagy a nem "családi" kapcsolatra nem vonatkozik a lakáscélú támogatás adómentessége?

Visszaélhetnek a családi kedvezménnyel, ha módosítják a szabályt Cikk

Az élettársaknak, a jelenlegi gyakorlat szerint, kevesebb családi kedvezmény jár három gyerek után, mintha házasok volnának. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) e helyzeten jogszabály-módosítással változtatna. Csakhogy a tervezett módosítás újabb aggályokat vet fel: az egy háztartásban élő, de házasságot nem kötő szülők - szakértők szerint - visszaélhetnek az új szabállyal.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Tűzifa adómentessége

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Tárgyi adómentes szolgáltatás

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 október
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs