35 találat a(z) gépkocsivásárlás cimkére

Üzleti célra vásárolt személygépjármű áfájának visszaigénylése Cikk

Pénzügyi szolgáltatást végző kft. nyílt végű pénzügyi lízinggel szeretne vásárolni személygépjárművet, üzleti célra. Visszaigényelhető-e az áfa, és milyen mértékben, ha a vállalkozás tárgyi adómentes, és a legtöbb számláját áfamentesen állítja ki (áfaarányosítást alkalmaz)? – kérdezte olvasónk. Nagy Norbert adószakértő válaszolt.

Személygépkocsi-lízing: adózás, költségelszámolás egyéni vállalkozónál Cikk

Áfakörös egyéni vállalkozó ügyvéd személygépkocsit vásárolt, nyílt végű pénzügyi lízing konstrukcióban. Milyen szabályok vonatkoznak az áfa levonására, az értékcsökkenés, a személygépkocsival kapcsolatos költségek elszámolására, a gépkocsi eladásakor a bevétel egyéni vállalkozó bevétel lesz-e, vagy sem? – kérdezte olvasónk. Szipszer Tamás adószakértő válaszolt, pontokba szedve.

Angol cég magyarországi autóvásárlása Kérdés

Személygépkocsi áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk humánegészségügyi szolgáltatást végez, így az áfatörvény 85. § (1) bekezdése alapján mentes az adó alól (a beszerzései után sem vonja le az áfát). Három éve a cég az ügyvezetőnek vásárolt egy személygépkocsit, ami után az áfát nem helyezte levonásba. Közben (másfél éve) állategészségügyi szolgáltatást is végez a cég, ami áfás tevékenység. Az ügyvezető ezt követően mindkét tevékenység vezetésében részt vett. Helyesen járunk el, ha idén év végén eladja a cég a személygépkocsit, azt áfamentesen számlázza? Ha nyílt végű pénzügyi lízing keretében új személygépkocsit szerez be a cég, az áfa-visszaigénylés tekintetében hogyan járjon el helyesen, az adott feltételek mellett? Köszönöm válaszukat.

Áfa kétszer Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2018.11.14-én Magyarországon új személygépkocsi-vásárlás történt hitelre. A számlát a magánszemélynek a bank adta ki. Nem volt ismert – csak az osztrák hatóság felszólítása után – hogy a kint használni kívánt gépkocsit – a tulajdonos életvitelszerűen az országban él – honosítani kell. A gépkocsi a hitel kifizetése, a magyarországi forgalomból kivonás után honosításra került. Az eljárást új gépjármű magánimportjának minősítették, és mint új (6 hónaposnál fiatalabb és 6000 kilométernél kevesebbet futott) közlekedési eszközre 2019.03.11-én kiszabta az osztrák áfát. A kiszabott áfát igazoltan megfizették. Az osztrák hatóság azt az infót adta, hogy a magyarországi eladótól kell a bizonylatokkal (határozat az áfa, befizetésigazolás másolatai) a visszatérítést kérni. A bank szerint az osztrák hatóság hibázott: a lakóhelyváltozás miatt került új közlekedési eszköz Ausztriába – az áfamentesség pedig nem volt alkalmazható (2006/112/EK végrehajtási rendelet 2. cikk a) pont). Szerintük a 2006/112/EK IRÁNYELV I. CÍM, 2. cikk 1. bekezdésének b) pontja szerint nem minősül Közösségen belüli termékbeszerzésnek a lakóhely megváltoztatása keretében új közlekedési eszköz nem adóalany általi átvitele az új lakóhelyre, feltéve, hogy a 2006/112/EK irányelv 138. cikk (2) bekezdésének a) pontjában előírt adómentesség az értékesítés időpontjában nem volt alkalmazható. A NAV-tól korrekt infót nem kaptunk, állásfoglalást talán a PM ad(hat)? Hová forduljunk? A pereskedést nem akarjuk. Kérem a konkrét ügyre vonatkozó jogszabályhellyel alátámasztani válaszukat! Válaszukat előre is köszönöm, üdvözlettel: HG.

Áfa pótlólagos levonása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft.-nk 2018. évben vásárolt 1 db személygépkocsit, az előzetesen felszámított áfát nem igényelhettük vissza, mivel áfalevonási tilalom vonatkozik a személygépkocsi beszerzésre esetünkben. Kizárólag adólevonási joggal rendelkező tevékenységhez használtuk, a személygépkocsival kapcsolatosan felmerült költségek áfája sem kerültek visszaigénylésre. A személygépkocsi 2019. évben adómentesen értékesítésre került. Kérdésünk, hogy az értékesítés hónapjára és a figyelési időszakból még hátralévő hónapokra arányosan jutó áfa ebben az esetben pótlólag levonásba helyezhető-e?

Lízingmánia: cégek és magánszemélyek is egyre jobban kedvelik Cikk

Több mint 500 milliárd forint értékben nyújtottak finanszírozást a Magyar Lízingszövetség tagvállalatai az év első kilenc hónapjában, ami 17 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest, és megközelíti a két évvel ezelőtti teljes éves volument – közölte a szövetség.

Amit érdemes mérlegelni lízingcég kiválasztásakor Cikk

Egyre több kkv él a hagyományos lízingelés és a tartós bérlés lehetőségével, hiszen gyakran olcsóbb, egyszerűbb és hatékonyabb megoldás, mint a beruházás. Persze sokan megállnak a látszólag kedvező árnál, holott van még pár, igen jelentős összetevő, amit figyelembe kell venni.

Személygépkocsi vásárlása fejlesztési tartalékból Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft vásárolhat-e személygépkocsit fejlesztési tartalékból? Mi a módja? Köszönettel.

Személygépkocsi-kiegészítő Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy tanácsadó cégben saját tulajdonú személygépkocsiként használnak egy gépkocsit (nem lízingelt), amely után természetesen megfizetik a cégautóadót és a gépjárműadót is, így elszámolják az autó javítási, karbantartási és üzemanyagköltségeit is a magánhasználat mellett. Az autót az ügyvezető használja egy személyben, kizárólagosan. Felvetődött, hogy vásárolna egy nagyobb értékű kisgyermekülést, melynek költségeit szeretné a cégben elszámolni. Milyen adó- és járulékkötelezettségek merülnek fel ezzel kapcsolatban? Lehet-e az ügylet adómentes elszámolású? A tanácsadó cég nem végez fuvarozási vagy gyerekekkel kapcsolatos gazdasági tevékenységet.

Gépkocsivásárlás teljesítési időpontja közösségi beszerzésnél Kérdés

A személygépkocsi beszerzéséről kiállított számla alapján vagy a magyar regisztráció dátuma alapján kell szerepeltetni társaságunk bevallásában a beszerzést?

Különbözeti áfa alapja közösségen belüli aukciós beszerzés esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy különbözeti áfa alá bejelentkezett magyarországi használtautó-kereskedő egy, a közösség másik államában működtetett aukciós honlapon keresztül szerez be német EU-s adószámmal rendelkező (Activity Germany) holland partnertől személygépjárművet értékesítésre. Az aukciós oldalon kiválasztja az autót, majd előre utalással kifizeti a 2635 eurót, és utána pár nap múlva megkapja az gépkocsit három darab számla kíséretében. Egyik számla a gépjármű értékesítéséről szól, 1945 euróról, "Application of differential taxation according to § 25a UStG- Margin scheme/Second-hands goods" megjegyzéssel. A második számla az aukciós költségről (Auction fee) szól 616 euróról, "Invoice for Use of Auction Platform Intracommunity Service- The reverse charge procedure (acc.to § 13b Abs. 1 UStG i.V.m. 3a Abs. 2 UStG ) applies. The recipient/customer is VAT liable for this intracommunity googds-transport service" megjegyzéssel. A harmadik számla 74 euró, "Invoice for Vehicle-Related Services" elnevezésű és "Document handling" 25 euró és "Car handling" 49 euró szolgáltatásokat tartalmaz, és az aukció második szálán szereplő megjegyzés szerepel az áfa tekintetében. Az így beszerzett gépjármű belföldi értékesítésekor különbözeti adózás – használt cikkek megjegyzéssel kerül kiállításra a számla. Kérdésem: az autó értékesítésekor az 1945 vagy a 2635 euró lesz az autó beszerzési ára a különbözeti áfaalap megállapításakor? Ha az 1945, akkor a 616 és 74 az EU-n belüli szolgáltatásigénybevétel (fordított áfa)?

Kkv-k kamatkedvezménye Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kkv-k esetében a taotörvény 22/A paragrafusa szerinti adókedvezmény alkalmazható-e abban az esetben, ha a cég pénzügyi lízingre vesz egy személygépkocsit?

Csak ekkor vonhatja le az áfát, ha gépkocsit lízingel Cikk

Ügyvédi iroda nyílt végű pénzügyi lízinggel vásárol személygépkocsit. Az áfát szeretné visszaigényelni. Mire figyeljen a szerződésben, továbbá milyen dokumentumokra van szükség, hogy a NAV utólag ne állapítson meg áfahiányt, illetve ne minősítse át zárt végű lízinggé a konstrukció? – kérdezte olvasónk. Dr. Kelemen László jogász, adószakértő válaszolt.

Személygépkocsi nyílt végű pénzügyi lízing maradványértéke és áfája Kérdés

A kft. nyílt végű pénzügyi lízing keretében személygépkocsit vásárolt. A futamidő végén megfizeti a maradványértéket. A maradványérték helyes számviteli elszámolásra vonatkozóan különböző álláspontok olvashatóak. 1. A maradványérték is bérleti díjnak tekintendő az áfatörvény szempontjából, ezért az áfa levonható, a maradványérték áfa nélküli összege pedig a kötelezettséget csökkenti, mert a lízing kezdetekor már ez is aktiválásra került. 2. A maradványérték a lízing kezdetekor már aktiválásra került, ezért a kötelezettséget csökkenti annak megfizetése, de a maradványérték áfája nem vonható le, az utólagosan a bekerülési értéket módosítja. (Egyesek szerint egyéb ráfordításként számolandó el.) 3. A személygépkocsit a lízing kezdetekor az áfa nélküli maradványértékkel csökkentett összegben kell aktiválni, a maradványérték és a maradványérték áfája pedig utólagosan a bekerülési értéket módosítja. Melyik álláspont a helyes, vagy egyik sem az igazi? Köszönöm válaszukat: Tisztelettel: Pópity István

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Német jövedelem, magyar kft.

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Helyi adó

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Családi gazdaság támogatás

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 október
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs