62 találat a(z) felvásárlási jegy cimkére

Katás mezőgazdasági vállalkozó Kérdés

Kompenzációs felárra való jogosultság Kérdés

Kompenzációs felár alkalmazása Kérdés

Felvásárlási jegy fizetési módja Kérdés

Felvásárlási jegy vagy számla Kérdés

Bodzabogyó gyűjtése, szedése: haszonszerzési céllal adó terheli Cikk

Túl vagyunk a bodza virágzásán, most már a bogyó hasznosítására kerül sor. Nem mindegy azonban, hogy a bodzabogyót milyen céllal gyűjtjük, hiszen ha ezt nem saját felhasználásra tesszük, akkor számolni kell az adókötelezettséggel is.

Családi gazdaság, felvásárlási jegy Kérdés

Online számlázás – felvásárlási jegy Kérdés

Felvásárlási jegy – lejárt őstermelői igazolvány Kérdés

Katás egyéni vállalkozó – felvásárlási jegy II. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Előző kérdésem pontosítva: fiatal gazda támogatás miatt ügyfelem katás egyéni vállalkozó lett. Kizárólag mezőgazdasági tevékenységet (állattenyésztés, növénytermesztés) végez, más tevékenysége nincs. Az áfatörvény alapján mezőgazdasági tevékenységnek minősülő tevékenységet folytat, és a kompenzációs felár megtérítésére tart igényt, alanyi adómentesség mellett. Őstermelői igazolványa is van. Kérdésem, hogy felvásárlási jeggyel értékesíthet-e felvásárlónak, vagy csak számlával? Ha értékesíthet, akkor az szja-bevallásban kell-e a bevételt szerepeltetnie, vagy a katabevallásában? Megköszönöm a válaszát.

Katás fiatal gazda – felvásárlási jegy Kérdés

Tisztelt Szakértő! Fiatal gazda támogatás miatt ügyfelem katás egyéni vállalkozó lett. Az áfatörvény alapján mezőgazdasági tevékenységnek minősülő tevékenységet folytat, és a kompenzációs felár megtérítésére tart igényt alanyi adómentesség mellett. Őstermelői igazolványa is van. Kérdésem, hogy felvásárlási jeggyel értékesíthet-e felvásárlónak, vagy csak számlával? Ha értékesíthet, akkor az szja-bevallásban kell-e a bevételt szerepeltetnie, vagy a katabevallásban? Megköszönöm válaszát.

Használtcikk-kereskedelem Kérdés

Tisztelt Szakértő! Átvettük egy cég könyvelését, amely használt számítógépek, laptopok felvásárlásával, szétbontásával és azok kereskedelmével foglalkozik. A számítógépek jellemzően szétszerelésre, alkatrészként felhasználásra kerülnek más gépekbe, vagy a használható részeket önmagukban eladják. Tavaly az egyedi nyilvántartáson alapuló módszert alkalmazták, ami rendkívül bonyolult volt ebben az esetben, hiszen egy-egy felvásárolt gép sok alkatrészből áll, és egyenként nyilvántartani azokat nehéz feladat. Áttérnénk idéntől a globális nyilvántartáson alapuló módszerre – tudtommal egy kijavítási kérelemmel még áttérhetünk, negyedéves áfabevalló lévén – így egyszerűsítve az adminisztrációt. A felvásárolt számítógépek értéke viszont sok esetben meghaladja az 50 000 Ft-ot. Ezek nagyon ritkán kerülnek egyben eladásra. (Nyilván az egyben eladott gépekre nem vonatkozna a globális nyilvántartáson alapuló módszer, hiszen meg sem engedi a törvény. ) Eddig a felvásárlási jegyek úgy kerültek kitöltésre, hogy egy összeg szerepelt rajta, ami sok esetben meghaladta az 50 000 Ft-ot. Véleményem szerint azoknál a gépeknél, amelyek úgyis szétbontásra kerülnek és az alkatrészeket külön fogják értékesíteni, fel lehetne tüntetni alkatrészenként is a felvásárlási jegyen az egyes tételeket, amelyek így már apróbb összegek lennének, és így beleférhetne az értékesítés jelentős része a globális adómegállapítási módba. Ön szerint megfelelő lenne, ha fentiek szerint cselekednénk?

Ingóság értékesítéséből származó bevétel, adómegállapítás 2. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ingóság értékesítéséből származó bevétel, adómegállapítás: https://adozona.hu/kerdesek/2019_12_17_Ingosag_ertekesitesbol_szarmazo_b_ygm A fenti linken található kérdésemmel kapcsolatosan tegyük fel, hogy kaptam, és kaphatok ilyen felvásárlási jegyet, melynek összege meghaladja a 600 ezer forintot. Kérem szivesekedjen arra választ adni, hogy helyesen járok-e el, ha nyilatkoztatom a költséghányadról, majd annak figyelembevételével megállapítom és levonom az adóelőleget és a 08-as bevallásban szerepeltetem! Köszönöm!

Ingóság értékesítéséből származó bevétel, adómegállapítás Kérdés

Tisztelt szakértő! Adott egy kft. ami kutyák továbbértékesítésével foglalkozik. Ezek megvásárlásával kapcsolatban merültek fel az alábbi kérdések. Amikor ezt a bizonyos kutyát (nem vállalkozó, nem adószámos) magánszemélytől veszik aki nem üzletszerűen végzi a tevékenységét, felvásárlási jegyet alkalmazhatnak-e? Ilyen esetben a kft. kifizetőnek minősül? Kell-e a kft.-nek nyilatkoztatnia a magánszemélyt az őt érintő bevételről? Kell-e adóelőleget megállapítania, és levonnia ha már maga a megvásárolt kutya ellenértéke is meghaladja a 600 ezer forintot? Köszönöm a választ

Előfinanszírozás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Abban szeretném a segítségét kérni, hogy adott egy őstermelő, aki libaneveléssel foglalkozik. A cég, aki a libákat kihelyezi, majd elszállítja a húslibát, előfinanszírozási szerződést kötött egy bankkal. Ügyfelünk a banktól 2019-ben megkapta a libaszállítmány értékét, de a felvásárlási jegyet csak a 2020-as évre állítja ki az elszállító cég, amikor neki kell fizetnie a banknak. Helyes ez a megoldás? Ha igen, akkor a bevétel 2019-es adóévet érinti, 2020-ban pedig adóalapba be nem számító bevétel lesz? Ugyanezen ügyfél kata szerint szeretne adózni jövőre. Véleményünk szerint ez nem lehetséges mert egy turnus értéke például 17 millió forint az elszámolás szerinti költsége kb. 14 millió így a felvásárlási jegy szerint a kifizetendő összeg 3 millió forint. Erről csak egy felvásárlási jegy és elszámolólap készül, számla nem. Szerintünk nem a kifizetett érték számít bele a kata alapjába, hanem a bevétel. Helyes ez az elgondolás vagy valóban a kifizetett összeget kell csak a kata alapjának tekinteni? Várom megtisztelő válaszát.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

COVID-beteg keresőképtelenségi kódja.

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Gyesről visszatérő munkavállaló szabadsága részmunkaidőnél

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Csedre jogosultság

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 december
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close