26 találat a(z) fakitermelés cimkére

Fakitermelés Kérdés

Erdőgazdálkodás Kérdés

Fakitermelés Kérdés

Fakitermelés adózása Cikk

Közeledik a tél, akik a téli fűtést fával oldják meg, megkezdik a tüzelőanyag felhalmozását a hideg időszakra. Az erdőből a fát egyrészt kitermelheti a tulajdonos, másik megoldás, hogy a vevő magának vágja ki, mindezeknek azonban van adózási vonzata is. Nézzük ezt meg részletesebben!

Erdő többlethasználati megállapodás Kérdés

Személygépkocsi áfa levonása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy általam könyvelt kata hatálya alá tartozó áfaalany vásárolna egy vegyes használatú gépkocsit. Az értékesítő cég kibocsátotta az előlegszámlát, amelyen azt látom, hogy VTSZ 8703 MITSUBISHI L-2-4 DI-D INTENSE plus személy. Az én megítélésem szerint ez a jármű egy személygépkocsi, amelynek az áfatartalmát nem lehet visszaigényelni. A vállalkozó fakitermeléssel foglalkozik, a gépkocsit ezen tevékenységében kívánja használni. Az ügylet zárt végű pénzügyi lízing.Tehát a gépkocsit a vevő teljes egészében részben banki finanszírozásból kiegyenlíti. Álláspontom szerint, amennyiben a végszámlán is VTSZ 8703 személygépkocsi szerepel, nem lehet az áfát levonásba helyezni. Szeretnék jogkövető magatartást tanúsítani, ezért a fenti ügyben kérném az önök szakmai segítségét.

Gázolaj elszámolása hektárra Kérdés

Tisztelt Adózóna! Van egy egyéni vállalkozó, akinek főtevékenysége kézi és gépi fakitermelés, illetve tevékenységei között van az erdészeti szolgáltatás. Számláján az szerepel, hogy tisztítás, amelyen a mennyiségi egység ha-ban van megadva. hogy számolom el ez után a gázolajat? Válaszát előre is köszönöm.

Tüzifa saját felhasználásra Kérdés

Tisztelt Szakértő! Őstermelő, aki családi gazdaság tagja, fakitermeléssel foglalkozik, saját erdőből saját részre szeretne tüzifát saját részre felhasználni. Kérdésem ezzel kapcsolatban az, hogy hogyan teheti meg? Számlát kell-e kiállítania vagy elég a szállítójegy? Adóznia mint magánszemély kell-e utána? Köszönettel: Dóra

Jövedékiadó-visszaigénylés Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következő kérdésben kérném a segítségét. Van egy fakitermeléssel foglalkozó vállalkozás. Az erdő, melyet letermel, nincs a tulajdonában, a fát nem értékesíti. Csak szolgáltatást nyújt. A fakitermelésnél használt, a vállalkozás tulajdonában lévő vagy bérleti szerződéssel, esetleg szívességi használatba kapott, a fakitermeléshez használt traktorok által felhasznált gázolaj jövedéki adója visszaigényelhető-e? Valamint milyen alapnyilvántartások kellenek hozzá (például gépkönyv, üzemóra-nyilvántartás, gázolaj-felhasználási nyilvántartás...stb.)? Melyik nyomtatványon lehet visszaigényelni? Köszönöm a segítségét! Tisztelettel: G-né

Fakitermelés kérdései Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ajándékként kaptam több hektár erdőt. Az erdőgazdálkodási törvény szerint az erdőben most ki kell vágnom a fákat, majd telepítenem is kell új facsemetéket. Azt szeretném megkérdezni, hogy milyen formában – vállalkozási formában – történjen meg ez, hogy jól járjak és szabályos is legyen az elszámolásom? Az erdőtörvény előírásainak szakmailag megfelelek, erdőgazdálkodó vagyok. Több elképzelésem van, ezek a következők: 1.) Mivel magánszemélyként kaptam az erdőt, úgy gondolom, hogy magánszemélyként értékesíthetem akár a lábon álló erdőt, akár a kivágott fát, nem kell adóbevallást tennem, mivel egyszeri és nem üzletszerű tevékenységről van szó. Ebben az esetben egyéb nem önálló tevékenységként adózhatok, de az a kérdésem, hogy ez mindkét esetben (lábon álló erdő vagy fa) ingó értékesítésnek számít, vagy hogy kell adóznom utána, mi számolható el a bevétellel szemben, mint szerzési érték? És milyen adókat kell megfizetni? 2.) Ha egy kft.-t alapítok erre, akkor magánszemélyként az erdő használata jogszerűen a kft.-hez kerül, így történik meg a kivágás és majd a hasznosítás és a telepítés. Ekkor a faértékesítési bevétellel szemben a kivágási költség mellett megjelenik a telepítési költség A kettős számvitelben időbeli elhatárolással megoldható, hogy a bevétellel szemben megjelenhessenek az elszámolható költségek is, hiszen a bevétel 25 százalékát vissza kell forgatni telepítési kiadásként. És ekkor a tao-törvény szerint történik az elszámolás. Ez utóbbi szerintem számomra a kedvezőbb. Köszönöm.

Fakitermelés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem erdőgazdálkodó és van saját erdőterülete is. Ezen kívül az ő területeinek szomszédságában vannak olyan erdőterülettel rendelkező magánszemélyek is, akik az erdőfelügyelőség előírása értelmében csak erdőgazdálkodó útján vághatják és telepíthetik saját erdőjüket. Ezért ügyfelem létrehozott egy erdőtulajdonosi társaságot, és a NAV-nál be is jelentette, kapott adószámot. 1. A társaság áfamentes, alanyi adómentességet választott. A kivágott fát a tulajdonostársak nevében értékesíti ez a társaság. Ebben az esetben is az áfa értékhatár 8 millió Ft, mindegy, hogy hány tulajdonostárs van? Kötelező-e neki a saját területét is ezen társaságon keresztül működtetni, vagy a végzettsége alapján ő önállóan is elszámolhat, tulajdonosi társaság nélkül is? 2. Ha valamelyik tulajdonos azt kéri, hogy ő a fát kapja meg, ne pedig az annak értékesítéséből származó, rá jutó arányos bevételt, akkor ez a tulajdonosi társaság hogyan jár el helyesen, hiszen, ha jól gondolom, akkor magánszeméllyel szemben ő kifizetőként működik. Kell-e adót levonni a fa forintosított értékéből, és az így levont adó hogy jelenik meg a tulajdonosi társaságnál, amit majd neki be is kell fizetnie? Az őstermelőknél, ha jól gondolom, akkor nincs adóelőleg-levonás? 3. A lábon – kivágás nélkül – értékesített erdő esetében a tulajdonostársak felé történő elszámolás is ezen az értéken alapul a tulajdoni hányaduknak megfelelően. Itt az a kérdés, hogy tűzifaértékesítésnek minősül-e ez az eset?

Társult erdőgazdálkodás – fa értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társult erdőgazdálkodók vagyunk, fakitermelésből lesz bevételünk, amit a tulajdonosok között felosztunk. Kérdésként merült fel, hogy az így keletkezett bevétel osztalékként adózik vagy adómentesen kifizethető-e, tekintve, hogy több mint 5 évre alakultunk. Változik-e a kifizetés adójogi megítélése abban az esetben, ha a tulajdonosok a fakitermelés jogát fenntartották maguknak vagy nem? Megtisztelő válaszát előre is köszönöm.

Egyszerűsített foglalkoztatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném megkérdezni: a fakitermelés erdőgazdálkodásnak számít-e? Egyéni vállalkozó favágásra bejelentett egyszerűsített foglalkoztatott után 500 Ft vagy 1000 Ft közterhet fizet? Mezőgazdasági idénymunkának minősül a fakitermelés vagy alkalmi munkának? Válaszát előre is köszöm.

Fakitermelés. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem az áfakörös egyéni vállalkozási tevékenységét szünetelteti. Mellette kompenzáció-feláras őstermelő. A kitermelendő erdőből a fáját szeretné értékesiteni őstermelőként. Az értékesítés számlázása hogyan történhet? Kompenzáció-feláras felvásárlási jegyre? Vagy ...... számla kibocsátásával milyen formában? A NAV törzsadatában az áfafizetési kötelezettség (1) általános szabályok alapján, és 7-es az áfatörvény alapján mezőgazdasági tevékenységet folytat és a kompenzációs felár megtérítésére igényt tart. Köszönöm válaszát.

Erdészeti gépek fogyasztása Kérdés

Tisztelt szakértő! A kft. fakitermelést végez B erdőgazdálkodó megbízásából, 5 fővel. Használ egy kiközelítő gépet, 1 traktort, és 3 motorfűrészt. Norma szerinti költséget akar alkalmazni. Minden köbméter kidöntött fára elszámolhatja-e a norma szerinti üzemanyagot a gépre és a 3 motorfűrészre? Ha 4 fő dolgozna motorfűrésszel, akkor 4-szer számolhatja el? A kft. idáig nem vállalt bérkitermelést, és nem számolt el üzemanyag- és kenőanyagköltséget, csak a traktorra. A szabály, miszerint csak negyedévente lehet váltani a tételes és a normás elszámolás között, mire vonatkozik? Az egyes gépekre külön, vagy a cég összes elszámolására? Lényeges, mert a bérmunkát novemberben kezdte, és októberre a traktorra már elszámolt üzemanyagköltséget számla alapján. Köszönöm válaszát.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Piaci ár

Girászin János

Transzferár Üzletágvezető

Niveus Consulting Group Kft

"Saját tőke pótlása" válaszhoz

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Leköszönő tulajdonos szavazati joga

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close