149 találat a(z) euró cimkére

Valuta Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkatársunk Olaszországban járt üzleti ügyben, ahol a szállást saját készpénzéből euróban fizette ki. Csak forint pénztárunk van, eurós nincs. Kérdés: el lehet-e számolni a számlát a kiállítás napján érvényes MNB középárfolyammal, illetve ki lehet-e fizetni a forint pénztárból az így kiszámolt forintot?

Mikor vezethetjük be az eurót? Itt a válasz az MNB alelnökétől Cikk

Magyarországnak új konvergenciakritériumokat kell meghatároznia és teljesítenie az euró sikeres bevezetéséhez, a maastrichti kritériumok teljesítése nem elegendő – mondta ma Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke a lengyelországi krynicai fórumon.

Ingatlanbérleti díj euróban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem szíves tájékoztatás azzal kapcsolatban, hogy ha egy adott ingatlanbérleti szerződésben a bérleti díjat euróban határozták meg (a bérbeadó kettős állampolgár, de magyarországi tartózkodási hellyel nem rendelkezik, így véleményünk szerint nem itthoni adóilletékességű), és az átváltási árfolyamról a szerződés nem rendelkezik, akkor melyik törvény milyen paragrafusa alapján kell forintosítani az ellenértéket a kifizetőnek az adóelőleglevonáshoz és a bérleti díj elszámolásához. Még arról is kérem szíves véleményét, hogy van-e eltérés akkor, ha készpénzben vagy átutalással történik a kiegyenlítés. Ez utóbbi esetben is két eltérő módon történhet az utalás: eurót utalok forintszámláról vagy eurót eurós számláról. Köszönöm a segítségét.

Bérkifizetés euróban Kérdés

Tisztelt Adózóna! Nemzetközi kamionsofőreink többsége román, bolgár és ukrán állampolgár. Életvitelszerüen hazájukban élnek, munkájukat jellemzően Németországban, Olaszországban és Svájcban végzik. Jelenleg bérüket (napidíj nem tartozik bele) forintban számfejtjük és utaljuk. Lehetséges a teljes bér euróban történő utalása? Válaszukat előre is köszönöm. Tisztelettel: Oroszné Stubenvoll Éva

Egymásnak feszülnek a cseh kis- és nagyvállalkozók Cikk

Míg a cseh nagyvállalatok háromnegyede fontosnak tartja az euró gyors bevezetését, addig a közepes és kisvállalkozók majdnem kétharmada elutasítja a közös pénzt – derült ki abból a felmérésből, amelyet a CSOB bank készített a Mladá Fronta Dnes című napilap számára.

Bérfizetés euróban, dollárban, egyéb valutában: kinek lehetséges? Cikk

A munka törvénykönyve kötelező jelleggel írja elő, hogy magyarországi munkavégzés esetén a munkabért forintban kell megállapítani és kifizetni. Mi történik, ha mégis abban állapodnak meg a felek, hogy a munkavállaló például euróban kapja meg a munkája ellenértékét? Miben tér el a külföldön történő munkavégzés, illetve az ügyvezető helyzete? Ki viseli a munkabér utalásának költségét?

Pénztárgép – fizetés euróval Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben kérem szíves segítségét: Belvárosi szépségszalont működtető céghez nagyon sok külföldi jár. Emiatt igen gyakran előfordul, hogy euróval szeretnének fizetni. Amennyiben a vállalkozás pénztárgépe alkamas valuta beütésére, lehetséges lenne-e, hogy a vendégek euróval fizessenek forint helyett? Ha igen, abban esetben van-e valami plusz teendő/nyilvántartási kötelezettség stb.? Válaszát előre is megköszönve, tisztelettel!

Külföldi napidíj kifizetés euróban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ezúton szeretnék érdeklődni, hogy a gépjárművezetőnek megállapított külföldi napidíj összege euróan is kifizethető, vagy csak forintban? Előre is köszönöm a válaszát!

Jön az új 50 eurós bankjegy Cikk

Az eurózóna 19 tagországában kedden egyidejűleg vezetik be a forgalomba a megújult külalakú, 50 euró névértékű bankjegyet – jelentették be a Szlovák Nemzeti Bank (NBS) képviselői ma Pozsonyban, sajtótájékoztatón.

Külföldi iroda Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következőkben szeretném a segítségét kérni. Van egy nonprofit EGTC-m (Európai Területi Társulás), amelynek Magyarországon van a telephelye, és most Szlovákiában nyitna egy irodát. Következő kérdéseim lennének: 1. A munkavállaló szlovák állampolgár, őt gondolom, foglalkoztatni lehet, járulékokat a magyar NAV-nak kell vallani, ugye? Úgy állapodtak meg, hogy bruttó 900 euró a fizetése. Minden hónap 31-ei árfolyammal ki kell számolni, mennyi forintban a bruttó fizetése? És annak a nettóját euróban elutalni neki? 2. Alkalmazott szlovák rendszámú autójára kiküldetést, munkába járást elszámolni lehet-e? És ezt forintban vagy euróban kell kifizetni? 3. Cafeteria: adható e cafeteria a munkavállalónak? SZÉP-kártya és készpénz cafeteria formában? Ezt is euróban kell kifizetni? Hol tudok ezeknek a dolgoknak alaposan utána nézni? Segítségét előre is köszönöm. Zsuzsa

Könyvvezetés euróban Kérdés

Tisztelt Adózóna. Újonnan alapított kft. vezetheti-e a könyveit már az induláskor euróban?

Emiatt aggódnak az MNB-nél, készülnünk kell Cikk

Már most fel készíteni a vállalkozásokat az uniós támogatások 2020 utáni átalakulására, át kell terelni őket a piaci finanszírozás felé, amiben érdemes lenne felhasználni a növekedési hitelprogram (nhp) tapasztalatait – hívta fel a figyelmet Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke az EU fejlesztési források felhasználásáról rendezett konferencián.

Bérfizetés euróban: mikor tilos, mikor nem? Cikk

A munkabért forintban kell megállapítani és kifizetni, más pénznemben csak a külföldi munkavégzés idejére vagy abban az esetben lehet, ha jogszabály így rendelkezik. Mi történik, ha a törvény ezen eltérést nem engedő rendelkezése ellenére a felek mégis úgy állapodnak meg, hogy a munkavállaló például euróban kapja a bérét? Miért kivételes az ügyvezető esete?

Bekeményít vagy lazít a jegybank? Itt a válasz Matolcsytól Cikk

Hosszú ideig, 2018-19-ig fennmaradhat a jegybank laza monetáris politikája – mondta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a Világgazdaságnak adott interjújában.

Euróban kiállított számla áfatartalmának forintban történő meghatározása Kérdés

A visszaigénylő pozícióban lévő adóalany a befogadott számlán az áfatartalmat a kibocsátó az alkalmazott MNB-árfolyam feltüntetésével tett eleget, a szorzat eredményét nem írta ki. Kérdésem: az , hogy "forintban kifejezett", mint meghatározás, magában foglalja, hogy a szorzat eredményét is ki kell írni? Fontos közölnöm, hogy úgy a kibocsátó (nyilatkozat bekérve), mint a befogadó azonos értékben szerepeltette a beadott áfabevallásában.... Kérem az Önök véleményét a témát illetően. Köszönettel: Szabó Sándorné

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Heti pihenőidő

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs