106 találat a(z) euró cimkére

Nagyon gyengült a forint! 324 forint fölött is járt az euró Cikk

Tovább gyengült a forint, ma délután már 324,13 forinton is jegyeztek egy eurót a bankközi devizapiacon. Ez a forint leggyengébb árfolyama a három és fél éve, 2015 január elején elért 327 forintos eurójegyzés után.

A dollár és az euró lírára váltására buzdítja a törököket Erdogan Cikk

Dollár és euró megtakarításaik lírára váltására kérte fel az ország lakosait Törökország elnöke, hogy ezzel is segítsenek elhárítani az ország ellen intézett pénzügyi támadást.

Magyarország sem teljesíti az euró bevezetéséhez szükséges feltételeket Cikk

Azon hét euróövezeten kívüli tagállamban, amelyek jogilag kötelezettséget vállaltak a közös valuta bevezetésére, jelentős előrehaladás tapasztalható a nominális konvergencia terén, de jelenleg egyikük sem teljesíti a csatlakozáshoz szükséges valamennyi formai és jogi feltételt – állapította meg Pierre Moscovici, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi biztosa szerdán.

Eurós fizetés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy katás adómentes egyéni vállalkozó saját termékeit értékesíti vásárokon. Most olyan helyen árusítana (Budapesten a Várban), ahol sok lesz a külföldi turista, biztos, hogy valaki euróval is szeretne fizetni. Ebben az esetben hogyan állítsa ki a nyugtát euróban vagy forintban? Ha euróban is megteheti, akkor milyen árfolyammal számolja át a vételárat? Válaszát előre is köszönöm!

Az idei mélypontjára gyengült az euró Cikk

Idei mélypontjára gyengült az euró a dollárhoz képest, mivel egyre több befektető fogad az amerikai deviza erősödésére a viszonylag magasabb kamatok köszönhetően, ráadásul az iráni atommegállapodás amerikai felmondása miatti aggodalmak is a dollár malmára hajtották a vizet.

Belföldi tarifával lehet majd eurót utalni Cikk

Az Európai Bizottság szerdán azt javasolta, hogy mostantól az euróövezeten kívülről euróban teljesített tranzakciókért is ugyanannyi költséget számoljanak fel, mint a helyi hivatalos pénznemben végrehajtott belföldi kifizetésekért.

Átvezetés ugyanabban a devizában – árfolyamkülönbözet Kérdés

Ügyfél egyik EUR számlájáról másik EUR számlájára vezet át egy adott, ugyanakkora összeget, átlagárfolyamot és MNB-t használ. Keletkezik-e árfolyamkülönbözet az ügyleten?

Készpénzes vásárlás euróban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Közösségi adószámmal rendelkező vállalkozó vásárolhat-e, ha igen milyen összeghatárig más tagállamban, közösségi adóalanytól euróban készpénzzel? Köszönöm válaszát

Katabevallás Kérdés

Jól gondolom, hogy katás euróbevételnél az áfabevallásban a teljesítés napi árfolyamon számolok, a katabevallásban pedig a jóváírás napján lévő árfolyamon?

Több hamis euróbankjegy került forgalomba tavaly Cikk

Enyhén nőtt tavaly a forgalomban lévő hamis euróbankjegyek száma, de az okozott kár csökkent – mutatják az Európai Központi Bank (EKB) adatai.

Szlovák számla konverzió Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vállalkozás Szlovákiában autópálya matricát vásárolt bankkártyára. Csak forint bankszámlájuk van. Mi a helyes eljárás a könyvelésben? Úgy gondoltam hogy a MNB árfolyamon konvertálom a CZK EUR-ra, majd az napi árfolyamon forint összegen könyvelem. Viszont így a bankszámlán az euró nagysága nem fog egyezni, így nem tudom hogyan kivezetni az összeget. Mi ebben az esetben az eljárás? A bank euróból váltotta át forintra az összeget. Tehát példával 1400 CZK átváltva 54,46 EURO (311,86 Ft), forintban 16 984 forint szállítóra könyvelve. A banki kivonaton szerepel 1400 CZK és 54,56 EUR 314,61 árfolyamon így az összeg 17166 forint. Hogyan kell helyesen végezni a könyvelést ebben az esetben? Köszönettel

Több pénz jut a méhészetre Cikk

A korábbi keret bővítésének köszönhetően évente 340 ezer euróval nagyobb keretösszeg, vagyis 5 millió 35 ezer euró áll a magyar méhészek rendelkezésére – mondta Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára az Állatorvostudományi Egyetem Méhészeti és Méhegészségügyi továbbképző konferenciáján, Budapesten, olvasható a kormányportálon.

Kerekítési szabályok számlázásnál Kérdés

Boldog új évet kívánok minden kedves Szakértő Hölgynek és Úrnak! Olyan kérdést szeretnék feltenni, ami tulajdonképpen egy általános gyakorlaton alapul, de hivatalos állásfoglalásban, illetve törvényben nem találtam. Van egy cég, mely részére a megadott listaárakból 12% kedvezményt vagyunk kötelesek adni, mivel az árut egy francia cég magyar forgalmazóiként értékesítjük. Az ár 1,6 euró x db. Ennek 12%-kal csökkentett értéke: 1,408000, kerekítve két tizedesre 1,41 euró/db. A számlákat úgy készítettük el, hogy: 625 db x1,41 euró= 881,25 euró. A vevő visszaküldte azzal, hogy eltérés van az általuk és általunk kihozott ár között. Úgy kérik a számlákat, hogy 1. sor értékesítés: 625 db x 1,6 euró = 1.000 euró 2.sor kedvezmény: 625 db x 0,192euró = -120 euró végösszeg: 880 euró, eltérés db-onként 0,002 ezred euró, összesen: 1,25 euró. Kérdésem, hogy melyik számlázási mód a helyes önök szerint, azaz két vagy három tizedesjegyig (vagy akár hatig, ahogy a T. vevő kívánja)? Kell-e a kedvezményt figyelembe venni? Van-e egyáltalán erre meghatározás, szabályozás? Szükséges-e egy megállapodásnak tartalmaznia ilyen részletezéssel a számlázás módját, azaz kell-e módosítani az eredeti megállapodást? Válaszukat előre is nagyon szépen köszönöm. Tisztelettel: Anderlik István Gyuláné

Bérleti díj Kérdés

Tisztelt Adózóna! Ügyfelünk és üzlethelyiségének bérbeadója a szerződésben a bérleti díjat euróban határozta meg. A befogadott számlán a nettó bérleti díj és az áfa euróban is és forintban is fel van tüntetve. Mi a forint összeget könyveljük. Helyes ez az elszámolási mód? Köszönettel Bánrétiné Kovács Edit

Svájci előadóművész díjazása Magyarországon Kérdés

Tisztelt Szakértő! Előző levelemben már meg vitattuk, hogy Magyarországon,hogyan adóztatható meg a svájci adóügyi illetőségű magánszemély, viszont kiragadtam egy sort leveléből melyhez szeretnék segítséget kérni. "Ha a díjazás forintban történik, az előadóművész választhatja az ekho tv. (2005. évi CXX. törvény) szerinti adózást, vagy az önálló tevékenységre vonatkozó szabályokat kell alkalmazni. A választástól függően, amennyiben az előadóművész igazolja, hogy Svájcban biztosított, a kft.-nek nem kell ekhót fizetnie, a kifizetett összegből csak 9,5 százalék ekhót kell levonnia és befizetnie, vagy a díjazás összegéből az önállótevékenységre vonatkozó szabályok szerint megállapított jövedelemnek csak a 15 százalékát kell adóelőlegként levonnia. További részletes tudnivalókról a NAV honlapján található 2. és 7. számú információs füzetek adnak tájékoztatást." A díjazás euróban fog történni és a megbízási szerződésben is a díjazás euróban van feltüntetve. Jelen esetben hogyan kell eljárni?Hogyan számfejtem le az eurós összeget? Átváltom az eurós összeget forintra? Milyen jogszabályi hivatkozás vonatkozik ilyen esetre?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Társasház egyszeres

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Tárgyi eszköz – bruttó érték meghatározása

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Csehországi adókötelezettségek

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close