12 találat a(z) erdőbirtokossági társulás cimkére

Erdei közjóléti létesítmény számvitele Kérdés

Erdőbirtokosság – osztalék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Erdőbirtokossági társulás több éve, kb. 10 éve folyamatosan nyereséget halmoz fel a kapott MVH-támogatásokból. Jelenlegi eredménytartaléka 4 millió forint, plusz a 2017. évi adózott eredménye 3 millió 500 ezer forint. Tehát 2018-ban 7 millió 500 ezer forint az eredménytartalék. A szervezet formájából adódóan jegyzett tőke nincs, tehát az eredménytartalékon kívül nincs más eleme a saját tőkének. Mivel a 2017. év is nagy mértékben nyereséges volt, és a 2018. évben még nagyobb nyereséggel fognak zárni várhatóan, ezért a mostani közgyűlésen osztalék kifizetéséről szavaznának. Osztalékelőleget fizetnének ki a tagok részére a tulajdoni hányad arányában. Kérdésem: az erdőbirtokossági társulás milyen feltételekkel fizethet ki osztalékot, ilyen szempontból ugyanaz vonatkozik rá, mint egy gazdasági társaságra? Kötelező levonni az erdőbirtokossági társulásnak a szja- és ehoelőleget, és bevallani azt a '08-as bevalláson, vagy kifizetheti a "bruttó" összegeket, és majd bevallják és befizetik a tagok az adót és az ehót? Milyen összeg fizethető ki osztalékelőlegként? A 4 millió forint vagy a 7 millió 500 ezer forint felhasználható az eredménytartalék terhére? Egyáltalán kifizethető minden annak ellenére, hogy ez már a korábbi évekről felhalmozódott eredmény? Mielőbbi válaszát előre is nagyon köszönöm! Nagyon fontos lenne a nagyon részletes, mindenre kiterjedő válasz, mert a közgyűlésen hosszan kell várhatóan érvelnem, a lehetőségeket indokolva.

Utazási költségtérités Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy erdőbirtokossági társulás vezető tisztségviselője vagyok, a társulás tagjaként, megbízási jogviszonyban. Feladatom többek között az erdőterületek időszakos ellenőrzése. Az erdőterületek lakóhelyemtől – ami egyben a cég székhelye is – 20-22 kilométerre találhatók. Kérdésem: lehet-e kiküldetési rendelvényt alkalmazni az utazási költség megtérítésére?

Erdőbirtokossági elnök jogviszonya Kérdés

Egy erdőbirtokossági társulat választott tisztségviselőjeként (EBT. Elnök) önálló aláírási joggal látom el a társulat képviseletét és idönként erdőellenőrzési feladatokat is végzek. A társulatnak tagja vagyok, mivel van tulajdonrészem. Eddig heti 6 órás munkaviszonyban láttam el a tisztséget, munkaviszonyban láttam el a tevékenységet. Időközben nyugdijas lettem. A 1708-as bevalláson kiegészítő tevékenységet folytató társas vállalkozóként jelentettem a tevékenységet a NAV felé. A NAV nem fogadta el a bevallást, mivel az erdőbirtokossági társulat nem szerepel a Tbj. 4. § c) pontjában felsorolt társas vállalkozások között. Kérdésem: folytathatom-e a tevékenységet egyszerű megbízási jogviszonyban vagy csak munkaviszonyban?

Erdőbirtokossági társulás – osztalékfizetés Kérdés

Erdőbirtokossági társulás az előző évi nyereségéből osztalékot akar fizetni a magánszemélyeknek. A kérdés az, hogy milyen adófizetési kötelezettsége lesz a magánszemélynek?

Erdőbirtokossági társulás – támogatás kifizetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az erdőbirtokossági társulás minden évben Natura 2000 támogatást kapott, az egyik magánszemély erdőtulajdonos kéri ennek kifizetését számára. Milyen módon és formában teheti ezt meg a társulás elnöke? A társulás kettős könyvvitelt vezet, egyszerűsített éves beszámolót készít. Ha a társulás tagja őstermelő, akkor milyen módon fizethető számára bármilyen összeg a társulásból? Köszönöm előre is a válaszát! Papné Galba Márta

Amikor adómentes a bérbeadás: már júliustól változik a jogszabály Cikk

Érdemes figyelni a részletekre: az Országgyűlés által június 7-én elfogadott adócsomag sokaknak már az idei év közepétől előnyös változásokat hoznak.

Erdőbirtokossági társulat könyvelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Erdőbirtokossági társulatnál hogyan kell könyvelni a fák újratelepítését? A csemetevásárlás nála beruházás lesz vagy befejezetlen készlet, így hogy az erdő magánszemélyektől bérelt? (Nem vezetünk 6-7-es számlaosztályt!) Mivel a fa folyamatosan nő, évente kell az értékét korrigálni? Ha igen, mi alapján? Vagy végig a bekerülési értéken (beszerzés+beültetés munkadíja) szerepel?

Erdőbirtokosság – elnök járulékai Kérdés

Erdőbirtokossági társulat elnökét be kell-e jelenteni a 1041-esen, és kell-e havonta beküldeni a 08-as bevallást (nullásan) abban az esetben, ha van főállású munkaviszonya, ahol meg izetik utána a járulékokat?

Fakitermelés adózása Kérdés

Kérem, válaszukat a következő kérdésre: magánszemély erdőbirtokos közösségben fakivágás és értékesítés során szerzett jövedelmet. Erről csak egy cédulát kapott, így nem lehet tudni, vontak-e vagy kellett-e adót vonni a jövedelméből. Hogyan adózik a fakitermelés? Válaszukat köszönöm.

Erdőbirtokossági társulás elnökének biztosítása Kérdés

Az erdőbirtokossági társulás elnöke feladatait térítésmentesen látja el, vagyis díjazásban nem részesül, biztosítási jogviszonnyal nem rendelkezik. Érvényes őstermelői igazolvánnyal rendelkezik. Eddig fizette a 6 660, illetve a 6 810 forint egészségügyi szolgáltatási járulékot. Kérdésünk: helyesen a jelenlegi helyzetben mennyi tb-járulékot, és mi után kellene neki fizetni?

Késedelmes számlakiegyenlítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy erdőbirtokossági társulás, amely hosszú évek óta értékesít egy gazdasági társaság felé, és a vevő részéről a számla kiegyenlítése az elmúlt években kisebb csúszásokkal, de mindig megtörtént, ezért késedelmi díjat sem számoltunk fel soha. A Ptk. 2013. júliustól hatályos módosítása értelmében a késedelmes számlakiegyenlítés késedelmi pótlék felszámítása mellett 40 euró eljárási díj felszámítását irja elő. Kérdésem: kötelező-e a késedelmi pótlék és az eljárási díj felszámítása? Egy későbbi adóellenőrzésnél nem jelenthet-e problémát a késedelmi pótlék felszámításának elmaradása? Köszönettel: TJ

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Cégautó magánhasználat

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Munkaviszony létesítése hajléktalan személlyel

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Több munkáltató által történő foglalkoztatás

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 október
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs