30 találat a(z) előadóművész cimkére

Művészeti tevékenység Kérdés

Tisztelt Adózóna! Az szja-törvényben külön pontok vonatkoznak a költségelszámolásokat tekintve a művészeti tevékenységet végzőkre. Új ügyfelünk nemzetközi fotó- és divatmodell, akinek a tevékenysége a 900111 Előadó-művészet m.n.s. és a 900107 Egyéb színpadi előadóművészeti tevékenység ÖVTJ kódok alá tartozik. Jól gondoljuk, hogy az ő esetében is alkalmazhatók a költségelszámolásokra vonatkozó kedvezmények, például, hogy "az előadóművészi tevékenységet végzők esetében a színpadi megjelenéshez kapcsolódó esztétikai és kozmetikai cikkekre, illetve szolgáltatásokra fordított kiadások elszámolhatók? Válaszukat előre is köszönjük.

Külföldről származó jövedelem, hazai adó- és járulékfizetés Cikk

Sokakat érintő téma, a külföldi jövedelemszerzés hazai elszámolása. Olvasónk óceánjáró hajón dolgozik, és szerette volna tudni, hogy az ott szerzett jövedelme után milyen közterheket kell Magyarországon teljesítenie. A kérdést Horváthné Szabó Beáta adószakértő válaszolta meg.

Külföldről származó jövedelem – előadóművész hajón Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy óceánjárón dolgozó előadóművész külföldről, nem egyezményes harmadik országból származó jövedelme után milyen magyar közterheket szükséges megfizetni Magyarországon? Az előadóművész várhatóan az év nagyobb részében külföldön fog tartózkodni, az óceánjárón. A hajó egy nem egyezményes országba van bejegyezve, ahogy a hajót üzemben tartó és jövedelmet fizető cég is. A magánszemély egyébként magyar állampolgár, magyar lakcímmel rendelkezik. Egészségügyi ellátást kap külföldön, de a béréből semmilyen adót vagy társadalombiztosítási járulékot nem vonnak majd le, a megkötött szerződés szerint. Milyen adónemek és közterhek jöhetnek szóba, és mik a mérlegelendő szempontok? Köszönettel.

Külföldi előadóművészek választható adózása Cikk

A Magyarországon vendégként fellépő külföldi illetőségű előadóművészek kedvező és egyszerű adózási módot választhatnak, ha a nemzetközi egyezmény alapján, vagy nemzetközi egyezmény hiányában belföldön adóztatható fellépési díjat kifizetőnek nem minősülő személytől kapják.

Jó hír az előadóművészeknek Cikk

A kormány az elmúlt napokban több neves magyar előadóművésszel konzultált a médiatörvény Országgyűlés előtt lévő módosításával összefüggésben – közölte az Országos Sajtószolgálattal a Kormányzati Tájékoztatási Központ.

Előadóművész EU-országból: hogyan adózik, milyen igazolások kellenek? Cikk

Ekhós adózásra jogosító tevékenységet végez román állampolgár magyar kifizetőnek (színháznak). Kell-e Magyarországon adóbevallást benyújtani, milyen igazolásokat kell beszereznie, ha nyugdíjas, és ha nem nyugdíjas? – kérdezte olvasónk. Surányi Imréné okleveles közgazda szakértőnk válaszolt.

Román előadóművész díja kifizetőtől – igazolások, ekho Kérdés

Ekho-s adózásra jogosító tevékenységet végez román állampolgár magyar kifizetőnek (színháznak). A magánszemély Romániában él, Magyarországon nincs semmilyen tartózkodási vagy lakcíme, itt csak addig tartózkodik, míg ellátja a megbízási szerződés szerinti tevékenységet. Adóazonosító jelet a kifizető igényel a magánszemélynek. Kérdéseim: milyen igazolásokat kell a kifizető rendelkezésére bocsátania a magánszemélynek Romániából, ha nyugdíjas és ha nem nyugdíjas? (A1, Illetőség) Figyelembe kell-e venni, hogy a havi jövedelme, melyet Romániában szerez meg, eléri-e a minimálbért nem nyugdíjas esetén? Kell-e Magyarországon adóbevallást benyújtania? Mennyiben változtat a fentieken, ha a magánszemély román-magyar kettős állampolgár? Köszönettel: J.. Zsuzsa, C. A Kft.

Nekik állapítható meg 2018-ban korhatár előtti ellátás Cikk

Már hetedik éve, hogy a nyugdíjkorhatár betöltése előtt korhatár előtti öregségi nyugdíj – előrehozott öregségi nyugdíj, csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíj, korkedvezményes öregségi nyugdíj, korengedményes öregségi nyugdíj stb – megállapítására nincs jogi lehetőség. A megváltozott szabályozás azonban külön jogszabályban meghatározott – kivételes – esetekben megengedi úgynevezett korhatár előtti ellátás megállapítását.

Ezt kell tudni a látványcsapatsport, előadó-művészet támogatásáról Cikk

Sok vállalkozás az év végi hajrában dönt arról, támogat-e, és milyen formában filmgyártást, előadó-művészeti szervezetet vagy látványcsapatsportot. Cikkünkben részletesen összefoglaltuk, mit kell tudni a közvetlen támogatásról, illetve a megfizetett adó egy részének felajánlásáról, valamint az azokhoz kapcsolódó kedvezményekről.

Svájci előadóművész díjazása Magyarországon Kérdés

Tisztelt Szakértő! Előző levelemben már meg vitattuk, hogy Magyarországon,hogyan adóztatható meg a svájci adóügyi illetőségű magánszemély, viszont kiragadtam egy sort leveléből melyhez szeretnék segítséget kérni. "Ha a díjazás forintban történik, az előadóművész választhatja az ekho tv. (2005. évi CXX. törvény) szerinti adózást, vagy az önálló tevékenységre vonatkozó szabályokat kell alkalmazni. A választástól függően, amennyiben az előadóművész igazolja, hogy Svájcban biztosított, a kft.-nek nem kell ekhót fizetnie, a kifizetett összegből csak 9,5 százalék ekhót kell levonnia és befizetnie, vagy a díjazás összegéből az önállótevékenységre vonatkozó szabályok szerint megállapított jövedelemnek csak a 15 százalékát kell adóelőlegként levonnia. További részletes tudnivalókról a NAV honlapján található 2. és 7. számú információs füzetek adnak tájékoztatást." A díjazás euróban fog történni és a megbízási szerződésben is a díjazás euróban van feltüntetve. Jelen esetben hogyan kell eljárni?Hogyan számfejtem le az eurós összeget? Átváltom az eurós összeget forintra? Milyen jogszabályi hivatkozás vonatkozik ilyen esetre?

Svájci adóilletőségű előadóművész adóztatása Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egy nonprofit kft. egy svájci adóilletőségű előadóművészt alkalmazna megbízási szerződéssel Magyarországon 1 napra. A kifizetés összege állami pénzből történne és az összege milliós tételű. Kell-e tőle vonni szja-t, valamint járulékokat?

Előadóművész ekhós kifizetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem műsorszervezéssel (is) foglalkozik, amit most kezdett el. Ennek keretében az általa képviselt előadóművészek fellépését és a vállalási díjból való kifizetését vállalja. Mivel ez a tevékenység ekhósan is adózhat (énekes, zenész), van-e arra lehetőség, és milyen feltételekkel, hogy így fizesse ki a művészeket? Nem egy művészt képvisel, hanem minden alkalommal mást, a megrendelő igénye szerint. Köszönöm a válaszát.

Előadóművész számlázása, biztosítási jogviszony megítélése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy áfás adószámos magánszemély egy kis vendéglőben élő zenei előadást tartana (egy gitáron játszana, miközben énekel) amíg a vendégek elfogyasztják a felszolgált ételt. Kérdésként merült fel, hogy kiállíthatja-e a számlát 5 százalékos áfakulccsal az áfatörvény 3. sz. melléklet II. részében megnevezett 2. pont alá tartozó szolgáltatásra hivatkozva? Továbbá a magánszemély egy esti fellépésre 50 000 forintot kapna. Ebben az esetben már létrejön a biztosítási jogviszony? Tehát '1041-es adatlapon be kell jelenteni és levonni a járulékokat? Ebben az esetben milyen kódon jelentem be őt a 1041-es adatlapon? Segítségét előre is köszönöm!

Tao-támogatás fogadása Kérdés

Ügyfelem (nonprofit kft.) előadóművész tao-támogatás fogadására jogosult, az előző évi jegybevétele 80%-áig. Érdemes-e még a 2016. évre vonatkozóan támogatót szereznie, vagy ez a lehetősége 2016 december 31-ével lejárt? Köszönöm, ha válaszolnak, üdvözlettel: CsK

Műsorvezető előadóművész-e Kérdés

Ingyenes (belépő nélküli) jótékonysági rendezvényen a bemondó, azaz műsorvezető számlázhat-e 5%-os áfatartalommal? Segítségüket előre is köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Termőföld átminősítése

Lepsényi Mária

adószakértő

Mezőgazdasági telephely – földértékesítés

Lepsényi Mária

adószakértő

Ingatlan bérbevétele magánszemélytől

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 december
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close