57 találat a(z) egyetemi hallgató cimkére

Külföldi egyetemista szakmai gyakorlata Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem az, hogy hollandiai egyetemen nappali tagozatos magyar állampolgár magyarországi szakmai gyakorlatára ugyanaz a jogszabály vonatkozik, mint magyar egyetemen nappali tagozatos hallgatóra? Köszönettel várom válaszát: Ganyu Sándorné

Így lehet egyetemistákat foglalkoztatni szakmai gyakorlaton Cikk

Kell-e munkaszerződést kötni a szakmai gyakorlat keretében foglalkoztatott egyetemistákkal, és mikor kell a részükre díjazást fizetni? – kérdezte olvasónk. dr. Hajdu-Dudás Mária, munkajogász szakértőnk válaszolt.

Együttműködési megállapodás Kérdés

Egy kft. együttműködési megállapodást köt egy egyetemmel, hogy szakmai gyakorlatot biztosít egy hallgatójuknak 6 hétre. Ezen időszakra 90 000 forint díjazásban részesül a hallgató. Kérdésem: 1. Milyen bejelentési kötelezettség van a NAV felé? 2. Milyen adókat és járulékokat kell fizetni a hallgató után a cégnek?

Biztositási jogviszony tanulónál Kérdés

Egyszemélyes kft. esetében az egyetemi tanulmányait befejező tag/ügyvezetöre is vonatkozik, hogy a diákigazolvány érvényesség lejártát követően az egészségügyi szolgáltatás további 45 napig tart, és csak ezt követően kell társas vállalkozóként bejelenteni?

EU tagországban tanuló egyetemi hallgató egészségbiztosítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2013-as kérdésem volt: "Van-e valamilyen teendő, tehát saját maga utáni járulékfizetés Magyarországon EU tagországban lévő egyetemen tanuló magyar diák EU hallgatói jogviszonya esetén?" Ezt a választ kaptam: "....Ha viszont az a helyzet, hogy Magyarországon nincs hallgatói jogviszony, csak az Eu-s tagállamban, akkor Magyarországon az esetben jogosult egészségügyi ellátásra, ha megfizeti a napi 222, havi 6660 forint összegű egészségügyi szolgáltatási járulékot. Ez esetben Eu-s egészségbiztosítási kártyára is jogosult." A nagylányom azóta is fizeti önmaga után havonta - idén 6810 Ft - az egészségbiztosítási járulékot. A napokban (s lehet késve) figyeltünk fel egy alapproblémára: az adott tagországban is lett biztosítása a hallgatói jogviszonnyal. Holott nem dolgozik, s úgymond nem fizeti utána senki a járulékokat, adókat...Egy 2014. januári HVG cikk sok oldalról közelíti meg a témát: dolgozói, tanulói oldalról: http://hvg.hu/gazdasag/20140116_Kulfold_egeszsegugyi_biztositas_EU/ Számomra kacifántosnak tűnik, mert nagyon úgy néz ki, hogy innen már régen ki kellett volna jelentkeznie, s mint "külföldi" vehet igénybe itthon egészségügyi alapellátást itthoni tartózkodás idején kint igényelt EU-s kártyával, illetve előre finanszírozni kell a magasabb szintű beavatkozások árát, amit majd a külföldi biztosító később térít...stb. Egyetemi hallgatóknál jelenleg napjainkban mi a valóság? Ki kell váltani a kinti EU-s kártyát, a magyar rendszerből pedig kijelentkezni?

Passzív állományú egyetemi hallgató biztosítotti jogviszonya Kérdés

Tisztelt Szakértő! Intézményünk megbízási szerződést kötött egy személlyel egyszeri – október elején lezajlott – munkavégzésre. A megbízási díj nem éri el a minimálbér 30 százalékát. Az utalandó megbízási díj számfejtésekor derült ki, hogy a megbízott 2014. szeptember eleje óta passzív állományú egyetemi hallgató. Kérdésem, hogy ilyen esetben él-e, és meddig él a biztosítotti jogviszonya, szükséges-e, hogy a NAV felé bejelentsük, mint munkavállalót? Válaszát előre is köszönöm!

Főállás Kérdés

Alkalmazható-e főállásban nappali tagozatos főiskolai vagy egyetemi hallgató, ha minden kötelező járulékot megfizetünk utána, és rugalmas munkaidőben dolgozik?

Tgyás és gyed PhD mellett Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kaphat-e tgyás-t és gyedet az az egyetemi hallgató, akinek PhD-ösztöndíjat folyósítanak? Válaszát előre is köszönöm!

Egyetemista katás egyéni vállalkozó Kérdés

Főállásúnak vagy mellékállásúnak számít-e az a katás egyéni vállalkozó, aki egyidejűleg nappali tagozatos egyetemi hallgató?

Külföldi hallgató magyarországi gyakorlaton Kérdés

Kedves Szakértő! Egy németországi egyetem német állampolgárságú hallgatója szeretne gyakorlatszerzés céljából Magyarországon 5-6 hónap időtartamban dolgozni, a gyakorlatot nem az iskola írja elő. Kétféle megoldásban gondolkoduk, egyrészt hogy kötünk vele egy munkaszerződést és minden bért és juttatást mint munkavállalónak fizetjük, vagy az anyavállalatunknál lenne szerződése és a bérét is onnan kapná, nálunk pedig kiküldetésben lenne. A kérdésem ezzel kapcsolatosan, hogy milyen bejelentési kötelezettségünk van, illetve hogyan lesz a biztositása ezen esetekben.

Nappali tagozatos egyetemi hallgató – egyéni vállalkozó Kérdés

Tisztelt Adózóna! Nappali tagozatos egyetemi hallgató egyéni vállakozást indított. Nem választotta a katát. Nincs legalább heti 36 órás munkaviszonya sehol. A vállalkozása nem rendszeres elfoglaltság, kisállattenyésztés – évente 8-10 állatot értékesít. Kérdés: főállású egyéni vállalkozónak minősül-e, kell-e fizetni havonta a minimálbér utáni járulékokat? Válaszukat előre is köszönöm.

Egyetemi hallgató katás egyéni vállalkozó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nappali tagozatos egyetemi hallgató katás egyéni vállalkozó szeretne lenni. Ebben az esetben is főállású katásnak számít (a jogszabály alapján számomra főállásúnak tűnik)? Előre is köszönöm a válaszát.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink