362 találat a(z) egyesület cimkére

Támogatás közterhei Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem szíveskedjen az alábbi tények ismeretében állást foglalni a felmerült kérdéseinkre: Nem közhasznú egyesület alapszabályában, többek között az alábbiak foglaltatnak benne: 1. „Az egészséges életmód és szabadidősport gyakorlása, feltételeinek megteremtése, sportfinanszírozás, gyermek és ifjúsági sport, a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok, valamint a fogyatékosok sportjának támogatása a 2004. évi I. tv. 49. § (c-e) szerint. (Állami feladat.)” 2. „Sport, ifjúsági ügyek, a 2011. évi CLXXXIX. tv. Magyarország helyi önkormányzatairól 13. §. (1) 15. szerint. (A helyi közügyek/helyben biztosítható közfeladatok körében ellátandó helyi önkormányzati feladatok.) Az egyesülettől független sportegyesületben judo sportágban készül fel olimpiai szereplésre egy 17-18 éves fiatal. A felkészülés támogatására egy cég felajánlott 2,4 millió forintot. A sportoló nem a sportegyesületén, hanem a jelzett nem közhasznú egyesületen keresztül kapná meg a támogatást 12 hónap alatt. (A felhasználás túlnyomórészt iskolai különórák igénybevételére terjed.) A megadott célok lehetőséget biztosítanak-e a támogatás cél szerinti bonyolítására? A támogatás pénzbeli kifizetése jár-e valamilyen járulék- vagy adóteherrel, ha igen, akkor az milyen közteher és kit terhel? Van-e jelentősége, hogy a civil szervezet alapítvány vagy egyesület, közhasznú vagy nem közhasznú? Amennyiben a pénzbeli támogatás közteherrel jár, akkor megoldás lehet-e az egyesület nevére szolgáló számlákkal elszámolni?

1 százalék felhasználása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyesületünk a 2019. évben kiutalt 1 százalékot cél szerinti tevékenységére használta fel. Ezt az összeget szeretném konkrétan egy számlához rendelni, munkaszámmal ellátni. Az adott számla tartalma szerint 2019. évi gazdasági eseményt tartalmaz, 2019. évre került könyvelésre, de a számla kiegyenlítése 2020. évben történt meg. Kérdésem, hogy probléma-e, hogy a számla kiegyenlítése nem történt meg 2019. december 31-éig? Elfogadható az 1 százalék elszámolása ezzel a számlával szemben? Válaszát előre is köszönöm!

Fotópályázati díj befizetéséről milyen dokumentumot szükséges kiállítani? Kérdés

Fotóköri egyesület fotópályázatokat szervez magánszemély pályázók részére. A pályázatnak pár ezer forint díja van, amelyet az egyesületi bankszámlára fizetnek be. Kérdésem, hogy szükséges-e külön bevételi bizonylatot, számlát, vagy számviteli bizonylatot kiállítani a pályázó részére? Ez a tevékenység az alapszabályban szereplő úgynevezett cél szerinti tevékenység.

Egyesület, alapítvány, nonprofit gazdasági társaság illetékkötelezettsége Cikk

Az eltérő jogállású alapítványok vagyonszerzési illetékkötelezettségének változása indokolja a címben felsorolt szervezetekre vonatkozó illetékszabályok számbavételét, különös tekintettel az alapítványok egyes típusaira.

Könyvvizsgálati kötelezettség Kérdés

Kérném a véleményüket az alábbiakban: alap- és vállalkozási tevékenységet is végző egyesület esetében a könyvvizsgálói kötelezettség 300 millió forintos éves nettó árbevételi határ mire vonatkozik? Csak a vállalkozási tevékenység árbevételére, vagy a vállalkozási és alaptevékenység bevételre összesen? Köszönettel.

Alanyi adómentes áfafizetési kötelezettsége Kérdés

Alanyi adómentes egyesület 72 hónappal ezelőtt idegen ingatlanon beruházást hajtott végre. A beruházás értékét az egyesület aktiválta, és amortizációt számolt el évente. Az ingatlan tulajdonosa értékesíteni kívánja az ingatlant. Az értékesítés kapcsán az egyesületnek kifizeti a beruházás értékét. A kérdés az, hogy az egyesület milyen számlát állítson ki a beruházás értékesítése kapcsán? Ingatlanról nem adhat számlát, mert nincs a tulajdonában ingatlannyilvántartásba bejegyzett ingatlan. Idegen ingatlanon végzett beruházás kapcsán, tárgyi eszköz értékesítés áfa felszámításával szóba jöhet-e – ha nincs a birtokában olyan eszköz amit el tudna adni? Vagy az a helyes, ha a szolgáltatásnyújtás kategóriában kerül a számla kiállításra (felújítási szolgáltatás megállapodás szerinti értéke), ebből adódóan erre az ügyletre alanyi áfamentesként áfa nélkül kell számláznia?

Egyesület beszámolójának javítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Horgász egyesület beszámolója a Fővárosi Törvényszékre hibásan került beküldésre a 2016. évi beszámoló. Hogyan lehet ezt javítani, önellenőrizni? Köszönettel!

Egyesülettel (nonprofit) kapcsolatos kérdés Kérdés

2020. évben az egyesület bérleti dijakat szed be tárgyi adómentesen. Hogyan számlázza ki a közmü költségeket, ha a bérlőknek nincs saját mérőjük? Ugyanez az egyesület a székháza tetőterét be akarja épiteni, hogyan vonhatja le a beépitett anyagok áfáját?

Közhasznú alapítvány Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy iskolai egyesület, amely jelenleg nem közhasznú. Gondolkodik azon, hogy kéri a közhasznú besorolást. Tudna arról tájékoztatni, hogy milyen előnyei és hátrányai vannak ez egyesületre nézve? Valamint milyen előnye származik a támogatónak abban az esetben, ha közhasznú szervezetnek fizet? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: JT

Rendezvényeken résztvevők jogállása Kérdés

Egyesület rendezvényeket szervez. Vannak rendezvények, melyekre van belépő, és vannak, amelyek mindenki által térítésmentesen megtekinthetők. A rendezvényeken szereplők nem minden esetben kérnek díjat a közreműködésükért. Gondolhatunk ez esetben zenészre, szervezésben segítőkre stb. Milyen keretek között lehet ezen embereket juttatás nélkül "foglalkoztatni", hogy senkinek ne legyen törvénybe ütköző?

Egyesület és kft. szerződéses jogviszonya, ugyanazon ügyvezetéssel Kérdés

Ha van egy egyesület, aminek az ügyvezetője egy kft. ügyvezetője is, akkor köthetnek-e egymással szerződést az alábbiak szerint: – az egyesület megbízza a kft.-t, hogy pro bono végezzen el egy feladatot – ezt azért foglalná írásba, hogy világos maradjon a tevékenység. Az egyesület brandje alatt történik, a feladat végzése így a létrejött szellemi termék nem a kft tulajdona lenne. Mindezt milyen formában lehetne szabályosan végezni, Ha lehet egyátalán ingyenesen? – kft. végezhet-e pénzért (megbízási díjért) IS szolgáltatást az egyesületnek? – a kft. adhat-e adományt/támogatást az egyesületnek? Köszönöm szépen a válaszokat, üdvözlettel:

Egyesületi támogatás Kérdés

Egyesületet szeretnénk létrehozni, amely autóversenyzéssel, autóversenyek szervezésével, illetve egy másikat, amely lovassporttal foglalkozik. Mindkettőnél a kérdésünk az lenne, hogy a támogatók, akik havonta 10 ezer forintot fizetnének támogatás jogcímen, el tudnák-e számolni egyéni vállalkozóként, kft.-ként a befizetett összeget? Ha például reklámoznánk a cégeket, és reklámköltséget számláznánk ki, az is megoldható lenne? Ott a fizető fél le tudja írni ezeket a költségeket, illetve, ha az egyesület tevékenységei között ezek szerepelnek, akkor kiszámlázhatjuk-e őket?

Ingyenes átadás származtatott jog személytől Kérdés

Egyesület származtatott jogi személye ingyenesen átadáná a tulajdonában lévő ingatlan tulajdonjogát az "anya"egyesületnek, amelytől a jogi személyiséget kapta. Terheli-e az ügyletet adó-, illeték- vagy bármilyen más fizetési kötelezettség? Piaci értéken való aktiválás esetén az egyesület halasztott bevételként kezelheti-e az ingyenes átadást?

Egyesület elnökének munkavégzése Kérdés

Egy egyesületi formában működő hagyományőrző néptáncegyüttesben a táncoktatást a tagok részére maga az elnök végzi. Beszámlázhatja-e ezt az oktatást egyéni vállalkozóként, tiltja-e ezt valamilyen jogszabály?

Alanyi mentes Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem a következő: egyesület EU-s szolgáltatást vett igénybe. Az egyesület nem áfakörös, nem rendelkezik EU-s adószámmal. Mi a teendő? Be kell vallani, és meg kell fizetni az áfát? A számlán is szerepel áfaösszeg. Így nem kétszer fizet áfát az egyesület? Köszönettel: Ildikó

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Kisgyermekes munkavállaló munkaidőbeosztása

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Új katatörvény a bt. beltagjára vonatkozóan

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Kifogásolható-e ez az adózói magatartás?

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs