403 találat a(z) családi kedvezmény cimkére

Válás, közös gyerekfelügyelet, új család: ki veheti igénybe a családi kedvezményt? Cikk

Magyarországon nem ritka, hogy egy házasság válással végződik, és a szülők új családot alapítanak. Az sem szokatlan, hogy a válás után a volt házastársak a gyerekek felett közös felügyeleti jogot gyakorolnak. Olvasónk estében azonban a gyerekek a közös felügyelet mellett a volt férjnél maradtak, ott laknak életvitelszerűen, míg a családi pótlékot a volt feleség veszi igénybe. Rendben van ez így, és mi a helyzet a családi kedvezménnyel? Olvasói kérdésre Surányi Erzsébet okleveles közgazda válaszolt.

Családi kedvezmény Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás egyéni vállalkozó 2019. 08. 31-étől kilépett a katából, visszakerült az szja-törvény hatálya alá. Három gyermek után családi kedvezményt szeretne igénybe venni. A katás egyéni vállalkozásból származó jövedelmén kívül más jövedelme nem volt. A családi kedvezményt 2019. 01 01-től vagy 2019. 09. 01-től veheti igénybe? Tisztelettel: Kecskemétiné H Katalin

Családi kedvezmény Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi, számomra bonyolult helyzethez kérnék iránymutatást. Adott egy anyuka, akinek három gyermeke van. Kettő az előző házasságából, a harmadik 2019. 05. hóban született, az új férjtől, akivel szintén 2019. 05. hónapban köttetett a házasság. A válás után a bírósági határozat szerint a felügyeleti jogot közösen gyakorolják, és megállapodtak, hogy a gyerekek életvitelszerű lakhelye az apánál van. A családi pótlékot az anya veszi igénybe 100 százalékban, a családi kedvezményt a közös gyerekekre 50-50 százalékban érvényesítik. Melyik fél adóbevallását kell javítani, mert meglátásom szerint ez így nem szabályos? Köszönettel: Bajiné Tőzsér Viktória

Családi kedvezmény válás után Cikk

A gyermekesek válása utáni osztozkodásban – a közös lakás és az ingóságok megosztása mellett – az is kérdés, hogy a kialakuló új helyzetben és kapcsolatokban ki-ki hogyan és mennyi családi kedvezményt érvényesíthet.

Elvált szülők: felváltva gondozott gyerekek után hogyan kell számítani a NÉTAK kedvezményt? Kérdés

Elvált szülök közös felügyelettel nevelik a gyerekeket, azaz felváltva egy hetet az anya, egy hetet az apa háztartásában élnek, a családi pótlékot 50-50%-ban érvényesítik. Kérdés, hogy az anya esetében ezen gyermekek mikor és milyen mértékben vehetők figyelembe a NÉTAK kedvezmény számítása során, ha a gyermekek 12 év alattiak, s az utóbbi 3 évben már elváltak? Hogyan kell ilyen esetben a jogosultságot számítani?

Családi kedvezmény felváltva nevelt gyerekekre Kérdés

Tisztelt Szakértő! Családi kedvezménnyel kapcsolatban szeretném a segítségét kérni. Válás után, a válási okirat alapján váltott a felügyelet két gyermek esetében, ebben szerepel az is, hogy a családi pótlékot mindkét gyermek után az apa kapja. Az összeg felét elutalja a volt feleségnek. Az egyik gyerek az apa, a másik gyerek az anya háztartásában él. Az apa a vele élő egy gyermeke után szeretné érvényesíteni a családi kedvezményt, ezt milyen összegben érvényesítheti? Köszönettel: Endrédy Esztella

Adóelőleg-nyilatkozat családi kedvezményről Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kötelező-e adóelőleg-nyilatkozatot kitöltetni a munkavállalóval? Mi van akkor, ha a munkavállaló nem kíván nyilatkozni a családi kedvezményéről és nem ír alá semmit sem? Lehet-e az irat hiányának munkaügyi következménye egy esetleges munkaügyi ellenőrzés során?

Családi kedvezmény Kérdés

Tisztelt Szakértő! Családi kedvezmény érvényesítésével kapcsolatban lenne kérdésem. Fiatalkorú, nappali tanulmányait végző hölgy 5 évvel ezelőtt, egyedülállóként szült. A gyermek felügyeleti jogát a nagypapa (az anya édesapja) kapta meg, a családi pótlékot is az ő nevére utalják. Jelenleg is a család egy háztartásban él, keresete azonban csak az azóta dolgozó anyának van. A nagyapa a családi kedvezményt nem tudja igénybe venni. Kérdésem az lenne, hogy az anya kérheti e a családi kedvezmény figyelembevételét a munkáltatójánál. Válaszukat köszönöm!

Nyilatkozzon időben adókedvezményre jogosultságáról! Cikk

Az év első hónapjaiban több tízezren felejtik el igénybe venni az adókedvezményeket, pedig az időben leadott nyilatkozatok nemcsak magasabb fizetést, hanem lényegesen kevesebb adminisztrációt is jelentenek – hívja fel a figyelmet közleményében a Pénzügyminisztérium (PM).

Külföldről hazatelepült magyar családi kedvezménye Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egy Svédországból 12 év után hazatelepült 4 gyermekes házaspár igénybe tudja-e venni a családi kedvezményt, illetve az édesanya a 4 gyermekes kedvezményt? A gyerekek kivétel nélkül Svédországban születtek, családi pótlékot is Svédországból kapják, soha Magyarországról nem kaptak családi pótlékot (a gyerekek 12 év alattiak) de minden gyermek és mindkét szülő magyar állampolgár. Le kell mondaniuk a svéd családi pótlékról ahhoz, hogy a magyar szja-alap családi kedvezményt érvényesíteni tudják?

Egyéni vállalkozók, őstermelők, bérbeadók! Újból itt az adóelőleg-fizetési határidő Cikk

A 2019. évre vonatkozó – negyedik negyedévi – adóelőleget a személyi jövedelemadóról szóló törvény (szja-törvény) hatálya alá tartozó magánszemélyeknek 2020. január 13-áig kell megfizetniük (január 12-e vasárnapra esik). Ide sorolhatók az egyéni vállalkozók, az őstermelők és azok a magánszemélyek, akik nem tartoznak az előzőek szerinti körbe, de jogszabály esetükben adóelőlegfizetési-kötelezettséget ír elő, mert például nem kifizetőtől (hanem mondjuk bérbeadásból) származik az összevonandó jövedelem.

Családi kedvezmény Kérdés

2 gyermekes munkavállaló egyik gyermeke kedvezményezett, eltartott, másik gyermeke 23 éves, egyetemi tanulmányait befejezve 2019. szeptembertől első mesterképzésben vesz részt, nem jár utána családi pótlék. Alkalmazottként heti 20 órás munkaviszonyban dolgozik is, bruttó bére 82 150 Ft. Mennyi családi kedvezményt vehet igénybe a munkavállaló (egyedül érvényesíti)? Jól gondolom-e, hogy 66 670 Ft/hó az igénybe vehető családi kedvezmény? Köszönettel: Hortobágyiné Tóth Cecília

Ukrán munkavállalók családi kedvezménye Kérdés

Magyar kft. ukrán állampolgárokat munkaviszonyban foglalkoztat. Az ukrán dolgozók ideiglenes tartózkodási engedéllyel rendelkeznek. Családjuk, gyermekeik Ukrajnában élnek életvitelszerűen. A foglalkoztatásukhoz kapcsolódóan felmerült kérdéseink a következők: 1. Jár-e pótszabadság a gyermekek után? 2. Jár-e családi pótlék a gyermekek után? 3. Igénybevehető-e a családi kedvezmény? Segítségüket előre is köszönöm

Osztalék adózása családi kedvezmény tükrében Kérdés

Tisztelt Szakértő! Tudom, hogy már többször körbejárt és megbeszélt téma az osztalék adózása, de nem találtam választ a szocho-korlát számítására családi kedvezmény esetére! Konkrétan a kérdésem az lenne , hogy a társas vállalkozó bruttó bére 420 000Ft/hó, a családi kedvezmény összege 330 000 Ft /hó (3 gyermek megosztva), vagyis ténylegesen 90 000 Ft /hó után fizeti meg az szja-t. Ennek tükrében, ha 5 milliós bruttó osztalékot vesz ki a társas vállalkozó, van-e szocho-fizetési/levonási kötelezettsége a cégnek? Előre is köszönöm a segítségét. Üdv. F. Csilla

Családi kedvezmény Kérdés

1998 októberében született gyermek 2019 júniusában befejezte a középiskolát, és – az iskolában maradva – technikusi képzésre jár, nappali tagozatra. Nem sajátos nevelési igényű gyermek. Kérdésem, hogy a családi pótlék és a családi adókedvezmény meddig jár a tanuló után? Köszönöm a segítségüket.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi szolgáltatás könyvelése, bevallása

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Engedményezés

Pölöskei Pálné

adószakértő

Engedményezett követelés

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 december
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs