423 találat a(z) családi kedvezmény cimkére

Családi pótlék – családi kedvezmény saját jogon Kérdés

Tisztelt Szakértő! 20 éves fogyatékkal élő fiatal az idei évtől már nem jár iskolába (fejlesztő iskolába járt), jelenleg nem is dolgozik még, nem kap semmilyen ellátást, viszont családi pótlékra, úgy tudjuk, maga után jogosult. Eddig édesanyja kapta utána a családi pótlékot, most szeretnék megigényelni a fiú nevében. Édesanyja igénybe vette a családi kedvezményt is az iskolai évek alatt. A kérdés az, hogy ha a fiatalember megkapja maga után a családi pótlékot saját jogon, viszont nem kap munkát, tehát "lógni" fog a levegőben, az édesanya továbbra is igényelheti a családi kedvezményt utána? Válaszukat előre is köszönöm szépen!

Családi adókedvezmény megosztása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Családi adókedvezmény megosztásával kapcsolatosan szeretnék kérni egy kis segítséget. A szülők év közben, júliusban elváltak, az édesapa elköltözött, a lakcíme megváltozott. A gyermek az édesanyjával lakik egy háztartásban. Az édesanya rendelkezik heti 36 órát meghaladó munkaviszonnyal. Az édesapa munkaviszonya április közepén megszünt, azóta sincs jövedelme. A bírósági ítélet alapján a gyermek felügyeleti joga közös, a családi pótlék megosztását nem kérték. Az édesapa érvényesítheti-e megosztással a családi adókedvezményt a januártól áprilisig terjedő 4 hónapra? Valamint, amennyiben a későbbiekben lesz jövedelme és kéri a családi pótlék megosztását? Köszönöm válaszát.

Cafeteria 2019 – családi kedvezmény Kérdés

Tisztelt Szakértő! Azzal a kérdéssel fordulunk Önhöz, hogy a 2019-ben bérként adózó cafeteriaelemek (például Erzsébet ajándék utalvány) után fizetendő szja-ból igénybe vehető-e a családi kedvezmény? Válaszukat köszönöm: Balogh Edit

Ennyi családi kedvezményt markolnak az államkasszából a legtehetősebbek Cikk

A dolgozó társadalom jövedelem szerinti felső 10 százalékának bruttó keresete annyi, mint az alsó 65 százaléké együttvéve – állapítja meg a Policy Agenda, amely a munkajövedelemmel rendelkezők körében tapasztalható béregyenlőtlenséget vizsgálta, külön kitérve az adókedvezmények hatására.

Szja-kedvezmények rangsora Kérdés

2018. évi jövedelmek alapján szeretne a vállalkozó igénybe venni családi kedvezményt és az egyéni nyugdíjszerződés utáni kedvezményt. A vállalkozói kivétje után figyelembe veheti a családi adókedvezményt, és ingatlan-bérbeadásból származó bevételét terhelő szja is alapja e a kedvezmények igénybe vételének? Köszönöm válaszukat.

Varga Mihály dicsérte a családi adókedvezmény rendszerét Cikk

Tavaly mintegy 288 milliárd forintot hagyott a kormány a családoknál, 23,5 milliárddal többet, mint 2016-ban. A családi kedvezménynek köszönhetően átlagosan 262 ezer forint adót spóroltak a szülők tavaly – tájékoztatta Varga Mihály pénzügyminiszter az MTI-t.

Családi kedvezmény igénybevétele Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik ügyfelemnél 3 gyermek után vették igénybe a családi kedvezmény a következőképpen: 2 gyermek után június 30-áig családi pótlékot kaptak, 1 gyermek felsőfokú oktatási intézménybe járt, így eltartott minőségben szerepelt; Július 1-jétől 1 gyermek után kapnak családi pótlékot, 1 gyermek után 07-08. hónapra nem kapnak családi pótlékot, csak szeptemberben, mert akkor kezdődik a felsőfokú oktatási intézményben a hallgatói jogviszony, a harmadik gyermeknek továbbra is a felsőfokú oktatási intézmény hallgatói jogviszonya érvényes. Kérdésem: hogy 07-08. hónapra ebben az esetben 116 670 Ft jár az egy gyermekre, vagy 220 000 Ft? Tisztelettel várom válaszát: Géczi Sándorné

Tovább tanul a gyermek: teendők a családi pótlékkal, kedvezménnyel Cikk

A családi pótlékra, családi kedvezményre jogosultság szempontjából fordulópontot jelent, ha a gyermek befejezi a tanulmányait, illetve esetleg tovább tanul. Írásunkban összegezzük, mire figyeljenek az érintett szülők.

1753 önellenőrzése családi kedvezmény miatt Kérdés

Tisztelt Szakértő! 1753 önellenőrzéssel kapcsolatban szeretnék segítséget kérni. A munkavállaló elfogadta a NAV tervezetet, amelyben fizetendő adója keletkezett és most gondolkodik, hogy jó-e a bevallása. Az szja-bevallásban 1 gyermek után járna a családi kedvezmény, amit vissza szeretne igényelni az apa, az anyánál nincs érvényesítve semmi. Az elfogadott tervezetben az eltartottak után járó családi kedvezmény 22. sor 333 350 Ft, tényleges 800 040 Ft. tervezet (az ön által érvényesíteni kívánt családi kedvezmény összege) 26. sor 333 350 Ft, tényleges 800 040 Ft tervezet (adó különbözet) 79. sor + 29 332 Ft fizetendő tényleges 40 671 Ft visszaigényelhető. A gondot a 16-01 önellenőrzési lap jelenti, a kötelezettség alapjának a különbözete a 800 040 Ft – 333 350 Ft = 466 690 Ft és a a kötelezettségváltozás összege a 466 690*15% = –70 003 Ft visszaigényelhető szja? Vagy a családi kedvezmény érvényesítése után a kiszámolt 40 671 Ft, visszajáró adó a kötelezettség a kötelezettség az alapja pedig nulla? A 1753-as bevallás önellenőrzésénél hibaüzenetet kapok, hogy a 170 lap összegének meg kell egyeznie a 16-01 és 16-02 negatív összegével. Akkor a 16-01 lapon csak – 40 671 Ft lehet? A kötelezettség alapjának és a kötelezettség összegének helyes megállapításához kérném szíves iránymutatását. Köszönöm szépen.

Költségvetés 2019-re – csökken a szocho, nő a családi kedvezmény Cikk

A kormány Magyarország biztonságának megőrzését, a gazdasági növekedés fenntartását, a családok támogatását és a teljes foglalkoztatás elérését tartotta szem előtt a jövő évi költségvetés tervezésekor – jelentette ki Varga Mihály a 2019-es büdzsé benyújtásakor a Parlamentben. A pénzügyminiszter hangsúlyozta: a jövő évi költségvetés középpontjában a biztonságos növekedés áll a szigorú és fegyelmezett gazdálkodás szem előtt tartásával. – írja közleményében a PM.

Érettségi után módosítani kell a családikedvezmény-nyilatkozatot! Cikk

Júliustól nem jár a családi kedvezmény, ha érettségi után a gyermek nem tanul tovább.

Vége a jó világnak a középiskolai tanulmányok befejezésekor Cikk

A végzős középiskolások számára nemcsak a tanév, hanem a tanulói jogviszony is rövidesen véget ér. Ennek a ténynek családtámogatási, társadalombiztosítási, sőt adózási következményei is vannak, illetve lehetnek.

Családi kedvezmény Kérdés

Üdvözlöm! Családi kedvezményt abban az esetben is igénybe veheti a szülő, ha a középiskola technikusi szakán végzett a (19 éves) gyermek, de nem igényeltek családi pótlékot, pedig jogosultak lettek volna rá? Egy édesanyával kapcsolatban is szeretném kérni a segítségét. 2016. december 20-ától igényelte a csedet. 2018. 01. 17-én szült. 2017-ben 168 nap után, júniusban visszament dolgozni. 2015-ben kötött házasságot. Családi kedvezményre és az első házasok kedvezményére 2017. január vagy június hónaptól lesz csak jogosult? Válaszát köszönöm. Tisztelettel.

Családi kedvezmény gondnokság alá helyezettnél Kérdés

Tisztelt Szakértő! A gyermek értelmi fogyatékos (25 év feletti), gondnokság alá van helyezve. Emelt összegű családi pótlékot folyósítanak a számára. Gyámhatósági határozat alapján fele-fele arányban édesanyjával kapja ezt az összeget. A gyermek keresőtevékenységet folytat, ebből származó jövedelme havi bruttó 80 500 forint, más jövedelme nincs. Ebben az esetben az édesanya igénybe veheti-e a családi adókedvezményt? (A gyermeknél a súlyos fogyatékosság miatti kedvezményt vesszük figyelembe.)

Családi adókedvezmény kettő egygyermekes szülő házassága esetén Kérdés

Kettő egy-egy saját gyermeket nevelő szülő 2016-ban összeházasodott, és mindketten jogosultak családi pótlékra. (A kétgyermekes családipótlék-igényüket visszautasították!) Kérdésem: a családi adókedvezményre egy vagy kettő kedvezményezett gyermek után jogosultak?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Beruházási költségek utólagos aktiválása

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Tb-audit és adatvédelem

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Átálányadó és munkaviszony csed, gyed

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 június
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs