446 találat a(z) családi kedvezmény cimkére

Az e-SZJA rendszert használók harmada módosította az adóhivatali tervezetet Cikk

Csaknem 30 százalékkal nőtt az e-SZJA rendszert használók száma, az idén 1,5 millióan, tavaly 1,1 millióan nyújtották be határidőre a rendszeren keresztül a személyi jövedelemadó (szja) bevallásukat – ismertette Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium (PM) adóügyekért felelős államtitkára szerdán sajtótájékoztatón, Budapesten.

Családi kedvezmény élettársnak Cikk

Igénybe veheti-e a várandósság idejére, illetve azt követően a családi kedvezményt az apa, ha nem házasodott össze az anyával, de egy háztartásban élnek (nem bejegyzett élettársak)? – kérdezte az Adózóna olvasója. Surányi Imréné okleveles közgazda válaszolt.

Családi kedvezmény közös érvényesítése év végén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi a kérdésünk. Az apa egész évben kérte a két kedvezményezett gyermek után a családi kedvezményt. Év végén kiderült, hogy így nem tudja az önkéntes nyugdíjpénztári befizetés után a 36 000 Ft kedvezményt érvényesíteni. Amennyiben az anyával közösen érvényesítik a családi kedvezményt, úgy elkészíthető a bevallás úgy, hogy az apa 36 000 Ft szja-t fizessen, de rendelkezhet erről és a NAV átutalhatja részére az önkéntes nyugdíjpénztári befizetések utáni 205 kedvezményt (36 000 Ft-ot). Míg az anya visszaigényelheti a 36 000Ft-ot. (Vagyis csak annyit érvényesít az anya, hogy az apa rendelkezése teljesülhessen.) Ebben az esetben szóba jön, hogy év közben helytelen nyilatkozatot tett, és emiatt keletkezett év végén több, mint 10 000 Ft szja-kötelezettsége? Vagyis kell-e emiatt különbözeti-bírsággal számolni? (Bár sejthette az apa, hogy a családi kedvezmény mellett nem marad szja-ja, mégis, az önkéntes befizetések csak év végére mutatták meg a tényleges összeget, még akkor is, ha havonta azonos befizetések történtek. Ezek alapján talán nem tartozik ebbe a körbe jelen eset és bírság nélkül megléphető.) Mielőbbi segítő válaszukat előre is köszönöm.

Itt az idő az szja-bevallásra! Ebben különleges a magyar rendszer Cikk

Minden harmadik adófizető megnézte az adóbevallási tervezetét, másfél millióan az interneten tekintették át az iratot – tájékoztatta Varga Mihály az MTI-t. A pénzügyminiszter kiemelte: az adatok azt mutatják, hogy a lakosság körében is egyre népszerűbbek az egyszerű, online megoldások, így néhány éven belül a közigazgatás első papírmentes hivatala lehet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Családi kedvezmény élettársnak Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem az lenne, hogy az apa, ha nem házasodott össze az anyával, de egy háztartásban élnek (nem bejegyzett, nem nyilvántartott élettársak, csak együtt élnek), akkor igénybe veheti-e a várandósság idejére, illetve azt követően a családi kedvezményt? Az szja-törvény 29/A paragrafusának (3) bekezdése úgy fogalmaz, hogy "... továbbá a jogosulttal közös háztartásban élő, családi pótlékra nem jogosult házastársa". Én úgy értelmezem, hogy közös háztartásban élő házastársa veheti igénybe, viszont több helyen is olvastam, hogy a nem házasok esetében is igénybe veheti az apa. Mi alapján, ha igénybe veheti tényleg? Mivel kell igazolni a jogosultságot? Mielőbbi megtisztelő válaszát előre is nagyon szépen köszönöm.

Kiegészítő (nyugdíjas) egyéni vállalkozó családi kedvezménye Kérdés

Kiegészítő, nyugdíjas egyéni vállalkozó 3 gyermeke utáni családi adókedvezményt az összevont adóalapba tartozó jövedelme nem fedezi, kérdés, hogy a vállalkozói kivét után bevallott nyugdíjjárulék igénybe vehető-e járulékkedvezményként, tekintettel a kiegészítő tevékenységre? Köszönöm a választ és várom! Üdv. Káldi Éva

Családi kedvezmény Kérdés

Három gyermekem van. Egy általános iskolás, egy felsőfokú nappali képzéses 2018.10.02-án töltötte be a 23. évet, és egy OKJ-képzésben levő gyermek, 2018.08.10.-én töltötte be a 20. évet. (Családi pótlékot csak egy gyermek után kapok, de a létszámba beleszámítanak.) Kérdésem, hogy a 23 éves gyermeknél, illetve a 20 .évet betöltött gyermeknél milyen kódot kell beírni a 1853-on, és jogosultság jogcímének melyiket? A 23 éves gyereknél ugyanis hibát jelez, hogy nem lehet kitölteni az a. pontot. Hogy töltsem ki a nyomtatványt? Amikor a 20. ill. 23. életévet betölti a gyerek arra a hónapra még jár a családi kedvezmény? (A 23 évet betöltött gyermeknél a 2-es kitöltésekor, amely az eltartottat jelöli, a jogcím üresen hagyásával a bevallás ellenőrzésekor nem mutat hibát.)

Szja – élettárs Kérdés

Tisztelt Szakértő! Személyijövedelemadó-bevallás elkészítése során merült fel a kérdés: 3 gyermek édesanyja adóbevallását készítem, aki egy férfival él együtt és nevelik a gyermekeket, akik a hölgy házasságából születtek. Kérdésem, hogy a lakcímkártya szerint azonos címen élő élettárs igénybe veheti-e az szja családi kedvezményt úgy, hogy nem bejegyzett élettársi kapcsolatról van szó, de életvitelszerűen együtt élnek és nevelik a gyerekeket. Köszönöm!

Családi kedvezmény érvényesítése, különös tekintettel felváltva nevelt gyermekere. Kérdés

Tisztelt Adózóna! A fenti kérdésre 2019.03.24-én választ kaptam Surányi Imréné okleveles közgazdától. A 1853-as számú bevallás kitöltésekor azonban a választól eltérő eredményt kaptam. Abban a családban, ahol három családi pótlékra jogosult kiskorú gyermeket nevelnek, a közös háztartásban élő – nem bejegyzett – élettársak, és a három gyermekből két gyermek felváltva nevelt, egy gyermek pedig közös, mekkora összegű családi kedvezmény érvényesítésére jogosult az apa az adóbevallásában, megosztással? A bevallás elkészítése során a két felváltva nevelt gyermekre 2*0,5*220 000 Ft adótartalomnak megfelelő, az egy közös gyermekre pedig 220 000 Ft adótartalomnak megfelelő családi kedvezmény érvényesítését teszi lehetővé a bevallást kitöltő az élettársnak. Az anyának nincs jövedelemadó-köteles jövedelme. Surányi Imréné válaszában azt írta, hogy az apa év végén az adóbevallásában megosztással érvényesítheti az anyának járó 2*0,5*116 670 forint adótartalmának megfelelő családi kedvezményt. A fentiekre való tekintettel kérem segítségüket a helyes családi kedvezmény összegének megállapításához.Tóthné H. Edit

Családi kedvezmény érvényesítése, különös tekintettel felváltva nevelt gyermekre Kérdés

Tisztelt Adózóna! A 2018. évi szja-bevalláshoz szeretnék segítséget kérni, gyermekek utáni kedvezmény igénybevételéhez. A családban három kiskorú, családi pótlékra jogosult gyermeket nevelnek a szülők, akik nem házasok, nem bejegyzett élettársak, de közös háztartásban élnek, a gyerekek utáni családi pótlékot nem egyedülállóként veszik igénybe. A három gyermekből egy közös, aki után az apa év közben érvényesítette az adókedvezményt. Két gyermek az anya előző kapcsolatában született, akiket közös nyilatkozat alapján felváltva nevelnek a szülők. A fentiekre tekintettel az apa igénybe veszi a két gyermek után járó családi kedvezmény 50 százalékát. Kérdésem, hogy az apa jogosult-e a 2018. évi bevallásában a három gyermek után járó 33 ezer forint/hó adókedvezmény érvényesítésére, természetesen a felváltva nevelt gyermekek után csak az 50% kedvezményt igénybe véve. Továbbá kérdésem, hogy a fenti esetben mennyi az 50%? A két gyermeket felváltva nevelő apa által érvényesített családi kedvezmény 50%-a után megmaradó két gyerek után járó 50% (10 ezer forint/hó x két gyermek), vagy az anya által figyelembe vehető három gyermek után járó 33 ezer forint/hó kedvezmény 50%-a? Tóthné Edit

Családi kedvezmény Kérdés

Tisztelt Szakértő! A dolgozó egyik gyermeke saját jogon részesül családi pótlékban, aki után a szülő veszi igénybe a családi kedvezményt. Másik gyermeke 2018 nyarán betöltötte a 20. életévét, de még középfokú oktatási intézményben tanul. Ebben az esetben a családi kedvezményt 2018. első nyolc hónapjában két kedvezményezett eltartottra, a második négy hónapjában pedig egy kedvezményezett eltartottra és egy eltartottra vonatkozóan veheti igénybe? Válaszát előre is köszönöm.

Családi járulékkedvezmény Kérdés

Tisztelt Szakértő! 1999. május 29-én született gyermek 2018 júniusában érettségizett volna, de nem sikerült az érettségi. A családi pótlékot decemberig folyósították nekik. A családi kedvezmény meddig lehet igénybe venni ilyen esetben? 2019.06.30-áig? Nem jár OKJ képzésre. Köszönöm

Családi kedvezmény Kérdés

Tisztelt Szakértő! Anya és apa 2019.03.01-től bejegyzett élettársak, közös lakóhellyel rendelkeznek. Az anya várandós, a magzat betöltötte a 91. napot. Kérdésem, hogy az apa mikortól veheti igénybe az adókedvezményt: 2019. március hónaptól, vagy csak a következő évben, az adóbevallásában igényelheti vissza? Válaszát előre is köszönöm.

Családi kedvezmény érvényesítése élettársak esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Családi kedvezmény érvényesítésével kapcsolatban szeretném a segítségét kérni! A szülők nem bejegyzett élettársak, közös háztartásban élnek. 2018 júliusában összeházasodtak. 3 gyermek van, 2 gyermek az anyukáé és 1 gyermek közös. Hogyan érvényesíthetik a családi kedvezményt a szülők? Az élettárs a családi kedvezményét, amit az anyuka nem tud érvényesíteni a 7 920 000 forint adóalapból a három gyermek után, visszaigényelheti-e az adóbevallásban teljes mértékben? Az adóbevallásban milyen módon kell szerepeltetni a gyerekeket a 03-as lapon? Válaszát előre is köszönöm!

Családi kedvezmény – iskolaszövetkezetben végzett munka Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kétgyermekes családban a kisebbik gyermek középiskolában tanul, a nagyobbik nappali tagozatos egyetemista. Hogyan alakul az egyetemista kedvezményezetti státusza, ha a tanulmányai mellett iskolaszövetkezeten keresztül munkát végez és jut jövedelemhez, aminek összege időnként meghaladja a minimálbért? A minimálbért mint korlátot nettó vagy bruttó módon kell figyelembe venni? Előfordulhat az is a bér vonatkozásában, hogy éven belül a figyelembe vétel akár hónapról hónapra változhat? Mi a jogkövető és ésszerű magatartás? Hogyan nyilatkozzon a dolgozó? Köszönettel: Vinacsekné

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ázsiós tőkeemelés könyvelése a tulajdonosnál

Pölöskei Pálné

adószakértő

Árfolyamnyereségből származó jövedelem

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink