8 találat a(z) civil cimkére

Elérhető a 2022-ben szja 1 százalékos felajánlásban részesült civil és a technikai számos kedvezményezettek listája Cikk

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közzétette honlapján a 2022-ben szja 1 százalékos felajánlásban részesült civil, valamint a technikai számos kedvezményezettek listáját.

Hétmillió forint bírságot szabtak ki az M7-es leállósávjában közlekedőkre Cikk

Egyenként százezer, összességében csaknem hétmillió forint bírságot szabtak ki az M7-es autópálya budapesti, Pest, Fejér és Veszprém megyei szakaszán a leállósávokban haladó autósokra a hosszú hétvégén – közölte kedden az Országos Rendőr-főkapitányság a honlapján.

Nonprofit szféra – Ön mit gondol róla? Cikk

A nonprofit szféra kihívást jelent a pénzügyi-számviteli-adózási területen dolgozók számára, hiszen amilyen viszonylag „marginális” területről van szó, annál speciálisabb felkészültséget igényel az ott dolgozó szakemberek részéről. Az Adózóna szakértőihez is érkeznek a nonprofit szektorral kapcsolatos elgondolkodtató kérdések. Szeretnénk megtudni, hogy önnek milyen személyes tapasztalatai vannak ezen a területen.

Non-Profit Kft Kérdés

Tisztelt Szakértő ! Azzal a kérdéssel fordulok önökhöz, hogy egy nonprofit kft. támogatást szeretne adni egy egyesület részére. A befolyt összegből az egyesület egy rendezvény lebonyolítása érdekében catering szolgáltatást vásárolna. A rendezvény széles körben meghirdetett nyilvános és belépődíjat nem fizetnek a rendezvény résztvevői. Az egyesület fő célja a köznevelés és közoktatás, és a rendezvény is ennek a jegyében lesz megrendezve. Megvizsgálva az szja-törvényt és a civil törvény erre vonatkozó szakaszait ez a szolgáltatás véleményem szerint reprezentációsadó-mentes, de szükségem lenne egy megerősítésre. A két társaság azonban hasonló civil tevékenységet végez, és a tulajdonosi körökben is van átfedés. A rendezvényen mind a két civil szerevet szerepeltetné magát, de a terembérlést és egyéb költségeket a kft. fizetné ki, míg a vendéglátás szervezése az egyesület feladata. A tulajdonosi körökben való átfedés miatt adható támogatás? A gazdasági esemény mind a két civil szervezet esetében törvényes? Nem minősítheti később a hatóság ezt kölcsönnyújtásnak a két szervezet között? A választ nagyon szépen köszönöm!

Áfa-arányosítás civil szervezeteknél Kérdés

Civil szervezet áfalevonásra jogosító cél szerinti tevékenységet végez (könyvtári szolgáltatás) és ebből származik áfaköteles bevétele. Ez a bevétele nem fedezi a könyvtár teljes fenntartási költségét, ezért azt más forrásokból egészíti ki. Ilyenek: a) az alapítók alapításkor nyújtott vagyoni hozzájárulása; b) az egyesület tagjai által fizetett tagdíj; c) más civil szervezettől pályázat útján kapott vissza nem térítendő támogatás; d) adományok. Kérdés, hogy a könyvtári működéshez igénybe vett termékek, szolgáltatások áfája teljes egészében levonható, vagy azt arányosítani kell a fenti egyéb forrássokkal, és ha igen, a)-tól d)-ig mely bevételek számítanak bele az arányosításba?

Közel 1 milliárd forinttal kevesebb jut a társadalmi szervezeteknek az szja-ból idén Cikk

Mintegy 12 százalékkal kevesebb szja-t juttattak a civil szervezeteknek az adófizetők 2017-ben, mint az előző évben, a felajánlások összege a 2016-os 8,5 milliárd forintról 7,5 milliárd forintra csökkent – közölte a Human Dialog pénteken az MTI-vel.

Szja 1 százalék: novemberig kell értesíteni az APEH-et Cikk

Az szja 1 százalékáról szóló felajánlások legnagyobb részét civil szervezetek kapták. Nekik november 2-áig kell erről értesíteniük az adóhatóságot.

Szja-felajánlás: 16,2 milliárd forint közel 29 ezer kedvezményezettnek Cikk

A 2007. évi személyi jövedelemadójából 1 millió 803 ezer magánszemély ajánlott fel 16,2 milliárd forintot 28.872 kedvezményezettnek - jelentette be Polgár Péter, az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) elnökhelyettese.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ünnepnapi pótlék

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Végelszámolás

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Webshop kerekítések nettó/áfa hatása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 december
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs