145 találat a(z) cégautó cimkére

Céges autó szülési szabadság alatt Kérdés

Tisztelt Adózóna! Szeretném a segítségüket kérni, hogy szülési szabadság alatt a dolgozónak milyen cafeteria adható és használhatja-e a cégautót? Köszönöm válaszukat! Bartos János

Cégautó – külföldi beszerzés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Bt. vásárolt egy BMW személyautót (diesel). A vételár: 12 ezer EUR. Az eladó: osztrák magánszemély. Miközben hazafelé szállították a járművet, a határt átlépve, Magyarország területén totálkárosra törték az autót. Azt mondták a bt. vezetőjének, hogy akkor lehet honosíttatni, ha a javítás kész. Jelen pillanatban a szervizben van az autó, a biztosító azonban alacsony összeget adott volna a totálkár miatt és jobban megéri nekik megjavíttatni a kocsit. A kérdésem: cégautóként szeretnék a bt.-be bevinni. A mostani javítási költségek áfásan elszámolhatóak-e? Milyen speciális eljárás vonatkozik könyvelés szempontjából erre a cégautó történetre? Mikor tudom betenni a könyveinkbe? Köszönettel: Tünde

Cégautóadó-mentesség Kérdés

Tisztet Adózóna! Az 1991. évi LXXXII. törvény 17/D. f. pontja 2017. január 1-jétől változik: Jelenleg így szól: f) amelyet kizárólag az egészségbiztosítási szerv által – az egészségügy társadalombiztosítási finanszírozásának egyes kérdéseiről szóló jogszabály alapján – finanszírozott háziorvosi, házi gyermekorvosi tevékenység ellátása érdekében, valamint az egészségügyi államigazgatási szerv törvény alapján kizárólag betegségmegelőző, gyógyító, egészségkárosodást csökkentő közegészségügyi, járványügyi és egészségvédelmi alapfeladatának ellátása érdekében üzemeltetnek... 2017. 01. 01-től: f) amelyet az egészségügyi alapellátásról szóló 2015. évi CXXIII. törvény 5. § (1) bekezdése szerinti alapellátási tevékenység ellátása érdekében, valamint az egészségügyi államigazgatási szerv törvény alapján kizárólag betegségmegelőző, gyógyító, egészségkárosodást csökkentő közegészségügyi, járványügyi és egészségvédelmi alapfeladatának ellátása érdekében üzemeltetnek... A változás a személyi bővítésen kívül (például fogorvos, védőnő), ha jól értelmezem, akkor a "kizárólag" szó kihagyása miatt az igénybevételi lehetőséget is bővíti. Eddig a háziorvos csak akkor élhetett a lehetőséggel, ha kizárólag erre a célra használta az autót. 2017. január 1-jétől – ha jól értelmezem – az egyéni vállalkozó háziorvos (alapellátó) akkor is élhet a cégautóadó-mentességgel, ha nem kizárólag a tevékenység ellátása érdekében üzemelteti az autót (például esetenként magáncélra veszi igénybe). Jól értelmezem ezt?

Céges autó alvállalkozónak Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyszemélyes kft. egyedüli alkalmazottja a tulajdonos, ő egyben az ügyvezető is. Több alvállalkozóval dolgozik együtt, ingatlanok értékbecslésével foglalkoznak. Van egy céges autó a vállalkozásban, a cégtulajdonos most tervezi, hogy vesz még egyet, mert az egyik alvállalkozójának szüksége van rá, de nem akar/tud venni. Ebben az esetben elismert költségnek tekinthetők-e a második céges autóval kapcsolatos kiadások úgy, hogy azt nem a vállalkozás tulajdonosa, alkalmazottja használja, hanem egy harmadik személy? Köszönöm szépen a segítséget! Vágner Emília

Saját tulajdonú személygépjárműről kell-e menetlevelet vezetni?. Kérdés

A kft. saját tulajdonú benzinüzemű személygépjárművel rendelkezik. Az autó magánhasználata a cégnél 100 százalékban tiltva van. Ebben az esetben szükséges-e személygépjármű-menetlevél vezetése?

Magánszemélytől vásárolt személygépkocsi értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértők! Szeretném megkérdezni, hogy ha egy kft. értékesíti azt a személygépkocsiját (cégautóját), melyet magánszemélytől adásvételi szerződéssel vásárolt, akkor az értékesítéskor helyes-e, ha áfamentes számlát állít ki?

Alanyi mentes vállalkozás – cégautó térítésmentes átadása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy alanyi mentes kft. magánszemélytől vásárolt cégautót 2014-ben. Ezt az autót most térítésmentesen átadná a tulajdonos magánszemélynek. Kérdés: ebben az esetben van-e áfa? Ha igen, ezt kinek kell megfizetni? Ilyen esetben az áfa alapja eltérhet a könyvelésben szereplő nettó értéktől (alacsonyabb piaci értékkel lehet-e számolni)? A magánszemélynek ezzel kapcsolatban kell-e illetéket vagy jövedelemadót fizetni (ha igen, milyen összeg után)? Jobban járhat a vállalkozás/magánszemély, ha nem térítésmentesen történik az átadás? Köszönöm a segítséget!

Céges és magánhasználat aránya Kérdés

Bt. nyíltvégű pénzügyi lízing keretében 60 havi futamidővel, 30 százalékos önrésszel személygépkocsit bérel. Az autót az ügyvezető és a műszaki vezető használja kizárólag adóköteles tevékenység végzéséhez, munka felméréséhez, üzleti partnerek felkereséséhez, útnyilvántartással. Mindkettőnek van saját magánautója. A bt. megfizeti a cégautóadót. Kérdésem, van-e plafonja a céges használati aránynak, és mindenképpen van vélelmezett magánhasználat, például 20 százalék, mint a cégtelefonnál, vagy az útnyilvántartással igazolható a 100 százalékos céges használat, és így a havi lízingdíj, valamint az önrész áfatartalma is levonható-e 100 százalékban? Köszönettel: Bohács Bt.

Cégautó értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégautót vásárolt ügyfelem 2015-ben magánszemélytől, viszont most, 2016-ban lecseréli az autót. A cég áfaalany, áfásan kell-e neki eladnia az autót akkor is, ha magánszemély lesz a vevő? S hogyan kell számlázzon, ha Magyarország területén kívülre az EU-ba, illetve harmadik országba értékesítené a személygépkocsit?

Cégautó-értékesítés áfája Kérdés

Tisztelt Szerkesztőség! Az alábbiakban kérem a segítségüket. Nyílt végű lízingszerződésünk lejárt. A részletekben az áfát visszaigényeltük. A maradványértéken cégünk vásárolja meg a gépkocsit, melyet azonnal értékesítünk. Kérdésem, hogy cégünknek az eladáskor áfásan kell számláznia? Előre is köszönöm a válaszukat. Üdvözlettel Nánai Györgyné

Cégautó magánhasználata Kérdés

Tisztelt Szakértő! Betéti társaság kültagja, személyes közreműködésre nem kötelezett, eseti jelleggel használja a cég nyílt végű pénzügyi lízingbe vett személygépkocsiját. Milyen adófizetési terhek keletkeznek? Köszönöm a válaszát.

Cégautó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégem Suzuki Vitara 4WD autót szeretne vásárolni, hogyan tudom az áfáját visszaigényelni, illetve milyen feltételekkel használható magáncélra? Kishaszongépjárműnek számít-e az adott gépkocsi? Válaszukat előre is köszönöm! Üdvözlettel: K. János

Cégautó magáncélú használatakor figyeljen az áfára is! Cikk

Mitől függ, hogy a cégautó magáncélú használatakor miként kell kezelni az általános forgalmi adót? Számít-e, hogy a cég megtérítteti-e a magánhasználatot? Összefoglaltuk a törvényből adódó következtetéseket.

Kereskedelmi képviselet – cégautó Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egy szlovén vállalkozás magyarországi kereskedelmi képviseletének tulajdonában van egy céges autó (személygépjármű) . A kereskedelmi képviselettől az anyacég (amely a képviselet 100 százalékos tulajdonosa) átvenné a gépkocsit, és kinn lenne szlovén rendszámmal, regisztrációval stb. Hogyan kell ilyen esetben eljárni – bizonylatolás – áfa – cégautóadó kérdéskörökben? Köszönjük előre is a választ!

Cégautó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy cég székhelye X város, telephelye Y város. Az ügyvezető, aki 4 órában alkalmazott, házassága után Budapestre költözik. Elszámolható-e a céges személyautó Budapesten fizetett garázsának a bérleti díja költségként? Köszönöm: JT

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Tőkebevonás kezelése kilépő tag miatt

Pölöskei Pálné

adószakértő

Ültetvény

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Parkoló értékesítése

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 május
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close