7 találat a(z) bizományosi értékesítés cimkére

Bizományosi értékesítés katásként Kérdés

Értékesítés – teljesítési hely Kérdés

„X” magyar kft. bizományosi szerződést köt 3. országbeli „Y” céggel, „Y” cég anyavállalata „Z” magyar kft.-nek (leánycég). „Z” leánycég az „Y” anyacégtől a 2018. évben árut szerzett be, az árut vám és áfa fizetése után a 2018. évben szabadforgalomba helyezte Magyarországon, most a 2018. évi beszerzésből megmaradt árut „Z” leánycég eladja (visszaadja) „Y” anyacégnek, és ezen árut kapja meg „X” magyar kft. bizományosi értékesítésre. A „Z” leánycég raktárában lévő áru nem kerül ki Magyarország területéről, „Z” leánycégtől közvetlenül „X” magyar kft.-hez szállítják. Kérdéseim, illetve jól gondolom-e: 1) „Z” leánycég az „Y” külföldi anyacég felé a visszaadott áruról 27% áfával áruértékesítés számlát állít ki, mivel a teljesítési hely Magyarország, 2) „X” magyar kft. a bizományosi szerződés keretében lejelenti az értékesített árut „Y” külföldi cégnek, amely ugyanazon teljesítési időponttal kiszámlázza az általa eladott árut „X” magyar kft. felé, ezen ügylet teljesítési helye is Magyarország, így „Y” külföldi cégnek magyar adószámot kell igényelnie és 27% áfával állítja ki az áruértékesítésről a számlát „ X” magyar kft. felé, mivel ez belföldi 27%-os ügyletnek minősül. 3) Ha az „Y” külföldi cég nem jelentkezik be Magyarországon adóalanyként, és így áfa nélküli nettó összegben állít ki a számlát az áruértékesítésről „X” magyar kft. felé, mi a teendő ezzel a számlával „X” magyar kft.-nél áfaügyben, mivel a teljesítési hely Magyarország, hogyan kell szerepeltetni az áfabevallásban?

Egyesület – adomány – számlázás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyesületünk jótékonysági koncertet szervez. A koncertre jegyek kerülnek kibocsátásra, melyeken "Támogatás értéke: ...........Ft" szerepel. A teljes befolyó összeget egy célzott, a jegyen is látható célra továbbadjuk. A költségeket számlával elszámoljuk. A cégbírósági bejegyzés szerint: "A civil szervezet célja: a) A társadalmi konszenzus elősegí́tése. b) Közérdekből és haszonszerzési cél nélkül a társadalom anyagi ellenszolgáltatás nélküli szolgálata a társadalmi jólét megteremtése érdekében, ezen belül: – egészségmegőrzés, betegség-megelőzés, gyógyító egészségügyi rehabilitációs tevékenység egyéb egészségügyi tevékenység, – gyermek- és ifjúságvédelem, – vakok, és gyengénlátók, főként egészségügyi szempontból hátrányos helyzetű emberek, csoportok társadalmi beilleszkedésének támogatása. c) A tartalmas klubélet keretein belül az egyesület tágabb környezetében a gazdasági, szociális, kulturális és morális jólét kialakulásának elősegítése, az egyesület tagjai közötti barátság és megértés erősítése." A jegyek értékesítését a rendezvénynek helyszínt adó intézmény bizományosi értékesítés keretében végzi. A kérdésem az, hogy milyen módon, milyen bizonylattal juthatunk a jegyértékesítő partner által beszedett pénzösszeghez? Véleményem szerint ez nem gazdasági tevékenység, tehát számlázást nem tartok szabályszerűnek. Válaszukat előre is köszönöm.

Bizományosi értékesítés esetén kell-e pénztárgép? Kérdés

Tisztelt Adózóna! A következő kérdésben szeretném a segítségér kérni: társaságunkat megkereste a városban helyijárat szolgáltatást végző cég azzal, hogy ügyfélszolgálati irodánkban árusítanánk-e helyijárat jegyeket és bérleteket. Ez bizományi értékesítésként működne. Kérdésem az, hogy ez pénztárgépköteles tevékenység-e? Köszönöm

Bizományosi értékesítés két közösségi tagállami ügyfél között Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérném segítségét abban, hogy milyen módon és mikor kell számlázni, mikor és milyen adót kell fizetni, milyen adószámokkal kell rendelkeznie egy magyar kereskedelmi cégnek, ha romániai ügyfelével bizományosi szerződést kötne. A szerződés értelmében a készleteket folyamatosan töltenék fel – minden esetben Magyarországról fuvarozva a vevő telephelyére –, és havonta elszámolnak a fogyással, melyet ekkor fizetne a vevő. Készletet csak akkor hoznának vissza Magyarországra, ha az eladó ezt kifejezetten kéri készlethiány, vagy alacsony forgási sebesség miatt. Köszönettel!

Bizományosi értékesítés számlázása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy "A" cég által egy másik, "B" vállalkozásnak értékesítési célra átadott termékek esetében havi elszámolást kívánnak alkalmazni úgy, hogy az értékesítő "B" vállalkozás havonta listát küld a termékek fogyásáról, amit "A" céggel ekkor rendeznek pénzügyileg. A kérdésem, hogy ilyen esetben milyen szabályok vonatkoznak a számlázásra? Lehetséges-e csak a havi részfogyásokat számlázni "A" cégből "B"-nek? Mi lesz a teljesítés dátuma a számlán? Előre is köszönöm válaszát!

Használtcikk-kereskedés áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. használtcikk-kereskedéssel foglalkozik bizományosi értékesítési formában az alábbi módon: a megbízó (aki magánszemély) által eladásra felkínált termékek számára árusítóhelyet ad bérbe. A bérleti díj tartalmazza az árusítóhely igény szerinti használatát, az árukészlettel kapcsolatos adminisztrációt, az értékesítés lebonyolítását, bizonylatolását. A termék értékesítésekor saját nevében nyugtát bocsát ki a vevő felé (megbízó javára), a megbízóval történő elszámoláskor pedig vételi jegyet állít ki az eladott termékekről. Az el nem adott termékeket az elszámoláskor visszáruzza. A megbízó az eladott termék teljes eladási árát megkapja! Az adóhivatalhoz történő bejelentkezéskor a kft. választotta: – az áfafizetési kötelezettség általános szabályok szerinti megállapítását, – viszonteladóként a globális nyilvántartáson alapuló módszer alkalmazását (áfatörvény XVI/2 alfejezet) – bérbeadás tekintetében maradt az adómentesség mellett. Kérdéseim: – Levonható-e az üzlet rezsiköltségének és egyéb, a tevékenységhez kapcsolódó beszerzésének áfája? A használtcikk-kereskedéshez kapcsolódóan szerintem levonható lenne, de a bérbeadással kapcsolatban nem. – Esetleg meg kell osztani az áfát, vagy egyáltalán nem vonható le a forgalmi adó? – Ha levonható, akkor mindig visszaigénylési pozícióba lenne a kft., mivel a használtcikk-kereskedéshez kapcsolódó különbözet szerinti áfa nulla? Ugyanis negyedévenként (áfabevallás előtt) kötelező elszámolni a megbízóval. Előre is köszönöm a válaszát!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kettős adóztatás elkerülése Zanzibár

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Ingatlanfelújítás áfája

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szállás számla utólagos kiállítása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 július
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close